Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 23 часа, slovoA рече
On 1.1.2021. at 21:06, Bokisd рече

Mislim da smo ovo pitanje vec detaljno obradili

Да, али су те обраде углавном спољне и не вриједе много. Док год то није опит и живо искуство, то су само тумарања разума кроз разне одговоре, које човјек још није (д)оживио и проживио свим својим бићем. Отуда толики сукоби мишљења, без неких видних резултата, односно, плодова. А по плодовима нас свијет једино може познати као ученике Христове. Па ми опет, по правилу, инсистирамо на некој својој професури. И наравно да смо ту као она смоква крај Пута и да нас свијет као такве препознаје, као дрвене адвокате. 

Dobro slazem se da je (duhovni) opit i praksa i delanje nesto sto je neophodno kako bi se potvrdile neke stvari iz (teorije)vere.

Evo, da posmatramo mitarstva recimo samo kao teoriju i sigurno nemamo iskustva i vidjenja i sozercanje kao sto su imali svetitelji koji su o tome pricali i pisali i opisivali. Ali nas nista ne sprecava da im verujemo ili ne verujemo po licnom iskustvu poimanja vere i duhovnih stvari.

I, valjda zato i ima mnogih koji prihvataju mitarstva i mnogih koji ne prihvataju jer smo razliciti u veri, i valjda zato i pametno nisu dogmatizovana od strane crkve i svetitelja vec su ostavljena na licnu veru i rasudjivanje i duhovni osecaj i iskustvo.

itd, ima tu jos dosta price, licno najradije bi da delim svoja saznanja i veru u vezi mitarstava sa nekim koji je slican meni (i to ne javno) ali ipak ako neko agresivno napada moju veru u mitarstva onda moram da branim :2s6vbdd:svoje stavove i razmisljanja u vezi mitarstava.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 25 минута, Bokisd рече

Mislim da u veri treba i malo straha i ozbiljnosti i opreznosti i slicno. 

Malo da, ovaj bukvalizam i citatologija ne vodi ka malo

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

nesto procito i kaze jedan forumas.... Ako verujem da postojoje mitarstva, i nisam u pravu, ne kosta men ista. A ako verujem da ne postoje, a postoje, onda sam u problemu :D ... 

...tako da pamet u glavu... :)))

Ako veruješ da postoje a ne postoje onda si magarac.:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

nesto procito i kaze jedan forumas.... Ako verujem da postojoje mitarstva, i nisam u pravu, ne kosta men ista. A ako verujem da ne postoje, a postoje, onda sam u problemu :D ... 

...tako da pamet u glavu... :)))

Боки, има и она: По вери твојој да ти буде! - Ерго, витлајте се ви по рампама са ђаволима, ава и @Дејан неће!:))

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Александар Милојков рече

Abba locuta, causa finita :)

Mnogo jaki ste mi vi doktori na ovoj temi, još jedan dokaz da je doktorat samo parir, mrtvo slovo na papiru. Prestanite da se ponašate kao batica farmaceut!

Dvojica ste na ovoj temi, a nijedan mi neće ili ne zna da odgovori:

1. Da li je molitva koju sam objavio na ovoj temi od Zlatoustog ili nije? Ako nije, čija je? To bi vas dvojica trebali da znate, bar mi se tako čini!

2. Ko je autor teksta sa najbolje ruske enciklopedije? Koja je to enciklopedija? Link molim!

3. Ako je možda autor teksta teolog, ko je njegov episkop i koje je mišljenje episkopa o tom tekstu?

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Дејан рече

Па...ваљда постоји нека саборност и вероисповедање и симбол вере.

А пуко читање писма...ако желиш да постанеш атеиста прочитај писмо

Наравно да постоје. Зато и јесмо Православци. Не разумем шта си хтео овиме да ми кажеш?

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Дејан рече

Па...ваљда постоји нека саборност и вероисповедање и симбол вере.

А пуко читање писма...ако желиш да постанеш атеиста прочитај писмо

Ako na takav način pročitaš Kuran i Bhagavat Gitu sigurno postaješ još gori ateista!!! ;):coolio:

Pročitaj pa se uveri!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Дејан рече

Verujemo u svašta, jer kod nas, danas manje, piše ko šta stigne.

Верујем Светом владици Николају жичком, Светом Јустину ћелијском, да не помињем још светих отаца које сам овде наводио и који су признати ауторитети СПЦ, а не Зорану Ђуровићу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Дејан рече

Malo da, ovaj bukvalizam i citatologija ne vodi ka malo

Оно око ''вађења очију, сечења руку'' то си ти поставио и цитирао и сад ми инпутираш да ја верујем у тај буквализам?

