Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 14 минута, Zoran Đurović рече

сад ћу:)) - Само да узмем кристалну куглу. Као да читам Артемијеву књигу против Игњатија. Навођење ствари без смисла, сам се сети шта сам мислио итд. Касно је, иди на спавање. Ја сам отишао. - Одмори се мало, па кад будеш крепак ових дана, онда ћеш укапирати да је овај текст био против артемита, јер смо на фејсу полемисали. Лаку ноћ. 

Sve ti je lepo citirano, no nema veze, taktika pravljenja ludim i spominjanja Artemija ti neće pomoći...opet si se zafarbao...

Подели на овим сајтовима

"Треће: на основу првог и другог могуће је не само одбранити већ и утврдити Први сумарни закључак – наиме, да га сажмемо у реч, закључак о томе да је нега- тиван став Комисије израз комбинованог рада научно-критичког и конфесионалног мотива-интереса умова испитивача. Тако: (а) научно-критички мотив тражи кохе- рентност исказâ дисертације у смислу методолошког повезивања прогноза Досто- јевског са збивањима о којима је дао прогнозе, а комисија се надала како би то мо- гло показати (б) да конфесионално гледано хришћанска религија англосаксонског света (нпр. проактиван ангажман англиканских свештеника према радништву, о којем лаудативно говори Николај Велимировић) има одговор на горућа питања у име Христа. Стога теза о томе да они, англиканци, нису Црква (Teza je Justinova, primedba moja) и да су заточници „човекоманијског“ духа Запада, као да је окончала разговор пре његовог почетка."

http://www.bfspc.bg.ac.rs/prilozi/stXXv/STuXXv10.pdf 

strana 168. E sad se ti do mile volje raspravljaj sa Lubardićem...jer on ovde analizira zašto anglikanci nisu pustili Justina da kod njih odbrani tezu...

Подели на овим сајтовима

@Ivan Marković brate (теби могу да кажем брате јер си у СПЦ, док ниједног од артемита не ословљавам такон, него са друже или пријатељу), што се тиче датације верба и геста Н-Ј, а поготово Ј, морам да приметим 2 ствари: 1) Ти ниси као суманути Марко Пејковић па да негираш чињенично (мада понекад склизнеш у тај грех), тако да си добро приметио да је Ј у току живота био за екуменизам и говорио о црквама; 2) Млади Ј је био екумениста, матори није. И ту се слажемо. 

Мада поводом овога имамо проблем. Јер ти мислиш да је младо мишљење погрешно, док је касније исправно. То није правило. Нпр. ја сам као млад био на Ј маторим позицијама, али како сам оматорео, више ценим ове његове младелачке. Што би ти у духу Отачника рекао: Ушао ђаво у подвижника!:)) Тако ценим младелачко дело Н у коме говори о томе да по смрти одмах васкрсавамо у телима, док је после забашурио тај став и причао популарну тезу о блејању душа на небу. Све што је мени битно је да су Н-Ј били екуменисти барем у једном делу живота. Н је то остао до краја. Треба да прочиташ његову преписку са Џ. Белом. Лохи (тако од милоште зовем Амфилохија Радовића) је публиковао, а он није екумениста, иако артемити блеје супротно. Но, они нису теолози да би знали ове разлике, а идеолошки су сврстани на другој страни, па и када Лохи прича о паполатрији, они га не узимају за озбиљно.      

Подели на овим сајтовима

Diskusija je izuzetno zanimljiva! Strasi na vrhuncu! :bu: Da slucajno tokom mog zivota nisam citao nesto na ovu temu i imao prilike da slusam mudre ljude koji o tome govore mogao bi stvarno da lupam glavom o zid i da se cudim o cemu se ovde pise.  Stvarno bih voleo jednu lepu i racionalnu diskusiju na ovu temu, bez lepljenja etiketa i sarkazma koga mogu da razumeju samo autori doticnog.

A molio bih da kada se upotrebljava ime Hristovo da se kaze Hristos a ne Hrist. Za daljnja obavestenja pogledati u knjizi Vladike Atanasija!   :0212_rolleyes:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

"Финале" ове "приче" би могло да буде, а у складу са већинским ставом наше јавности о улози Круне и њеним односима са негдашњом Југославијом и Србијом, да су Боже м` прости свеци, ава Јустин и владика Николај били британски шпијуни :)))

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Бранко Авдагић рече

А и они могу грешити у богословском смислу: свети Августин.

