Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, Vladan :::. рече

Јако интересантна тема, морадох скоро целу да је прочитам... 

Auu, pa, bilo je bas interesantno. 0512_music ( ja sam i zaboravio na tu' temu )

Подели на овим сајтовима

Нажалост, наш драги о. Зоран не схвата да његово становиште, као и становиште Св. Августина, Картагинског Сабора и још неких Отаца Западне Цркве /сем Амброзија и Папе Григорија/ (и свих осталих Светаца који су ту заблуду прихватили, уопштено), никакве везе нема са предањским Учењем Православне Цркве Истока, нити да прихватање некрштених јеретика значи за оне Свете Саборе, који их примају као такве у Цркву без обреда крштења, да је крштење тих безблагодатних јеретика валидно. Јерес неизгладиве благодати никада није била вера Православне Цркве и супротна је и са самим Христовим речима из Светог Јеванђеља. То што су је неки Свеци и Сабори прихватили (Картагина и Сабор Источних Патријараха из 18. века, који је био под утицајем латинске схоластичке теологије) не значи да је та јерес сагласна са Саборним Учењем Цркве Христове и да има било каквог основа у Предању и Писму!

Наш Владика Буловић је то, такође, врло јасно и једноставно објаснио:

"...Једна од, да кажем, погрешака теолошких блаженог Августина, који је иначе био велики теолог и светитељ, али и велики су понекад, у неким стварима грешили, била је та да је он сматрао да ако је нека света Тајна правилно извршена, како Црква прописује, рецимо крштење - по речима самога Господа Исуса Христа, мора да се врши у име Оца и Сина и Светога Духа – у име Свете Тројице, и то у води – ако је та форма сачувана, онда је блажени Августин сматрао, а то су примили после и други теолози, схоластичари итд, на западу, сматрао је да је она валидна, иако није извршена унутар јединствене заједнице Цркве. Међутим, то није исправно. 
Неко ће рећи - па добро ни ми не понављамо крштење ако је извршено у некој другој црквеној заједници, када неко из те заједнице приступа православној Цркви... – То је тачно! Али то не значи да оно постоји ВАН ЗАЈЕДНИЦЕ ЦРКВЕ, САМО ПО СЕБИ негде, и сад ми просто констатујемо овде има, овде нема. Него чином уласка у заједницу Цркве, свака форма и сваки богослужбени чин који је извршен бива потпуно, да кажемо, испуњен и напуњен божанским садржајем и зато у том смислу, у том духу не мора да се понавља. Али то непонављање не значи аутоматско признавање ван јединства Цркве...“

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Васијан рече

сем Амброзија и Папе Григорија

Објасни ово... 

пре 7 часа, Васијан рече

Наш Владика Буловић је то, такође, врло јасно и једноставно објаснио:

Одакле ти овај цитат? 

Иначе, ово што вели за Августина, није тачно. Прича на основу неких текстова, а не на основу самих Августинових дела. Као противаргумент на основу овог извода, питам: Зашто Црква наређује да се неки јеретици крсте, а имају исту формулу (тако 1., 2., 5-6 Васељенски сабори, Василије Велики; навођене су ове ствари)? 

Подели на овим сајтовима

Ако неки Римокатолик жели да буде крштен јер не осећа или не верује да јесте крштен, треба му изаћи у сусрет.
Јер и то осећање (погрешно али искрено исповеђено) и то не веровање (погрешно али искрено исповеђено)
јесу добар разлог, тј. имају своју "снагу", своју "тежину", и као такви требају бити "умивени" крштењем.

Имамо и у Светом Писму Новог Завета пример човека чије не веровање јесте онемогућило дејство
силе Божије кроз свете Апостоле, али и то неверовање је поклекло пред Богом Сином, Који је 
бесоммученог ослободио.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Toma рече

Ако неки Римокатолик жели да буде крштен јер не осећа или не верује да јесте крштен, треба му изаћи у сусрет.
Јер и то осећање (погрешно али искрено исповеђено) и то не веровање (погрешно али искрено исповеђено)
јесу добар разлог, тј. имају своју "снагу", своју "тежину", и као такви требају бити "умивени" крштењем.

Имамо и у Светом Писму Новог Завета пример човека чије не веровање јесте онемогућило дејство
силе Божије кроз свете Апостоле, али и то неверовање је поклекло пред Богом Сином, Који је 
бесоммученог ослободио.

Nevjerni Toma..

Ja se recimo osjećam svaki mjesec za vrijeme PMS-a "NEKRŠTENO" (premda sam krštena kao beba),trebam li se ja onda svaki mjesec dana krstiti a još sam nedaj Bože rimokatolkinja?!!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Isusovo magare рече

Nevjerni Toma..

Ja se recimo osjećam svaki mjesec za vrijeme PMS-a "NEKRŠTENO" (premda sam krštena kao beba),trebam li se ja onda svaki mjesec dana krstiti a još sam nedaj Bože rimokatolkinja?!!

Немојте ићи у крајност.

Овде је реч о онима који желе из КЦ у ПЦ а тако се осећају (некрштено).

Колико разумем, ви такву жељу немате, па је бесмислено поредити.

И ја понекад осећам као да би требало да изађем на позив "ви који сте оглашени изиђите", ал' останем за певницом...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Toma рече

U principu se slazem.

Ali, recimo, problem moze da nastane, kada je neko krsten po akriviji trokratnim pogruzenjem  u vodi ( mozda neko od unijata ) i zeli da predje u pravoslavlje i izrazi zelju da se ponovi krstenje,..... jer se oseca mentalno i duhovno,.... da nije krsten.

U takvoj situaciji, ne postoji potreba za ponovnim krstenjem jer su svi uslovi za pravilno obredno krstenje ispunjeni. Priziv i ispovedanje sv.Trojice u krstenju ( koja je stvar sustinska kod krstenja ) i trokratno pogruzenje. Kada takav covek prilazi pravoslavlju obavlje se 'samo' miropomazanje koje poseduje blagodat i osvecenje koje se daje' u pravoj crkvi.

Ah, imali smo nekoliko tema sa nekoliko stotina strana u kojima smo pricali o ovim stvarima. ( zaboravio sam tacno koje su teme )

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

Nevjerni Toma..

Ne treba.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Toma рече

Родио сам се као мушко, напунио 30 година, осећам се као жена заробљена у мушком телу. Хоћу да ми га отфикаре, владика даје благослов... Јер, битно је шта осећам...

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Zoran Đurović рече

Родио сам се као мушко, напунио 30 година, осећам се као жена заробљена у мушком телу. Хоћу да ми га отфикаре, владика даје благослов... Јер, битно је шта осећам...

Ако размишљаш на овај начин, препоручујем ти да се исповедиш и да "ванредно" постиш.
А ако си циничан или саркастичан - срам те било.
Да сам и ја према теби такав био, реч ти не бих рекао.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Toma рече

бесоммученог ослободио.

Не може тако. Црква јасно каже да се не крштава поново. Не може све да се ради по осећају.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Жика рече

Не може тако. Црква јасно каже да се не крштава поново. Не може све да се ради по осећају.

Доказ да ти ниси у криву је и у Символу вере, где исповедамо једно крштење, 
а то опет произилази и из самог Светог Писма где стоји "Један Господ, једна вера, једно крштење..".
Али не бити у криву не значи бити у праву.

ПС. Занимљиво је како често говоримо/пишемо да се "не сме радити" оно шта нам осећања нуде...
А опет..... Нису ли и осећања део нашег бића?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...