Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Верујем како пише у Осмогласнику:

"У час кончине моје из руку демона избави ме, Дјево, и од суда и препирке, од страшног испитивања и горких митарстава кнеза бесовог (демонског), избави ме Богомати, и вечне осуде“ (глас 4., петак, тропар 8., канон на јутрењу).

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

@Вукашин dušu posle smrti ne shvataju kao duh, već su Platoničari.

Ne slušaju Pavla koji govori tajnu da ćemo se svi promeniti.

Hristos prihvata promenjeni dušu, dušu kao duh koji više ne upravlja duševnim telom , nego je ispunjen Duhom Svetim a takva će nam biti ličnost.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Попусти, леба ти, више са душом, удуши нас...

Него, Марко, волиш ли ти више бели или црни еурокрем?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Родољуб Лазић рече

Попусти, леба ти, више са душом, удуши нас...

Него, Марко, волиш ли ти више бели или црни еурокрем?

Od Vaskrslog volim sve.

I smatram da me ne prepušta demonima, vidiš kako se sa tvojim dobro borim.

Znam da ti je juče bilo žao što postojim.

Apostoli se nisu bavili dušom posle smrti, tako da ste prostor ugušili vi koji verujete da duša nastavlja da se brine o raspadnutom telu a ne da je duh životni oslobođen bilo kakve zemaljske brige, čime bi je demoni mogli vaistinu mučiti.

Ja verujem samo u vaskrsenje, to mi najviše prija, prvo Hristos pa svako od nas po redu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Родољуб Лазић рече

Верујем како пише у Осмогласнику:

"У час кончине моје из руку демона избави ме, Дјево, и од суда и препирке, од страшног испитивања и горких митарстава кнеза бесовог (демонског), избави ме Богомати, и вечне осуде“ (глас 4., петак, тропар 8., канон на јутрењу).

Овде је набројано више тога.

Вечна осуда је на Страшном Суду, а не на митарствима. О препиркама, тј. 4 искушења у смртном часу говори и Свети Никодим - сујета, неверовање, привиђења...

Нико не пориче да ће онај ко је стекао демонски изглед обитавати у не баш пријатној духовној реалности. Овде је молитва да будемо избављени од тога, да стекнемо овде Духа Светога што каже Серафим Саровски. Логично, чим се Црква за нешто моли, да будемо избављени од нечега, могуће је и избећи. Не моли се Црква, а овамо сви редом под мач бато, џабе вам молитва ; )

Зато те питам како верујеш, а ти изгледа то не знаш да кажеш. Мислиш ли да буквално сви по некој шеми иду на 20 станица, или разни људи различито умиру?

Навео сам ти пример Покајаног Разбојника и Архиђакона Стефана, али не добих одговор ни на то.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa naravno da se nije bavio dušom posle smrti, kad je propovedao Vaskrsenje. Šta će mu opšte pojam duša posle smrti kad Vaskrslog svedoči.

23 Али сваки у свом реду: новина Христос; а потом они који вероваше Христу о Његовом доласку;

24 Онда крај, кад преда царство Богу и Оцу, и кад укине свако поглаварство и сваку власт и силу.

Ali jel vidis kada je vaskrsenje, prvo novina Hristos i Njegovo vakrsenje i onda potom mi vernici o Njegovom dolasku,..... koji je kada dolazak VSB, pa na kraju vremena to znamo i verujemo tako svi, i ti i ja.

Pa, onda ovo 1.Tim. 4,8 :

Даље, дакле, мени је приправљен венац правде, који ће ми дати Господ у дан онај, праведни судија; али не само мени, него свима који се радују Његовом доласку.

Eto, i sam za sebe ap.Pavle kaze da mu je pripravljen venac pravde koji ce dobiti od Gospoda u onaj da kada pravednji sudija bude sudio i bude poslednji Sud.

Ali, ne samo njemu, nego i svima koji se raduju Njegovom dolasku. I, kako se onda ap.Pavle raduje Njegovom dolasku i davanju venaca pravde, kada je sada upokojen telom ?

