Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 25 минута, Vedran рече

Бокисде како је теби ово логичан закључак из Василијевог текста, мени није јасно. 

Ово подебљано никако не иде каузално једно с другим.

Pa, pise u citatu od Vasilija :

"... За тим знањем, дакле, следи вера, а за том вером следи поклоњење. "

Kako kaze ( u celom tekstu ), uzrocno - posledicno , .....prvo posmatranjem stvorenja , dolazimo do poimanja postojanja Boga, kroz to , do znanja o Bozijim svojstvima, tj. do onoga po cemu se On prepoznaje, i za tim znanjem sledi vera i bogo - poklonjenje.

Isti princip kazualnosti primenjuje se i kod kreacionizma.

Deluje sasvim logicno. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Isti princip kazualnosti primenjuje se i kod kreacionizma.

Да, видех твоје појашњење резоновања малопре. Али мислим да ти закључак и даље не стоји.

пре 2 минута, Bokisd рече

Deluje sasvim logicno

Можда теби. Мени, ни мало.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Da li ti je onda tekst od Vasilija jasan i logican ?

Јесте. 

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Vedran рече

Можда теби. Мени, ни мало.

Pa, dobro, radi se o tricavih ≈1650 godina razlike izmedju doba Sv. Vasilija i nas... :D 

Danas... 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

:))12:smeha::)) Ни једну ниси убо!:::::))))))))))) Ово је из Луче, Сими посвета...

(hehehehe) :cheesy3:

More bit (ma, šta more, more!) da sam neđe u nekoj knjižari prevrt`o stranice Luče u rukama i jedino tu rečen`cu zapamtiJo. No, jas` kući vrn`o sa Vijencem! Očiju mi! Niđe Mikrokozma u biblioteci, đece mi! Evo, sad sam gled`o:)) 

Sumnjam takođe i na Nikolićeve kvante :(( Da se nijesu Vaseljene nekako izmiješale?! :0426_feel:

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Јанко рече

Крадете Његошеве делове из Луче, нимало оригинално.

А Његош је "украо" понеке старије антикосмичке дуалистичке идеје, али зато је Луча толико добра, оне су инспиративне - књижевно.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Justin Waters рече

Vec sam vidio, i Maksim je u zabludi, ili ako makar on nije onda je u zabludi Peno i oni koji iz maksimovih rijeci nonsalantno izvlace zakljucke da je evolucija nemoguca. Covjek takodjer nema sustinu. 

Sto se tice sustine covjeka, on je nema u nepolatonistickom smislu. Covjekovu prirodu mozes definisati na vise nivoa. Prvi bi bio kao makroorganizam, sastavljen od organa i udova i na osnovu toga mozes sazdati neku pricu sta je covjek ako ima ruke, noge, mozak itd....Covjeka mozes uprostiti i dalje da ga raslanis na celije i DNK i onda da gledas u nukleotidni niz AAATGGCCAATTGGCAAA...pa ti sad izvodi sustinu iz toga. Mozes ga i dalje rasclaniti na subatomski nivo, pa gledati da se covjek sastoji od kvarkova koji su medjusobno povezani subatomskim silama i da zbog tih sila 99,999999% covjeka je obicna vakumska praznina pa ti sad dumaj sta je sustina. 

Zamisli da je Maksim znao da covjek nije sastavljen od praha zemaljskog, vec od praha zvjezdanog, da je znao da je 99,999999% covjekovog volumena vakumsko nista, da sve sto postoji nema svoju sustinu nego je sve jedno te isto razdvojeno samo razlictim frekvencijama struna od cega je sva tvar sazdana.....kako bi on bio odusevljen ovim saznanjem i kakvo bi tek bogoslovlje napisao ne samo on nego i svi Oci koje kreacionisti smatraju nepogresivim, a bili su pod uticajem anticke filozofije sto je bilo posve normalno u njihovo doba, i sad se koriste njihovim premisama da bi obarali moderna saznanja. Pa sami Oci si cupaju kosu u eshatonu ako imaju priliku po blagodati Bozijoj da vide sta hriscani rade. :)

Мислим да су управо логоси ти који постављају границу природа различитих врста. Јер посматрајући овако како си навео ми не можемо знати тачну границу људске природе и шта је то што је дефинише. Дух Божији је можда најодређенија мера по којој се човек сматра човеком.  Да ли је могуће да човек за десет милиона година еволуира и да уопште не личи на данашњег човека а тиме ни на Христа и како онда објаснити домострој спасења? Ја ово посматрам из угла богословља а не тренутних научних достигнућа, не негирам науку али сматрам као што каже старац Клеопа да наука није открила ни милјардити део материје и закона у васељени.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Матусал рече

Ја ово посматрам из угла богословља а не тренутних научних достигнућа

joooj Dok to bogoslovlje nonsalatno pretenduje da opovrgne ista ona naucna dostignuca iz cijih uglova odbija da posmatra. Seems legit. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, JOCCCA рече

Gori ste od onih profesora na PBF u apelu

Послато са SM-G7102 користећи Pouke.org мобилну апликацију

...хвала?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Џуманџи рече

joooj Dok to bogoslovlje nonsalatno pretenduje da opovrgne ista ona naucna dostignuca iz cijih uglova odbija da posmatra. Seems legit. :)))

Мислим да богословље и науку не треба мешати и да треба да се развијају независно једна од друге. Ослонити богословље на научна достигнућа је несигурно. Наука за 300 година  може да открије неке нове просторе и сазнања и да сама докаже неки други принцип постанка супротан еволуцији и да из тог угла данашње научно сазнање делује врло примитивно и да неки богослови у будућности читајући нека размишљања данашњих теолога кажу ,,па добро они су говорили спрам достигнућа свога времена али богослови нису научници итд.....,, Решење је да мало протегнеш ум до есхатона да видиш историјске записе времена:D

Подели на овим сајтовима

Prostq stvar zivotinje su beslovesne a covek suprotno tome. Ja nikad necu moci da prihvatim da je covek stvoren kao majmun pa da to bude po liku Bozjem a onda vremenom postao sto jeste. Ti koji tako tvrde mlate praznu slamu.

Послато са SM-G7102 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, JOCCCA рече

Gori ste od onih profesora na PBF u apelu

Po cemu i u kom smislu su oni losi (kad smo mi gori)? :)

пре 1 минут, Матусал рече

Мислим да богословље и науку не треба мешати и да треба да се развијају независно једна од друге.

Good luck with that, ja zaista ne znam kako je to moguce od kad je Bog postao tvar, covek, ali dobro...

пре 2 минута, Матусал рече

Ослонити богословље на научна достигнућа је несигурно.

Lol, los pokusaj zamene teza. :D Niko ne govori o tome da bogoslovlje treba osloniti na naucna dostignuca, vec da ni bogoslovlje ne moze (ako smo posteni (u svakom smislu te reci, tj. na svakom planu)) da kritikuje ono sto ne poznaje i sto aktivno odbija da uopste ispita.

пре 1 минут, Матусал рече

Наука за 300 година  може да открије неке нове просторе и сазнања и да сама докаже неки други принцип постанка супротан еволуцији

Extremno slabo ili nikako verovatno.

пре 5 минута, Матусал рече

Решење је да мало протегнеш ум до есхатона да видиш историјске записе времена:D

Samo ti protezi. :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...