Au... sa će te ava metne u top....đe nađe Avgustina da mu diraš...:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Жичанин рече

Ако је некада тај Екуменизам Женевског типа био свејерес, онда је свакако данашњи антиекуменизам свејерес на квадрат.

И јесте.... антиекуменизам = талибанство 

Ne postoji nikakav ekumenizam ženevskog ili ciriškog tipa,postoji samo papski ekumenizam gde papska kurija oće da se nametne kao religijski vođa...i to je jasno ko dan ...to samo papski talibani ne vide....

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ivan Marković рече

A na sve to, on koji ni malo ne haje za teologumene koji mu se ne sviđaju, ovde profurava one koji mu se sviđaju...

Ako nista drugo, ovaj telogumen debelo osporava barem to da Sv. Prepodobni Justin Celijski i Lelicki, nije bio toliki i takav antiekumenista kao sto ga predstavljaju artemijevci i slicni.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Sigurno je da je stariji ava mudriji od mlađeg....tako će i Đurović da se preobrati na kraju...:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Бранко Авдагић рече

Ја сам се потакнут причицама оца Зорана и сличних ишао код румокатолика, исповедао и причестио, па сам видео да је Римокатоличка црква позориште и ништа више!

E dobar si odlican. Kako te zovu? :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Бранко Авдагић рече

Prosto je ko pasulj tema: navedeni sveci (svetitelji) nisu imali iste stavove tokom života. Pa to je normalno, menjao se Zapad pa su i oni menjali mišljenje o Zapadu i tamošnjim sve manje hrišćankim ostacima nekadašnjih crkava. A i oni su monasi, monasi napreduju u svetosti tokom vremena, pa su im i mišljenja sve više bila napredna tj. antiekumenistička. A i njihov antiekumenizam nigde nije vulgaran. Čovek prosto mora biti antiekumenista, jer ekumenizam (melting pot nas sa u svemu sve gorim zapadnjacima) vodi ka antihristu, samo slepac to ne vidi. A Hrist i Hristos, može i jedno i drugo. Hrist je srpskije. Sa srpske Vikipedije: "Između ostalih, sledeće reči koriste skraćen oblik:
antihrist, a ne antihristos
hrišćanstvo, a ne hristos(i)janstvo
hrišćanin, a ne hristos(i)janin
Hristov, a ne Hristosov

A i zađto bih se držao onoga kako traži episkop Atanasije, po čemu je on merilo jezika. Naš jezik je bogat, pa i Krist, i Noa i Abraham, Izak su naše verzije (pogledati originalno tj. betacističko Bakotićevo izdanje). Svaki dan čitam ili Bakotića ili Đakovića ili Varaždinsku Bibliju, sve je betacizam, pa mi ne smeta.

Nisam rekao da se moras drzati onoga sto vladika Atanasije kaze vec da za daljna upustva pogledas njegovu knjigu na tu temu gde je lepo objasnjeno zasto ne Hrist nego Hristos. No parafraziracu Vladiku Nikolaja: Lako je nauciti zivotinju, lako je nauciti neukoga, ali je tesko nauciti onoga koji je nenaucen postao ucitelj drugima!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Бранко Авдагић рече

Само све треба сагледати с обзиром на време писања и све је јасно. А и наведени свеци се разликују. А и они могу грешити у богословском смислу: свети Августин... Да су били светог живота јесу! А и писали су пуно, а ко је безобразан из тог силног материјала може себи изрезати "маказама" увек оно што му одговара

Као Таса и Лохи што су агенти Ције!:::::))))))))))))

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Бранко Авдагић рече

Оца Зорана би ваљало мало дисциплиновати пред италијанским судом. Прогуглаћу мало његова писанија тј. вређања људи по интернету, контактирати жртве и покушати их наговорити да затраже одштету за понижења, клевете, увреде, душевне боли. Даћемо то адвокату, па нека га мало суд опали по новчанику!

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...