Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 часа, Bokisd рече

To smo brat i ja pricali o (poslednjem)sudu i pravednosti i milosti, i u tom smislu spasenje i milost treba zasluziti ovde, Bog i mi delujemo u sinergiji, i onda samo tako mozemo se nadati da na pravednom sudu Bozijem mozemo ocekivati i milost i spasenje. Mislim, ono, neko je pravedno osudjen zbog svojih dela, tesko tu moze da bude neka nezasluzena milost kao dar, koja ce da mu pomogne da izbegne pravedan sud. 

U tom smislu smo pricali za milost koja treba da se nekako zasluzi ovde, kako bi tamo bili pomilovani po pravednom sudu Bozijem.

Boki, žao mi je, ali za tebe ja Avgustin "teška hrana." Ne sekiraj se, nije to nikakv hendikep za ulazak u Carstvo nebesko!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 11 часа, Александар Милојков рече

@Bokisd што се тиче Последњег суда, прочитај никог другог него самог Судију, како га описује у Мт. 25, 31-45. Ту је објашњена суштина. Неће нас сигурно испитивати да ли смо веровали у митарства. Моја покојна бака појма није имала ни о тријадологији, ни о христологији, а камоли о митарствима. Али је била црквена жена - молила се, постила, причешћивала... Не бринем за њено спасење. Мислим да разумеш шта желим да кажем - овде неки, попут муслимана, идеолошки схватају веру и вероисповедање. Мисле да ће их Господ на Суду испитивати догматику. Не, неће. Испитваће да ли си живео догматику, а не каква ти је интелектуална рефлексија била о свему томе.

Ovde nedostaje zadnja rečenica pod brojem 46. Zato si dobio "balegu."

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Da malo dopunimo temu.

ПРОТОЈЕРЕЈ ОЛЕГ ДАВИДЕНКОВ
... БОГ НЕЋЕ СМРТИ ГРЕШНИКА, ВЕЋ ЖЕЛИ СПАСЕЊЕ СВИХ ЉУДИ...
ШТО СЕ ТИЧЕ ПРИЧЕ О БОГАТАШУ И ЛАЗАРУ (види: Лука 16), ОНА НУДИ СЛИКУ КОЈА СЕ ОДНОСИ НА СТАРОЗАВЕТНО ВРЕМЕ, КАДА ЈЕ ПРОМЕНА СУДБИНЕ ПРЕМИНУЛИХ БИЛА ЗАИСТА НЕМОГУЋА. СА ДОЛАСКОМ ХРИСТА, ПОСЛЕ ЊЕГОВЕ ИСКУПИТЕЉСКЕ ЖРТВЕ, СИТУАЦИЈА СЕ ПРОМЕНИЛА. О МОГУЋНОСТИ ИЗМЕНЕ ЗАГРОБНЕ СУДБИНЕ ПРЕМИНУЛИХ НАС УБЕЂУЈЕ ВЕРА У ТО ДА МИМО ЛИЧНОГ СУДА БИЋЕ СУД СВЕОПШТИ. АКО БИ ПРОМЕНА СТАЊА ДУШЕ ПОСЛЕ СМРТИ БИЛА НЕМОГУЋА, ОНДА БИ ОН (Свеопшти Суд) БИО ИЗЛИШАН.
Наше молитве и дела могу привући Божанску милост у душу преминуле особе и променити њено стање. Постоји такав светоотачки израз: «После смрти нема покајања». То је потпуно тачно ако под покајањем разумемо (како је то дефинисао, на пример, преп. Јован Лествичник) «завет са Богом о исправном животу»1338. МЕЂУТИМ, ЧАК И У АДУ, ЧОВЕК ЗАДРЖАВА СПОСОБНОСТ УСМЕРАВАЊА СВОЈЕ ВОЉЕ КА ЈЕДНОМ ИЛИ ДРУГОМ ОБЈЕКТУ, СЛОБОДУ ИЗБОРА ИЗМЕЂУ РАЗЛИЧИТИХ МОГУЋНОСТИ, УКЉУЧУЈУЋИ ИЗМЕЂУ ДОБРА И ЗЛА. Иако грешници не могу променити своје стање, не могу учинити никакво добро, ТИМ НЕ МАЊЕ МОГУ ПОЖЕЛЕТИ ДА СЕ ОСЛОБОДЕ ЗЛА И ОКРЕНУ КА ДОБРУ. Безусловно, човек прелази праг вечности са одређеним животним пртљагом. Ако је човек целог живота живео у греху, ако је грех постао његов унутрашњи садржај, тада му је веома тешко да пожели да се ослободи од зла и окрене се Богу. НАШЕ МОЛИТВЕ И ДЕЛА, МОЛИТВЕ ЦРКВЕ, призивајући благодат на душу покојника, ПОМАЖУ МУ У ТОМ ОКРЕТАЊУ ОД ЗЛА КА ДОБРУ, ЗАТО ШТО БОГ НЕЋЕ СМРТИ ГРЕШНИКА, ВЕЋ ЖЕЛИ СПАСЕЊЕ СВИХ ЉУДИ. И по мери тога како се то обраћање одвија могуће је да Бог очисти човекову душу од греха и, последично, промени његово посмртно стање.
протоиерей Олег Давыденков
Догматическое богословие
Слика може да садржи: 1 особа, брада и поглед изблиза

