Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 43 минута, Родољуб Лазић рече

E добро си навео Берђајева, хришћанског филозофа, са колико-хоћеш неправославних ставова и идеја. Ако он не пресуди, нико неће.

Добро, имамо навео си двојицу Отаца са идејом о коначности мучења и једног кога тумаче да има такву идеју. А има их још, и све то као наслеђе Оригеновог учења.

Сад ваљда ја треба да наведем 57 Отаца са ставом о вечности адских мука?

И неке Саборе, а међу њима на првом месту Пети Васељенски сабор који у својој 9. анатеми каже:

"Кто говорит или думает, что наказание демонов и нечестивых людей временно и что после некоторого времени оно будет иметь конец или что будет после восстановление демонов и нечестивых людей, – да будет анафема"

"Ко говори или мисли да је кажњавање демона и грешника привремено и да ће после извесног времена престати или да ће уследити апокатастаза демона и грешника - нека буде анатема"

О не вечности ада и спасењу свих погледај, сам се потруди па нађи, код ових Отаца:
Св. Игњатије Богоносац
Св. Исидор Пелусиот
Св. Григорије Ниски
Св. Григорије Богослов
Св. Василије Велики
Св. Атанасије Велики
Св. Исак Сирин
Св. Климент Александријски
Св. Јефрем Сирин
Св. Кирил Александријски
Св. Иринеј Лионски
Св. Методије Олимпијски
Св. мученик Памфил Кесаријски
Св. Кирил Јерусалимски
Св. Теодорит Кирски
Св. Амвросије (Амброзије) Милански
Св. новомученик Анатолиј Жураковски
Св. Иларион Тројицки
Св. Инокентије Херсонски
Св. Теофилакт Охридски
Св. Максим Исповедник
Св. Григорије Неокесаријски Чудотворац
Св. Јован Касијан Римљанин
Св. Хроматије Аквилејски
Св. Амфилохије Иконијски
Св. Јован Лествичник
Св. Епифаније Кипарски
Св. Јероним Стридонски
Св. Симеон Солунски
Св. Теофил Антиохијски
Св. Фотије Константинопољски
Св. Макрина млађа (сестра св. Василија Великог и св. Григорија Ниског)
Св. Макрина старија (баба св. Василија Великог, св. Григорија Ниског, св. Макрине)
Св. Мелитон Сардски
Св. Августин (у млађој фази)
Св. Марија Скобцова

Митрополит Иларион Алфејев: догматско учење православне Цркве
У БОГОСЛУЖБЕНИМ ТЕКСТОВИМА, пре свега у канону Велике суботе, НАЛАЗИМО СВЕДОЧАНСТВА О ТОМЕ КАКО ВЛАСТ ПАКЛА, НАД ОНИМА КОЈИ СЕ У ЊЕМУ НАЛАЗЕ, НИЈЕ ВЕЧНА: Царује Ад, али не влада вечно над родом човечијим, јер Ти, положивши се у гроб... браве смрти си развалио, и проповедао си тамо уснулима од века, нелажно избављење, поставши Спаситељу, прворођени из мртвих. Ове речи се подударају са учењем Светог Григорија Ниског да ће на крају људске историје, након више векова и времена, ад и смрт напокон бити уништени Христом, тако да ништа „неће остати осим добра“.
Подели на овим сајтовима

Мишљења сам. Сама Пресвета Богородица је молила Сина Свога да је сачува, по њеном престављењу, да не види лица непомјаника што само може да говори о томе да душа по упокојењу тела земаљског пролази кроз област митарства:

..''Стога Ти се молим, Царе славе, сачувај ме од области гејне: јер када небо и анђели дрхћу пред Тобом, утолико више саздани од земље човек који нема никаквих блага сем дарованих Твојом добротом; Ти си Бог и Господ, свагда благословен вавек..

..Ти си изволео изабрати мене смирену слушкињу Твоју за служење тајни Твојој; стога ме помени, Царе славе, у вечном царству Твоме; Теби је познато да ја свим срцем заволех Тебе и сачувах поверено ми од Тебе благо, и сада прими у миру дух мој, и заштити ме од власти таме да ме никаква сатанска сила не сретне. – А Господ, тешећи је преслатким речима, говораше јој да се не боји сатанске силе која је већ сатрвена ногама њеним; и с љубављу је позиваше да смело пређе од земље к небу''..

