Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, mario beloti рече

Видимо се за месец дана и Христос се роди!

Видимо се... Ваистину се роди...

Свакако, Ви нисте бановани, него госпођица-госпођа, али нема везе. Одмор увек добро дође.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Иван Ц. рече

Нису... али јесте интересантно то што је о. Зоран изнео... Ево, изнео слично и Митриполит Порфирије, само није улазио у "ситна цревца" као о. Зоран... и шта ћемо сада?

Јесте ли погледали клипове? Који Вас део буни?

То што је вл. Порфирије изнео јесте један глас. Има и других, није једини. Али имамо на другој страни и веће ауторитете од Порфирија, нарочито од Ђуровића, који митарства сматрају делом Предања. Код св. Јустина Поповића, Станилојеа, Помазанског, па и Влахоса.

Овакву сличну причу о митарствима је пре много година у Руској Цркви испричао Курајев (који је ових дана, нажалост и рашчињен), а одговорио му је тадашњи архимандрит Тихон Шевкунов, такође "бранећи" митарства.

Не, нисам гледао клипове, не знам зашто бих када сам његову причу много пута овде прочитао. 

А пошто видим да сте кренули оштро са бановима, скренуо бих вам пажњу на Ђуровићев речник, одавно свима добро знан. Дакле, код њега (за сада) имамо "талибане", који причају "будалаштине", "млате", "лупетају"... Мени је просто невероватно да ви овакво ноторно неваспитање, да не кажем примитивизам, допуштате. Да ли мислите да то доприноси угледу сајта? И да ли би овакво понашање и речник били толерисани неком другом? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Овакву сличну причу о митарствима је пре много година у Руској Цркви испричао Курајев (који је ових дана, нажалост и рашчињен), а одговорио му је тадашњи архимандрит Тихон Шевкунов, такође "бранећи" митарства.

Не знам да ли је Курајев рашчињен... а и ако јесте није због овога, зато није лепо да то сада подмећемо.

Да, поменуо је о. Зоран и једног и другог и допао ми се одговор о. Зорана Шевкунову.

Да, и мени понекад засмета тај речник о. Зорана. Нисам његов адвокат, рекох већ.

Хајде сада да се вратимо на тему: дакле, шта то није јасно код приче о. Зорана?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

Не, нисам гледао клипове, не знам зашто бих када сам његову причу много пута овде прочитао. 

Није фер онда да водимо разговор. Један од нас је онда у предности :) морамо да имамо исте полазишне тачке :)

Ево, четврта страница форума се пише, а и даље не видех озбиљан одговор на нешто што је о. Зоран изнео.

Подели на овим сајтовима

то је зато што нас мрзи да читамо његове најновије неболуозе. Ко се једном опече више не чита.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, mario beloti рече

то је зато што нас мрзи да читамо његове најновије неболуозе. Ко се једном опече више не чита.

Ок... ја кад нешто желим да оспорим - прво погледам или послушам и на основу тога градим мишљење.

Али схватам и ово... ок, ништа онда.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Jovana0910 рече

@Иван Ц. Otac Zoran je malo zalutao i preterao za neke stvari. Previse je on otisao u ismejavanje onoga sto je ona videla. A nije ona jedina koja je videla raj i pakao i opisala ga... Slusajte samo oca Gavrila z Bosnjana.. to je snimak gde on prica licno a ne gde je neko tamo zapiso njegove reci..jer mi ne znamo ko je pisao Teodorina mitarstva.. Otac Gavrilo  je opisivao carstvo nebesko...video je Majku Boziju kako ide sa Sv.Petkom i ostalim devstvencama svetiteljkama, video monahe, svestenike, baste, cvece, crkve, livade...to nisu imaginarne stvari vec bukvalne i tacne..i Sveto pismo jasno pise o gradu Nebeskom Jerusalimu i daje tacne mere toga grada i kako on izgleda...i da ce se spustiti na zemlju kad BOg obnovi i ocisti zemju posle suda i da cemo zajedno sa njim ziveti na zemlji vecno.  Takodje , o ognjenom jezeru imate zapis ucenika Sv Jovana Bogoslova koji je nadjen u Jerusalimu kad Sv Arhangel MIhajlo spasava gresne iz ognjenog jezera svojim krilom jednom u godini i to je licno video Sv Jovan Bogoslov . Tako da ovaj svestenik se u sustini podsmeva istini i misli da je sveto pismo i sveto predanje nekakava bajka, alegorija, metafora sto nije tacno. Ruski naucnici su kopali 14km u dubinu zemlje i snimili krike ljudske, sv pismo jasno svedoci da se pakao nalazi u utrobi zemlje, i ispod zemlje, zato je Gospod Isus Hristos sisao u veliku subotu u ad. Isto je jako cudno sto ova svetenik pominje nekakav redovan sexualni zivot...sto po njemu ocigledno nije greh. A blud je greh ako je van braka i ako se ne postuju dani u braku. 