Подели на овим сајтовима

On 31.12.2020. at 19:26, Jovana0910 рече

Meni je cudno sto se toliki gresi na mitarstvima pominju ovoj Teodori kao da se ona uopste nije kajala, i ispovedala. A svi znamo da se gresi brisu kad se ispovede. 

По Божјем допуштењу сви греси ће нам се ставити на видело али и сва добра дела. Уз Божију благодат Анђели ће нас бранити и оправдаће нас речима да смо те грехе исповедили и да смо их престали чинити. И тако уз Божију милост бићемо спашени те да да Бог да речи вечерње молитве буду испуњене ''..да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе и како хоћеш уради са мном..''. Уосталом, и сам Свети Јустин ћелијски у књизи Догматика Православне Цркве - Том III (други део), се позива на постојање митарстава и на догађај везан за блажену Теодору.

Значи човек који је својим врлинским животом благословен да се зове Светитељем СПЦ, човек који је за време свога овоземаљског живота био архимандрит, духовник, доктор теологије, професор Београдског универзитета, заслужује да му верујем да ћу по свом упокојењу, а по Божјем допуштењу, бити спровођен кроз митарства. Али зато кад дође Дан Страшног суда онда ће митари бити свргнути у Пакао огњени и добиће праведну плату од Нашег Господа Исуса Христа.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Плаво Небо рече

По Божјем допуштењу сви греси ће нам се ставити на видело али и сва добра дела. Уз Божију благодат Анђели ће нас бранити и оправдаће нас речима да смо те грехе исповедили и да смо их престали чинити. И тако уз Божију милост бићемо спашени те да да Бог да речи вечерње молитве буду испуњене ''..да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе и како хоћеш уради са мном..''. Уосталом, и сам Свети Јустин ћелијски у књизи Догматика Православне Цркве - Том III (други део), се позива на постојање митарстава и на догађај везан за блажену Теодору.

Значи човек који је својим врлинским животом благословен да се зове Светитељем СПЦ, човек који је за време свога овоземаљског живота био архимандрит, духовник, доктор теологије, професор Београдског универзитета, заслужује да му верујем да ћу по свом упокојењу, а по Божјем допуштењу, бити спровођен кроз митарства. Али зато кад дође Дан Страшног суда онда ће митари бити свргнути у Пакао огњени и добиће праведну плату од Нашег Господа Исуса Христа.

Једна је ствар поштовање светитеља , а друга је ствар идеализација и издизање оца Јустина изнад предања Цркве.

И отац Пајсије светогорац је велики светитељ, па је саблажњавао народ док га старац Порфирије није упозорио да то не ради. Тада је настала она чувена реченица да он види црно-бело, а Порфирије у боји.

