Jump to content

Свештеник др Оливер Суботић: Да нам дрвеће не заклони шуму: o „дарвинистичком“ спору из другачије перспективе

Препоручена порука

On 19. 9. 2019. at 17:25, obi-wan рече

@Ćiriličar 

A znas sta je ovde zanimljivo - sto u onom sto sam napisao uopste nisam imao tebe u vidu. `Fala ti sto si se sam definisao.

Expand  

Па пази, хвала ти пуно, од срца, а не можеш веровати - шта је још занимљивије - да ја нисам писао о теби (твојим писанију) јерс сам се нашао прозван...роде, престар сам и ја много зла видео да би булазнио овде ради неког Обија или Ћирка...мало више сврби, није више "чеша".

Или да ти кажем да ми је рецимо Милан сузе на очи наЋерао...ја рекох, има овде и духовног аудиторијума...Милан нека опрости за помен. Нећемо,, браћо, да епитете дајемо који човека, ма кога, издваја из Тела...то нећемо, ту је лајн. Ја сам покупи опомену од Џесике на деколтеу, а овамо...али добро...не одговарам више на прозивке, не поклапам...ја сам тебе и неке "оплео", извол'те ако имате шта - без коментара ћу да почитам и прихватим као критику.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 194
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 19. 9. 2019. at 16:41, Ćiriličar рече

@Просечан србенда Па сад има нека временска дитанца...пореајмо догађаје од када је Дарвин поменут...оставимо се ко је у праву или криву, то је ирелевантно сада у овој причи. Видећемо застрашујуће увећан пробел, а потпуно апсурдне ситуације, контраефективне. И не стаје се, нема попуштања.

Пази, где је "квака" - на страну сад "секуларци", али не дају теолози Дарвина! Главе и чинови да падају, не дају Дарвина.

Даље, узми било кога да је неко поменуо: Хитлера, Ничеа, Теслу, Стаљина, Кенедија, Платона, Сократа, Хајдегера, Јунга, Фројда...ма није га мати родила: све би се свело, све би било смешно, не би се нико ни по задњици почешкао.

Питање се намеће: Зашто? Е неа одговра....по мени одговр је духвног и метафизичког карактера! Ја га не знам, али није рационалног и није материјалног.

Expand  

Доста тога је у одговор вл. Давид написао али изгледа да многи још нисмо сазрели да се суочимо са тим.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 17:34, Ćiriličar рече

ја сам тебе и неке "оплео", извол'те ако имате шта - без коментара ћу да почитам и прихватим као критику

Expand  

Ma kome je bre do toga covece? Sa` cu bas da se mlatim u prazno, nemam pametnija posla.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Свим учесницима ове теме, ако сам било кога, било како, повредио, ожалостио, увредио, разгневио или ма шта лоше учинио мојим глголањем - праштајте! Није правдање, јер сигурно јесам, али објашњење - то је ракција на стање начелно, ваше речи су повод - дакле, у моме срцу није вама. Како вас све гледам? Искрено као со Српства (сад ће да ме банују због етнофилетизма це, це, це).

Дајем сам себи епитимију да завежем на овој теми јер је важна изузетно, а и под благословом сада, како Александар пренесе.

Отац Оливер је у тексту написао и предлог. Јесте теолози, сврешени-несвршени? Јесте у Србији и долазите у БГ или живите. Па шта чекате? Идите у Жарково, не часите часа!

Линковао сам манастир, са другом наменом (а можда има Стараца тамо који су Свети, ко то зна испосниуца и метоха је много) који је основан са благословом и 100-тињак рубаља. Верујемо ли у Бога или у наш рацио? Не часите часа, не чекате да докторитаре, оканите се помама и диплома - у Жарково право. Саберите се, Богу помолите, Причестите, саберите се у његовој идеји. И делајте!

Не треба вам симппосион, за то требају људи, срце која горе. Богу је све могуће. И чуда ће се десити, надчуда...а највеће чудо је да се саберете, сложите у Духу са оцем..остало ће ићи. Ви сте Богом дана "логистика"...па доћиће  Старци..однекуд ако им ви обезбедите "логистику".

(Пре тога, послушпајте ипак Бокана :)). Оби, ако будете користли комјутере у богоугодном делу, интсалирај им Убунту...)

Бре, бре...онолика Авала и толики теолози, а Дарвин коло води.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 16:41, obi-wan рече

Medjutim, onda se setim da imamo dr-a koji tvrdi da je Zemlja ravna, i jos o tome napise i knjigu. I onda mi bude malo lakse.

