Jump to content

Да ли оцу Гојку Перовићу, свештенику СРПСКЕ Правослане Цркве, смета назив "Српска"?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 56
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, kopitar рече

Pa ovo se neće svidjeti ovim našim na katoličkom forumu kad stavim..:ani_biggrin:

Misliš da se sviđa i ovoj drugoj strani? :D

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, kopitar said:

Pa ovo se neće svidjeti ovim našim na katoličkom forumu kad stavim..:ani_biggrin:

Ako im ne bude šta jasno nek se obrate njemu:  https://en.wikipedia.org/wiki/Dominik_Duka 

http://katolik.cz/kalendar/kalendar.asp?d=14&m=1&r=2020

https://rychnovsky.denik.cz/kultura_region/radovan_rd.html

https://gloria.tv/post/L6trEteB1McL2VMNv8VR1czW1

https://www.proglas.cz/svatek/?date=1_14

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, kopitar рече

Sad više ne znam koja je ko strana...:scratch_head:

Pa ova pravoslavna koja misli da je 1054g odmah nastao prekid između istoka i zapada, dok se zapravo vidi da je to imalo neki svoj tranzicioni period još do 15 vijeka, gdje su pojedine pomesne Crkve bile u zajednici sa Rimom. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 18.6.2020. at 11:10, Justin Waters рече

Pa ova pravoslavna koja misli da je 1054g odmah nastao prekid između istoka i zapada, dok se zapravo vidi da je to imalo neki svoj tranicioni period još do 15 vijeka, gdje su pojedine pomesne Crkve bile u zajednici sa Rimom. 

Da, dokaz toga je starina i unikatnost titule "primas srpski" barskih nadbiskupa u katoličkoj crkvi koja potiče takodjer iz te epohe i vremena Nemanjića.  Mislite da bi neki narod čiji episkopi i crkvena hijerarhija se ne nalazi u jedinstvu s Rimom i Svetom Stolicom imao takvo ekskluzivno pravo na jednu takvu titulu od samo 10 koliko ih je u cijelom svijetu  "Primas Serviae" a koje su udjeljivale isključivo rimski pape i niko drugi više? I sad se žalite da katolička crkva ne potporuje nacionalni identitet, baš vi Srbi? Česi imaju jedan od desetak glavnih oltara u bazilici sv. Petra i Pavla u Rimu a vi titulu koja je potvrda vašeg nacionalnog identiteta a kakvih je samo desetak u svijetu. I katolička Crkva navodno ne potporuje  nacije, Slovene ili slovenske narode?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Justin Waters рече
пре 1 сат, kopitar рече

Sad više ne znam koja je ko strana...:scratch_head:

Pa ova pravoslavna koja misli da je 1054g odmah nastao prekid između istoka i zapada, dok se zapravo vidi da je to imalo neki svoj tranzicioni period još do 15 vijeka, gdje su pojedine pomesne Crkve bile u zajednici sa Rimom. 

Ma, jok bre Justin,..... prestalo sa jedinstvom odmah, recimo, pa sv.Simeon je ponovo miropomazan kako bi se priznalo njegovo krstenje po RK.... itd,....

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zayron рече

Sve to stoji i slažem se s tim ali postoje takodjer i viši prioriteti. Mislim da si pravoslavne pomjesne crkve proturječe i skaču sebi u usta kad na sva zvona opjevavaju univerzalnost pravoslavlja pa se izgube u nekakvim trivijalnim stvarima koje bi se trebale podrazumijevat. Naravno da je pravoslavna Crkva koja je vezana za srpski, ruski, rumunski, grčki itd. etnos i historijski kontekst zaista srpska, ruska, rumunska, grčka i bila bi ludost tako nešto osporavati ali isto tako ta sprega ima svoje granice i prolazna je a ne bi smjela dovoditi vidljivost i smisao univerzalnosti, nadnacionalnosti, nadvremenosti i nadteritorijalnosti kako hrišćanske crkve (i hrišćanskih pomjesnih crkvi sadržanih i obuhvaćenih tim pojmom) i samog hrišćanstva jer je bilo kakva dalja ograničaavajuća i isključiva definicija protivna smislu hrišćanstva i crkvenosti svodeći ga na nekakav privatni klub ili još gore etno-sektu. Dakle medju tim pojmovima mora vladati hijerarhijska veza, ne može pojam nižeg materijalnog prolaznog reda zaadirati u pojmove eshatološkog nadsuštastvenog reda ili ih čak nadilaziti prioritetom i značenjem.  Kod nas takodjer postoji nacionalni i identitetski diskurs ali on ne smije biti nadredjen esencijalnim teološkim pojmovima i postavkama - da je Crkva jedna, univerzalna, nedjeljiva, nadvremenska, mimo svaki prostor (nema granice), nadtvarna i neprolazna.  Ovdje možete vidjeti kako to funkcionira kod nas, da i kod nas postoje nacije, nacionalni identiti i zajmi u Crkvi ali niko na primjer tamo te češke tj. sveslovenske svetitelje i njihove oltare ne doživljava kao atak na sopstveni španski, italijanski, njemački, francuski itd. nacionalni identitet ili kao podrivanje univerzalnosti Crkve a ti oltari nisu češki iako su češke pomjesne katoličke Crkve i čeških/slovenskih svetitelja već Božiji.

