Jump to content

Је ли примат Бога Оца по части?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Bernard рече

Nije provokacija!

Nešto više od dve godine sam na forumu, pre toga sam ga samo pratio oko godinu dana. Za to vreme sam najmanje deset puta pročitao u ovom stilu - ako se desi "ovo ili ono" prelazim u RPC i nijednom nisam pročitao  - ja prelazim u RKC. Nisam primetio da si bilo koga pitao zašto bi prešao u RPC...... Kad to napiše neki Srbin je u redu, a kad to napiše Bernard onda je provokacija. Nije!!!

Dobro, hvala na razjašnjenju.

Teološki iliti suštinski u odnosu na Hristovu Crkvu, prelazak u RPC, ništa ne znači.

Samim tim, povod za tako nešto me nikad nije povukao da saznam ,zbog čega, jer nije kolektivno, već lično ludilo ili valjani praktični ili bilo kakav drugi razlog.

Nije opšte teološko pitanje, niti spada u domen, domostroja Crkve Hristove.

Dakle nema kolektivnog Tuto kompletno, jer bi time ugasio Glavu da bi je zamenio Glavom.

U toliko je pitanje promašaj, pa ako ti se omaklo, dobro...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Bernard рече

u RPC i nijednom nisam pročitao  - ja prelazim u RKC. Nisam primetio da si bilo koga pitao zašto bi prešao u RPC...... Kad to napiše neki Srbin je u redu, a kad to napiše Bernard onda je provokacija. Nije!!!

Vaistinu nikog nisam pitao, ni za prelazak u RPC, ni za prelazak u RKC.

Razloge sam naveo, pa me čudi, da i bez tih razloga nisi video /ne/doslednost na koju mi spočitavaš.

Подели на овим сајтовима

On 17.10.2019. at 10:56, Дејан Мачковић рече

Католици тврде да власт- монархија не постоји никад гола и никад само као част,

Na ovo gola, dodao bi: gola sloboda.

Postoji u svim pravcima i na horizontali i na vertikali.

Bog je slobodan po prirodi. Tako se i unutar Trojice, ona projavljuje u ikonomijskom i sotirološkom odnosu.

Подели на овим сајтовима

Ako sada pogledamo, šta je fanar slavio na 800 godišnjicu, vidimo više nego jasno, da je proslavio, ambiciju i karijeru, jednog monaha koji se zove Sava.

Подели на овим сајтовима

Dobro, hvala na razjašnjenju.

Teološki iliti suštinski u odnosu na Hristovu Crkvu, prelazak u RPC, ništa ne znači.

Samim tim, povod za tako nešto me nikad nije povukao da saznam ,zbog čega, jer nije kolektivno, već lično ludilo ili valjani praktični ili bilo kakav drugi razlog.

Nije opšte teološko pitanje, niti spada u domen, domostroja Crkve Hristove.

Dakle nema kolektivnog Tuto kompletno, jer bi time ugasio Glavu da bi je zamenio Glavom.

U toliko je pitanje promašaj, pa ako ti se omaklo, dobro...

Није му се омакло него је то подразумевана перспектива, не разумије да ми не би били ови и овакви људи да пређемо у РС. Зато што га уче да је све то исто и да се ми јогунимо из неких баналних и нехришћанских разлога. Не уважава нашу различитост на прави начин, а да је уважи био би један од нас. То ти је то.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

On 17.10.2019. at 10:56, Дејан Мачковић рече

Ове теме су већ прежвакане у дијалогу православни - католици. Католици тврде да власт- монархија не постоји никад гола и никад само као част, него увијек има и одговорност и привилегије. Нама се сад  сервира да напустимо православне позиције по том питању и прихватимо латинске.

Naravno da ide skupa.

Isus apostolima daje tu vlast da čine njegova djela ( liječiti, izginuti zloduhe, odrešivati od grijeha itd. 

Ta vlast se ne ograničava samo na zemlji već se proteže i na nebo.

Crkva je dužna tu vlast koristiti te ona tako biva prepoznata od onih koji tu vlast nemaju ili kojima nije dana.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

Naravno da ide skupa.

Isus apostolima daje tu vlast da čine njegova djela ( liječiti, izginuti zloduhe, odrešivati od grijeha itd. 

Ta vlast se ne ograničava samo na zemlji već se proteže i na nebo.

Crkva je dužna tu vlast koristiti te ona tako biva prepoznata od onih koji tu vlast nemaju ili kojima nije dana.

Što bi rekao profesor...imam zamerke brate kopitar.

Nisi uverljiv.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Što bi rekao profesor...imam zamerke brate kopitar.

Nisi uverljiv.

Kad Isus završi ove svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom. Ta učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci.

Mt 7,21-29
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Kad Isus završi ove svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom. Ta učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci.

Mt 7,21-29

Pa vidiš onda da se primat Oca ugleda u slobodi Sina i Duha, koji su isti po vlasti iako različiti po Ipostasi.?

To zovem gola sloboda.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Tako je ali ja ovdje mislim na crkvu kojoj je dana ta vlast.

Tako se ima i Crkva i u Crkvi posmatrati, Bog Otac nijednu vlast nije sačuvao samo za sebe, već prirodno slobodni Sin i prirodno slobodni Sveti Duh, imaju istu vlast iako su Ličnosti različite.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Tako se ima i Crkva i u Crkvi posmatrati, Bog Otac nijednu vlast nije sačuvao samo za sebe, već prirodno slobodni Sin i prirodno slobodni Sveti Duh, imaju istu vlast iako su Ličnosti različite.

Kakve veze ima što su ličnosti različite sa time da imaju jednaku vlast.

Crkva se posmatra više Kristološki a ne odnosom u samom Božanstvu Presvete Trojice a koji su za nas nepoznanica ..."jer Boga nikad niko nije vidio" to nije Biblijski utemeljeno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Kakve veze ima što su ličnosti različite sa time da imaju jednaku vlast.

Crkva se posmatra više Kristološki a ne odnosom u samom Božanstvu Presvete Trojice a koji su za nas nepoznanica ..."jer Boga nikad niko nije vidio" to nije Biblijski utemeljeno.

Pa i nemoguće je znati odnos unutar Trojice, sve što znamo su nestvorene energije koje zovemo Bog.

Tako nam se On i otkriva kao Trojica, koja ima međusobni odnos u sotirološkom i ikonomijskom delovanju.

Te Ličnosti su iste po vlasti jer su prirodno slobodne.

Dakle gde je primat?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...