Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 21 минута, Родољуб Лазић рече

Могао би мало опрезније да причаш. Доносиш суд о десетинама хришћанских светих, међу њима и Оцима Цркве. 

Тако је. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 18 часа, Дејан рече

Malo da, ovaj bukvalizam i citatologija ne vodi ka malo

Sve zavisi iz kog i kakvog ugla se posmatra prica o mitarstvima, recimo sv.Antonije Veliki ....."То виђење (ushod duse na nebo kroz mitarstva) је Свети Антоније схватио као опомену те је почео да прилаже још веће старање за подвиге противљења свему непријатељском. Са тим циљем, тј. ради побуђивања веће ревности за чисти живот, он је о том виђењу причао другима."...

Dobro to je Antonije i to je njegov 'veliki' strah iz koga se radja taj cilj kojim je tezio Antonije i na kraju ga je taj njegov cilj i odveo tamo i postao jedan od najvecih svetitelja najblizih Bogu (ima ono vidjenje gde je Antonije gore na nebu). Mi mozda mozemo da imamo taj neki 'mali' strah i da opet imamo slican cilj.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Боки, има и она: По вери твојој да ти буде! - Ерго, витлајте се ви по рампама са ђаволима, ава и @Дејан неће!:))

nadam se da i ja necu da se vitlam sa djavolima,... ili bar malo i da prodjem....nekako.... :D

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Александар Милојков рече

Оци су говорили о три стадијума у човековом духовном узрастању: роб, најамник, син. Први служи због страха од казне (таквом су потребна "митарства), други из калкулантских разлога добре плате (награде од Бога) и трећи зато што је стекао синовску љубав прем Оцу.

Суштина хришћанства је - усиновљење (иотесиа, како каже апостол Павле). Не страх, него синовство. Можда човек и треба да прође ове газе, али је жалосно ако остане на фази роба или најамника.

Не говоримо ми овде коме су митарства потребна или не већ излажемо чињенице да ли постоје. Ако постоје, постоје и за ткз роба и за ткз најамника и за ткз сина, а ако не постоје онда не постоје ни за једног. Противници постојања митарстава колико видим овде износе аргументе нешто слично ка и ти што малопре написа (твој цитат доле испод) да ти то личи на паганизам. Да ли хоћеш да кажеш да су Свети владика Николај жички и Свети Јустин ћелијски, тиме што су проповедали постојање митарстава, били заговорници паганизма?! Сам Свети владика Николај жички је написао чак и песме о митарствима.

Пре сат времена, Александар Милојков рече

Иначе, слично, готово идентично учење се среће у паганској култури - у египатској Књизи мртвих. И тамо душа пролази кроз двадесет капија, као и код "Теодоре" (календар не зна за ту "светитељку").

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

sudi nam po pravdi i pravednosti,..... 

Брате, боље је да нам суди по милости, веруј ми. Ако нам буде судио по правди..

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Плаво Небо рече

Брате, боље је да нам суди по милости, веруј ми. Ако нам буде судио по правди..

znam, i ja bi to voleo najvise na svetu :D,..... ali, kako se kaze, sada je vreme milosti, tamo ce biti vreme pravde jer je u pitanju poslednji sud,.... i da se nadamo neke milosti, ali to treba zasluziti sada,....

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

znam, i ja bi to voleo najvise na svetu :D,..... ali, kako se kaze, sada je vreme milosti, tamo ce biti vreme pravde jer je u pitanju poslednji sud,.... i da se nadamo neke milosti, ali to treba zasluziti sada,....

У праву си. Милост треба заслужити.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Дејан рече

Тако је. 

Шта "тако је"? Да сматраш да су свети и Оци Цркве који верују у митарства на нивоу Алахових робова? 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bokisd рече

Sve zavisi iz kog i kakvog ugla se posmatra prica o mitarstvima, recimo sv.Antonije Veliki ....."То виђење (ushod duse na nebo kroz mitarstva) је Свети Антоније схватио као опомену те је почео да прилаже још веће старање за подвиге противљења свему непријатељском. Са тим циљем, тј. ради побуђивања веће ревности за чисти живот, он је о том виђењу причао другима."...

Dobro to je Antonije i to je njegov 'veliki' strah iz koga se radja taj cilj kojim je tezio Antonije i na kraju ga je taj njegov cilj i odveo tamo i postao jedan od najvecih svetitelja najblizih Bogu (ima ono vidjenje gde je Antonije gore na nebu). Mi mozda mozemo da imamo taj neki 'mali' strah i da opet imamo slican cilj.

У том смислу да. Као неки васпитни метод, негде је о томе говорио и митрополит Амфилохије

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Родољуб Лазић рече

Шта "тако је"? Да сматраш да су свети и Оци Цркве који верују у митарства на нивоу Алахових робова? 

Ја сам рекао да страх то град од човека, такође, постоје свети оци који су били присталице таквог учења, као што постоје и они који то нису. Сви су они свети оци. Е сад, то што се мени не допада тај и такав вид духовности, а опет неки други допада, шта да радим. 

Некада сам и ја гутао дела о. Серафима Роуза, данас у њему видим исту духовну величину, али се не слажем са добрим делом његових тврдњи. Не видим ту ништа ненормално. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Плаво Небо рече

Не говоримо ми овде коме су митарства потребна или не већ излажемо чињенице да ли постоје. Ако постоје, постоје и за ткз роба и за ткз најамника и за ткз сина, а ако не постоје онда не постоје ни за једног. Противници постојања митарстава колико видим овде износе аргументе нешто слично ка и ти што малопре написа (твој цитат доле испод) да ти то личи на паганизам. Да ли хоћеш да кажеш да су Свети владика Николај жички и Свети Јустин ћелијски, тиме што су проповедали постојање митарстава, били заговорници паганизма?! Сам Свети владика Николај жички је написао чак и песме о митарствима.

Треба да схватиш да се неке ствари говоре сликовито, из педагошких разлога. Није им циљ да ти дају информацију да ли нешто постоји или не постоји, већ да те науче шта треба да чиниш. Веруј да постоје, није то мени никакав проблем што тако верујеш. Биће проблем ако не схватиш суштину те приче - ако не научиш шта треба да чиниш.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Дејан рече

У том смислу да. Као неки васпитни метод, негде је о томе говорио и митрополит Амфилохије

da, ali ne vidim drugaciji nacin osim toga da postoji nesto konkretno i realno kako bi vaspitni metod bio efikasan, ..... kao sto kaze sv. Jovan Zlatoust da je strah od pakla spasao mnoge hriscane , .... meni je to nekako jednostavno, na primer kao sto se ljudi plase od strogih zakona i ne cine razne zlocine zbog straha od zakonske kazne i onda zakoni imaju svoju funkciju, jer vecina nas ljudi ne cini nesto zato sto se plasi od posledica,.....tako slicno i ovo oko verskog straha,..... vecina nece ciniti nesto zbog straha od pakla, smrti, mitarstava, poslednjeg suda i slicno. 

Sad, sto je sv.Antonije taj strah od prolaska duse kroz mitarstva iskoristio na najbolji moguci nacin i duhovnu nadgradnju i cistotu duse, to moze da bude i nama na pouku i na podrazavanje - naravno u skladu sa nasim snagama.

Antonije je kao Jusein Bolt, a mi ako istrcimo 100m za 20s,.... bice dobro....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Плаво Небо рече

У праву си. Милост треба заслужити.

Свети Августин би те, попут Пелагија, назвао јеретиком. Ако је заслуга, онда није милост. Милост је дар. Сама реч каже - благодат.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...