Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 51 минута, Августин рече

Извини Жико ћто ћу Ти то да кажем мислим и осећам да Ти о таквим стварима знаш само из књига и чини ми се да си млад.Немој да се љутиш али си у великој заблуди тако да ја прекидам разговор овде.

Mojne' licno misljenje je, da mi svi vecinu stvari o isihazmu znamo samo na osnovu knjiga i po teoriji, i, ta' teorija treba dobro da se nauci, koliko je moguce tacnije.

(ko' ima malo prakse nek' se javi, da ga preispitamo sta i kako.... :D)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 56 минута, Жика рече

Мени старац Софроније више лежи  од Паламе.

Moguce, treba na ovaj nas savremeni jezik preneti razumljivo i sto jednostavnije, one stvari o kojima su pisali Palama i drugi oci. (koliko se secam, s.Soforonije je dobar u tim stvarima)

Ima ona maksima, prvo postujemo nama najblize oce i svetitelje, (koji zive sa nama ili malo pre nas), jer kroz njihovu misao i delo i praksu , mozemo bolje razumeti misao i dela starih i velikih otaca i svetitelja.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Св Флор и Лавр су били каменорезци и хришћани. Према житију дању су вредно и сасвесно обављали свој посао а ноћу се молили. А знаш који посао су обављали? Градили су идолски храм. :D 

Nije bilo Ivana da ih nazida!:))

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Жика рече

Не знам шта је Кратосу последњих годину дана. Пре је боље и смисленије писао. На овој теми сам му скоро сваку поруку исправљао.

Ni ja ne znam šta je ovom Damaskinu...:smeh1::D

Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси. 

Каже, наиме, божански Апостол: И с Њим заједно васкрсе (нас) и заједно посади на небесима у Христу Исусу

Al Damaskin nema pojma el tako,vi ste pametni da ga ispravljate....12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, farisejski.bukvojed рече

Не доказују се појмови, доказују се чињенице.

Васкрсење се може доказивати и јудаистичким критикама да Исус није стварно васкрсао, него да је код индијских факира претходно научио да се "направи мртав", па се на крсту само "направио мртав".

(не знам зашто ми је текст овако подвучен кад сам цитирао твоју поруку)

Едит: много тога о Исусу и апостолима се може управо доказати испитивањем шта њихови противници - јудаисти, пишу о њима, као и од када датирају ти списи.

Činjenice ne potrebuju bilo kakvo dokazivanje...nema potrebe da ti dokazujem da ako skočiš sa 10 sprata će da se razbiješ ko dulek zar ne?Ti si sam govorio o dokazivim pojmovima koji su koristili sveti Oci za razliku od Zizijulasa sa koji koristi neke nedokazive..ako mi ne veruješ vrati se lepo pa pročitaj šta si pisao...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

E ovako sada... kako smo zaklucili, vekovno predanje je takvo da Carigradska Vaseljenska  Patriarshija je majka vecine autokefalnih pravoslavnih crkava i uzrocnik i centar tih autokefalija.:dobro: Sve se oko nje okretalo, kao planete oko Sunca:sunce:

I sad kad su planete pocele da zavide suncu, hoce i oni da imaju udela u ono shto je Majka svih njih, do sad imala i davala, hoce i oni da budu ravnopravnih. Postali smo punoletni i Majka nije nam vise Majka vec je jedna od nas. Al posto je bila majka onda joj dajemo prvenstvo po casti i nista vise. Hocemo i mi da odlucujemo oko dodavanja autokefalije! OK.

Saborno? Kako? Treba autokefalija da se daje kad se svi sloze ili vecina? Sta ako se vecina slozi a nekoliko ili jedna crkva se ne slaze? Nece li to dovesti da raznoglasija i sporove vise, nego li do sobornosti i jedinstvu? Ili da ostanemo samodovoljni i ne treba vise dodeljivati nikome nista?

Prvo. Treba jasno da se izrade kriterijume po kojim ce da se ustanovi ko moze da postane autokefalan na osnovu istoriske prakse. i ako uslovi su ispunjene onda neka sobor resava po pravdi a ne po politickim, etnofiletistickim, emocijonalnim, prijatelskim, ekonomskih i.t.d. razloga. Jel su pravoslavne crkve dostojne tom prizivu? Jl mogu oni da se oslobode ovozemaljskih interesa i resavaju ovih problema u Duhu Bozjem i po pravdi? 

NE! I nikad nisu bili...

