Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Дај линк. Арсенију верујем. 

Pogledaj njegova predavanja pa ces naci. Nemogu da trazim. Mrzi me!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 11 часа, Vedran рече

Овако ми се чини да ствари стоје.

Бискуп Herzog је наводно извор ове информације, и то специфично његов дневник, који је недоступан, али се наводно тај детаљ спомиње у његовом животопису Walter Herzog, Bischof Dr. Eduard Herzog. Ein Lebensbild, (Laufen: Volksfreund, s.a. [1935]), 211., ослањајући се на недоступни дневник.

Е сад, ако неко има приступ овом извору да погледа шта тамо заиста пише?

И мислио сам да ће бити овако  нешто. Дакле, док се не да неки чвршћи доказ, узећу са великом резервом то његово наводно причешћивање

Подели на овим сајтовима

Што се тиче причешћивања код англиканаца, то није пре нико приметио и није било нигде било каквог наговештаја око тога. Зна се да је Владика био у младости чисто либералног става док је био у иностранству. Овај текст ми делује као из ''неба па у ребра''...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Pogledaj njegova predavanja pa ces naci. Nemogu da trazim. Mrzi me!

Убудуће дај само оне изјаве које можеш да поткрепиш. Наравно, када је реч о оваквој врсти изјава. Ја да гледам гигабајте материјала не пада ми на памет

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Убудуће дај само оне изјаве које можеш да поткрепиш. Наравно, када је реч о оваквој врсти изјава. Ја да гледам гигабајте материјала не пада ми на памет

Jel ti to nesto naredjujes? :)  Svidjalo se tebi  ili ne to je on propovedao i propoveda a i ostali Artemijevi ucenici.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ГрешниСлуга рече

Што се тиче причешћивања код англиканаца, то није пре нико приметио и није било нигде било каквог наговештаја око тога. Зна се да је Владика био у младости чисто либералног става док је био у иностранству. Овај текст ми делује као из ''неба па у ребра''...

Ја лично не верујем да се он игде причестио ван ПЦ. Али да је током једног периода свог живота имао либералних и екуменистичких ставова, мислим да јесте. Да је целог живота симпатисао англиканце не изгледа ми неверобатно. Једном приликом ћу прочитати ту његову позну преписку, коју је објавио Ђед

Подели на овим сајтовима

Jel ti to nesto naredjujes? :)  Svidjalo se tebi  ili ne to je on propovedao i propoveda a i ostali Artemijevi ucenici.

А о чему се то прегањате? О чему је реч?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Не наређујем. Када поп некоме затражи линк или неки други доказ, па га после исмеје, ако му овај не да, ти се правиш Енглез. Поп и ја смо такви. Тврдиш? Докажи! Немогу једна правила да важе за папољубце а друга за све остале

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

А о чему се то прегањате? О чему је реч?

Ma hoce covek da mu dam video gde je O. Arsenije govorio o tome da je sek samo za prokreaciju i kako kada ljudi ne zele vise dece treba da se uzdrzavaju od seksa i slicne gluposti, koje on inace propoveda!

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Не наређујем. Када поп некоме затражи линк или неки други доказ, па га после исмеје, ако му овај не да, ти се правиш Енглез. Поп и ја смо такви. Тврдиш? Докажи! Немогу једна правила да важе за папољубце а друга за све остале

Znas mozda ja imam slican stav kao ti ali kada vidim kako ga ti branis postavim sebi pitanje nije li mozda pop u pravu. Osim toga nesto nisam primetio trazenje nekih citata a i bas me briga. To je vasa rasprava. Ti ako hoces veruj a ako ne ne moras. Tvoj problem! :coolio:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ma hoce covek da mu dam video gde je O. Arsenije govorio o tome da je sek samo za prokreaciju i kako kada ljudi ne zele vise dece treba da se uzdrzavaju od seksa i slicne gluposti, koje on inace propoveda!

Арсеније, ако мислиш на Јовановића је мене пре две године вратио исихазму. Тако да бирај речи о том човеку. Он је један од мојих духовних узора. Можеш да се не слажеш с њим, али поштуј то колико је он људи вратио вери. Иначе, артемити су га жестоко напали у тексту "Бивши хипик мења типик" 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

Znas mozda ja imam slican stav kao ti ali kada vidim kako ga ti branis postavim sebi pitanje nije li mozda pop u pravu. Osim toga nesto nisam primetio trazenje nekih citata a i bas me briga. To je vasa rasprava. Ti ako hoces veruj a ako ne ne moras. Tvoj problem! :coolio:

Како те воља

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Иначе, артемити су га жестоко напали у тексту "Бивши хипик мења типик" 

То су момци са сајта ,,Борба за веру,, а они нису артемити колико ја знам...

Подели на овим сајтовима

Арсеније, ако мислиш на Јовановића је мене пре две године вратио исихазму. Тако да бирај речи о том човеку. Он је један од мојих духовних узора. Можеш да се не слажеш с њим, али поштуј то колико је он људи вратио вери. Иначе, артемити су га жестоко напали у тексту "Бивши хипик мења типик" 

Pa vidim, da se bavis isihazmom! :D  To sto je on tebi duhovni uzor to je opet tvoj problem. Nemoj meni da se zalis. :))) Sto se tice reci i biranja, jel ti to opet naredjujes? Stojim iza svega sto sam napisao o njemu svidjalo se to tebi ili ne. A to sto ga artemiti napadaju ne menja ono sto sam rekao o njemu.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Ја лично не верујем да се он игде причестио ван ПЦ. Али да је током једног периода свог живота имао либералних и екуменистичких ставова, мислим да јесте. Да је целог живота симпатисао англиканце не изгледа ми неверобатно. Једном приликом ћу прочитати ту његову позну преписку, коју је објавио Ђед

Не улазећи у ово око причешћивања, јер је и мени све то крајње неубедљиво, те тезе да је он био овакав па постао онакав у смислу искључивости мени такође не пију воду. Да, сигурно је дошло до неке промене, сви се мењамо у животу, некад на боље, некад на горе. Једини који се не мењају су они који све већ знају, а таквима ни Бог не може помоћи и изменити их (преобразити), све док се не испразне мало сами од себе да би направили места за Бога.  

Али да је дошло до неког оштрог закрета код Св Владике, у смислу одрицања од претходног, за то бисмо имали некакав траг. Уосталом, он је био човек који је много писао. Рекао би реч-две и о томе. Он је просто био човек велике ширине, а не једносмеран и ускоуман, како би неки да га представе. Али појединим групама (попут артемијеваца) је то несхватљиво јер су сами уски, скучени, свезнајући и искључиви.

Њихова духовна математика је другачија. Њима 2+0 није два, него увек и само нула. Јер не могу разумети да нула може да стоји поред двојке, а да је не прогута. За њих нула све побеђује. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...