Подели на овим сајтовима

On 2.1.2021. at 8:36, Justin Waters рече

Дотична банована Јована негдје на почетку теме се позива на "истинита" виђења многих светих отаца и онда се позива на једног ни мање ни више Гаврила из Бошњана 12:smeha:, и онда излаже некакве приче о рају у коме се руку под руку шетају Дјева Марија и светитељке, те многи монаси и свештеници...и онда ту застанем и увијек ме фасцинирају овакве причице у коме је рај пун преподобних подвижника, аскета, монаха, и свештенослужитеља а нигдје обичног лаика на видику, као да је Царство Небеско некакаво тајно друштво у коме се чланство остварује припадношћу одређеној друштвеној групи. А баш овакав чудан и промонашко просвештенички наратив који је пустио своје коријене како у Предању тако и причама које му гравитирају, је и смислио житије преподобне Теодоре. 

Само бих издвојио оно из тог житија што мени боде очи: Душа преподобне Теодоре након смрти креће на пут ка небесима вертикалном путањом (Овакво виђење стања душе послије смрти није ништа ексклузивно за хришћанство, практични свака религија га описује на овакав начин), на том путу спопадају је караконџуле тражећи да им врати некакав "дуг" због својих лоших дијела иначе јој неће дати да прође. Теодора је углавном лакше прошла први дио "стазе", док је онда кренула да се спотиче јер је нализала на све захтјевније митаре, соптичући се тако некако успјева од својих дјела да купи карту за даље, али онда настаје права драма када наилази на завршни тио стазе.  Ту је чекају најзахтјевнији митари и гдје она не успјева да добије прпоусницу јер није задовољила својим животом, те онда ту наступа из позадине духовни готрстас св.Василије Нови који се нон стоп у позадини молио, и који као "Амерички томахавк у холивудским филмовима о вијетнамском рату долази да спаси америчке војнике из безизлазне ситуације", изненада ускаче са својом "врећом пуном добрих дијела" чиме обавља трансакцију са захтјевним митарима и на конто чега Теодора успјева да се дочепа Небеса. Мада у неким другим верзијама ове приче ни сва мука није гарант да ће ићи у рај, јер тек кад све ово прође онда јој слиједи поклоном пред Господом, показивање рајских наслада и паклених мука, након чега опет може бити бачена у ад декретом праведног Судије. 

Шта у овој причи смрди? Једна напаћена душа се једва пробила до небеса и то са подршком једног великог молитвеника, шта онда обична душа да очекује? Зато сам сам и поменуо горе "промонашки наратив" јер само су они могли смислити овакву неку драму који су живјели у манастирима са великим духовним оцима, тотално из приче изостављавши обичног човјека који се у доба када су ове приче настале углавном борио да преживи. Даље, претјерано се даје нагласак на некакву драматичну размјену добрих и лоших дијела изостављавши Христа као судију из цијеле приче. Наиме читава прича о "вагању добрих и лоших дијела као пропусница за улазак у Царство" је врло сумњива и крајње неправославна. 

Онај ко вјерује да је ово буквално дешавање по смрти слободан је да вјерује, као и многи данас у равну земљу. 

Само ти исмевај  и покојног монаха Гаврила и њему сличне. Није џаба речено да су уска врата у Царство Небеско и тесан је пут који ка Њему иде.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

Само ти исмевај  и покојног монаха Гаврила и њему сличне. Није џаба речено да су уска врата у Царство Небеско и тесан је пут који ка Њему иде.

Ма ајде, није ваљда да су уска, и ти ћеш да ми кажеш куда ходам. А промакло ти је оно "испитујте духове, јер није свака ријеч дата одзго". 

Гаврило ме уопште не интересује, исмјевам узимање његових виђења као озбиљне. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Justin Waters рече

Гаврило ме уопште не интересује, исмјевам узимање његових виђења као озбиљне. 

''и онда се позива на једног ни мање ни више Гаврила из Бошњана 12:smeha:''.

Не знаш ни шта си написао. Ако ово није исмевање..

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

''и онда се позива на једног ни мање ни више Гаврила из Бошњана 12:smeha:''.

Не знаш ни шта си написао. Ако ово није исмевање..

Као што написах, Гаврило ме не интересује, његова личност, зато нисам ни споменуо ни ријеч да је он овакав или онакав. Насмијао сам се на указивање његових виђења као примјерен образац кога треба узети здраво за готово. То што се теби то не свиђа па хоћеш да ми пришијеш да имам нешто личлно против Гаврила, твоја ствар. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...