Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Кратос рече

Večnost je ljudski pojam

Dobro a reci mi koji to pojam nije ljudski? :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 минута, Isusovo magare рече

Lijep pozdrav svima..nisam bas u toku teme ali jedno pitanje..zasto ovi vaši svećenici nose tako dugacke brade???:0212_rolleyes:Jeli to nekakav oblik isposništva?!

Носе тако дугачке зато што им се може. :smeh1:  Али не може се свима. 

Може бити знак „испосништва", да се не брину око неважних ствари, а може бити и знак лењости :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Isusovo magare рече

Lijep pozdrav svima..nisam bas u toku teme ali jedno pitanje..zasto ovi vaši svećenici nose tako dugacke brade???:0212_rolleyes:Jeli to nekakav oblik isposništva?!

On je kalucer(redovnik) a na Istoku je uvek bio obicaj da se ne brijaju i ne sisaju celoga zivota. To zbog toga da se ne brinu o spoljasnjem izgledu. To je svojevremeno bio obicaj i na zapadu ali se dosta toga promenilo tokom srednjeg veka.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Trifke рече

Dobro a reci mi koji to pojam nije ljudski? :)

Nijedan

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Phoebe рече

mnogo svirate ( da ne napišem nešto mnogo ružnije, nema smisla)

пре 24 минута, Phoebe рече

Koliko vidim ovde sve pastuvi nikom ponikoše :smeh1: 

пре 23 минута, Phoebe рече

Sledeće će da bude takmičenje koliko puta na dan. Ne bi me začudilo. 

И онда рекавши све ово Фиби вели следеће: 

"Претерали сте". И још:

пре 24 минута, Phoebe рече

Gde su sad redari da brišu postove? 

12:smeha: Циркус! Погледајс у зрцало!

Фиби, да ти речем! Нумеш да прочитаваш написавано! Јербо су одбациване конкретне ствари, а не све што је рекао.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Trifke Kao što u ljudskom smislu Bog ne postoji tako ni u tom smislu nije večan ;)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

@Trifke Kao što u ljudskom smislu Bog ne postoji tako ni u tom smislu nije večan ;)

Требаће ми кристална кугла :idea:  да у ово проникнем, али прашњава је, а данас је петак, па не могу да је бришем. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Требаће ми кристална кугла :idea:  да у ово проникнем, али прашњава је, а данас је петак, па не могу да је бришем. :)))

Ono što je za tebe postojanje sa Bogom veze nema pa ti gledaj u kuglu.A danas je četvrtak pa mož i da je obrišeš...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече
пре 6 минута, Vedran рече

Ono što je za tebe postojanje sa Bogom veze nema pa ti gledaj u kuglu.A danas je četvrtak pa mož i da je obrišeš...:smeh1:

Оно што је за тебе четвртак са мном везе нема! 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Оно што је за тебе четвртак са мном везе нема! 12:smeha:

To ti se kugla obraća :))

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Zoran Đurović рече

дар осуђивања»... (1:14:05)

Оче Зоране, послушајте још једном. Није рекао осуђивања, већ расуђивања.

Битна су дела и пример тог човека. А привео је доста људи вери, слава Богу. А то што промаши, промашимо и ми сви.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

To ti se kugla obraća :))

Јок. На њој стојим. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Zoran Đurović рече

Знам шта си био рекао, зато ни нисам написао да ти је ду'овник. Не читаш пажљиво.

Ова ти је идиотска. Овде сам дошао на магистарске и докторске а не што ми Иги није био добар. Није лепо да лупеташ глупости као овај твој узор. И ти си се продуховио и добио дар осуђивања.:))

А нисам знао да мислиш како су се размножавали људи у рају или да су старозаветници били бигамисти... Који сте ви мени краљеви...:)) 

Наведи где сам рекао да су старозаветници били бигамисти и како су се људи размножавали у рају.  Ако сам рекао да ми је духовни узор нисам рекао да се у свему слажем с њим. Стално упадаш у исту клопку. И какве везе има чији је он био монах? Био Артемијев? Па шта? Он је монах СПЦ. Као што је и Милутин владика СПЦ. Испоштуј их као такве, а не мораш с њима да се слажеш. Ја се чак и са својим највећим истомишљеницима у понечему разликујем. Не верујем да ван тоталитарних и деструктивних верских секти постоје различити људи који се слажу 100%. Ја да сада похвалим Хамваша или Еволу, прогласио би ме фашистом. Смири се мало, јер нема потребе за оваквом расправом. Ја је не желим

ПС

Готивим и Рафаила Бољевића, Саву Јањића, и пази сад, симпа ми је и Игњатије (јер је благ и трпељив) Али то не значи да се са свима поменутима у свему слажем. Имам више духовних узора и сви су канонски клирици ПЦ. СПЦ и других. Јеротеј Влахос, Данил Сисојев и многи други. Артемије ми никада није био симпатичан ни док је био клирик СПЦ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, ГрешниСлуга рече

Оче Зоране, послушајте још једном. Није рекао осуђивања, већ расуђивања.

Битна су дела и пример тог човека. А привео је доста људи вери, слава Богу. А то што промаши, промашимо и ми сви.

Амин, брате. Не слажем се у свему са Арсом, али му се дивим. Човек је имао доста девојака док је био цивил, имао свој бизнис на Менхетну а онда све то оставио и заменио прво за манастир а онда за пет година пустиње

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...