Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 часа, Александар Милојков рече

Ето видиш. Како закључујеш, тако и схваташ. Нико овде није тврдио да је било ко глуп.

Nisi mi odgovorio otkud to da se mitarstva pominju u sledecim molitvama, ako ih Crkva ne priznaje:

Молитве у којима се помињу митарства

– Канон Исусу Христу и Божијој Мајци, који се чита на самрти сваког православца (Требник мали)
Петак, глас 4, песма канона 8. (Осмогласник)
Четвртак, глас 4, песма 6.
Уторак, глас 4, песма 8.
Петак, глас 3, песма 6.
Субота, глас 2, песма 9.
Песма 6. (Каноник)
Песма 9.
Акатист Светом Анђелу чувару
Акатист Светом Јовану Крститељу

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 41 минута, Плаво Небо рече

To što je on rekao i u koji kontekst ti stavljaš povodom mog komentara nema blage veze. 

Аха, можеш ли да нам растумачиш владику Николаја?

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Дејан рече

Kaže vladika Nikolaj, lako će biti na strašnom sudu onima koji ne znaše pa ne ispuniše, a teško nama koji znamo a ne činimo.

И како тумачим.. Бог у недокучивости својега промисла нама људима судиће онако како Он буде сматрао да треба али сигурно ништа погано и зло неће ући у Царство Небеско. Нама хришћанима ће сигурно бити теже да се оправдамо, али и људима који су од памтивека живели овде на Земљи, а нису имали прилику да спознају хришћанство или они који су живели раније па нису имали прилику да спознају старозаветни јудаизам исто тако ће им се судити. Њима ће бити лакше на том суду али сигурно ни они неће имати прилику да избегну пакао ако буду заслужили.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Плаво Небо рече

И како тумачим.. Бог у недокучивости својега промисла нама људима судиће онако како Он буде сматрао да треба али сигурно ништа погано и зло неће ући у Царство Небеско. Нама хришћанима ће сигурно бити теже да се оправдамо, али и људима који су од памтивека живели овде на Земљи, а нису имали прилику да спознају хришћанство или они који су живели раније па нису имали прилику да спознају старозаветни јудаизам исто тако ће им се судити. Њима ће бити лакше на том суду али сигурно ни они неће имати прилику да избегну пакао ако буду заслужили.

Mhm, i kaži mi jel mitarstva važe i za ona amazonska plemena koja za Hrista čuli nisu?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

Mhm, i kaži mi jel mitarstva važe i za ona amazonska plemena koja za Hrista čuli nisu?

Пошто их Црква помиње у својим молитвама као нешто што постоји онда ће сигурно да важе и за њих.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

Нити је Господ нашао достојан сасуд за ових 15 векова који би објаснио да би митарства требало избацити из богослужбених текстова

Исправи ме ако грешим али ми се чини да противници постојања митарстава овде оспораваху и постојање ''ове Теодоре''. Ако јој оспоравају постојање, откуд то да постоји њено житије?

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Плаво Небо рече

Пошто их Црква помиње у својим молитвама као нешто што постоји онда ће сигурно да важе и за њих.

Mhm, i kako će oni da se snadju sa tim mitarima

Подели на овим сајтовима

On 6.1.2021. at 17:00, Александар Милојков рече

Поента је схватити - шта су наше баке и наше мајке хтеле са том причом.

Али исто тако је поента схватити и шта је митрополит Порфирије хтио том причом. Он то каже икономијски, односно, пастирски, позивајући човјека да Богу приступа из љубави, а не из страха од казне. Али уопште не негира правосуђе Божије, негира само тај јуридички приступ, што и сам митрополит каже.

"Ово сам хтео да кажем, ако би смо прихватили, рецимо, митарства као нешто што изражава учење Православне Цркве, онда тајна љубави аутоматски губи своју позицију и свoје место и однос човеков са Богом се претвара у један механички, то јест један јуридички однос, где Бог није ништа више, ништа друго осим једнога судије који је написао законик, пустио га на земљу, ставио га у историју и ко у односу на тај законик испуњава правила закона може да прође и да дође у његове одаје, ко не испуњава не може да дође."

Ни ја лично не вјерујем у тај "шематски пут приказан кроз митарства", али то не значи да се нећемо наћи и већ не налазимо на том суду, гдје нас нас демони оптужују за наша безакоња.

Мир Божји, Христос се роди.

Подели на овим сајтовима

Ово је тачно, на суду смо сваки дан. 

Благо ономе ко види своју немоћ и одбаци умишљеност.

Ваистину се Христос роди!!!

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, slovoA рече

Али исто тако је поента схватити и шта је митрополит Порфирије хтио том причом. Он то каже икономијски, односно, пастирски, позивајући човјека да Богу приступа из љубави, а не из страха од казне. Али уопште не негира правосуђе Божије, негира само тај јуридички приступ, што и сам митрополит каже.

"Ово сам хтео да кажем, ако би смо прихватили, рецимо, митарства као нешто што изражава учење Православне Цркве, онда тајна љубави аутоматски губи своју позицију и свoје место и однос човеков са Богом се претвара у један механички, то јест један јуридички однос, где Бог није ништа више, ништа друго осим једнога судије који је написао законик, пустио га на земљу, ставио га у историју и ко у односу на тај законик испуњава правила закона може да прође и да дође у његове одаје, ко не испуњава не може да дође."

Ни ја лично не вјерујем у тај "шематски пут приказан кроз митарства", али то не значи да се нећемо наћи и већ не налазимо на том суду, гдје нас нас демони оптужују за наша безакоња.

Мир Божји, Христос се роди.

Долазимо до тога да је потребан скуп алгоритама да би се добила слика на екрану, самим тим Бог губи личност и постаје софтвер. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Дејан рече

Долазимо до тога да је потребан скуп алгоритама да би се добила слика на екрану, самим тим Бог губи личност и постаје софтвер. 

Ако расуђујеш по самом разуму, који би и без пада имао своје границе познања у односу на Бога, онда јесте тако. Чак је и за Адама у Рају Бог био софтвер, јер, да Га је видио као личност, никад не би помислио да сам може бити Он. Наравно, по природи, у томе и јесте читав проблем.

Подели на овим сајтовима

Što se tiče mitarstva otac Zoran je jasno pokazao da toga nemamo a Crkva nema dogmu o tome niti traži da se u to vjeruje.

Ali što je sa Čistilištem.

Zadnje što mi je palo na pamet da je čistilište isto ono što vi nazivate Pakao.

Pošto kažete da je po molitvama moguće da se neki pokojnik spasi od tamo jer još nije bio sudnji Dan i taj vaš Pakao je privremeno riješenje.

Prema tome vi imate Raj, privremeni Pakao (Čistilište) i pravi Pakao nakon sudnjega Dana.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, kopitar рече

Pošto kažete da je po molitvama moguće da se neki pokojnik spasi od tamo jer još nije bio sudnji Dan i taj vaš Pakao je privremeno riješenje.

Crkva se moli na Liturgiji za sve ljude u večnosti, što bi postojao privremeni pakao, kad Bog prima naše molitve i po njima i velikoj milosti svojoj spasava ljude.

Recimo da se ja sada molim za mog pokojnog oca, Bog je znao unapred moju molitvu, kao i one prošle i sadašnje, za Boga nema juče i sutra, sve je danas, te po upokojenju i taj događaj je za Boga i sve što je vezano za tu ličnost(pa i ono posle) jeste danas i podleže Njegovom sudu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...