Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

И монаси и свештеници и мирјани, део су једног општег духовног стања и миљеа једног народа. Да смо као народ бољи, имали би смо сасвим природно и боље свештенике и монахе. Што не значи да и данас немамо пуно добрих свештеника и монаха, већ само да ... се дрво по плоду познаје. А дрво нашег народа има и здравих и трулих грана, и сасвим је реално да као такво рађа и добре и лоше плодове. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Да вас мало нервирам :))

"Да, и Исус Христос је попут највеће инкарнације Браме дошао у људском облику" Св Николај жички

:D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

А сад да вас поучи Св. Николај. :)

"Прва и основна врлина правог хришћанина је да не буде искључиви и ускогруди родољуб, који велича своју нацију, а мрзи и презире све остале."

"... надувени и охоли патриотизам, окован оклопом мржње према свему туђем, искључује и хришћанску религију"

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Још мало да нас поучи Светитељ, а некима и душу да вади . Поука:

"Црква треба да признаје само два супротна идолошка система, ...,а то су светост и богоотпадништво. Ако неко пита како се постиже и шта означава светост, хришћанство нема шта да расправља, већ да покаже светост у делима..." наставак испод ове напомене.

Сад иде душевадни део. :)) Ово се у саременом речнику зове trigger warning. По савременом "либералном" бонтону дужан сам да вас упозорим пред изношење чињеница које могу изазвати негативне последице по ментално здравље неког евентуалног читаоца. Не бих волео да ми се после овога склупчате и почнете конвулзивно ваљати по поду и запомагати. Дакле, настављамо...

"Да укаже на самога Господа Исуса Христа, светога апостола Павла, светога Јована, Поликарпа, Лава, Патрика, Сергија и Зосима, свету Терезију и стотине других светитеља. Ако неко миси (sic), да неколико хиљада хришћанских светитеља нису довољно убедљива  сведочанства..., и тада Црква не треба да одбаци свој идеал, и да за идеал узме хиљаде великих или малих Наполеона или Бизмарка, Гетеа и Спенсера, или Медичија и Кронвела. ...У крајњем случају за Цркву би било много боље да своје светитеље покаже изван хришћанских зидова као људе сличне њиховим светим људима: Хермесу, Питагори, Кришни, Буди, Лао-Цеу, Конфучју или Зороастру. Чак је боље некрштено а да је небеско и свето, а да је (sic) крштено земаљско и несвето."

А само да ви кажем још нешто док сте под упозорењем. Преводилац се није усудио да овај задњи део доследно преведе. У оригиналу наш светитељ пише "St Hermes, St Pytagoras" итд. дакле "свети", као Св. Кришна и Св Буда 12:smeha:(ова два нисам могао да изоставим а да их не поменем због @Ivan Marković :)))

Ај живели!

И немој да ми који од вас сад оде у будисте, измлатићу вас. sFun_bat

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Vedran рече

И немој да ми који од вас сад оде у будисте, измлатићу вас. sFun_bat

Evo ja vec poceo da pevam: 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Trifke рече

Измолићу да на тебе падне густа магла и да те дажд и муње очисте од твога греха. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vedran рече

Измолићу да на тебе падне густа магла и да те дажд и муње очисте од твога греха. 

Tvoje molitve su vec uslisene. Pao sneg! ;)  Nego da mi objasnis kako to da si prozvao samo Ivana a zanemario mladu damu.  Slusaj me ti: Nesmes tako da ignoriras onu koja neda da se huli ime vladicino. Vidim ja da za tebe ima samo jedna vaspitna mera: :fik:sFun_bat

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Trifke рече

Tvoje molitve su vec uslisene. Pao sneg! ;)

То значи да ти је већ и опроштено, јер "омијеши мја, и паче сњега убјељусја". :)

пре 7 минута, Trifke рече

kako to da si prozvao samo Ivana

Њега зато што је само он призивао Будине и Кришнине благослове на форуму, па да га не лишим радости. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

То значи да ти је већ и опроштено, јер "омијеши мја, и паче сњега убјељусја". :)

Њега зато што је само он призивао Будине и Кришнине благослове на форуму, па да га не лишим радости. :)

Dobro a sada da vidim pokajanje sto se tice mlade dame inace: sFun_bat

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Dobro a sada da vidim pokajanje sto se tice mlade dame inace: sFun_bat

Нећу! Она је осетљива душа, песничка, није тврда инквизиторска :D

И оно горе без обзира што има упозорење може да буде опасно за меке и осетљиве душе.

Нећу да поп после мора да пише упуте Јевремовићу.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Нећу! Она је осетљива душа, песничка, није тврда инквизиторска :D

И оно горе без обзира што има упозорење може да буде опасно за меке и осетљиве душе.

Нећу да поп после мора да пише упуте Јевремовићу.

Dobro ajde, posto si shvatio njenu senzitivnu i neznu dusu oprosticu ti! dobardecko

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Trifke рече

https://www.youtube.com/watch?v=5Aj1YVHXMQM

Ovo pošaljem odmah sestri, ta je ko pubertačka bila luda za Travoltom. Ima li neki turbo-folk cover, to bi te moje obe sestre rado poslušale, sad kako su starije slušaju uglavnom to. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zayron рече

Ovo pošaljem odmah sestri, ta je ko pubertačka bila luda za Travoltom. Ima li neki turbo-folk cover, to bi te moje obe sestre rado poslušale, sad slušaju glavno to. :D 

Nema turbo folk! Sa turbo folk ne radimo! Nego s obzirom da si se ti umesao (kao vatikanski agent) meni ovo lici na jezuitsku ujudurmu. ;)  Ajde lepo da priznas pa ce sve da bude uredu! :))

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Trifke рече

Nema turbo folk! Sa turbo folk ne radimo! Nego s obzirom da si se ti umesao (kao vatikanski agent) meni ovo lici na jezuitsku ujudurmu. ;)  Ajde lepo da priznas pa ce sve da bude uredu! :))

https://www.youtube.com/watch?v=cu2NQpqOWIk

Poslao sam to i onom svom kamaradu Srbinu katoliku, ce da me ubije kad ovo vidi, prije par dana se tako rasrdio gnjevom pravednika na te New Age sektaše i guruizam, cijeli dan bljuvao sumpoor i oganj na njih ko Calbuco. Ja sam iz KAO Moravistana, jezuiti su za nas dječiji vrtic. :D 

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Katolická_AO

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zayron рече

Poslao sam to i onom svom kamaradu Srbinu katoliku, ce da me ubije kad ovo vidi, prije par dana se tako rasrdio gnjevom pravednika na te New Age sektaše i guruizam, cijeli dan bljuvao sumpoor i oganj na njih. Ja sam iz KAO Moravistana, jezuiti su za nas dječiji vrtic. :D 

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Katolická_AO

Aha znaci zavera na visem  nivou! @Vedran i  @Zoran Đurović sada ste otkriveni. Evo covek sve prznao! Znaci skovali ste yaveru na visokom nivou! Sada nece ni Dunav ni Sava da vas opere! Rekao sam vam ja da cu vam doci glave kad tad! I evo dosao sam! 007 ponovo u akciji! 12:smeha:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...