Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

Аца Милојков вам објасни шта јесте Аг став. Ја нисам имао живаца за то. - Такође је тачно да Јустин није читао Августина. Овог пак Онуфрија и сличне њему није лако спречити да блебећу и поводом ових наших појашњења. Њега памет не смета...,:))

Рођеноме и Бокситу није могуће објаснити шта је критеријум неког православног мишљења. Тако Рођени наводи да је Трулски сабор побројао помесне саборе који су прихваћени. То је заблуда. Тај сабор није био неко тело које би научно расправљало о претходним саборима. Ти људи нису ни чули за неки сабор у Оранжу. Картагинске, који су били најважнији, стрпали су ђутуре под Кипријана, што такође није тачно. 

Рођени замишља да је тај империјалистички сабор канон православља, а није. То је био сабор који је покушао да све остале цркве потчини Константинопољу. Други Рим. Папска идеологија. И ја то не прихватам, јер је теологија мишљење, а не слепа послушност неким одлукама неког скупа људи. То су људска предања. Знам да ово дубоко узнемирава Рођеног, али бих му рекао да је одличан римокатолик, јер код њих влада правило: Папа је потврдио неки сабор (нпр. овај који је пресдседаван од св. Проспера Аквитанског у Оранжу), ерго све што је речено на том сабору је свето и важи у векове. У нашу цркву је улетело и на снази је Просперово: Legem credendi lex statuat supplicandi. И то нпр. производи ово лудило око затворених или отворених двери, око "тајног" читања молитава итд. То је била лепа мисао, али кад се апсолутизује, онда смо награисали. Као када се усвоји јединоспасавајући канон вере. Римокатолик ће рећи: Папа је казао, то сада је обавезујуће за све, а Рођени: Трула је рекла, и то обавезује све. - Други сабори не постоје. 

И како сада помирити Римокатолика и Рођеног? Никако, ако се прихвати њихова коцкаста логика. Потпуно је небитно који су јединоспасавајући канон прихватили. Битна је та покварена форма ментис. Она је идентична и код Рођеног и код овог католика. Релативно скоро су неки католичкиу научници узели да сматрају трулски сабор васељенским, јер је он био - али и остао - у колизији са папством јер је папу Хонорија прогласио јеретиком. И како један сабор може да осуди папу за јерес?

Са друге стране, овај сабор је потрпао у исти кош антиохијске саборе и озваничио аријанске каноне. Јесмо ли ми аријанци? Нисмо. Имамо ли аријанске каноне? Имамо. Ко је ставио ван снаге каноне антиохијског сабора? Нико. А што се нико не држи антиохијског канона да онај ко се не причести на литургији одлучује се од цркве? И који идиот ће данас да тврди да ко се залаже за стално причешће је аријанац? Нико... барем се надам. 

Трула је увела целибатне епископе. Да ли је Никодим Милаш јеретик када каже да не треба васељенски сабор који би дао за право СПЦ да поставља ожењене за епископе? Наравно да није. Да ли је Трула васионски сабор за мене и Милаша? Јесте, али се са разбором посматрају њене одлуке, као и одлуке папа. То је онда теологија, али то не могу да носе коцкасти људи. 

Ископирајте овај текст, одштампајте га и 3 пута дневно читајте док не оздравите.        

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Одох до патријаршије па да сечем колач једном ђакону.

У међувремену поп Иван да избрише испод мог аватара (ја то зовем атаман) "свештеник" и стави "Легенда Поука":))

Ћао! 

Подели на овим сајтовима

Ђуровићу, позната је твоја (не)способност да правилно извлачиш закључке из постојећих чињеница. Твоје поруке су колоплет увреда, импутација и логичких грешака, зачињених самохвалисањем и тапшањем по сопственом рамену. Ако је то критеријум за легенду, онда си свакако легенда без премца.

Подели на овим сајтовима

Боље да пише кловн уместо попа.:)

Св Јустин није читао Августина :D али му разбуцао концепцију о благодати. Шта би било да га је читао?

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

Осим што је показатељ инфериорности, није ни мудро говорити за себе "легенда" и слично у времену када Кристијан Голубовић и Јована Јеремић за себе говоре да су "институција". Не знам коме би такве паралеле одговарале.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Zoran Đurović рече

А све ове техникалије око воље, слободе итд, што овде и паметнији не проваљују, су ствари ван вашег досега.

Зашто Христос није изабрао књижевнике за апостоле, него просте рибаре?

До чега то књижевници досежу говорећи и данас са исте висине на коју их је Христос не једном упозорио? (Не сви, наравно.)

Теолошки елитизам припада ђаволу, једино је он са својим вишемиленијумским познањем Бога заиста елитни теолог.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, slovoA рече

Зашто Христос није изабрао књижевнике за апостоле, него просте рибаре?