Češki oltar svetog Vaclava Přemisla i svetih Ćirila i Metodija u bazilici sv. Petra i Pavla Rimu/Vatikanu

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960463250645384/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960453940646315/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/1960451303979912/

Ovo su svi oltari u bazilici sv. Petra i Pavla u Rimu od kojih je jedan svetog Vaclava Přemisla, svetih Ćirila i Metodija, ovako kad ih vidite sve, shvatite odmah kakva je to ogromna privilegija i raritet, tamo je napisano St. Wenceslas altair - oltar svetog Vaclava, u tom pregledu nalazi se skroz dole desno sasvim u dnu - po desnoj strani.

http://stpetersbasilica.info/Altars/altars.htm

https://tinyurl.com/ycgtnnjp

Историјски гледано нације се формирају кроз борбу за инвеституру на западу, углавном као нека врста протестанске аутокефалије, код нас Срба је то раније и другачије и за разлику од Запада захваљујући светоме Светом Сави српски "национализам" је у хармонији са демократијом, што се на западу показало немогућим, са друге стране немамо институционални наднационални или над аутокефални ауторитет, имамо Васељенски Сабор или "Уједињене Нације" али само у теорији.

Неко се досјетио или по самој инерцији се створила забуна око овог поима, али и да није испод поима Њемци, Јевреји, Срби се свакако крију различите стварности и нације.

Што се тиче нарушавања поредка, ту немамо спора, најпретежнији је Христос и есхатолошки идентитет, али ови подли мучитељи ти не траже да се одрекнеш Христа директно, него само Цркве, или само Српског идентитета, или само тога да си нпр, мушко, али како онда да приђем Христу као женско?

Хоће ли ме Христос препознати као свету Владимирку, примаш ли ме ти у госте као кинескињу хришћанку?

Мислим глупо је да се правдам, ок су жене и Кинези и нисам бољи од њих јер ми је датост да сам мушко и Србин, исти нас Христос спашава и прима, али онакве какви јесмо.

То што је важније да спесем душу од тога да сам Сарајлија никад неће промјенити то да сам се родио и да припадам ту, не могу доћи пред тебе и рећи да сам са сјеверног пола, не би ме примио за пријатеља јер би видио да лажем, а и зашто бих лагао о себи. Свеједно је гдје се ко родио, али и није, понесеш неку врсту благослова, неку "старозавјетну компоненту". Мислим да ли је теби свеједно је ли ти твоја мајка мајка, може и моја мајка да ти буде мајка можда и боља и шта ти то смета за спасење, ајде сад се одреци своје мајке?

Сад би ови кретени још нашли цитат, ко се не одрекне своје мајке није Христа достојан... али то је сасвим ирелевантно за прихватање моје мајке Ђурђе за твоју мајку јер, неће ови што престану бити Срби постати тако хришћани него друга нација Хрвати, Црногорци, сутра Босанци... не одричеш се ти своје мајке ради Богородице, него ради друге и то сумљиве овоземаљске "маћехе" и тврдиш да те она родила. То не може изаћи на добро...

Или не одричеш се пола Христа ради, него травестије ради, најбољи филм о политичкој травестији, може и вјерској:

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Историјски гледано нације се формирају кроз борбу за инвеституру на западу, углавном као нека врста протестанске аутокефалије, код нас Срба је то раније и другачије и за разлику од Запада захваљујући светоме Светом Сави српски "национализам" је у хармонији са демократијом, што се на западу показало немогућим, са друге стране немамо институционални наднационални или над аутокефални ауторитет, имамо Васељенски Сабор или "Уједињене Нације" али само у теорији.

Неко се досјетио или по самој инерцији се створила забуна око овог поима, али и да није испод поима Њемци, Јевреји, Срби се свакако крију различите стварности и нације.

Што се тиче нарушавања поредка, ту немамо спора, најпретежнији је Христос и есхатолошки идентитет, али ови подли мучитељи ти не траже да се одрекнеш Христа директно, него само Цркве, или само Српског идентитета, или само тога да си нпр, мушко, али како онда да приђем Христу као женско?

