Jump to content

Препоручена порука

пре 1 сат, Света_Матрона рече

Колико је мени познато Владика Иринеј је штамао књигу Јединство цркве у прва три века у епископу и још можда једну две од Митрополита. Та књига је православна књиге, а и друге које је штампао нису проблематичне и имају везе са евхаристијом а не са неопапском еклисиологијом или екуменизмом и ССЦ. Никада Владика Иринеј није ни помињао дарвинзам нити штампао књиге где се промовише или прихвата са задршком типа православље нема проблема са еволуцијом јер је и Бог створио кроз еволуцију и на крају свега човека. Владика Игњатије је друга прича, он само копира Митрполита Зизујаласа и они као имају ту неку заједничју теологију засновано на делу Светог Максима, али њих двојица никада не би потписали петицију за дарвина као владика Максим. 

Ok, ali evo mi ovde koji znamo malo vise o evolucionoj biologiji I teoriji evolucije smo u onom pisanom saopstenju ep. Irineja vidjeli koliko on pojma nema o teoriji evolucije. Preciznije ep. David jer smo svi vidjeli sta je pisao. U redu je kritikovati ep. Malsima, Zizjulasa itd., ali ne na nacin sto ce skrenuti u najprimitivniji kreacionizam. Nazalost u saopstenju za smjenu ep. Maksima teorija evolucije je zauzela najvise prostora.

Postoje neki drugi ralozi za smjenu, mogli su da navedu neposlusanje vezano tu oko podrske peticiji itd., medjutim ep. Irinej I ep. David su kreacionisti I otud saopstenje onog tipa.

Nasa Crkva je mnogo iza Rimokatolicke kad su u pitanju nauka I drustvo. Izvan pojedinaca PBF u Beogradu I Foci je lakrdija od fakulteta slicna mnogim smjerovima na filozofskom I ostalim zaostalim( nazalost vecina) na Univerzitetu.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 181
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, Milan Nikolic рече

Срби сада морају да пресеку са Амфилохијем. Ако треба, нека дође до изражаја сво зло које извесно чучи у њему, када би био смењен са епархије, јер заиста је симптоматично његово кукање на страх који је стекао као мало дете због вести о убиствима међу неком браћом. Треба да се види за чим би потегао након његове смене, да ли би подигао људе на братоубиства или би се повукао и показао свету послушност.

Evo, posto je u modi davanje ne svidja mi se :0201wink: lajkova, .... eto, po prvi put od kad sam na forumu moro' sam jedan ovakav lajkic da dam na ovu poruku. 

Mislim da ovo sve vise nema nekog smisla, zaista, preteraste ljudi (ne mislim samo na Milance) cak i da ste u pravu, to se tako ne radi bre, i pravo da kazem bas sam se iznerviro' sa bajle,:1314_womens: ....citam ovakve i slicne poruke danima i mesecima i nemam vise volje i zelje da ucestvujem u ovakvim raspravama, tako da je ovo mozda i moja poslednja poruka na ovu temu (ili cu manje da ucestvujem).

Samo jos nesto, da li ste svesni da ako se ne desi ovo sto pricate, da mozete da snosite crkvenu odgovornost za sve sto ste ovde mesecima 'lose' pisali o m.Amfilohiju i drugima dole u MCP. Kanoni vrlo ostro sankcionisu one koji neopravdano iznose optuzbe na svestenike i klir, tako da ako se zaista ne desi ovaj najcrnji scenario, po mene :buba:, svi koji su na ovakav i slican nacin blatili episkope i svestenike zasluzuju osudu i odredjenu epitimiju.

(odo u tunguziju da se malo odmorim od svega....:smeh1:)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Evo, posto je u modi davanje ne svidja mi se :0201wink: lajkova, .... eto, po prvi put od kad sam na forumu moro' sam jedan ovakav lajkic da dam na ovu poruku. 

Mislim da ovo sve vise nema nekog smisla, zaista, preteraste ljudi (ne mislim samo na Milance) cak i da ste u pravu, to se tako ne radi bre, i pravo da kazem bas sam se iznerviro' sa bajle,:1314_womens: ....citam ovakve i slicne poruke danima i mesecima i nemam vise volje i zelje da ucestvujem u ovakvim raspravama, tako da je ovo mozda i moja poslednja poruka na ovu temu (ili cu manje da ucestvujem).

Samo jos nesto, da li ste svesni da ako se ne desi ovo sto pricate, da mozete da snosite crkvenu odgovornost za sve sto ste ovde mesecima 'lose' pisali o m.Amfilohiju i drugima dole u MCP. Kanoni vrlo ostro sankcionisu one koji neopravdano iznose optuzbe na svestenike i klir, tako da ako se zaista ne desi ovaj najcrnji scenario, po mene :buba:, svi koji su na ovakav i slican nacin blatili episkope i svestenike zasluzuju osudu i odredjenu epitimiju.

