Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Bokisd sam si dao referencu za tumačenje.

Pavle nije ni pomislio da odvaja dušu od tela niti da odvaja duh Hristov od tela.

Kod Pavla ti je sve smrt prvog Adama i vaskrsenje poslednjeg Adama duhom.

To ti je nebitno da li ili ne pominje dusu i slicno, i time se ovde i ne bavi ap.Pavle, nego se bavi pricom o vaskrsenju ovog naseg propadljivog i smrtnog tela u duhovna i nebeska tela, i bavi se time kada se to dogadja i koje su posledice po nase buduce zivljenje i bavi se time kako se to sve ostvaruje u Isusu Hristu i Njegovom vaskrsenju.

I, to je vera u opste vaskrsenje tela na kraju vremena..... itd...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Bokisd рече

ti je nebitno da li ili ne pominje dusu i slicno, i time se ovde i ne bavi ap.Pavle, nego se bavi pricom o vaskrsenju ovog naseg propadljivog i smrtnog tela u duhovna i nebeska tela, i bavi se time kada se to dogadja i koje su posledice po nase buduce zivljenje i bavi se time kako se to sve ostvaruje u Isusu Hristu i Njegovom vaskrsenju.

I, to je vera u opste vaskrsenje tela na kraju vremena..... itd...

Kako je bezobrazan nije rekao da duševno telo umire a da je duša večna samo kao takva.

Apostoli su znali za humor zato su pisali hrabro i opitno, znali su da će boksid da ih tumači.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako je bezobrazan nije rekao da duševno telo umire a da je duša večna samo kao takva.

Apostoli su znali za humor zato su pisali hrabro i opitno, znali su da će boksid da ih tumači.

A sta oces da kazes time, jel to da dusa nije vecno postojeca i ne umire sa telom,.... ili nesto drugo ?

Kazem ti, ap.Pavle se ne bavi ovde specificno dusom, .... bre VSB to sto je pomenuo dusevno telo,..... ne znaci da se bavio dusom,.... nego je time ukazao na ovo nase smrtno telo i na ono drugo duhovno telo posle vaskrsenja.

И како носимо обличје земљаног тако ћемо носити и обличје небеског.

Zato sam ti i kazao da imas u vidu kontekst cele te glave, ne samo pojedinih stihova.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

A sta oces da kazes time, jel to da dusa nije vecno postojeca i ne umire sa telom,.... ili nesto drugo ?

Kazem ti, ap.Pavle se ne bavi ovde specificno dusom, .... bre VSB to sto je pomenuo dusevno telo,..... ne znaci da se bavio dusom,.... nego je time ukazao na ovo nase smrtno telo i na ono drugo duhovno telo posle vaskrsenja.

И како носимо обличје земљаног тако ћемо носити и обличје небеског.

Zato sam ti i kazao da imas u vidu kontekst cele te glave, ne samo pojedinih stihova.

Pa naravno da se nije bavio dušom posle smrti, kad je propovedao Vaskrsenje. Šta će mu opšte pojam duša posle smrti kad Vaskrslog svedoči.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Родољуб Лазић рече

Ова дискусија је одавно непотребна.А и не учествујем одавно на њој. Коментаришем поједине поруке које ме се посебно "дојме". Постоје три или више ранијих тема о митарствима, на којима сам у то време учествовао, све постоји и тамо. Давани су и овде линкови. Данима сам причао са Милојковим о томе. А свеје скупљено и код Серафима Роуза у оној књизи чији сам линк дао. 

Да додам. Ова тема могла би се сажети у једну реченицу: Од самог почетка много буке ни око чега. Чак је и почетни пример (из Евергетиноса) који ”негира” митарства промашен. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Талични Том рече

Да додам. Ова тема могла би се сажети у једну реченицу: Од самог почетка много буке ни око чега. Чак је и почетни пример (из Евергетиноса) који ”негира” митарства промашен. 

Није баш ни око чега јер овде испада да  се људи који верују да постоје митарства и загробни живот душе, проглашавају платонистима, умањитељима значаја Христовог страдања и васкрсења јер по њима душа мора да умре са телом. Изгледа да не схватају да то задире у христологију, јер св. Јустин ћелијски каже да је Христос страдао за бесмртну људску душу, да је Христово спасење људког рода засновано на томе, да је бесмртна људска душа вредна Христове жртве. Он нигде не помиње смрт душе људске. Навешћу и цитат из догматике. 

