Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Нисам исчитао све станице, али бих се осврнуо на то да ако је творевина по Максиму логосна тј. у логосима Божијим или парадигми је постојала замисао о стварању конкретних врста бића и ако оне у себи(та бића) носе одраз логоса и иконичност виших небеских ствари по свом назначењу онда је немогуће говорити о еволуцији јер у њој и не постоје врсте него сталне мутације, или можда неки сматрају да је у еволуцији задата логосна информација  и да еволуција има своју коначност када се уподоби своме логосу по коме је замишљена. Логос задаје свакоме бићу облик и начин постојања и држи његове границе дефинишући га као засебну врсту кроз коју ми проничући у саму суштину врсте спознајемо тај логос Божији тј. оно Божије што се на створењима јасно види. Овако сам ја разумео светог Максима.

Подели на овим сајтовима

[mention=5984]Аурор[/mention] 
Svi znaju da je energija čakri pesto puta jaca od energije duse... zapravo, kad se cakre pojave dusa is their bitch. E sad, iako je to naucno dokazana cinjenica, meni je ipak nesto sumnjivo pa mi treba par pojasnjenja... da li je energija cakri istovetna energiji duse ili se radi o fizicki razlicitim energijama?
Ako o energijama raspravljamo iz nivoa nauke (ipak pricamo o TE, right?) , zar ne bi prvo trebalo da znamo sta je dusa da bi smo mogli da spekulisemo sa "energijama duse"?
Na kraju, postoji li neki naucni rad na temu energije duse koji bih mogao da procitam, tema je za mene nova ali sam jako znatizeljan da je sagledam iz naucnog ugla. Fala unapred! 

Чакре су чворишта енергија тела.
Пошто је човек психосоматско биће (тј постоји чврста душевно-телесна повезаност) и многе болести су психосоматске природе (тј душа утиче на тело, тако бар тврди наука), то се деловањем на чакре лече последице (тј утиче на правилан ток телесних енергија) али због двосмерне конекције може се самим тим утицати у извесном смислу и на други, паралелни извор енергије - душевни. :)
Јасније?
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Благовесник рече

Evolucionomisleci su nas ubedjivali da su oblici i strukture raznih bica nastali e usled  prilagodjavanja...

пре 1 сат, Justin Waters рече

images?q=tbn:ANd9GcR-AT5ijRNK19nnn1fiGBx

Jel ovo bice ima svoje logose i kao takvo stvoreno je od Boga da bude takvo kako jeste?

Па то је риба, зар не? Постала је таква јер се нечег много уплашила и почела да живи на великим дубинама. :ani_biggrin:

У оном тексту који сам приложио, Пено, тумачећи Свете Григорија Ниског, Максима Исповедника и Јована Дамаскина, каже да је Бог установио почетну материју, силе раста и развоја (ово и Дарвин тврди), разврставши их по врстама (ово Дарвин већ не тврди). Све је то осмислио у препочетку и допустио да се развија у времену.

Питање је сад на које се врсте мисли? Рибе су рибе, мекушци су мекушци (>главоношци>хоботнице), варијације постоје у зависности од средине, итд. Људи су различитих раса, а пси још различитијих, али ипак остају људи и пси.

Лав је мачка и месојед је. Ако га је Бог у почетку осмислио као биљоједа, сигурно да није изгледао као што данас изгледа, већ се за његов изглед побринуо развој у оквиру те врсте мачке.

Схватам у том правцу, мада нисам биолог и не владам баш добро биодиверзитетском поделом: врста, род, ред, породица, итд.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Матусал рече

ако је творевина по Максиму логосна тј. у логосима Божијим или парадигми је постојала замисао о стварању конкретних врста бића и ако оне у себи(та бића) носе одраз логоса и иконичност виших небеских ствари по свом назначењу онда је немогуће говорити о еволуцији јер у њој и не постоје врсте него сталне мутације, или можда неки сматрају да је у еволуцији задата логосна информација  и да еволуција има своју коначност када се уподоби своме логосу по коме је замишљена. Логос задаје свакоме бићу облик и начин постојања и држи његове границе дефинишући га као засебну врсту кроз коју ми проничући у саму суштину врсте спознајемо тај логос Божији тј. оно Божије што се на створењима јасно види. Овако сам ја разумео светог Максима.

Лепо речено :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

Da rezimiram.

Bog stvara Adama i Evu u "predvelikoprasnom univerzumu" zatim ih zbog greške (njihove, ne njegove) goni iz njega. Na planeti Zemlji, koja je kasnije, u odnosu na vreme  ali ne i na prostor(-vreme), stvorena on smešta izgnanike, međutim tamo je već pokrenuo drugi eksperiment ("fiat evolutio..!"). Dakle, pošto su prispeli ("pali") na zemlju  (Nefili?) mešaju se sa divljim homonekakvim i linearna historija (koja ima sve šanse da se pretvori u histeriju) startuje od toga trenutka. Pošto se sećaju sunčanih i lepih dana svoga kvantnog prasvemira ustanovljujiu razne rituale i običaje kojima mole boga da ih vrati nazad u "carstvo kvanta". Bog blagonaklono gleda na sve to i obećaje im pomoć pod određenim strogim uslovima koje oni, hteli-ne hteli, moraju da prihvate... etc. 