Црквени календар

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Плаво Небо рече

Мишљења сам. Сама Пресвета Богородица је молила Сина Свога да је сачува, по њеном престављењу, да не види лица непомјаника што само може да говори о томе да душа по упокојењу тела земаљског пролази кроз област митарства:

Ako SAMO može da govori, onda to nije mišljenje već je tvrdnja.

Ja recimo imam sasvim druga tumačenja što se tiče vidjenja kneza ovoga sveta.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Дејан рече

Ako SAMO može da govori, onda to nije mišljenje već je tvrdnja.

Ja recimo imam sasvim druga tumačenja što se tiče vidjenja kneza ovoga sveta.

Добро, то је твоје мишљење. А ово ''сама'' то је исто као кад бих рекао ''чак и Пресвета Богородица''. Па нормално да ћу нечим да потврђујем своје мишљење. Погрешно си ме протумачио шта сам хтео да кажем јер не желим никоме своје мишљење да  наметнем. Ти тумачи како мислиш да треба. Једног дана ћемо се уверити у то чије мишљење је било исправно.

Подели на овим сајтовима

On 31.12.2020. at 20:14, Родољуб Лазић рече

Који је ово пут да се потеже питање митарстава на Поукама? И која је сврха стално се изнова се враћати на ту тему? Има ли неки посебан разлог за то?

Mislim da smo ovo pitanje vec detaljno obradili na mnogobrojnim slicnim temama, nije pitanje mitarstava samo u vidu opisa Teodorinih vidjenja, nego vise je to pitanje o posmrtnom stanju duse koje imamo opisano delima i tekstovima raznih svetitelja, u duhovnom predanju, u bogosluzbenim i molitvenim knjigama i slicno, gde imamo zaista dosta dobru podlogu za verovanje u mitarstva i licno verujem u mitarstva na osnovu svih ovih pobrojanih stvari.

I, mislim da opis Teodorinih mitarstava ne smemo bas gledati kao prosti i bukvalni opis, nego trebamo sve to posmatrati kroz odredjeni kontekst. :idea: itd.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Zoran Đurović рече

Да ли се Хр понашао хришћански? Није. Отворено је кршио закон, бруталније него ја. 

(pa Zoki, strogo govoreci nije krsio zakon jer vise ga je sustinski ispunjavao i doneo je novi)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Плаво Небо рече

Пресвета Богородица

Душо, да ти чика Ава објасни. У св. Јн. Златоустог немаш ни пресвета ни богородица, Био је Антиохијац. Још је говорио да је Марија била грешна. То је 4. век. 

Како ти пада на памет да је неки текст из 10-15 века, који ставља Марији у уста ове речи аутентичан? Још се наводи Црквени календар, који нема везе с везом. Наравно да су неодговорни ови који га штампају, јер вас, са млечним зубима, збуњују.

Никаква митарства Пресвета није могла пролазити, као што их нико ко верује у Христа не пролази. И још му се молила! Брале, то је лудило мозга!  

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

(pa Zoki, strogo govoreci nije krsio zakon jer vise ga je sustinski ispunjavao i doneo je novi)

Суштински да али формално не, па је и осуђен и разапет. (јер није испуњавао закон како су они хтели)

... и сав живот свој Христу Богу предајмо

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, grigorije22 рече

Govori o paklu ali ne o paklu koji je pod utrobom zemlje gde je lava i Tartar gde je led. Ne govori o kojekavim budalaštinama koje imamo priliku da vidimo kod Rusa najviše. Pobožna žena je umrla anđeo je vodi po paklu i ona tamo vidi razna mučenja. Demoni raseku čoveka na komade i on se opet sastavi i sve ispočetka.

Hristos govori jevrejima o Geeni koje u to vreme nema isto značenje kao danas. U Otkrivenju se na primer koristi izraz u vekove vekova i dim mučenja. Međutim, ono što je zanimljivo to je da identične izraze koristi i prorok Isaija. 

Kazna za Edom ovako glasi. "Neće se gasiti ni noću ni danju, doveka će se dizati dim njezin..." Isaija 34,10. 

Mi danas ne vidimo da se diže bilo kakav dim nad Edomom.

Vidi, pakao je mesto tamnice i sledstveno imamo tamo neku vrstu mucenja, kakvo tacno to je vec drugo pitanje.