Ово што они причају је дубоко догматска ствар, јер није реч само о митарствима. Да је св. Јустин међу нама ( а и други св. оци), морали би да пруже и ваљане доказне чињенице за ове тврдње а не само пуку философију и негирање.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Цитат св. Јустин ћ. Догматика том 3. Есхатологија: 

Смрћу се назива тајанствено раздвајање душе од тела, привремени растанак душе и тела. При томе тело губи животворну силу и предаје се трулежи и распадању, а душа остаје да живи сама у своме бестелесном бићу. Отуда се у Светом Писму смрт назива: одласком душе из тела,[1] спавањем у коме тело заспи,[2] повратком тела у земљу и бесмртног духа Богу.[3]

У Откривењу је на врло јасан и очигледан начин показана и посведочена и смртност тела људског и бесмртност душе људске. Душа људска је бесмртна јер је боголика, јер је саздана по обличју бесмртнога Бога.[4] Добивши дух од Бога, сваки је човек бесмртан душом.[5] Као бесмртан, дух се по смрти тела човековог враћа Богу који га је дао.[6]

Својом бесмртношћу душа људска је једина апсолутна вредност у свету човечанском; на њој се и зида сав богочовечански домострој божанске истине и спасења. Јер да је човек смртан душом, сав би Спаситељев подвиг био утопија и обмана, и хришћани би били најнесрећнији људи, пошто је њихов живот на земљи непрекидно страдање ради вечног живота на небу.[7] Ако је душа смртна, онда нема васкрсења мртвих; нема ли васкрсења мртвих, бесмислен је и Христос и вера у Њега.[8] Спаситељ управо на бесмртности душе људске заснива и могућност и саму стварност васкрсења мртвих, јер се душа не може убити.[9] Душа живи у иловачном телу да по смрти изиђе из њега и уђе у небески свет где вечност царује и влада.[10] Својом причом ο богаташу и Лазару Спаситељ показује да је бесмртна не само праведна душа Лазарева већ исто тако и грешна душа богаташева.[11]

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

@Просечан србенда meni ne smeta sv.Justin Ć. Jer govori da se duh životni vraća Bogu, onaj isti duh koji je udahnuo u Adama.

Ja samo verujem da od takvog tela prelazimo Hristovim vaskrsenjem u duhovna tela te da je ličnost svesna po vaskrsenju toga.

Dušu više ne nazivamo duša već duh koji je večan u svom postojanju.

Ne znam što to Justin ne navodi tako direktno, već samo objašnjava da će se duh životni vratiti Bogu.

Pa hoće naravno vaskrsenjem svojim biće u Bogu kao ličnost.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Вукашин рече

Немојте само да је и Митрополит неправославан. Означио сам моменат где говори о митарствима (поново).

Побркани лончићи. Ако се ова тврдња (да је неко неправославан ако не верује у митарства) приписује мени, погрешно се приписује. Ја сам своје мишљење о неправославности изнео поводом Маркове приче да душе нису свесне после смрти (или тако нешто), да је васкрсење одмах по смрти и сличних ствари које је он износио. Нисам тврдио да је неправославан ко не верује у митарства. Обрнуто је, неки од оних који мисле да митарства не постоје (нпр. свештеник Угрин) тврде да је јерес веровање да митарства постоје .

Што се тиче митр. Порфирија, може да мисли то што мисли, његова ствар.

Има он занимљивих ставова и поступака које никад не бих следио (нпр. оно што је радио у Риму када је целивао руку папи Франциску). 

А свакако, са тим поступцима или без њих, није ауторитет нивоа Николаја Жичког, Јустина Поповића, Станилојеа, св. Јована Шангајског, св. Теофана Затворниа, Игњатија Брјанчанинова, Јована Златоуста, Јована Милостивог, Симеона Столпника, итд.итд.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dušu više ne nazivamo duša već duh koji je večan u svom postojanju.

То је нека твоја терминологија.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Талични Том рече

Чак је и почетни пример (из Евергетиноса) који ”негира” митарства промашен. 

Ем је скроз промашен, ем је тенденциозан. Јер је Ђуровић после негде рекао да има примера у Евергетиносу који указују на митарства. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

То је нека твоја терминологија.

Pa objasni mi Pavla koji govori da postoji duševno telo i duhovno telo.

Jedno je zemaljsko drugo je nebesko.

Jedno se zasađuje u zemlju dok drugo oživljuje duh.

Подели на овим сајтовима

Постоје људи који невероватно подсећају на оног лика Болета који у цртаном каже: " Б-Е-Н-З-И-Н. Баш чудно пише вода". Јустин напише једно, они читају друго. И тврде да је Јустин написао то друго.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...