(Ovo nije religija, ovo je nešto što bi moglo prerasti u dobar SF scenario. I, da nije tužno, bilo bi smešno)

Крадете Његошеве делове из Луче, нимало оригинално.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Протомајстор рече

варијације постоје у зависности од средине, итд

Nema nikakvih varijacija, to je jedan te isti evolucijski proces, onaj proces koji je razvrstao macke na lavove tigrove i geparde je isti onaj koji je razvrstao primate na ljude, simpanze, gorile itd.... Jos nikad niko od kreacionista koji tvrdi, pa to su samo varijacije, nema evolucije nije na ovom forumu ni niti nigdje na svijetu objasnio koji mehanizam zaustavlja da se dogodi makroevolucija. Koji su to molekularni procesi, sta se desava u DNK lancu pa da ne dodje do prolongiranja tih varijacija na duze vrijeme. Pretpostavljam da ni ti nemas odgovor. ;)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Матусал рече

суштину врсте

Ovo je kljuc citave zablude. Anticki Grci pocev od Aristotela su filozofirali kako odredjeni predmeti i pojave u svijetu imaju svoju sustinu. Lav ima sustinu, kamen ima sustinu, svjetlost ima sustinu, voda ima sustinu, zemlja ima sustinu, vatra ima sustinu, krokodil ima sustinu, orhideja ima sustinu, tulipan ima sustinu i to sustastvo je jedinstveno i ono je sto cini tu neku stvar jedinstvenom i neponovljivom. Zabluda koje su se drzali i sv.Oci pa i Sv.Maksim ispovednik. Nema tako necega poput sustine lava ili tigra, sustine zabe ili gavrana...prema tome nema nikakvi logosa bica i vrste nisu vrste kako ih razvrstava ni sv.Maksim ni Aristotel nego onako kako ih razvrstva moderna nauka. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Јанко рече

Крадете Његошева делове уз Луче, нимало оригинално.

Nažalost, nisam čitao Luču Njegoševu, ali Vam verujem da ima nekih podudarnosti s ovim što ja napisah, jer, Vi ste sigurno čitali to delo pa znate. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Justin Waters рече

Ovo je kljuc citave zablude. Anticki Grci pocev od Aristotela su filozofirali kako odredjeni predmeti i pojave u svijetu imaju svoju sustinu. Lav ima sustinu, kamen ima sustinu, svjetlost ima sustinu, voda ima sustinu, zemlja ima sustinu, vatra ima sustinu, krokodil ima sustinu, orhideja ima sustinu, tulipan ima sustinu i to sustastvo je jedinstveno i ono je sto cini tu neku stvar jedinstvenom i neponovljivom. Zabluda koje su se drzali i sv.Oci pa i Sv.Maksim ispovednik. Nema tako necega poput sustine lava ili tigra, sustine zabe ili gavrana...prema tome nema nikakvi logosa bica i vrste nisu vrste kako ih razvrstava ni sv.Maksim ni Aristotel nego onako kako ih razvrstva moderna nauka. 

Е то мораш видети са Максимом. У сваком случају ми верујемо да ће се поред човека спасити и сва твар. Постаће ново небо и нова земља и неће више бити колебања нити промене. У есхатону би тиме свака врста требала добити своју коначност управо по логосу по којем је замишљена исто као и сваки човек, значи да за верујуће постоји крајња Божија замисао о васкрслој творевини пошто ће постојећу смрт прогутати. Мада будући да је Христос узео људску природу и њоме се вазнео са десне стране Оца у есхатон, само оваплоћење нас наводи на мисао да морамо говорити о суштини људске природе. Питање је једноставно шта је то човек? Коју је то природу узео Христос у себе?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Џуманџи рече

Radi onih koji citaju, osvrcem se na ovo

Nigde ne sledi da:

1) je sv. Vasilije bio kreacionista u dananjem smislu te reci (pripadnici extremnog oblika protestantizma i ostalh sekti koji negiraju kako starost Zemlje, tako i TE)

2) iko ko prihvata TE negira da je Bog stvorio svet

Zato ovakvo "zakljucivanje" nema smisla i pokazuje se kao namerno podmetanje. Hvala na paznjE :D

Ali, pogledaj, ovde se radi o principijalnom i doslednom gledanju na ovo pitanje.

Jer, sam sv. Vasilije kaze, da mozemo veru u Boga, predpostaviti znanju kao odlici coveka. Znaci, da moze u nekim slucajevima, da ide prvo  znanje, pa onda vera. I, navodi primer, kako mozemo  poimati  postojanje Boga, putem posmatranja stvorenja. Putem toga sticemo znanje o samom Bogu, i zatim sledi vera i na kraju poklonjenje.

Takav je princip i u naucnom kreacionizmu. Putem naucnih metoda, dolazimo do saznanja o postojanju Boga i na kraju, u veru u Njega. Vera dolazi na kraju tog procesa. 

Подели на овим сајтовима

Ако прихватимо Божије промишљање о свету, онда итекако постоји - као предвечна промисао о сваком делићу света који ће створити...

Подели на овим сајтовима

Nažalost, nisam čitao Luču Njegoševu, ali Vam verujem da ima nekih podudarnosti s ovim što ja napisah, jer, Vi ste sigurno čitali to delo pa znate. 

Чуј читао, одговарао пред бившим министром вера :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Јанко рече

Ако прихватимо Божије промишљање о свету, онда итекако постоји - као предвечна промисао о сваком делићу света који ће створити...

Kakve veze ima to sa sustinom. Sta je sustina macaka, sta je sustina gmizavaca da budemo u toku sa temom?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јанко рече

Чуј читао, одговарао пред бившим министром вера :)

Ispit, il`?

(A da bih se opravdao moram reći da sam pročitao Gorski vijenac prije stotinu ljeta, i jedinu rečenicu koju sam upamtio i kasnije često citirao je: "Bez budalah tupoga pogleda bil` umovi mogli blistat svijetli?" :ani_biggrin:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...