Expand  

Е видиш даде ми идеју за занимљив мисаони експеримент. Када би Никодим Земљоравнит посетио старца Јосифа шта би било... А Никодим пориче округлу Земљу, пориче еволуцију, сумња у математику, а доктор теологије, чак био (ваљда епархијски) духовник по благослову епископа и такође је, као и јунак наше приче, писао неке чудне књиге.

Шта би старцу Јосифу (највише) смрдело код Никодима?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 18:50, Vladan :::. рече

Е видиш даде ми идеју за занимљив мисаони експеримент. Када би Никодим Земљоравнит посетио старца Јосифа шта би било... А Никодим пориче округлу Земљу, пориче еволуцију, пориче математику, а доктор теологије, чак био (ваљда епархијски) духовник по благослову епископа и такође је, као и јунак наше приче, писао неке чудне књиге.

Шта би старцу Јосифу (највише) смрдело код Никодима?

Expand  

Dal bi mu smrdjelo nesto kod oca Georgija ili Danila?

http://www.svedokverni.org/istina-o-pravoslavnom-evolucionizmu-svestenik-georgije-maksimov/

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 17:02, Просечан србенда рече

Брате све то стоји што кажеш. Али чим је о. Оливер написао да је БГ-у потребан исихастички манастир, то значи да је исихазам међу теолозима запостављен а и међу мирјанима.

Expand  

Потпуно се се слажем са тим и такође мислим да је сјајна идеја. Мислим и да Београд има капацитета за два такав манастира. Тога по Русији има ваздан по (већим) градовима.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 17:05, Ćiriličar рече

прозиваш подло, подсмејавачки "неке тамо" и згражаваш се, удараш им етикете "равноземљаша" и поредиш са људима у расколу и близу раскола...па не иде роде.

Expand  

У праву си, постоји такав стил код одређених људи, превасходно теолога. Дају себи за право да се арогантно понашају, да с висине деле пацке и да се подсмевају,  Ништа лакше него хвалити се, правити се паметан, вређати, правити јефтине досетке на туђ рачун А то нема благе везе са хришћанством. Ја сам заузео став да, у највећој могућој мери, избегавам узвраћање на такво понашање. Истинита је реч на нико не може другога понизити, него свако сам себе понижава.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 18:54, grigorije22 рече
Expand  

Немам појма... А шта ти мислиш за Никодима?

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 16:06, Поуке.орг инфо рече
darwin.jpg
VATOPAIDI.WORDPRESS.COM

The Russian Orthodox Church called Wednesday for an end to the "monopoly of Darwinism" in Russian schools, saying religious explanations of creation should be taught alongside evolution...

Expand  

У врху чланка пише да је из 2010. године а колико знам ништа се од тога није догодило али се догодило нешто друго.

У чланку се наводи изјава м. Илариона:

"Hilarion said the theory that one species could evolve into another had never been proved. Children «should know about the religious picture, the creation of the world, which is common to all the monotheistic religions,» he said."

Међутим, скоро је неко на форум поставио изјаву м. Илариона где он излаже модел по којем се може дозволити еволуција животиња али да је човек створен директно као што се каже у Писму.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 19:54, Vladan :::. рече

У чланку се наводи изјава м. Илариона:

"Hilarion said the theory that one species could evolve into another had never been proved. Children «should know about the religious picture, the creation of the world, which is common to all the monotheistic religions,» he said."

Међутим, скоро је неко на форум поставио изјаву м. Илариона где он излаже модел по којем се може дозволити еволуција животиња али да је човек створен директно као што се каже у Писму.

Expand  

Da, bilo je to na onoj temi by Gorance, kada smo raspravljali o nekim mogucim modelima i bila je jedna takva njegova izjava u tom smislu evolucija za zivotinje i covek direktno od Boga.

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 18:54, grigorije22 рече
Expand  

O. Georgije je, na primer, pisao da se niko van Pravoslavlja neće spasiti... što je potpuno suludo.

• Свиђа ми се 1

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2019. at 7:47, Desiderius Erasmus рече

O. Georgije je, na primer, pisao da se niko van Pravoslavlja neće spasiti... što je potpuno suludo.

Expand  

Нико вам Христа. 

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2019. at 12:51, Александар Милојков рече

Нико ван Христа. 

Expand  

"A Hristos obasjava svakog coveka koji dolazi na svet".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Сјајна је жеља да се многи упусте у аскетизам, гладовање, тиховање и унутрашњу молитву, силазак у срце, у јетру, до пупка. Међутим, то је свакако велика борба. Волео бих да видим пуно таквих који би се определили за тај подвиг. Подразумевају се монаси и искушеници. Потребно је руковођење и благослов.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...