Kako to biva moj VSB ? Kako je i dalje ziv ap.Pavle i ceka dolazak Gospoda u onaj poslednji dan vremena i istorije,.... i ne samo to, nego se i raduje Njegovom dolasku.

E, pa to je ziv ap. Pavle i dalje - onako kako je i bio uznet na nebesa i trece nebo. On nije rekao da je to bilo duhom, ali nije znao da opise to dusevno i umno uzdignuce na nebo, i zato je i rekao verovatno retoricki da ne zna da li je u telu ili van tela.

Ili je ipak znao, ali nije bilo vreme da se jos govori o dusi, jer vernici nisu bili spremni za nesto tako, bilo je to vreme kada se vera tek utvrdjivala i bilo je ono vreme o mleku i laksoj ili jacoj i tvrdjoj duhovnoj hrani i ap.Pavle je vodio racuna o tome sta i kako.

Ali je ipak ap.Pavle rekao da je bio izvan tela, sto znaci da je imao zivot izvan tela i da je tim zivotom izvan tela (dusa), bio uznesen na trece nebo.

I, tim zivotom i sada zivi ap.Pavle i raduje se i ceka dolazak Gospodnji i vaskrsenje svog tela u duhovno i nebesko. I, zato ne bleje duse na nebu, nego se raduju buducem proslavljenju i vaskrsenju njihovih tela.

I, to je ovo od sv.Avgustina u Drzavi Bozjoj 13, 20 :

"20. Zbog toga čak i sada duše preminulih svetih zato nemaju tešku smrt, kojom su razdvojene od svojih tijela, jer njihova »put počiva u nadi«1 , pa kakve god ona uvrede primila, pošto je iščeznuo svaki osjećaj. I ne, kao što se Platonu činilo, da one iz zaborava čeznu za tijelima, nego prije zbog toga što se sjećaju, što im je obećao Onaj koji nikoga ne obmanjuje, koji im je zajamčio »da im ni jedna vlas s glave neće propasti«2 , pa žudno i strpljivo očekuju uskrsnuće tijela, u kojima su pretrpjele mnoge nevolje, i u kojima neće oćutjeti više ništa takvo.

1  Ps. 15, 9 (16,9) .... Тога ради радује се срце моје, и весели се језик мој, још ће се и тело моје смирити у уздању;

Lk. 21, 18 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Вукашин dušu posle smrti ne shvataju kao duh, već su Platoničari.

Ne slušaju Pavla koji govori tajnu da ćemo se svi promeniti.

Hristos prihvata promenjeni dušu, dušu kao duh koji više ne upravlja duševnim telom , nego je ispunjen Duhom Svetim a takva će nam biti ličnost.

Читао сам синоћ Јустина, тумачења Коринћанима 1. На једном месту каже да све што има Христос даје нама, тако да усвајамо и те енергије васкрсења већ овде. Говори о устајању целог човека и да ће исто тело устати, док на другом месту смрт упоређује са сном, а да је душа жива одвојено. 

Морам погледати вечерас, али раније, не поспан, да видим да ли код Јустина има простора за различита тумачења.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Вукашин рече

Овде је набројано више тога.

Вечна осуда је на Страшном Суду, а не на митарствима. О препиркама, тј. 4 искушења у смртном часу говори и Свети Никодим - сујета, неверовање, привиђења...

Нико не пориче да ће онај ко је стекао демонски изглед обитавати у не баш пријатној духовној реалности. Овде је молитва да будемо избављени од тога, да стекнемо овде Духа Светога што каже Серафим Саровски. Логично, чим се Црква за нешто моли, да будемо избављени од нечега, могуће је и избећи. Не моли се Црква, а овамо сви редом под мач бато, џабе вам молитва ; )

Зато те питам како верујеш, а ти изгледа то не знаш да кажеш. Мислиш ли да буквално сви по некој шеми иду на 20 станица, или разни људи различито умиру?

Навео сам ти пример Покајаног Разбојника и Архиђакона Стефана, али не добих одговор ни на то.

