Jump to content

Је ли примат Бога Оца по части?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 47 минута, Bokisd рече

Pa, onda, sta,... i apostolska predanja i vera prvih hriscana i apostoskih otaca bez Vizantije nemaju nikakvog prakticnog smisla...mislim da ti je jasno da vezivanje Crkve i vere i predanja za neki politicki poredak nije bas odgovarajuce, jer crkva sebe samu 'regulise' i ostvaruje samo na osnovu onoga sto je unutrasnje - ne spoljasnje,...jeste Vizantija kao uredjenje doprinelo mnogo stvarima crkve (ali je bilo o dosta problemos), ali, nisu Vizantija i petanrhija same po sebi garant crkve, nego ono sto cini samu sustinu crkve, vera i predanje....i, onda, ne moze neka sekta da bude nastavak crkve ......nego valjda sama crkva i njena punoca i svestenstvo i vernici koji slede svoje predhodnike i jesu ta ista ckva od Isusa i apostola i preko njihovih naslednika i prejemnika (to je ona poznata definicja sv.Irineja Lionskog bas protiv tadasnjih sektasa gnostika) sve do nas vernih danas.

Pa, 28.kanon se direktno naslanja na taj 3.kanon i samo se dalje konstatuje da je Konstantinopolj slican u crkvenim stvarima sa Rimom....

3. правило: Епископ Константинопоља нека има првенство части после епископа Рима због тога што је Константинопољ - Нови Рим.... 

28.Јер, и престолу старога Рима Оци су придавали повластице јер је тај град био престоница. Следећи исти разлог, 150 најбогољубазнијих епископа признали су једнаке повластице и најсветијем престолу Новога Рима, разложно просудивши да град који је удостојен цара и Сената (сиклита), и који ужива једнаке повластице старог царског Рима, буде уздигнут и у црквеним делима као онај и да буде други после њега.

Sad, sto 28,kanon nije prihvacen na Zapadu, pa sta da se radi,:suncanje:.... nije Zapad bio cela crkva, nije predstavljao celu crkvu, na Istoku je prihvacen 28.kanon i opet u tom smislu da Konstantinopolj nije imao takve vlasti na Istoku nad celom crkvom i ostalim prestolima Jerusalima, Aleksandrije i Antiohije (cak i na Istoku, a kamoli na Zapadu)..... kao sto je Zapad poceo polako da misli za sebe da ima vlast cak nad celom crkvom..... i sasvim je razumljivo sto nisu hteli da priznaju ovaj kanon....koji kanon upravo daje Konstantinopolju ono..... ono sto je ocima i saborima dato i samom Rimu....i bas je bezrazlozno sto se Rim bunio protiv ovog kanona jer je njime potvrdjeno i ono sto je sam Rim dobio od otaca i sabora.

Pa, priznaje 28.kanon papsko prvenstvo casti i odredjene crkvene vlasti,....ali, ne nad celom crkvom (u pocetku Rim cak i na celom Zapadu nije imao crkvenu vlast, nego samo na nekoj svojoj crkvenoj teritoriji)

Po tvojim recima Crkva zavisi od politicke i kulturne sredine. Inace 3. kanon 2. sabora upravo govori to-"zato sto je Konstantinopolj novi Rim..." ako ovo nije zavisnost Crkve od drzave, onda ne znam sta jeste. 28. halkidonski kanon govori to isto, i jos prvenstvo u Crkvi postavlja na covecanskim osnovama. Samo ne kaze koji su oci dali Rimu pravo prvenstva. 

Kako Zapad nije cela Crkva, tako ni Istok nije cela Crkva. 

Pitanje:da li Crkva zasniva svoj identitet sama na sebi? Suzdrzi se od fraza tipa "na Hristu", jer tako moze bilo koja zajednica. Dakle, zasto je jedna zajednica Crkva a druga nije? 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

Нека врста примата свакако постоји, прво да видимо да ли је Црква држава или рецимо "умјетност" ("И вјера је умјетност" Жарко Видовић), Уколико није држава, онда и сама природа цркве и првенство у оквиру Ње потребује надахнуће.

