Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Жика рече

флоринцима и матејевцима

Pa valjda su i Hrizostom i Matej Karpatakis zadržali svoje činove po raskolu. Nešto ko Makedonci. Ali današnji matejevci su dno dna, sekta na kub. Kod nas ih ima onoliko frakcija koliko i članova...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Ivan Marković рече

A i ti disciplinsko kanonski raskoli posle dužeg vremena od par stotina godina i jače ( a nekad i kraće) obično zapate i po koju jeres...

Ја као извор овог неспоразума не видим неки спор око власти. То ми изгледа само као секундарна манифестација. Неспоразум се већ налази на том вероучитељном нивоу. И то је оно што је опасно. И не треба ту пар стотина година да добијемо по коју јерес. Већ постоји озбиљан разлаз.  

Ја мислим да је важно да расправа управо око тога почне у најскоријем року. А не да тупе о канонима и ко је шта када предао, да ли привремено или стално итд. Јер ако овако остане ми ћемо имати потпуни раскол можда и гори од онога из 1054 у кратком року. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Августин рече

Једном давно рекао сам на једној трибини за архимандрита Софронија да није православни мислилац јер је сав у неким преживљавањима успонима и падовима и описивању тога као нека кармелићанка.Атанасије Јевтић је ћутао.Онда је пок.Милан Комненић рекао то је зато што је био сликар и живео на западу па је био под утицајем запада.Тада је Атанасије рекао и мени се тако чинило док сам читао уосталом како је рекао наслов књиге Видети Бога какав јесте уопште није православан

Живео је преко двадесет година и на Светој Гори. Духовник му је био Старац Силуан а касније је он био духовник великом броју монаха. Он је писао да се одрекао сликања због молитве.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

Ради се прецизније речено о описивању душевних преживљавања.Слушао сам Осипова када каже да се боји да ће цариград канонизовати Софронија.То што се теби свиђа и није неки критеријум.

Ниси у праву. Човек је описивао благодатна стања. Треба бити опрезан јер је опасно говорити за човека који је пун благодати да је у прелести.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Живео је преко двадесет година и на Светој Гори. Духовник му је био Старац Силуан а касније је он био духовник великом броју монаха. Он је писао да се одрекао сликања због молитве.

Ја нисам никакав критеријум истине али навео сам још неке људе имам право да мислим слободно.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Pa valjda su i Hrizostom i Matej Karpatakis zadržali svoje činove po raskolu. Nešto ko Makedonci. Ali današnji matejevci su dno dna, sekta na kub. Kod nas ih ima onoliko frakcija koliko i članova...

Хризостом јесте. Матеј је био јеромонах у Грчкој Цркви.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Ја као извор овог неспоразума не видим неки спор око власти. То ми изгледа само као секундарна манифестација. Неспоразум се већ налази на том вероучитељном нивоу.

Da. Ima i toga. Kalendarski raskol je početak (1920 ili tu negde). Potom slede raznorazne nemušte i nejasne kvazibogoslovske burgije, implicitna nju ejdž ekologija, Ziz...Naravno, postoji i spor oko vlasti. Sve se dešava slično 1054...ako se istorija prvi put odigrava kao tragedija a ponavlja kao farsa, onda ako je Humbert tragična, nije teško pogoditi ko je farsična ličnost...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Августин рече

наслов књиге Видети Бога какав јесте уопште није православан

Мало је претеран тај коментар. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ја нисам никакав критеријум истине али навео сам још неке људе имам право да мислим слободно.

Имаш. Ја кажем да мислим супротно а доста светогораца мисли исто. Старац Порфирије га је ценио, Емилијан и Јосиф Ватопедски су ишли у Есекс.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Ја мислим да је важно да расправа управо око тога почне у најскоријем року.

Što se mene tiče, spreman sam da doprinesem koliko mogu,na način primeren mom činu u Crkvi (laik) i da stavim svoja znanja na raspolaganje...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

To je meni zanimljivo, a nije mi dovoljno poznato. Za Hrapovickog Evdokimov tvrdi da je bio "moralistički" bogoslov i da je psihologizovao ili tako nekako.

Па добро, човек дал беше магистрирао морално богословље, или тако нешто, заборавио сам, бавио се том моралном, и психолошком тематиком. 

Имам неђе на полици његова сочињенија. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Имаш. Ја кажем да мислим супротно а доста светогораца мисли исто. Старац Порфирије га је ценио, Емилијан и Јосиф Ватопедски су ишли у Есекс.

Извини Жико ћто ћу Ти то да кажем мислим и осећам да Ти о таквим стварима знаш само из књига и чини ми се да си млад.Немој да се љутиш али си у великој заблуди тако да ја прекидам разговор овде.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Извини Жико ћто ћу Ти то да кажем мислим и осећам да Ти о таквим стварима знаш само из књига и чини ми се да си млад.Немој да се љутиш али си у великој заблуди тако да ја прекидам разговор овде.

Можда и ја имам неко искуство, немој тако брзо да оцењујеш.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Жика рече

Ниси у праву. Човек је описивао благодатна стања. Треба бити опрезан јер је опасно говорити за човека који је пун благодати да је у прелести.

Јел то нешто ново у Цркви. :D

Case in point Св Симеон Н Б

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...