Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Pa ja ne vidim da hrišćani vladaju u Junajtid Jurop i Juesej

Да си прочитао Николајево "Агонија Цркве" разумео би ме. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

Несам те разумејо упркос контексту. ne_shvata

Izvini, mislio sam da sam bio jasan. Just_Cuz_19

Ovo je upravo prica oko ekumenizma i pregovora oko ujedinjenja svih hriscana. Sad, kao sto je rekao Ivan, postoje dve vrste ekumenizma ( bar ja znam za ta dva ), jedan, u kome se propoveda i trazi jedinstvo oko prave vere crkve sabora i otaca i predanja zajednicke crkve i drugi, koji se zasniva na minimalizaciji razlika u veri i dogmatima i jedinstvu oko onoga sto nas spaja i ujedinjuje. Kao neko politicko kompromisno jedinstvo u kome je pravoslavlje svedeno na jednu od mnogobrojnih crkvenih organizacija i vera.

U tom smislu vladika Nikolaj je bio za ovaj prvi , kako da kazem, pravoslavno - centricni ekumenizam, iii kako kaze v. Jeftic oko Pravoslavnog Ikumenizma, ....a, ne za ovaj drugi, ( opet po v.Jefticu ) , tkz. Zenevski ekumenizam, koji je i kritikovao sv. Justin u svojim delima.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vedran рече

И шта је данашњи екуменизам него првенствено то. 

Pričamo o jedinstvu Crkve kao tela Hristovog a ne kao neke političko-društvene organizacije koja treba u sebe da unosi i religijske koncepte novopridošlih članova pa da onda mi nađemo neki kompromis i konsenzus oko stvari oko kojih se slažemo a razlike ćemo da zaboravimo sve dok imamo neku spoljnu pretnju.

To šatro-gistro jedinstvo bi bio samo jedna kratkotrajan politikatnski brak osuđen na propas.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Reč je o aktuelnoj situaciji...šta je bilo pre sedamdeset ili devedeset godina niie više bitno, jer se ne može menjati...

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Vedran рече

И шта је данашњи екуменизам него првенствено то. 

Ako je ovo u pitanju, onda ok. Ja sam za. Ali i dalje ne vidim hrišćane na vlasti u Briselu, Berlinu, Londonu, Parizu, Vašingtonu (možda u ovom poslednjem po koji protestantski "taliban"). 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Pričamo o jedinstvu Crkve kao tela Hristovog

Шта је с тобом? Црква је јединствена. Тело Христово се не може покидати. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Бранко Авдагић рече

Разговори и преговори да, али без заједничких молитава, саслуживања и причешћивања.

Џукац, сада да изнесеш доказе да сам саслуживао и причешћивао се са инославнима. Или да те зовем смећаром? Свињом? Псетом? Или преферираш неки други писамски израз? 

Ђубретари као што си ти се само притаје да би одједанпут искочили из пацовске рупе да би ујели. Зато тражим од тебе доказ. 

Заједничка молитва је нормална ствар и у томе је и Николај учествовао. Већ сам рекао да те треба бановати. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече
пре 5 минута, Vedran рече

Reč je o aktuelnoj situaciji...šta je bilo pre sedamdeset ili devedeset godina niie više bitno, jer se ne može menjati..

Узело би ми много енергије да објашњавам. Принцип је исти. Читај у Агонија Цркве када Николај критикује цркве. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

dok imamo neku spoljnu pretnju

Nemamo spoljnju. Imamo "unutrašnju"...Berlin, Brisel, Pariz, London....čime misli papa da nam pomogne protiv NATO/EU? Fiktivnim divizijama? Ili novcem? Ali mora da ga plaća brojnim žrtvama zlostavljanja kao odštetu. Možda biskupese? 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Шта је с тобом? Црква је јединствена. Тело Христово се не може покидати. 

PC jeste.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Џукац, сада да изнесеш доказе да сам саслуживао и причешћивао се са инославнима. Или да те зовем смећаром? Свињом? Псетом? Или преферираш неки други писамски израз? 

Ђубретари као што си ти се само притаје да би одједанпут искочили из пацовске рупе да би ујели. Зато тражим од тебе доказ. 

Заједничка молитва је нормална ствар и у томе је и Николај учествовао. Већ сам рекао да те треба бановати. 

Niti si to što te neko namerno kleveće i omalovažava tvoju mantiju ikada zagovarao. To možemo ovde svi potvrditi, pa i protivnici kao što su boksid kratos i inkvizitor.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Nemamo spoljnju. Imamo "unutrašnju"...Berlin, Brisel, Pariz, London....čime misli papa da nam pomogne protiv NATO/EU? Fiktivnim divizijama? Ili novcem? Ali mora da ga plaća brojnim žrtvama zlostavljanja kao odštetu. Možda biskupese? 

Mislim da je on više aludirao na islam....

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Iznesi dokaze da sam psihopata ili da tražim da te banuju?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

сада да изнесеш доказе да сам саслуживао и причешћивао се са инославнима

Moram da kazem, ja sam razumeo da je rekao kao opstu stvar, zbog toga sam i lajkovao. ( ako je u vezi Tvoje licnosti, povlacim lajk ).

Nadam se da je Branko na to mislio. ;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...