Jump to content

Епископ западноамерички Максим: Као варалице и као истинити (2 Кор. 6, 8) (или: о номадима и о надилажењу свог ега)

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 31. 10. 2019. at 9:07, farisejski.bukvojed рече

Тврдо верујем да је Св. Силуан некада изјавио нешто што ти ниси чуо. :)))

Енивеј, ако би се ипак десило да Св. Силуан то није изјавио, онда би ту изреку требало приписати неком другом свецу. Што већем и што мудријем свецу. Мада би сваки светац коме би ова изјава била приписана одма' био сврстан у ред најмудријих светаца.

Као посебну врсту оних који раде посао за који нису талентовани, треба издвојити оне међу њима који су убеђени да тај посао који раде неталентовано раде најбоље од свих. То обично долази с временом који на том послу проведу и неоснованим самопоуздањем који су радећи стекли.

То нпр. може да буде владика који је убеђен не само да лепо слика, него и да паметно пише.

А може да буде и родитељ.

Expand  

И ти си ово тако мудро срочио да би могао бити сврстан у ред најмудријих светаца. 

Подели на овим сајтовима

On 30. 10. 2019. at 17:58, Zoran Đurović рече

Аутистичан и нарцисиодни текст.

Expand  

Ја бих рекао и безсадржајан да сам га прочитао у целини. Али нисам, алергичан сам на баљезг..., овај, безсадржајност.

Можда ће се аутор у будућности окренути садржајнијим текстовима у жанру који је потребнији а који му више лежи, нпр. рецептима за поновани ананас, или јерменске куглице. (Ја га нећу оптужити за јерес ако се буде прихватио писања рецепата за јерменске посне колаче, обећавам.)

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

On 30. 10. 2019. at 19:01, ana čarnojević рече

Postoji jos nesto... znaci koji ukazuju na to da je ovo njegov oprostaj sa studentima. Prvenstveno se njima obraca.  Poslednja konsultacija. Svidja mi se sto im, izmedju ostalog, kaze da u svom daljem skolovanju idu sto dalje od ovakvog i ovog PBF.

Expand  

Испаде да је једино Максим вредео на ПБФ-у! Без Њега ПБФ је празна љуштура!

Prihvatio je sve. Kada ga penzionisu, jer raspinjanju nije kraj, mozda ce tekst biti jos snazniji. Onda se nece obracati studentima nego citavom narodu Bozijem.

Expand  

Све је прихватио али намерава да се (по)буни!

Rekla bih jos nesto. Cula sam da su u USA sve Pravoslavne Crkve izmedju sebe bile prilicno posvadjane, samo su njega svi hvalili da komunicira sa svima

Expand  

Изгледа да се ово "сви" односи на фанариоте! А "свима" на расколнике!

Овако је било са Марком Радисављевићем.

Његови следбеници су тврдили да је Марко једини исправан! Само је он православан!

и Марко је све прихватао на речима... али на делима... бунт!

И тако долазимо од оне сада већ чувене расколничке реченице: Истина је само једна - Владика... 

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2019. at 9:26, The Godfather рече

Vrlo sam neozbiljan inace ?

A da li ste Vi slepi kojim slucajem?

inbound4808906402500111878.jpg

Expand  

Драги мој,волела бих да сам слепа понекад.Ако хоћеш симбилику,имаш је на претек али рече ти већ неко овде,мораш да платиш да би ти се објаснило ?.

Не бих се много оптерећивала на твом месту,поготово што мораш да даш да би добио информацију .

Ја бих ти тражила један камен,не новац,онај за под главу што се ставља,ако имаш,не онај за џеп што га окрећеш међу прстима и тражиш прилику ?

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2019. at 9:49, Макрина рече

али рече ти већ неко овде,мораш да платиш да би ти се објаснило ?.

Expand  

Draga, koliko vidim pored problema sa vidom imate i problema sa razumevanjem napisanog, ali to sve vreme i radite, menjate kontexte, teze i prilagodjavate ih sebi...ostatak vaseg cenjenog izlaganje ne bih komentarisao, jer odise jeftinom patetikom i jevandjeoskom analogijom u pokusaju.

ISTINA JE SAMO JEDNA - VLADIKA MAXIM! ?

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2019. at 9:07, farisejski.bukvojed рече

Тврдо верујем да је Св. Силуан некада изјавио нешто што ти ниси чуо.

Expand  

Врло вероватно. Али то нема везе са оним што овде причамо, јер нико од нас не зна за друге изјаве светог Силуана, осим поука које је објавио старац Софроније, његов ученик, плус неколико писама која су накнадно објављена. А у овом издању 

https://svetosavlje.org/starac-siluan/

након провере нисам пронашао да је свети Силуан рекао да је хула на Духа Светог ако неко ради посао за који нема дара. Додуше, у овом издању нема поменутих накнадно откривених писама старца Силуана.Остаје да се провери у њима.

Подели на овим сајтовима

Кад смо већ код светог Силуана, нећете ми замерити да поставим неколико његових поука:

Велико је дело пред Богом молити се за оне који нас вређају или жалосте. За то ће ти Господ дати благодат Своју и Духом Светим познаћеш Господа. 

.....