Ако је Римска Црква империја и као таква има ту врсту првенства и власти православље би се изгубило усвајајући такву организацију са или без уније, како каже @Дејан Мачковић .

Ако вјеру па и цркву посматрамо као умјетност, поезију, надахнуто благодарање, односно ако прихватимо да нас тек надахнуће Духа Светога чини њеним члановима, тада ствари постају јасније и улазимо проблематику односа пнеуматологије и христологије која осликава и јерес исхођења.

Овај однос и суд важи буквално у свим животним ситуацијама до најпростијих типа имам жену (установа) али ме инспирише...

Да ли је Павле апостолство примио преимућством и није ли Петар ђаво када мисли људски (не надахнуто)?

У овим расправама стално се наступа у смислу власти "државне" а она је власт човјека над човјеком, а такву власт јеванђеље не оправдава него сасвим супротно тражи слободно служење и жртву.

То се често изврће у супротнст и "власт по Богу" то и није друго него хула.

Хајде да погледамо те неке ниже од вјере и Цркве области живота. Рецимо науку, како се у њој долази до примата и његовог признања? Или умјетност. Колико би само било демагошки размишљати на горе спомињани начин.

Или зашто често папе, патријарси, владике, презвитери немају плода и нису у стању ни пјесму да напишу, а камо ли Богом надахнути трактат - по дјелима се познају.

За мене најбољи и увјек непогрешиви латмус је брак, шта би значило то да неко има примат над мојом заједницом? Премда, признајем све који се воле, а онима који имају већу љубав се клањам и на њих указујем.

То је смисао примата.

Исто важи и за литургијску заједницу, ако нас заиста надахњује Дух Свети и чини Христом благодарење пјевамо, зар неки демаогог са стране да нам даје ноте, или на ноте да плачем на исповјести. Ми можемо да препознамо друге и њихову већу љубав и то је све.

Наравно препознајемо и оне прије и посље нас, али само зато што смо у Духу и само тада када јесмо, а то нисмо увјек, него понекад.

Подели на овим сајтовима

On 16.10.2019. at 23:04, Бездомник рече

...теолошке флоскуле ..., постављам следеће питање:

• Да ли је примат Бога Оца међу једнакима, по части, или је Он primus sine paribus (први без себи равног, без премца)?

...

Ne postoji primat unutar Svetog Trojstva.

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

P.S. Moj nalog na ovom forumu je banovan.

P.P.S. Ne druzim se sa fanariotima.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Darth Sidious рече

A postoje ovlascenja? Kako onda ovlascenja ne daju vlast? 

Дају заступничку власт ограничену саборном сагласношћу, која наступа у име и за рачун сабора.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Једина власт за коју се хришћани боре је власт над Богом, када њу стекну потпуно је небитно на којем мјесту у Цркви служе.

Али служење претварати у власт, односно право посвећења или суђења је симонија у предумишљају и магијско безбоштво.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Bokisd рече

nikada saborski i kanonski nije data vlast Rimu nada svom crkvom i to je jasno iz istorije crkve i kanonskog predanja.

To joj i ne treba! Sve je dobila od apostola Petra!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

To joj i ne treba! Sve je dobila od apostola Petra!
Од Петра који је ђаво кад мисли људски, од грешног до безгрешног Петра

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, kopitar рече

Da to je jasno po Pismu i tradicije Crkve od početka.

Исто каже и баба Курана, жив ми ти!

Ako mora da se gine, hbg, da ginemo, ali ja necu da ginem sa poklicem na usnama da je gg. Radovic "svetac koji hoda" zbog toga sto je propustio da radi ono sto mu je bila duznost. A nije mi ni deda, nijedna od moje dve pokojne babe nisu imale nista s njim.

Подели на овим сајтовима

@Bernard @kopitar Jel' ovo skenirano cuveni baba Kuranin prevod sa latinskog?

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kopitar рече

Daj se saberi uz ovu pjesmu..

Ja sam cuo da je Rundek Antihrist. A cuo sam i da je Papa Antihrist.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Ja sam cuo da je Rundek Antihrist. A cuo sam i da je Papa Antihrist.

A o gospodinu Bergolju sam cuo lepe stvari :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...