Све лепо пише у Осмогласнику, само ти и твој пријатељ Марко читате шта хоћете и како хоћете.

Да, постоје сусрети са демонима и њихове оптужбе и испитивања и анђелско заступање. 

За број нисам сигуран, нисам био тамо, али немам проблем, лкао ни о. Јустин, да то буде Теодориних 20 митарстава. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вукашин рече

Читао сам синоћ Јустина, тумачења Коринћанима 1. На једном месту каже да све што има Христос даје нама, тако да усвајамо и те енергије васкрсења већ овде. Говори о устајању целог човека и да ће исто тело устати, док на другом месту смрт упоређује са сном, а да је душа жива одвојено. 

Морам погледати вечерас, али раније, не поспан, да видим да ли код Јустина има простора за различита тумачења.

Nemoj da se mucis djabe :stadaradim: ..... odmah da ti kazem da nema prostora .... :0201wink:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Јесте, баш је тако.

Боки и Србендо, ја више нећу да губим време на залудан посао. Ако имате времена и живаца, изволите.

bice to dobro na kraju,..... napravicemo tradicionalistu od VSB,.... djabe se koprca.... :D

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

Nemoj da se mucis djabe :stadaradim: ..... odmah da ti kazem da nema prostora .... :0201wink:

Не мучим се ја ништа, само покушавам да пронађем где долази до неспоразума у тумачењима :D 

Бог је онај који јесте - Живот. Његовим Духом смо живи и добили смо живот на дар. Са Христом смо умрли, са Христом васкрсавамо.  Не треба ми никакво постојање ван Њега, нити желим такав "живот".

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вукашин рече

Не мучим се ја ништа, само покушавам да пронађем где долази до неспоразума у тумачењима :D 

Бог је онај који јесте - Живот. Његовим Духом смо живи и добили смо живот на дар. Са Христом смо умрли, са Христом васкрсавамо.  Не треба ми никакво постојање ван Њега, нити желим такав "живот".

Pa nema nesporazuma Vukasine, kako, .... pa znas ono, ako se cita po kontekstu.... :D

Isto je to i sa onim svetiteljima koji su verovali u mitarstva, mislis da su jedan sv.Jovan Zlatoust i sv.Vasilije Veliki i sv.Grigorije Dvojeslov i sv.Antonije Veliki i svi drugi bili manje sa Hristom zato sto su pisali o mitarstvima i dusi i zagrobnom zivotu.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Родољуб Лазић рече

Све лепо пише у Осмогласнику, само ти и твој пријатељ Марко читате шта хоћете и како хоћете.

Да, постоје сусрети са демонима и њихове оптужбе и испитивања и анђелско заступање. 

За број нисам сигуран, нисам био тамо, али немам проблем, лкао ни о. Јустин, да то буде Теодориних 20 митарстава. 

А ја сам ти непријатељ ако размишљам другачије? :smeh1:

Нисам ти негирао сусрете са палим духовима, има их ин на овом свету и то екстремно огољених, само се не слажемо да сви потпадају под њихову власт, или суд, зови како хоћеш. Нису се сви њима уподобили. Навео сам ти пример Светог Стефана.

Оно где се разилазимо је учење о неком универзалном - шематизованом путу за све, где се сваки грех и добро дело мери на кантару.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Pa nema nesporazuma Vukasine, kako, .... pa znas ono, ako se cita po kontekstu.... :D

Isto je to i sa onim svetiteljima koji su verovali u mitarstva, mislis da su jedan sv.Jovan Zlatoust i sv.Vasilije Veliki i sv.Grigorije Dvojeslov i sv.Antonije Veliki i svi drugi bili manje sa Hristom zato sto su pisali o mitarstvima i dusi i zagrobnom zivotu.

Погрешно је ако мислиш да треба умрети да би се било са Христом. Ако на то мислиш, онда си промашио.

Христос каже да је Царство унутра у нама. То прича и Свети Серафим и многи други...Живот је један и исти, неограничен.

Мало ми пара уши то загробни живот :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...