Прочитај овај мој чланак из Православног мисионара, можда ти да одговор:

ALEKSANDARMILOJKOV.WEEBLY.COM

Ученост и јеванђелска простота     „Ја сматрам да сваки који има ум, признаје ученост за највеће наше...

Подели на овим сајтовима

Пре једно  петнаест година је објавњено да нешто није у реду на БТФ када је догматика Св Јустина избачена као обавезна и уведена факултативно,  углавном од епископа који су везани са Вас. Патријаршију и онда су они почели да навалаче своје ставове и бирају теме и програм за студије, а доста тога је плод и донација са запада. То је било такво време да је то пролазило, а одговарало се како су то недобронамерне критике од зилота и расколника. Прихваћен је став владике Игатија да не може баба нека побожна да се бави теологијом, да је подвиг доћи на Литургију а да се у манастирима буши литуригијска заједница и томе сл. Е онда је дара прешла меру и  Патријарх пре две године морао да интервенише и да се уведе неки ред и поредак. Докле је све отишло је да су сви били умешани, па  је и Владика Иринеј признао кривицу да су и његови ученици учествовали у потпису петиције за Дарвина.Теме докторских радови из тога доба су  огледало стања које је владало на БФ у последњих двадесет година. Неки од ментора тих радова као Р.Кубат па Владика Максим па Др Перишић су удаљени са факултета. После се чудимо како ти што докторијају нападају српске светитеље теологе, а јасно је да су тако учили у школи.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

@Onufrije пошеш глупости, бесмислице. Немаш дар расуђивања. Не вреди са тобом дискутовати.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Александар Милојков рече

Прочитај овај мој чланак из Православног мисионара, можда ти да одговор:

Прочитао сам. Али - на које питање је требало да ми одговори? Откуд ти идеја да ја неукост сматрам за вриједност? Гдје си то видио у мом посту? Тај „пут књижевника“ који наводим је то исто познање у измаглици, на висинама палог разума, о којем (познању) и сам пишеш као испразном високоумљу. Али једва се дотичеш тога, а има ту један озбиљан проблем.

Између свјетовне и духовне науке заиста постоје разлике, али по питању предмета којима се баве, а не самог познања. И у овом и оваквом свијету, не постоји познање које није духовно! Питање је само о каквим је духовима ту ријеч. Тако, ни за богопознање није никаква гаранција сам предмет којим се бавимо, већ сам приступ том познању. Зато сваки теолошки елитизам припада ђаволу, тј. створеним духовима, као директно супротан саборности и Духу Цркве. Јер Свети Оци су саборно прихваћени као учитељи Цркве, а не по теолошком елитизму и таквим истим тумачењима.

Подели на овим сајтовима

@slovoA ништа ја тебе не разуме. А није ни важно. Ава Зоран заиста има дебеле живце. Поздрав.

Подели на овим сајтовима

@slovoA успут, прочитај Прву теолошку беседу Светог Григорија Богослова, где се између осталог каже ко, када и како може да се бави теологијом. Заиста нема ни смисла, а ни времена, да се овде вртимо око које каквих паламуђења, замена теза и сличних бесмислица.

Подели на овим сајтовима

On 15.11.2021. at 14:42, Onufrije рече

Боље да пише кловн уместо попа.

У моје време, када сам био админ на овом форуму, за овакве увреде свештеника и епископа се моментално бановало. @Поуке. Орг

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Александар Милојков рече

@slovoA успут, прочитај Прву теолошку беседу Светог Григорија Богослова, где се између осталог каже ко, када и како може да се бави теологијом. Заиста нема ни смисла, а ни времена, да се овде вртимо око које каквих паламуђења, замена теза и сличних бесмислица.

Pa ti retroaktivno ugasi forum..... :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

@Bokisd не гасим форум, али стварно нема смисла овако дискутовати. Вређање и игнорисање чињеница, уз најприземнију замену теза. Човеку покажеш јасно да јасније не може бити шта Августин каже на тему благодати и слободне воље - тако што му наведеш саме речи Светог. Јасно му покажеш да Свети Јустин није био у праву са својом тврдњом о Августину, по том питању, јер га највероватније није ни читао, а он онда замени тезе и оптужи те како нападаш српске светитеље!? На страну што заборавља да је и Августин једнако у календару светих и да га прослављамо кад и Светог кнеза Лазара. Али, није у томе поента. Поента је што човек један критички приступ, јасно показивање да нечији став није, у том неком егзгетском и научном смислу, исправан назива нападом на тог светитеља!? А кладим се да није прочитао ни пет процената од Јустинове догматике.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...