Jump to content

Зоран Ђуровић: Игуманија манастира Ћелије Гликерија на сахрани рашчињеног епископа Артемија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Артемијевци су саблажњени папизмом, а то значи да ће постати својеврсни паписти.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 347
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Milan Nikolic рече

Артемијевци су саблажњени папизмом, а то значи да ће постати својеврсни паписти.

Već jesu. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Владимир Бошковић рече

Као почетника у вери, брине ме раскол, али ме брине и екуменизам. Артемије је спровео прекид помињања тек након што је избачен (ако нисам погрешно обавештен), те се поставља питање да ли је управо прогон био разлог за то, а не ревновање, а Иринеј се са друге стране изјаснио као екумениста. Нека им Господ грехе опрости, а нама укаже на исправан пут.

Ekumenizam je propao kao rokenrol.

Ti si sudeći po godinama mlađan, pa možda nisi upućen u to šta se pričalo o ekumenizmu tamo negdje 2007 pa nadalje i kakve su sve nebuloze, predviđanja i teorije valjali takozvani "antiekumenisti" da je to čudo. Jedan od vrhunaca budaleština je bilo predviđanje dolaska pape 2013 na obilježavanje 1700g od Milanskog Edikta u Niš, i mistični trenutak "zacarenja antihrista" koji će svoju misiju pokoravanja eto baš krenuti iz "pale Srbije". 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Вукашин рече

@Владимир Бошковић

Не прође много, па крену десант на Дрвар, тј. Дубоки Поток.

On je poslije i razložio zašto se "predomislio". Njegovo "poštivaću odluke Sinoda" su bile ultimativne i podrazumjevale "ja vama poštovanje" vi meni eparhijski tron nazad. Kako nije dobio tron nazad, onda je rekao "evo vam ga na". 

Подели на овим сајтовима

Игуманија Гликерија Амфилохија међу Артемијевцима не пимиње на баш одличан начин, а и он је новоупокојени, као било би све у реду да се Амфилохије није предомислио, рекао навече једно а ујутру друго.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Игуманија Гликерија Амфилохија међу Артемијевцима не пимиње на баш одличан начин

Хвала Богу да га не помиње на одличан начин, њен чин одласка и њен говор над одром покојника Марка  говори о томе да је Гликерија пролупала... 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Игуманија Гликерија Амфилохија међу Артемијевцима не пимиње на баш одличан начин, а и он је новоупокојени, као било би све у реду да се Амфилохије није предомислио, рекао навече једно а ујутру друго.

Не разумем 50% од онога што је рекла. Ако хоћеш преведи :D 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Дејан рече

Мислим да је у Лелићу.

У манастиру Лелић, или селу?

Мсм, знам да је немогуће ово прво али - ово је време чуда у земљи чуда.

Мој ујак каже - све је било као у бајци, само постоје и ружне бајке...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

A одатле и јасно откуд мати Г. на са'рани: била близу па ето да сврати, ваља се...:babuska::pop:

Иначе, то ми је било фасцинантно и код блаженопочившег Саве Вазнесењског као и овде: како су од њих (Саве и Аве Јустина) добар део духовних чада научили оштар језик, али никако оштру самодисциплину и послушање Цркви... Помислио сам - кад је тадашњи Артемије отишао у Шишатовац - "Ево га, иде стопама учитеља!" Кад оно ћорак...

Заиста фасцинантно...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Јанко рече

У манастиру Лелић, или селу?

Мсм, знам да је немогуће ово прво али - ово је време чуда у земљи чуда.

Мој ујак каже - све је било као у бајци, само постоје и ружне бајке...

Selo, ako sam dobro procitao sagradili su tamo neke svoje objekte.

Подели на овим сајтовима

Све ове приче су тим бесмисленије што њихови актери имају илузију да говоре у име неке милионске масе православних хришћана у Србији, а да би заиста дошли до тога да се милиони Срба уопште крштавају и на пописима изјасне као православни, хиљаду пута веће компромисе треба да праве по питању вере него што би правили са папизмом. Компромисе у равни јединства са паганима.

И то као да је синдром, што си део мање а фанатичније групе, то су пунија уста Срба и Србије. Прошао једном неки протест, с иконом на челу и човеком обученим у свештеничку одору, педесетак људи можда, од којих један за мегафоном ради баш то: говори у име српског народа и Србије. Не знам ко су били: зилоти, артемити или "наши", поента је у бројности. А око њих, више српског народа иде својим послом као пешаци, на истом простору. Брате, ако си стадо мало, поноси се тиме. А не да се позивају на вишемилионску масу и крију иза ње, а да ту масу не познају, нити њене вредности, нити њену душу, жеље, снове, нити њене идеале и (или) идоле.

Подели на овим сајтовима

On 27.11.2020. at 2:16, Јанко рече

Артемије се прво сложио са Сабором да се пензионише у Шишатовац, потписао(!!!), па накнадно повукао потпис и кренуо са "буном"(?).

Владика који један дан потпише одлуку "ми и Дух Свети", а другог напише супротно уз "ја и Дух Свети" - нити је прозорљив (јер онда ни први пут не би потписао), нити је послушан Цркви. Показало се да је одлука о рашчињењу, нажалост, потпуно исправна. Канонски преступ прављења своје "епархије" на територијама туђих га је и потпуно еклисиолошки удаљио од СПЦ и ПЦ уопште (нико га није признао у православљу). Да је направио Рашко-Призренску у егзилу САМО НА ТЕРИТОРИЈИ ИСТЕ то би још и било могуће и познато у историји ПЦ. Ово - потпуни фијаско, ко га је наговорио тај поред канона и Сабора (васељенских и помесних) није ни прошао...

Не знам, сва су та дешавања везана за њега чудна... У почетку сам га подржавао због борбе против екуменизма, међутим касније сам полако увиђао те ствари... Опет ми пада на памет, и он и Иринеј су прекршили каноне (Колико ми се чини Артемије је изјавио да је његово протеривање било неканонско, то остали чланови можда боље знају, ја стварно не бих да причам о канонима кад не знам), али ко зна ко је имао чистију душу. Артемије ми делује да је своје грешке правио због претераног ревновања, а опет Иринеј је по мом мишљењу подилазио држави и вероватно под притиском све радио, мада патријарх је ипак био, мора се и то узети у обзир, држава с њима једино и има мало више контакта, док се Амфилохије у једној емисији хвалио да је он највише пута ишао код папе joooj Све је то по мени очекивано, не можемо сваких 50 година имати св Јустина и св Николаја... Но како се у народу каже, о покојницима све најбоље. Покој им свима души и нека им велики Господ опрости сваки грех.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...