Хоће ли ме Христос препознати као свету Владимирку, примаш ли ме ти у госте као кинескињу хришћанку?

Мислим глупо је да се правдам, ок су жене и Кинези и нисам бољи од њих јер ми је датост да сам мушко и Србин, исти нас Христос спашава и прима, али онакве какви јесмо.

То што је важније да спесем душу од тога да сам Сарајлија никад неће промјенити то да сам се родио и да припадам ту, не могу доћи пред тебе и рећи да сам са сјеверног пола, не би ме примио за пријатеља јер би видио да лажем, а и зашто бих лагао о себи. Свеједно је гдје се ко родио, али и није, понесеш неку врсту благослова, неку "старозавјетну компоненту". Мислим да ли је теби свеједно је ли ти твоја мајка мајка, може и моја мајка да ти буде мајка можда и боља и шта ти то смета за спасење, ајде сад се одреци своје мајке?

Сад би ови кретени још нашли цитат, ко се не одрекне своје мајке није Христа достојан... али то је сасвим ирелевантно за прихватање моје мајке Ђурђе за твоју мајку јер, неће ови што престану бити Срби постати тако хришћани него друга нација Хрвати, Црногорци, сутра Босанци... не одричеш се ти своје мајке ради Богородице, него ради друге и то сумљиве овоземаљске "маћехе" и тврдиш да те она родила. То не може изаћи на добро...

Или не одричеш се пола Христа ради, него травестије ради, најбољи филм о политичкој травестији, може и вјерској:

U principu se slažemo u svemu, pitanje je to zaista samo prioriteta, šta je prvo, starije i nadredjeno a šta drugo, mladje i potčinjeno, podredjeno. Već sam objasnio da je tamo u bazilici sv. Petra i Pavla u Rimu medju petnaestak oltara taj jedan češki sa svetim Vaclavom i sv. Ćirilom i Metodijem kakav nemaju na primjer ni Njemci, Francuzi, Španci itd.  U svijetu je oko 160-200 državotvornih naroda a Česi tamo taj oltar imaju. No, šta mislite kad bi tamo bila postavljena tabla sa natpisom "Oltar češke katoličke pomjesne Crkve" - "Altar of the Czech Local Catholic Church" da li bi to već bilo u redu ili ne? Do sada, dok tamo nema te takve oznake ostalim narodima to ne smeta i tako nešto ne smatraju atakom ni na svoj identitet a ni na univerzalnost Crkve a te svetitelje smatraju jednako svojima kao i Česi iako s istorijskog gledišta bi to čak bila i sasvim ispravna oznaka jer su upravo češko plemstvo i češki narod iz češke pomjesne katoličke Crkve (biskupija, dijeceznim prilozima)  financijski, novčanim darovima i realizovali podizanje tog konkretnog oltara kao i cijele bazilike zajedno sa svima drugim narodima tako da bi takav naziv označavao ustvari samo faktičko stanje.  Dakle,  tamo bi to bilo blago rečeno neumjesno i nepoželjno, postaviti takvu tablu, češku zastavu i sl. no, na Veligradu/Velehradu je to ok, tamo su zastave i papinska i češka.  Razumijete sad što vam se trudim objasniti. U Rimu su prioriteti drugačiji a na Velehradu opet drugačiji, oboje ima svoje mjesto, samo treba paziti na redoslijed i na poredak. Slično kao što je gatala ciganka jednoj djevojci, zaljubićeš se, udat i porodit dijrete, samo pazi da se to odigra tačno ovako i ovim redoslijedom koji sam ti rekla! Slično je i s tim poimenovanjima i nazivima, nacionalnim privlatcima, negdje su ona suvišna a negdje nužna. Kao poimenovanje oltara to bi bilo besmisleno ali kao poimenovanje češke  biskupske konferencije je to nužno kako bi se odlišila od njemačke, poljske ili slovačke. To bi bilo to o tim prioritetima u Crkvi i drugdje.  Stvar je samo u starini što bi rekli u Bosni, šta je glavno i starije a šta nije i ide tek poslije toga.  To zavisi od situacije, negdje je to ok a negdje je to kontraproduktivno i besmisleno. Ne govorimo o istorijskom pravu da se nešto nazove srpskim već o smislu i poslanju Crkve u odredjenom današnjem konkretnom crkvenom i političkom kontekstu u realijama 21. vijeka i ovakve Evrope kakva je danas. Nema više feudalnih vladara, monarhija i carevina kao nosioca svega toga: državotvornosti, identiteta i crkvenog života. Većina današnjih država je sekularnih., neke su čak i anticrkvene. To je taj društvenopolitički istorijski kontekst koji se suštinski i iz temelja promjenio. A promjenila se i pozicija Crkve u društvu, poslanje je medjutim ostalo uvijek isto.