Отац Пајсије је тврдио да говеда расту од траве, је ли то по дифолту значи да је то истина јер је то рекао један светитељ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Једна је ствар поштовање светитеља , а друга је ствар идеализација и издизање оца Јустина изнад предања Цркве.

И отац Пајсије светогорац је велики светитељ, па је саблажњавао народ док га старац Порфирије није упозорио да то не ради. Тада је настала она чувена реченица да он види црно-бело, а Порфирије у боји.

Отац Пајсије је тврдио да говеда расту од траве, је ли то по дифолту значи да је то истина јер је то рекао један светитељ?

Е свака ти част како ти умеш да банализујеш ствари..

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Дејан рече

Ако Свети Јустин ћелијски саблажњава народ што СПЦ не забрани његову Догматику Православне Цркве?!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

Ако Свети Јустин ћелијски саблажњава народ што СПЦ не забрани његову Догматику Православне Цркве?!

Onda bi morala da zabrani gotovo sve Oce.

Kao što rekoh, Crkva je ta koja saborno filtrira svačija dela, tumači, razjašnjava.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан рече

Kao što rekoh, Crkva je ta koja saborno filtrira svačija dela, tumači, razjašnjava.

Па питам, што онда није Црква саборно исфилтрирала ту његову Догматику Православне Цркве, то његово дело, и да је забранила? Причаш ми да би онда морала да забрани све Оце, ја те не питам да њега забрани него то његово дело, а сам кажеш да је Црква та која филтрира свачије дело. Значи, хајде да појасним, ако Свети Јустин ћелијски саблажњава народ својим делом Догматика Православне Цркве што СПЦ не забрани онда то дело у којем се он позива на митарства блажене Теодоре?!

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Дејан рече

Отац Јустин није био у складу с предањем? Невероватни су ови модернисти. Није био у складу са Предањем св. Јустин, није био св. Николај, није био св. Јован Шангајски, није био Атанасије Велики, није био св. Максим Исповедник... и још облак светитеља. Предање ваљда почиње од Афанасјева, Флоровског, Шмемана, Јанараса и Зизиуласа? Они су верификатори Предања?

И отац Пајсије светогорац је велики светитељ, па је саблажњавао народ док га старац Порфирије није упозорио да то не ради

Нисам упознат са тим. Чиме је саблажњавао народ старац Пајсије?

Отац Пајсије је тврдио да говеда расту од траве,

Може ли неки линк, или цео навод, контекст... 

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bernard рече

Boki, žao mi je, ali za tebe ja Avgustin "teška hrana." Ne sekiraj se, nije to nikakv hendikep za ulazak u Carstvo nebesko!

Sta znam, mislim da razumem neke stvari kod Avgustina, vise je mnogo toga teskog da se svari,...... (ali okey, jos smo mladi ce naucimo polako :D)

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Дејан рече

Kao što rekoh, Crkva je ta koja saborno filtrira svačija dela, tumači, razjašnjava

Како то у реалности функционише? На који начин филтрира, кроз које механизме?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Плаво Небо рече

Па питам, што онда није Црква саборно исфилтрирала ту његову Догматику Православне Цркве, то његово дело, и да је забранила? Причаш ми да би онда морала да забрани све Оце, ја те не питам да њега забрани него то његово дело, а сам кажеш да је Црква та која филтрира свачије дело. Значи, хајде да појасним, ако Свети Јустин ћелијски саблажњава народ својим делом Догматика Православне Цркве што СПЦ не забрани онда то дело у којем се он позива на митарства блажене Теодоре?!

А зашто би?

Па нисмо неписмена стока. 

Све што је написано треба да остане и да се тумачи. То је разлог више да се стиче знање.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Дејан рече

Onda bi morala da zabrani gotovo sve Oce.

Да, то је поента. Свети Оци и учитељи Цркве су обични теолози као и сви други, обични теолози са манама и врлинама као и било ко други. Њихово мишљење је суштински ирелевантно данас, јер има толико грешака код њих да је потпуно јасно да нема потребе сматрати их ауторитетом у питањима црквеног вероучења. Ђуровић и компанија су супервизори Отаца Цркве.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...