(odo u tunguziju da se malo odmorim od svega....:smeh1:)

Svi mi bi bili najradosniji da se pokaže da grešimo i spremni smo sa radošću da snosnimo svaku sankciju , i daj Bože da grešimo 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Pontifex Emeritus рече

Па ја сам мало приглуп па тешко капирам. Али схватио сам толико да РКЦ не бира дилеје и занесењке за епископе (што је добро), а да СПЦ бира (што је лоше). Па ме занима ко су те дилеје у нашем епископату? Јер ја не видим ниједног који се уклапа у твој опис. 

Кад порастеш кашће ти се само!

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

Нећу ја да се убијем због тога, јер све што је Цркви страно, оно ће да нестане. Време је најбоље решето. То црквено псеудо ордење је само за пар деценија доживело такву девалвацију да је то незабележено у историји. Сад већ сваки епископ додељује по неколико “ордена”, тако да им се у нашој Цркви ни број не зна. Та поплава лажног ордења на крају ће их потпуно да обезвреди, и обесмисли. А кад се намножи број одликованих са опскурним (не)делима и биографијама, није далеко тренутак кад ће људи почети да их одбијају, а Црква почети да се пере од “грешака”. Но, то и није највећи проблем са лажним орденима у СПЦ, него чињеница да њихова примена доводи до озбиљних подела у Цркви, и то не само међу верним народом, него и међу епископима. И увек ће доводити до подела. И не само то, увек ће бити згодан повод да непријатељи Цркве од свега направе спрдњу, и исмевају наш клир. А на крају, ко зна, можда Господ баш то и хоће :smeh1:

Са овим могу да се начелно и сложим, само то није тема наше данашње емисије. Истроловао си тему, свака част. Надам се да ће ти дати неки орден

Подели на овим сајтовима

To oko ordenja treba da se sredi tako sto ce ovima koji daju pare za crkvu davati nekakve zahvalnice a ordene samo kad je bas neko veliko delo u pitanju. Posto toga nema puno, ne bi bilo ni ovoliko ordena koji uglavnom idu za ove sto daju pare.

i slazem se sa Bokijem da se malo stane na loptu, malo ste preterali sa preventivnim osudjivanjem vladike Amfilohija.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Pontifex Emeritus рече

Невезано за Амфилохија, око те “смене” епископа, шта кажу канони, да ли се епископи могу “сменити”? Или се епископи свргавају? И како се свргавају? И за шта се свргавају?

Mogu ga smijeniti, kao sa vladikom Georgijem. Ne znam kako je uredjeno kanonima volio bih i ja da cujem. Ovako iz nekih slucajeva Sinod razmatra njegove postupke ili prekrsaje, pa se onda odobrava i formira komisija koja ce to detaljno ispitati i na kraju ove koji nemaju uticaja smijene, a ovima kao Kacavenda sto im ne mogu nista penzionisu, ili malo strozije penzionisu kao Filaret, haha.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, feeble рече

i slazem se sa Bokijem da se malo stane na loptu, malo ste preterali sa preventivnim osudjivanjem vladike Amfilohija.

Да питам тебе и @Bokisdа шта ћете да кажете кад после октобра Ломи победи и Лохи прогласи аутокефалију? Живо ме интересује. Не мислите ваљда да сам га ја натерао у раскол? Хоћете ли и тада да метанишете пред Лохијем?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Да питам тебе и @Bokisdа шта ћете да кажете кад после октобра Ломи победи и Лохи прогласи аутокефалију? Живо ме интересује. Не мислите ваљда да сам га ја натерао у раскол? Хоћете ли и тада да метанишете пред Лохијем?

Baci se ti Avo na dizajn pečata i grba PCCG, biće tu velike pare

Подели на овим сајтовима

Лепа се кампања води против Аве: 

82820031_2217447655223192_24888370959514

Нема везе што нигде не поменух Чакавенду, али ови имају за циљ да открију на кога сам мислио. Јавно сам на другом месту написао које су владике које би ваљало рехабилитовати, а ту није Кача. 

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović Ko će u CG biti pratioc Zizjulasu il Emanuilu, zavisno koka Bart digne na avion, Milanče ili neki bolji kandidat.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Bice mi zao ako do toga dodje, sada su to sve spekulacije. Svakako ga necete spreciti kritikujuci ga na ovom forumu za sve i svasta. Ja se nadam da su patrijarh i Sabor sposobni da vide ako se desava nesto u tom pravcu i sprece eventualni raskol.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, feeble рече

Bice mi zao ako do toga dodje, sada su to sve spekulacije. Svakako ga necete spreciti kritikujuci ga na ovom forumu za sve i svasta. Ja se nadam da su patrijarh i Sabor sposobni da vide ako se desava nesto u tom pravcu i sprece eventualni raskol.

Твој одговор је узнемиравајући јер имамо податке да је доста свештеника спремно да следи Ђеда ђе год он ишао, а то и ти потврђујеш. Скувани сте. Лохи вас је већ прогутао.

Како Сабор да спречи раскол? Шта би ти предложио?  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Твој одговор је узнемиравајући јер имамо податке да је доста свештеника спремно да следи Ђеда ђе год он ишао, а то и ти потврђујеш. Скувани сте. Лохи вас је већ прогутао.

Како Сабор да спречи раскол? Шта би ти предложио?  

Ja predlazem da patrijarh bude egzarh administrator, a đedo u penziju dok nije kasno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...