Al verovatno Bog, koji zeli svi da se spasu, ili samo zbog onih izabranih...dopusta ovaj haos...po za nas neispitlivih, protivrecnih, nepravednih nacina i premudro upravlja Crkvom i naseg spasenja u nju. Ko moze da ruzume, nek razume:)

I zato mislim da nikakvo (ili "nekakvo") resenje nece da se nage... jednostavno istorija ide svojim tokom. Svako iz nas se spasava ili ne nezavisno od sve ovo, ili u onoj meri koliko nam je dano da uticemo na procese. Mi mali, laici, mozda i svestenici, nista necemo odgovarati, samo malo (slicno kao kod drugih greha ili vrlina). Dok Vartolomej i Kiril nek mu je misle. Od njih ce Bog da zahteva, dal su ovo radili po Bogu i zarad Crkvu ili zbog drugih ovozemaljskih razloga. Mozda i sigurno rade po raznih pritisaka vlastodrzaca, pa budimo snishodlivi i prema njima. Neznamo kako Bog ce i njima meriti, ljudski sud je jedno a Bozji drugo.

I tako Drama se odigrava, a posmatraci mogu da uzivaju...:)

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, MKD13 рече

Al posto je bila majka onda joj dajemo prvenstvo po casti i nista vise. Hocemo i mi da odlucujemo oko dodavanja autokefalije! OK.

осврнућу се само на ово. Да ли мајка треба да се меша ћерки у брак?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Кратос рече

Ni ja ne znam šta je ovom Damaskinu...:smeh1::D

Кажемо још да је наша природа васкрсла из мртвих, те да је узашла и седи са десне стране Оца, не по томе што су ипостаси свих људи васкрсле и селе са десне стране Оца, већ због тога што је то остварила целокупна наша човечанска природа у Христовој ипостаси. 

Каже, наиме, божански Апостол: И с Њим заједно васкрсе (нас) и заједно посади на небесима у Христу Исусу

Al Damaskin nema pojma el tako,vi ste pametni da ga ispravljate....12:smeha:

Читао сам то. Надам се да ти је познато да не мора да значи да је свако светоотачко тумачење исправно. Било је више примера да се светитељи међусобно не слажу по неком питању. Зоран ће ти боље објаснити, он је писао о томе, ја сам се само јавио да ти одговорим на тврдњу да то нигде не пише.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Вилер Текс рече

осврнућу се само на ово. Да ли мајка треба да се меша ћерки у брак?

Majka uvek ce savetovati cerku shta je najbolje za nju, naravno ako je normalna i mudra i ume razlikovati dobro od zlu. Al to je retko, obicno se desava da majka zivi u svoje filmove i snove i po njima hoce po svaku cenu da se mesa u zivotu cerke. Jos ako cerka voli nekog probisveta i pijanicu i sama nije pri sebe....sve je tako komplikovano:)

Подели на овим сајтовима

Христова Црква је тек почела да постоји, што каже м.Амфилохије.

Замислите шта ће се све расправљати за три хиљаде година на многим, и многим васељенским саборима.

О томе не може помислити само онај који је заокупиран Римом и грчевитом борбом за првенством и влашћу, слутећи крај свега у крви и ратовима између многих Римова.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Milan Nikolic рече

Христова Црква је тек почела да постоји, што каже м.Амфилохије.

Замислите шта ће се све расправљати за три хиљаде година на многим, и многим васељенским саборима.

О томе не може помислити само онај који је заокупиран Римом и грчевитом борбом за првенством и влашћу, слутећи крај свега у крви и ратовима између многих Рима.

Тешко, Милане.

Природне функције су експоненцијалне, па и људска аутодеструкција.

Ми смо прошли кривину.

Мало је остало на х оси док у не достигне критичну вредност... 

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 26.10.2018. at 23:27, Ведран* рече

Јел то нешто ново у Цркви. :D

Case in point Св Симеон Н Б

U obje Crkve Božije je nešto novog, :D 

danas se slavi 51-godišnjica susreta rimskog pape Pavla VI i carigradskog patrijarha Atrhenagore I:

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/2555949127763457/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/2555967347761635/

https://www.facebook.com/groups/slavlit/permalink/2555971524427884/

A to sve u ovom smislu i duhu:

THE EFFORTS FOR UNIFICATION OF THE TWO CHURCHES AFTER THE SCHISM (1054)

To i sve ostalo je ovdje:

https://www.facebook.com/groups/slavlit/

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Жика рече

Читао сам то. Надам се да ти је познато да не мора да значи да је свако светоотачко тумачење исправно. Било је више примера да се светитељи међусобно не слажу по неком питању. Зоран ће ти боље објаснити, он је писао о томе, ја сам се само јавио да ти одговорим на тврдњу да то нигде не пише.

нјему сам већ наводио супротно мишљење од Златоустог. Но, он то не види. Сада покушава и ову тему да вам закључа, али неће моћи јер ће Иван да му подвикне!:))

Подели на овим сајтовима

Митрополит Иларион - П. Вартоломеј није слободан у својим дејствима. У амбасади САД се налазе људи који су специјалисти за питања раскола у Украјини и они имају утицај на п. Вартоломеја.

П. Вартоломеј се сматра за својеврсног папу римског православних Цркава, али папа римски се не бави пљачком и разбојништвом.:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Жика рече

Koji su to svetitelji tumačili na način na koji ti tumačiš te apostolove reči?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...