Inace, ovde imas za Edom, nemoj da ides puten protestanata i da bas sve bukvalno citas :

http://bible.optina.ru/old:is:34:09#svt_ioann_zlatoust

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Kafanski amater рече

Суштински да али формално не, па је и осуђен и разапет. (јер није испуњавао закон како су они хтели)

Mislim da je fora u ovome sto si naveo, nije ispunjavao zakon kako su oni hteli, tj. kako su ga oni shvatali i onda je i morao na razne nacine da ih opominje sta je tacno zakon, dok sustinski nije dosao da ukine zakon nego da ga ispuni.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Родољуб Лазић рече

E добро си навео Берђајева, хришћанског филозофа, са колико-хоћеш неправославних ставова и идеја. Ако он не пресуди, нико неће.

Добро, имамо навео си двојицу Отаца са идејом о коначности мучења и једног кога тумаче да има такву идеју. А има их још, и све то као наслеђе Оригеновог учења.

Сад ваљда ја треба да наведем 57 Отаца са ставом о вечности адских мука?

И неке Саборе, а међу њима на првом месту Пети Васељенски сабор који у својој 9. анатеми каже:

"Кто говорит или думает, что наказание демонов и нечестивых людей временно и что после некоторого времени оно будет иметь конец или что будет после восстановление демонов и нечестивых людей, – да будет анафема"

"Ко говори или мисли да је кажњавање демона и грешника привремено и да ће после извесног времена престати или да ће уследити апокатастаза демона и грешника - нека буде анатема"

I to je Rodjo veliko pitanje sta su tu tacno mislili gore pomenuta dva svetitelja, kakav je tacan kontekst i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, grigorije22 рече
О не вечности ада и спасењу свих погледај, сам се потруди па нађи, код ових Отаца:
Св. Игњатије Богоносац
Св. Исидор Пелусиот
Св. Григорије Ниски
Св. Григорије Богослов
Св. Василије Велики
Св. Атанасије Велики
Св. Исак Сирин
Св. Климент Александријски
Св. Јефрем Сирин
Св. Кирил Александријски
Св. Иринеј Лионски
Св. Методије Олимпијски
Св. мученик Памфил Кесаријски
Св. Кирил Јерусалимски
Св. Теодорит Кирски
Св. Амвросије (Амброзије) Милански
Св. новомученик Анатолиј Жураковски
Св. Иларион Тројицки
Св. Инокентије Херсонски
Св. Теофилакт Охридски
Св. Максим Исповедник
Св. Григорије Неокесаријски Чудотворац
Св. Јован Касијан Римљанин
Св. Хроматије Аквилејски
Св. Амфилохије Иконијски
Св. Јован Лествичник
Св. Епифаније Кипарски
Св. Јероним Стридонски
Св. Симеон Солунски
Св. Теофил Антиохијски
Св. Фотије Константинопољски
Св. Макрина млађа (сестра св. Василија Великог и св. Григорија Ниског)
Св. Макрина старија (баба св. Василија Великог, св. Григорија Ниског, св. Макрине)
Св. Мелитон Сардски
Св. Августин (у млађој фази)
Св. Марија Скобцова

Митрополит Иларион Алфејев: догматско учење православне Цркве
У БОГОСЛУЖБЕНИМ ТЕКСТОВИМА, пре свега у канону Велике суботе, НАЛАЗИМО СВЕДОЧАНСТВА О ТОМЕ КАКО ВЛАСТ ПАКЛА, НАД ОНИМА КОЈИ СЕ У ЊЕМУ НАЛАЗЕ, НИЈЕ ВЕЧНА: Царује Ад, али не влада вечно над родом човечијим, јер Ти, положивши се у гроб... браве смрти си развалио, и проповедао си тамо уснулима од века, нелажно избављење, поставши Спаситељу, прворођени из мртвих. Ове речи се подударају са учењем Светог Григорија Ниског да ће на крају људске историје, након више векова и времена, ад и смрт напокон бити уништени Христом, тако да ништа „неће остати осим добра“.

Ovde jedino sto specificno prica o nekoj vrsti apokastaze sv.Niski, ostali mozda u nekom sci-fi movies....:D .... ovo mi narocito gotivno, pazi Avgustin u mladjoj fazi, znaci onda kad je bio stariji se ne vazi....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...