Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Vedran рече

Как клаб? Ја сам мислио да си ти у намастирском клабу? :stadaradim:

To ne znaci da sam postao andjeo! :)))

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 31 минута, Paradoksologija рече

Стоји, у праву си, него мој крсташки поход је против кукавичјих јаја неоплатонизма, она су се најлакше примала и имала најјаче антисексуалне последице... Па ми многи гностици нису толико кривци, не дирај их :smeh1:

Погледаћу кад стигнем кући које од бољих књига су доступне онлајн.

Zapravo je ovo poenta. Verujem da gnosticizam veze nema sa stavovima pojedinih monaških krugova prema seksu, već neoplatonizam, konkretno Origen. Origenizam jeste potresao pojedine monaške sredine u petom i šestom veku(a i pitanje koliko je taj origenizam imao zajedničko sa samim Origenom, no to je druga tema), ali njega nikako ne treba brkati sa gnosticizmom. Pojedini gnostički pokreti su propovedali potpunu seksualnu raspusnost (mislim kainiti, varveliti, naseni i slični...) dok je neoplatonizam jedinstven po pitanju kritike polnih odnosa, bar da ja znam (a ima tu i stoicizma). 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Дидим рече

Ја у ове ствари нисам веровао док нисам ушао у озбиљну везу и док се није стабилизовала.

Увек сма мислио да су сви ти "женомрсци" који тако говоре, направили погрешан избор и да овакве ствари нису правило.

Budi ti prijatelju jelen, pa će ona biti srna...

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vedran рече

Да, да! Читају тајне службе. Мене су већ почели да прате. Имам и corpus delicti!

Усликао сам их прошле седмице. Пратили ми кола, па мало испред, па мало иза мене, па мало са стране. Све са затамЉеним стакАлима па ме сЛимају камАром. Види табљице. 

20171119_112440.thumb.jpg.0bbb49b32ab97b70a28b97a78bcd3b57.jpg

Зато ако ош тајно да се пишемо, може. Али знај да лукава модераторка може да нас прати и преко тајних канала. 12:smeha:

A sta cu ja onda čitati kad vi budete pisali tajno?!

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Isusovo magare рече

Да те обавестим само. Није ми писао тајно. :mahmah:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Ivan Marković рече

Misliš na onog sociologa religije? Milana?

Могуће је да сам и нешто помешала овако напамет. Проверићу кад стигнем кући.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Paradoksologija рече

Могуће је да сам и нешто помешала овако напамет. Проверићу кад стигнем кући.

Ok.Ništa obavezno, pitah onako. I onako nisam sad u tim pričama.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Ok.Ništa obavezno, pitah onako. I onako nisam sad u tim pričama.

Ја кад сам упознала човека, рекла сам му да су ми помогла његова писанија о гностицизму, а он ми је захвалио. Али можда сам се зезнула, а он био сувише фин да ме исправља :smeh1:

Убедљиво најбољи извор за све ово је бар мени Извори зла Мирослава Бранта (Brandt). Човек је луд колико је исцрпан и свеобухватан.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Samo primecujem da je ova tema pocela sa vladikom Nikolajem a stigla do musko zenskih odnosa i gnosticizma. Pitam se sta bi bilo da je ...?

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ево да се ја вратим на тему. Утвдили смо делимичи извор за тврдњу да се св. Николај причестио код старокатолика. 

Али о. Зоран рече да се причешћивао и код Англиканаца. Волео бих знати одакле су ове информације?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vedran рече

Али знај да лукава модераторка може да нас прати и преко тајних канала. 

ово је већ клеветање 

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

Čitaćeš tajne manuskripte

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

ово је већ клеветање 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...