Jump to content

Зоран Ђуровић: Кад Иван Инквизитор Марковић ископава јеретике

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, kopitar рече

Ali što tu ima pogrešno to je i za vas i za nas Tijelo Kristovo.

Jesi se pričestio sa Kristom i na materijalnom i duhovnom nivou doslovno zato što si blagovao samog Krista ili zato što si blagovao kruh i vino u kojem je Krist.

Krist nije rekao uzmite i jedite ovaj kruh jer sam ja u njemu....već uzmite i jedite ovo je tijelo moje.

Pa, da, kao sto pise sv.Jovan Damaskin (parafraza),.... kako Hrist prisustvuje u hlebu i vinu to je tajna nad tajnama i ne treba da ispitujemo, bitnije je da verujemo da je to zaista istinsko Telo i Krv.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Одговори 178
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 minute ago, Bokisd said:

Pa, da, kao sto pise sv.Jovan Damaskin (parafraza),.... kako Hrist prisustvuje u hlebu i vinu to je tajna nad tajnama i ne treba da ispitujemo, bitnije je da verujemo da je to zaista istinsko Telo i Krv.

Pa jasno ali se uvjek naiđu pametnjakovići poput Latinovića jer onako zaobilazno kažu parafraziram Pričest jest tijelo i krv Kristova ali niste ludi da vjerujete da može liječiti jer to vam je sve na nekoj duhovnoj razini.

I mnogima je ovo promaklo a mnogi bi se možda i složili sa tim.

Zato inkvizitor Ivan i nije skroz lud u nekim stvarima jer je očigledno da u pravoslavlju imate dvije struje oko svaćanja pričešća.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, kopitar рече

Pa jasno ali se uvjek naiđu pametnjakovići poput Latinovića jer onako zaobilazno kažu parafraziram Pričest jest tijelo i krv Kristova ali niste ludi da vjerujete da može liječiti jer to vam je sve na nekoj duhovnoj razini.

I mnogima je ovo promaklo a mnogi bi se možda i složili sa tim.

Zato inkvizitor Ivan i nije skroz lud u nekim stvarima jer je očigledno da u pravoslavlju imate dvije struje oko svaćanja pričešća.

Mislim da je to prenapuhano, nije Latinovic nikakvo merilo, stvarno, velika vecina veruje u istinsko Telo i Krv.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, kopitar рече

Ali što tu ima pogrešno to je i za vas i za nas Tijelo Kristovo.

Jesi se pričestio sa Kristom i na materijalnom i duhovnom nivou doslovno zato što si blagovao samog Krista ili zato što si blagovao kruh i vino u kojem je Krist.

Krist nije rekao uzmite i jedite ovaj kruh jer sam ja u njemu....već uzmite i jedite ovo je tijelo moje.

Nema ništa pogrešno, nego me samo interesovalo šta je razlog uvođenja te doktrine? Evo na wikipedi stoji:

The doctrine of transubstantiation is the result of a theological dispute started in the 11th century, when Berengar of Tours denied that any material change in the elements was needed to explain the Eucharistic Presence, thereby provoking a considerable stir.

Dakle neko je nešo diskutovao u to doba da je neophodno da dolazi do kakvog fizičkog transformisanja hljeba i vina, a Berenžar je tvrdio da je apsolutno nepotrebno smatrati da se dešava ikakva materijalna promjena, i time je uzburkao strasti. Zašto sad? Navodi se da njegov stav u pogledu da to jeste Tijelo i Krv nije bilo nimalo različito od njegovih oponenata. Šta je pokrenulo debatu onda? Neko se plašio da on time smatra da je pričešće ipak samo simbol..? 

A pored toga, imamo i viđenje da se pričešćujemo ovaploćenim Hristom...što možda onda neke naginje ka tome da uvode fizičku promjenu makar na nekakav način. Iako su ovaploćeni i vaskrsli jedno te isto, jedan Gospod, jedna ličnost, jedno tijelo, ali Vaskrsli je onaj s kojim se pričešćujemo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

31 minutes ago, Justin Waters said:

Ako se praviš blesav nisi slijep. Na temi učestvuje jedan katolik, Kopitar i s njim i diskutujem, niko te ništa nije pitao. 

Ni ja tebe nisam ništa pitao!:))) Eto ti dokaza da si ti slep!:smeh1:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bernard рече

Ni ja tebe nisam ništa pitao!:))) Eto ti dokaza da si ti slep!:smeh1:

Vrati se nazad i vidi ko je koga prvi citirao. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

EPARHIJABACKA.INFO

Одговор повереници за равноправност Бранкици...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, kopitar рече

Nema više ima samo jedno, i to one koje Ava obrazlaže koje nije proglašeno kao doktrina zvanično. Ako je kod vas isto tako, onda ste vi samo korak ispred i to ste zvanično potvrdili kao doktrinu na Lateranskom saboru. Onda se kod pravoslavnih pogrešno shvaća transubstancija. 

A ono ispod žita, kod običnog laosa, pa i kod raznih sveštenika, teologa..tu ima svega i svačega.+ kako kod nas, tako i kod vas.  

Подели на овим сајтовима

M.FACEBOOK.COM

Чудне и Орвеловске сцене данас харају по медијски слуђеној...

Да посрами Бог Кона доктор Предрага и остале безбожнике! Отац Петар Драгојловић у свом елементу!

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Justin Waters said:

Nema ništa pogrešno, nego me samo interesovalo šta je razlog uvođenja te doktrine? Evo na wikipedi stoji:

The doctrine of transubstantiation is the result of a theological dispute started in the 11th century, when Berengar of Tours denied that any material change in the elements was needed to explain the Eucharistic Presence, thereby provoking a considerable stir.

Dakle neko je nešo diskutovao u to doba da je neophodno da dolazi do kakvog fizičkog transformisanja hljeba i vina, a Berenžar je tvrdio da je apsolutno nepotrebno smatrati da se dešava ikakva materijalna promjena, i time je uzburkao strasti. Zašto sad? Navodi se da njegov stav u pogledu da to jeste Tijelo i Krv nije bilo nimalo različito od njegovih oponenata. Šta je pokrenulo debatu onda? Neko se plašio da on time smatra da je pričešće ipak samo simbol..? 

A pored toga, imamo i viđenje da se pričešćujemo ovaploćenim Hristom...što možda onda neke naginje ka tome da uvode fizičku promjenu makar na nekakav način. Iako su ovaploćeni i vaskrsli jedno te isto, jedan Gospod, jedna ličnost, jedno tijelo, ali Vaskrsli je onaj s kojim se pričešćujemo. 

Da li je potrebno to razlikovanje Krista u pričesti kao onog prije i poslije uskrsnuća ako je on po Pismu uvjek isti.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

Da li je potrebno to razlikovanje Krista u pričesti kao onog prije i poslije uskrsnuća ako je on po Pismu uvjek isti.

Потребно је, Копитару, јер је Христово Тело по Васкрсу нетрулежно.

Подели на овим сајтовима

ПС. Много људи је овде прекршило девету Божју заповест. Ја нити мрзим католике нити римокатолике. 

ПС. За неписменог Џастина. Није "Беренџар" но је Беренгар. Г се у средњевековном латинитету и романском увек чита као г испред а, о, и у. Испред е и и, зависно од дијалекта.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Kakvo je ona tijelo dao Krist na posljednjoj večeri?

Есхатолошко рекао бих. Није себи одвалио ногу па понудио апостолима.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...