Подели на овим сајтовима

Рекао сам да је проблем са националним именима. Нијесам мислио да је никакав проблем са именом Српске православне цркве. Сматрам умјесним све оне примједбе које кажу да данас у Црној Гори није ни мјесто ни вријеме да причамо о проблему националних назива. Не мислим да је то забрањена тема, него тренутно је црква на антиуставном и непристојном удару државе. Српски народ и српско име је на удару школа, медија, идеологија. Када то ријешимо и када напад на српско име и српску цркву престане, онда можемо на неком столу причати о универзалним проблемима православља, међу којима јесте и тај проблем националних подјела", појаснио је Перовић.

“Како да се СПЦ, као једина канонска црква, одбрани од овога напада државе који је неуставан. Треба сваком грађанину Црне Горе који је вјерник, православац, а каже да није Србин, рећи – СПЦ је и твоја кућа. А он каже, како ћу ја кад је српска. Па треба ли ја у ЦНП ако има нека добра представа, да не идем ако сам рецимо Србин, или у Црногорску академију наука. Име наше државе је Црна Гора. Не ни Србија, ни Република Српска. Доста грађана је то схватило као своје национално име. Значи ли то да ако нам се држава зове Црна Гора сви морамо бити Црногорци по нацији. Име Црне Горе не обавезује никога. Тако ни име СПЦ не обавезује ко неће да буде Србин, већ обавезује да учествујеш у богослужењима по црквеним канонима", казао је Перовић.

WWW.VIJESTI.ME

Neki se prave ludi, neki zaboravni, da smo imali nekakve dogovore i...

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

Није време да се прича, а поп Гојко прича :)

Може он да прича и да се правда колико хоће и да се вади али он се више ништа ни не пита. 

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Да сте на месту оца Гојка Перовића и да знате све што он зна, а да знате и шта ваши сународници не знају, како би поступили ? Мишљења сам да поступа и прича  како најбоље зна и уме . Грађански рат је пред вратима Црне Горе...треба ли доливати уље на ватру  или гасити пожар ? Но време ће показати . Ситуација није нимало  лака. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Нико га није терао да помиње име и не знам како је то помогло да се гаси пожар, само су се верници узнемирили. Сам је рекао да није време да се прича, а прича. Он се качио са Патријархом српским око српског имена и пре него што је кренула ова отимачина у Црној Гори, да га поштује као најстаријег, али да Патријарх не разуме најбоље да су они Црногорци итд...

За мене он није нарочито меродаван да се озбиљно схвата све што каже, а неко је лепо рекао да га није ни слушао,  али ми је засметало како сада каже да то треба да се решава касније :), да Цркве не треба да буду националне и да је то етнофилетизам који је као јерес осуђен на  неком тамо сабору. Е те приче за етнофилетизам су се у пракси показале као лажне опужбе за јерес које једино иду у корист Фанару да шири свој утицај и да прави раскол у Цркви. Значи он на неки начин у свему овоме подржава Фанар, а није једини, има их још који носе мантије. Тренутно Фанар држи нашу страну у Црној Гори, али је питање колико дуго. Вероватно га зато и Митрполит Амфилохије држи ту да збуњује противнике :)

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Постоји један проблем. Назив СПЦ не постоји баш дуго. Прецизније речено од 1920 у краљевини Југославији, постојала је Православна Црква у краљевини Југославији. Није постојала СПЦ.

Помињемо Светог Саву. Како се звала титула у време Светог Саве - "Архиепископ свих српских и поморских земаља".

Што значи да је вера увек везана за све људе, а не само за једну нацију.

То су задржали американци, јер не постоји Америчка православна Црква, постоји ΟCA - Orthodox Church in America - Православна црква у Америци. Неретко кажу и православна црква у Црној Гори, што да не, људи треба да схвате да православље обухвата и црнце, и белце, и кинезе, и Албанце, и Американце. А не да се људи љуте што постоји манастири под јурисдикцијом СПЦ у Америци где нема Срба, већ има монаха/монахиња Американаца. Нема разлога за тим.

Св. Јустин Ћелијски нас је упозоравао да је етнофилетизам јерес, само треба да се подсетимо на то.

О. Гојка потпуно разумем, потребно је објашњавати да СПЦ није нешто резервисано само за Србе.Када до сада није то јавно објашњавано, барем не на овај начин, онда изгледа да мора овако када је баш пригустело, као у ЦГ.

Подели на овим сајтовима

Св ава Јустин никада не би ни помислио ово што прича поп Гојко тако да је њега помињати у сличном контексту крајње неумесно.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...