Jump to content

Да ли су детету потребне казне

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 11. 2018. at 20:44, drvce рече

E, to, ta magija godina, u cemu je fora sa njima?

Expand  

Evo znaš u čemu je štos. Tradicija „pusti starije da prvi govore“ nastala je u onomad staro vrijeme kada je većina ljudi živjela od ograničenog broja poslova, baveći se pretežno poljoprivredom i zanatstvom. I oni malobrojini koji su u malom broju slučajeva bilit bogati, trgovci također mlađi su nastavljali ono što su počeli stariji. U svojoj srži naravno potiče iz ljudske prirode da dominira nad okolinom, ali u ovom konkretnom slučaju ima veze s time što u to doba da bi sebi zaradio hljeb za život jedino si to mogao ukoliko si naslijedio vještine i znanje od starijih. Tada nije bilo sveopšteg obrazovanja, pa si bilo šta u životu da bi saznao morao naučiti od starijih, dakle u kratkim riječima kao čvojek, ličnost, karakter, ponašanje, sve što znaš sve vještine u životu stekao si jedino isključivo zbog toga jer ti je dato od starijih. Od tud ti zahtjevi da se poštuju stariji i to tako dugo vremena je bilo i postalo tradicija.

Danas naravno to nema veze s vezom. Progres i tehnologija su učinili svoj da u mnogo slučajeva mlađi u kratkom vremenu prevaziđu sve što su njihovi stariji ikad znali, ili bi ikad mogli da znaju životu. Stekli su mnogo toga više nego što bi oni stekli za narednih 1000 godina života. Stekli ugled veći nego što ga ovi nisu mogli nikad ni zamisliti. Danas se u mnogo slučajeva stariji mogu i trebaju zaćutati kada mlađi govore ispred njih. Tako da na istoj sam poziciji kao i ti, to što je neko stariji apsolutno mi se fućka hoću li ga pustiti da govori ili ne ili ću mu protivriječiti. Ima riječ ako je mudar, iskusan i znalac u svom poslu, a ako je demagog i prodavac magle, takve ja bez obzira koliko je stariji zovem drtine, ili ako su stariji onda matore drtine.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ljudi mesaju pojmove. Autoriteti su smejurija. Ono sto razvija poverenje i poslusnost kod deteta je konzistentnost roditelja, tj. negovog/njihovog ponasanja. Za dete, roditelj je bog (ne u idolopoklonickom smislu, vec kao davalac svega, zastitnik, vecno postojece bice u koje su nase oci uprte) i kada dete oseti komesanje, premisljanje, nesigirnost, odstupanje od normi koje sâm roditelj postavlja, naravno da ce da tera svoje, cak i nesvesno - jer je "uspelo prosli put..." 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

On 4. 11. 2018. at 21:00, drvce рече

Ali imas i matorce koji su attention whores i njih treba da postujes zbog njihovih godina :/  

Expand  

Jok, njih izbegavaš. Matore budale egomanijaci, oni me posebno nerviraju. Dete će da poraste i nauči, starci koji ne znaju ništa osim svoje zadnjice neće. Prođe vek, ništa ne naučiše sem mast da vade potomcima , tuga :dry:

Подели на овим сајтовима

Kako resiti problem sa decom?

Lepo, ne dozvoli mu da bude centar tvog sveta. Kod samohranih roditelja je najbolje vaspitanje deteta da ga nauce da to dete mora da saceka, da postuje ako pricaju stariji, da majka ne skace na svaki detetov krik, i da ne reaguje na detetov plac. Sto znaci ako place, pa bre nek place, ce kuka malo pa ce da zaboravi. 

• Свиђа ми се 1

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 5. 11. 2018. at 11:15, Џуманџи рече

Ljudi mesaju pojmove. Autoriteti su smejurija. Ono sto razvija poverenje i poslusnost kod deteta je konzistentnost roditelja, tj. negovog/njihovog ponasanja. Za dete, roditelj je bog (ne u idolopoklonickom smislu, vec kao davalac svega, zastitnik, vecno postojece bice u koje su nase oci uprte) i kada dete oseti komesanje, premisljanje, nesigirnost, odstupanje od normi koje sâm roditelj postavlja, naravno da ce da tera svoje, cak i nesvesno - jer je "uspelo prosli put..." 

Expand  

Имаш ли неко искуство или само износиш теорију?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 5. 11. 2018. at 14:06, Natasa. рече

Nigde balansa

Expand  

:windy:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 5. 11. 2018. at 14:29, Liga Džentlmena рече

Sto znaci ako place, pa bre nek place, ce kuka malo pa ce da zaboravi

Expand  

Nemoj ti tako o maminoj bebi okrutni čoveče :smeh1:.

#vrtimeokomalogprsta 0405_feel

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

On 5. 11. 2018. at 14:30, Liga Džentlmena рече

Имаш ли неко искуство или само износиш теорију?

Expand  

Овде свако може да прича из искуства јер смо сви били деца :)  Тако да свако зна за себе шта је и како утицало на њега, да ли је неки приступ уродио плодом или није, и тако то.

Подели на овим сајтовима

On 5. 11. 2018. at 15:16, GeniusAtWork рече

Овде свако може да прича из искуства јер смо сви били деца :)  Тако да свако зна за себе шта је и како утицало на њега, да ли је неки приступ уродио плодом или није, и тако то.

Expand  

Зато сам и питао. Да ли се односи на конкретно васпитање њених родитеља према њој или неког другог примера или износи само своје мишљење.

Подели на овим сајтовима

On 3. 11. 2018. at 20:55, drvce рече

Nema bonusa na godine. Kao sto nema obaveze da postujes dvometrase jer su visi. Imas tolko godina, to je taj info i ajd zdravo.

Expand  

Побркао си појмове...уважавање и поштовање. Уважавати се морамо, а поштовање се заслужује (не увек лично). 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

А што се тиче теме, мишљења сам да су казне потребне. Кад су мали и кад им не можеш објаснити, мора и по гузи. 

Свуда је битна доследност, а родитељ не треба да попушта. Ако је нешто зацртао, тако мора да гура. Иначе је надрљао. 

Мене ужасно нервирају ови мобилни телефони код деце. Тако бих покупио овој деци телефоне, ух. Као почетник то сам једном и урадио, био сам баш срећан, али није најбоље испало. Опет сам испао грбав. Прича се о некој зависности од дроге, покупите им телефоне, па ћете да видите шта је кризирање. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Е, тако.

Идемо даље.:1319_womens:

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Уопште ми није јасно зашто би неком сметало уважавање старијих просто као таквих. Ако ништа, а оно из саосећања према њиховим годинама или боље рећи стању у ком се налазе у тим годинама. Па и они најџангризавији мени највише личе на јогунасту децу, нема шансе да се љутим или да им ускратим макар ону основну дозу уважавања коју дугујем свом васпитању и успомени на моје старе. Не треба ми да им ја доказујем њихову немоћ, какви год да су.

Осим тога, сви смо нешто носталгични за старим временима, а тада су се старијим особама љубиле руке. 

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...