Да, материјални пакао је доминантан код отаца из 19 века.

Ако неком прија да верује да ће да се у најбуквалнијем смислу пеће у језеру огњеним на 1000 степени, немам ништа против ако је то нефитство, а а не Столклкхолмски синдром

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан рече

Да, материјални пакао је доминантан код отаца из 19 века.

Ако неком прија да верује да ће да се у најбуквалнијем смислу пеће у језеру огњеним на 1000 степени, немам ништа против ако је то нефитство, а а не Столклкхолмски синдром

Нажалост, чланица ће због некултурног понашања морати да сачека месец дана да види одговор.

Подели на овим сајтовима

Братије, невероватан феномен у нас Срба: ја сам потрошио 7 дана на ово житије, презентовао га у најкраћој форми, навео линкове да би се људи упутили. И шта онда имамо: Поп Зоран прича исто, све ми то знамо (а уопште није исто, јер су ме неки молили да се осврнем на Теодору), нема потребе да прочитамо шта каже да бисмо га пљували! 

И онда кад му залепиш шамар, он се жали! Гореће у паклу ови људи, јер има митарство за лењост. Ђаволи са тог митарства ће им рећи: Зли Ава Римски је узео 7 дана да вам прави клипове које сте могли да погледате за сат и нешто, а ви сте се лењили, дођите вамо к нама! 

- Друго, јасно је да ови лењивци нису ни прочитали о митарствима шта се говори. Ја вам гарантујем да ниједан од ових талибана није прочитао житије Василија Новог! - Да не кажем да нису узели да прочитају наведену студију која је у опису мог линка, где имају све шта се подешавало са тим житијем. И кад им кажем да паламуде, они се љуте! 

Исус је имао обичај да се изрока са фарисејима, садукејима, књижевницима. И то је било шамарање да су ти зуби и очи излетали из орбите! А ови овде јајаре лају у свом дворишту као керови. А када се капија отвори, они побегну! 

Свети Оци су водили јавне диспуте са јеретицима и никада се није видео аргумент: Ја нисам прочитао то што си ти рекао! - Ово су новојављени лудаци! Ево, Иван је видео да је ово нова ствар. Јер гледам да не рециклирам старо. Мени је досадно. 

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Иван Ц. рече

Да, и мени понекад засмета тај речник о. Зорана. Нисам његов адвокат, рекох већ

Било би добро да урадите нешто у вези са тим, ако вам већ замета. Да нешто кажете, као што кажете и другима, на овој теми њима двома. Не знам како да вам објасним ноторну чињеницу, да тиме што не реагујете на његове испаде, допуштате да се од форума прави каљуга.

А ја имам прилично једноставну логику: не верујем ономе што прича човек који се не понаша хришћански. Дакле, Ђуровићу не верујем.

Подели на овим сајтовима

да се вратимо на тему до краја без читања небулоза, значи када умремо демони ће нас нападати за грехе које нисмо испведили и покајали се у животу, али да ће да нам суде то никако не може  само Господ има моћ. Све што пише у житијама је иситна и  ниједан квази богослов као поп Зоран и екипа то не може да негира и исмева, или ако не верује не треба да да исмева. Те приче као сви Свети су грешили су спин модерним речником  јер тако би могли свако житије да исмејемо. Такође нису само житија него богослужење које говори томе, то је још снажнија потврда. Владика Иринеј бачки је и беседио о томе ко се налазио око тела Патријарха и владике Амфилохија на парастосу и зашто се молимо за мртве у току четрдесет дана.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, mario beloti рече

Владика Иринеј бачки је и беседио о томе ко се налазио око тела Патријарха и владике Амфилохија на парастосу и зашто се молимо за мртве у току четрдесет дана.

Јао, немој Бачког да сводиш на своје малоумље, Алаха ти!

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

"Јајаре", "керови", "лудаци"...

Оче Иване, ја се теби и чудим и дивим. Човеку који пуца по шавовима сваки пут кад му неко каже нешто што му не одговара, ти поклањаш пажњу и имаш поверење у његове теолошке погледе.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

А ја имам прилично једноставну логику: не верујем ономе што прича човек који се не понаша хришћански. Дакле, Ђуровићу не верујем.

Да ли се Хр понашао хришћански? Није. Отворено је кршио закон, бруталније него ја. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...