Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Зашто кажеш злотвори, а мислиш на администарнтице у костимима!:))

Само је један Администратор. Који банује и одбањава. Ведри и облачи. Грми и сева. Милује и благосиља. Велики Лидер, тајни и сакривени од погледа грешника, Админ у мантилу. :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Августин рече

Попова има разних што каже Достојевски.

Зато је ерминевтички контекст само један. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Зато је ерминевтички контекст само један. 12:smeha:

Није један јер су све то личности па свака личност има свој.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жика рече

Ко је ИПЦ?

Истинска Православна Црква. 12:smeha:

@Paradoksologija је Акакијевка. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Оче Зоране, али како се онда поставити у ситуацији када за месец дана, а спомиње се 21. новембар Аранђеловдан и годишњица почетка Мајдана буде додељена аутокефалија?

УПЦ КП ће бити барем у очима ВП - Црква, и мораћете да обављате богослужења са њима, како се онда у тој ситуацији поставити, да ли су они расколници или не?

Случај исто када је заједничка служба СПЦ са свештеницима ВП и они на пример позову свештенике те нове УПЦ, како се онда у тој ситуацији поставити?

Лично сматрам да је то шизофрено да се са једне стране општи и служи, а са друге стране осуђује, некако то не прличи Цркви. Не кажем да је ситуација лака, али мислим такође да Црква мора да да пример својим верницима. Ако Црква нема јасан став и "крије се у жбуњу", онда шта ми обични мирјани треба да чинимо у животу, ако Црква каже да је то прихватљиво и сасвим нормално, а она треба да буде пример свима ?

Подели на овим сајтовима

Сад кад се укључи Иван награбусили сте.:D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, nikola888 рече

i takva saborna crkva mora da ima prvog jer vlast mora da ima centar iz kog se vlast vrsi i Moskva je predodredjena da bude taj treci Rim a na nama je da se za to zrtvujemo da bi nasa deca zivela u boljim i sretnijim vremenima 

Предлажем ти да одеш у Рим. 

Ава ће да ти препоручи неког кардинала који ће са покајањем да те прими у Централу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Августин рече

То јесте тачно али не може се бавити теологијом бет филозофске културе.Онда су то приче из народа.Објасни ми зашто сматраш да Зизиулас није номиналиста.кад је већ толико смешно.Можда ти помогне како је св.Бернард осудио Абелара или Лајбниц Спинозу.Уосталом у суштини је Варлаам Калабријски осуђен због екстремног аристетлизма што се иначе у филозофији зове номинализам.

Заправо, Абелар је био концептуалиста, а Росцелин номиналиста. А Бернар од Клервоа припадник оне полуправославне струје у коју спадају и свети Петар Дамијани, Хуго и Ришар од светог Виктора. Ова струја је имала шансе да Запад врати православљу, али је претрпела пораз од стране метафизичара. Коначна победа метафизике над теологијом запечаћена је радом Томе Аквинског и Алберта Великог. 

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Жика рече

Прочитао сам. Ти си у СПЦ. И нису свештеници и верници расколници ако патријарх нешто погрешно уради.

Па сад. Испада да јесу дисциплински расколници али не и благодатни. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Заправо, Абелар је био концептуалиста, а Росцелин номиналиста. А Бернар од Клервоа припадник оне полуправославне струје у коју спадају и свети Петар Дамијани, Хуго и Ришар од светог Виктора. Ова струја је имала шансе да Запад врати православљу, али је претрпела пораз од стране метафизичара. Коначна победа метафизике над теологијом запечаћена је радом Томе Аквинског и Алберта Великог. 

Не бих се сложио да је Абелар био концептуалиста.U novije vreme se smatra nategnuto da je on pretečakoceptualizma ali mi se ipak čini da je on bio nominalista.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Као да сада не живимо у шизофреној цркви? 

Разумем ја то, тако и изгледа, али коју поруку шаљу онда обичним верницима ? То је овде главно питање. Како Црква може да очекује да неко стане у њену одбрану, ако иста Црква то не чини. Ваљда они нама грешнима треба да буду водиља у животу или ја ту нешто погрешно схватам ?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Августин рече

Не бих се сложио да је Абелар био концептуалиста.

Могуће. Нисам га читао изворно већ кроз литературу. Нисам читао оно сик ет нон. Чини се да већина аутора сматра да је заступао концептуализам као решење проблема универзалија. 

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Августин рече

То јесте тачно али не може се бавити теологијом бет филозофске културе.Онда су то приче из народа

Мислим да ниси разумео, вероватно зато што нисам био довољно јасан. Не одричем философију, напротив. Али теолошко спекулисање сам назвао тим именом "философија", јер једно је када се темељимо на откиввеној Истини у Христу и кроз Св Писмо, и на здравом разуму. А друго када смишљамо схеме о ономе о чему никаквог реалног знања не поседујемо. Употребио сам реч философија у негативном смислу. У смислу замене теологије философијом. 

пре 49 минута, Августин рече

Објасни ми зашто сматраш да Зизиулас није номиналиста.кад је већ толико смешно.

Заменио си ме са неким. Ништа о овоме нисам коментарисао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...