Jump to content

Бездомник

Члан
  • Број садржаја

    123
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

2 Пратилаца

Скорашњи посетиоци профила

1373 посетилаца

Бездомник's Achievements

Интересује се

Интересује се (5/9)

158

Форумска репутација

  1. Оно што су Италијани, за разлику од Кинеза, вероватно пропустили да ураде и што ће их, по свему судећи, најскупље коштати, то је да спрече интерклиничке инфекције и ширење вируса међу пацијентима најранљивијих категорија. Није бадава што су Кинези изградили посебну болницу, а њихови лекари и особље радили најзаштићени у опреми и дисциплини, да не би и сами постали преносиоци вируса на своје пацијенте. На том испиту су сада Шпанци и Французи.
  2. In the coronavirus pandemic, we're making decisions without reliable data WWW.STATNEWS.COM Countermeasures like social distancing may help stop the spread of Covid-19. But how can...
  3. За сада је умрло 1/20000 Италијана. Вероватно ће смртност у Италији бити већа од оне у Кини, а унаточ пренатрпаности здравственог система.
  4. Ако је у Вухану епидемија изгубила даха без вакцинације, према епидемиолошким искуствима, то значи да се отприлике 2/3, или преко 30 (од 56) милиона житеља ове кинеске провинције заразило Корона вирусом, од којих је нешто више од 3 хиљаде њих умрло. Дакле од овог грипа умире само 1 од 10 хиљада заражених. Гледано за Србију то би значило да број умрлих ни у ком случају не би требао да надиђе 450 људи. То је најгори могући исход, али уз Божју помоћ верујем да ће се смртност зауставити на неколико пута мањој бројци.
  5. Ускоро ће се криза са Корона вирусом претворити у Hunger games за државе .
  6. Почетком године, у већ чувеном интервју-у, један наш вољени преосвећени епископ је исказао мишљење да је аутокефалност нашој средњовековној цркви неканонски додељена са стране Цариградског патријарха, у Никеји, 1219 године. Али, чињенице говоре да је самосталност наше цркве, сагласно својим канонским ингеренцијама, тачније, у складу и у потпуном сагласју са 17. правилом Халкидонског и 38. правила Трулског сабора, даровао тадашњи византијски цар Теодор I Ласкар. Управо на основи истих светих канона на којима је 200 година раније основана Охридска Архиепископија, чији се архиепископ Хоматијан тада једини противио таквој царевој одлуци, доводећи у питање његово царско достојанство, што се историјски и фактички није показало исправним. Према томе, Цариградски патријарх није био обавезан да тражи дозволу од Охридског архиепископа да би одвојио српске области у посебну самосталну цркву и да јој хиротонише Светог Саву за њеног првог арепископа, него је овај (Хоматијан) и сам био дужан да повуче своје епископе из српских земаља, сагласно горепоменутим светим канонима. Отуда, сматрам да исказано мишљење нашег вољеног епископа, а које неретко бива експлоатисано у јавности на уштрб угледа наше свете цркве, уопште не одговара истини.
  7. Абсолутно. Ја то и истичем у том смислу да, формално (са стране ВС) непотврђена, а прихваћена од свих осталих, аутокефалија, није ништа мања од оних које имају такву потврду, а које су можда, у међувремену, већ нестале са историске сцене.
  8. Наравно да ондашња аутекефалија није иста садашњим, јер је дата у оквиру и контексту очувања и обнове ромејске империје. Слична оној која је 200 година пре тога дата, тада бугарској, Охридској Архиепископији. Дакле, пошто и сам Хоматијан назива аутокефалном своју цркву од које се је, сагласно 17. Халкидонског и 38. Трулског, српска средњевековна црква одвојила, нема никакве сумње да је Св. Сава у Никеји добио, макар и привремену, макар и условну (до потврђивања на Васељенском сабору), али прихваћену од свих осталих (осим Хоматијана), аутокефалност. Због тога је то тако велика увреда, када се данас аутокефалност цркве Светог Саве негира или омаловажава, било са стране Цариграда, или његових домаћих обожаваоца.
  9. Бачки владика је исто мислио и “ујутро” 2003-ће, као и данас “поподне”, да аутокефалију може давати и укидати једино Васељенски сабор, а не Васељенски патријарх, следствено чему су све аутокефалије, без изузетка (укључујучи и аутокефалију Цариградске цркве), “условне и привремене” природе, а та њихова условљеност није у односу на Цариградског патријарха и његовог тобожњег права апелације, већ у односу на пуноћу Цркве коју представља сабор.
  10. Зашто би личност Оца мање условљавала божанство Сина и Духа, него ли Његова суштина, схваћена као примарна онтолошка категорија, њихове личности? Јер, ако су Њих двоје личности, и самим тиме поседују абсолутну слободу постојања, онда би они морали бити слободни и у односу на Оца, следствено и у односу на једно релационо схваћено божанство?
  11. Да покушам да продубим дискусију следећим питањем: - да ли јединство Цркве произилази из личности Васељенског патријарха, аналогно теорији да је “Бог један јер је Отац”?
  12. Дају заступничку власт ограничену саборном сагласношћу, која наступа у име и за рачун сабора.
  13. Саборност Православне Цркве не предвиђа првенство власти међу епископима, већ овлашћења части која се указује првоме престолу, којег остали престоли, као чланови сабора, препознају међу собом. Другим речима, у Православљу не постоји таква власт која се спроводи изнад себи равним епископима, мимо њих. Не постоји епископство над епископима, нити локално, а још мање универзално.
×
×
  • Креирај ново...