Добар човек мисли овако: „Свако ко се удаљи од истине пропада и зато га жалим“. Онај, пак, ко није научен љубави Духом Светим, неће се молити за непријатеље. Они који су Духом Светим научени љубави, читавог свог живота тугују за људима који се не спасавају и много суза проливају за народ, а благодат Божија им даје снаге да воле непријатеље.

.... 

Из личног искуства знам да сам увек сагрешио кад у часу искушења или нужде нисам призвао име Божије. Сада сам се научио да молим благост Божију и Господ ме ради молитава мог духовника чува. Исто је и са архијерејима. Иако имају благодат Светог Духа, ипак не знају све како треба, и зато у невољи треба да затраже просвећење од Господа. Они, међутим, поступају по свом разуму и тиме жалосте Божије милосрђе и сеју смутњу.

.....

Горд се човек боји укора, а смирени не. Ко је стекао Христово смирење, непрестано се укорева и радује када га други руже, а жалости када га људи хвале.

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2019. at 14:50, Родољуб Лазић рече

Горд се човек боји укора, а смирени не. Ко је стекао Христово смирење, непрестано се укорева и радује када га други руже, а жалости када га људи хвале.

Expand  

Што ниси певао кад сам те каштигао?

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2019. at 9:49, Макрина рече
  On 31. 10. 2019. at 9:26, The Godfather рече

Expand  

Драги мој,волела бих да сам слепа понекад.

Expand  

On 31. 10. 2019. at 10:15, The Godfather рече

Draga, koliko vidim pored problema sa vidom imate i problema sa razumevanjem napisanog

Expand  

Вас двоје ако нисте заузети обавезно да идете у Кану галилејску ради договора :sunce:

Подели на овим сајтовима

On 31. 10. 2019. at 7:17, The Godfather рече

Expand  

На тему  „попу поп, а бобу боб“...

"Поп пркосник - старојко на ђавољој свадби!"

или исто то само мало друкчије:

"Поповска свађа - ђавоља свадба!"

Подели на овим сајтовима

On 30. 10. 2019. at 7:20, александар живаљев рече

Предности преласка неке границе или океана су несумњиво велике. Ако надиђете комплекс инфериорности, (пост)докторске студије у иностранству су прилика да докажете своју самосталност, да откријете другу културу, и да пратите оне најбоље у струци, где год се они налазили. Штавише, умрежавање ствара везе које се често касније показују као непроцењиве. Лична познанства су последњих двадесет година српској публици донела прилику да чују најблиставије теолошке умове данашњице (премда се увек може поставити питање шта су слушаоци стварно научили). Теолози номади – или они који крећу у иностранство ради истраживања – показали су кроз своју жртву куда све води посвећеност и где доводи снага воље. Уистину, дуж сваког духовног пута постоји много знакова, опасних места и замки. Главна борба је она против ега.

Expand  

На ове мисли га је инспирисао пример живота и дела о. Зорана :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

On 30. 10. 2019. at 20:22, Zoran Đurović рече

Дакле, Нато је једна мирнодопска асоцијација која нема никакве претензије да опколи Русију? Зашто су се проширили у Немачкој? Зашто имају базе у балтичким земљама? Зар нису тражили да Украјина уђе у Нато, а све се крвљу завршило? Да ли Нато има неке везе са Сиријом или Либијом? Ти се правиш наудрен као Максим Неисповједалац. Или као нека хистерична риба (не сећам јој се имена) која заступа Нато и говори да рак у Србији нема везе са осиромашеним уранијом. Слободан си у избору. Једино што мислим да је јајарски да подржаваш Нато пројекат који се врши преко Фанара. То не могу да разумем, али сада не провоцирам (камо среће да је провокација), него те видим свесно да си придружен том јату. И јасно је да смо на супротним позицијама. Зато немој да качиш више погинуле авијатичаре које су убили Нато зликовци, јер је дегутантно.     

Expand  

Зоране Ђуровићу нису сви који за НАТО плаћеници.Једном је на колегијуму "ДУге" пок.Драгош Калајић причао како има три врсте НАТО агената.Први који их највише раде за мали новац.други којих је мало за велики новац и трећи раде за џабе то су такозване корисне будале.Након његовог излагања јавила се паметна Зденка Аћин и рекла "Ја никада нисам примила новац од страни9х служби" Sapienti sat.

Подели на овим сајтовима

On 30. 10. 2019. at 7:20, александар живаљев рече

Наше искуство унутарње слободе је у томе да када затреба кажемо „попу поп, а бобу боб“, а не да драгоцени опит смелости спутавамо иза затворених врата наших (студентских) соба… Живот се не може истински доживети ако око нас не умру лажни кумири имагинарних ауторитета. Крст који узимамо на себе јесте „непобедиво оружје и утврђење вере“. 

Expand  

Нисам теолог али моје мишљење је да је текст некако збркан, нпр.какве везе има пример св. Григорије Паламе са студентима који тек уче, зар неискусни и неопитни да се упусте у некакве авантуре проповедања и скитања по свету, па испада да је пост дипломски докторат довољан за тако нешто. Наводе се примери неких светитеља али то је све ван контекста и објашњења на који начин (осим бунтом што и није неки начин) да се студенти боре са својим егом.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...