Jump to content

Јм. Макарије, нови старешина Привине Главе: Пушачи више неће моћи да се причешћују

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Djapa рече

Uhvatio si se samo za seks i rostilj a ispade da duvan nije bas tako los i da je svestenik strog. Mom drugaru koji je pusac je nas svestenik inace i on pusac rekao da je bolje da dodje na pricest nego da ne dodje zbog toga sto je pusac. Tako da i u tom smislu podrzavam to i ne osudjujem nikog, ali uvek cu da stanem na stranu onoga sto je po meni ispravno jer iz iskustva znam kakvo je to zlo.

Нисам се ја ухватио за секс него за твој коментар.

Сексом се Црква бави, у канонском смислу само када га забрањује служабном свештенику ноћ пред служење Литургије. Мирјанима је према договору брачника. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Djapa рече

Ne znam bas da li je na korist i spasenje ovako strog pristup, jer smo mi kao narod veoma porocni i skloni svemu sto ne valja. Pa tako moze da ima kontraefekat po narod i dodatno ga udalji od crkve. Cigarete za razliku od duvana su teska droga pune aditiva i ko zna cega, stvaraju ogromnu zavisnost, ja sam se jedva skinuo pre 3 godine, krizirao sam 3 meseca a ostavio sam iz treceg pokusaja posle 12 godina pusenja. To je jedno veliko zlo i bukvalno droga zato podrzavam Makarija i svaka rec mu je na mestu. To sto mi ne zelimo da se odreknemo cigareta, alkohola, seksa, provoda, rostilja itd, itd. je nas problem a ne problem crkve. I trebali bi da se zapitamo da li idemo na pricest da bi postali bolji ljudi i pobedili sebe i svoje lose navike ili zbog cega? Ja npr. se nisam dugo pricestio jer osecam da moram da poradim na sebi da bih bio dostojan toga i zelim da posle pricesca budem bolji a ne da ostanem isti, jer to onda nema smisla.

Seks i duvan nisu baš neka paralela

Možda si mislio na predbračni seks pa da se o tome prodiskutuje

Provod opet može da bude i pristojan, ne moramo na sto sa pevaljkama pa da nam bude super

A poslednja rečenica tvoja mi je jasna, jer sam i sam tako u par navrata osećao ali sećam se kako je jedan sveštenik vrteo glavom negodujući kad sam izneo sličnu misao

Mnogo se frljamo terminom "liturgijski hrišćani" a malo se pričešćujemo

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Po meni jedino onaj ko misli da može bez Boga, pa taman da je najmoralnija osoba na svetu, ne bi trebalo da se pričešćuje.

I na tome da se zasniva sva propoved, da vidiš sine mitre, kako bi pale sve maske u Crkvenoj porti...

Jasno se zna da od pričešća može da te udalji samo episkop i to sa valjanim razlogom i epitimijom u trajanju od do...

Ovakve moralne propovedi ne zaslužuju mantiju, navući će na kraju taj otac licemere koji dolaze kao nepušači samim tim i full dostojni prilaza Nebeskim Darovima.

Zna se šta su smrtni gresi a ovo je više za besedu tipa, pokušajte uz Božju pomoć da ostavite štetne poroke... a ne sa zastrašivanjem udaljavanja od Nebeskih Darova, to je suprotno pojmanju Spasenja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Драшко рече

Seks i duvan nisu baš neka paralela

Možda si mislio na predbračni seks pa da se o tome prodiskutuje

Provod opet može da bude i pristojan, ne moramo na sto sa pevaljkama pa da nam bude super

A poslednja rečenica tvoja mi je jasna, jer sam i sam tako u par navrata osećao ali sećam se kako je jedan sveštenik vrteo glavom negodujući kad sam izneo sličnu misao

Mnogo se frljamo terminom "liturgijski hrišćani" a malo se pričešćujemo

Znam da nisu paralela, samo sam naveo primere razne, tesko odolevamo iskusenjima, to je poenta. To je mozda i glavni razlog zasto se malo pricescujemo. Ljudi su spustili sve kriterijume i standarde, konstantna degradacija drustva i spustamo se sve vise i vise, dok konacno sve ne izgubi smisao, a idemo polako ali sigurno tim putem. 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

a ovo je više za besedu tipa, pokušajte uz Božju pomoć da ostavite štetne poroke...

То је једна од кључних ствари. Суочити се са собом и штетом коју правимо себи и другима и покушавати уз Божију помоћ... Ако тога нема онда је то углавном фолирање и теолошке причице..

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Vladan3 рече

То је једна од кључних ствари. Суочити се са собом и штетом коју правимо себи и другима и покушавати уз Божију помоћ... Ако тога нема онда је то углавном фолирање и теолошке причице..

Sad mi dokaži da onaj koj ne ostavi duvan nema šanse za spasenje?

Ćisto da i mi smrtnici znamo sa kojom se štetom suočavamo..

Ovako ispada da je pušenje smrtni greh...

Подели на овим сајтовима

Него, хоће ли или неће бити врачања, или ј само пушење "смртни" грех?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

A da ti gledam u dim od cigare ? ( ovo zamislite kao ciganka da pita)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Broken рече

A da ti gledam u dim od cigare ? ( ovo zamislite kao ciganka da pita)

Не признајем то. Ниси стручан. Можеш само у парфем да ми гледаш :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

Ma ne vrača čovek, vidiš da kaže da je to stav Crkve.

Подели на овим сајтовима

Meni rekli da nema potrebe da se pripremam za pričešćivanje jer sam svakako nedostojna i da smem da se najedem, smem da popijem kafu, smem i da zapalim ako sam pušač, ali ja tako ne mogu, ne da mi se. I nije me nikakav guru nagovorio, tako osećam da treba. Ali shvatam da neko ne može da izdrži i da ne treba ljudima nametati "jaram", vremenom će sve doći na svoje, ko koliko može neka se potrudi...

Malo me strah od sloboda jer kako stvari stoje, dozvoliće nam u gaćama da dolazimo na liturgiju samo da ne oteraju nekog od crkve.  Da li crkva treba da povlađuje nama ili mi njoj...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Phoebe рече

Meni rekli

Вама рекли... а ко је то рекао?

Уосталом, зар постоје универзални рецепти? 

пре 7 минута, Phoebe рече

Malo me strah od sloboda jer kako stvari stoje, dozvoliće nam u gaćama da dolazimo na liturgiju samo da ne oteraju nekog od crkve.  Da li crkva treba da povlađuje nama ili mi njoj...

Ово је непотребно банализовање. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ma ne vrača čovek, vidiš da kaže da je to stav Crkve.

Нисам мислио на њега, него чуо сам да је тамо био такав "манастирски типик" па ко велим, кад већ мења месо и цигарете, хоће ли мењати цели "типик" или ће само елементи прихода остати, а елементи расхода бити укинути. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...