Jump to content

Зашто су све литургије постале веће од црквених?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Кад се сабере број учесника на разним Саборима, Гучама, Егзитима, Митинзима, трибинама Мирољуба Петровића итд јасно је да су сва та општа народна дела или окупљања куд и камо већа од црквених богослужења.

Где су попови на Егзиту?

Где су хришћани?

Што не мисионаре?

Где су у Гучи ето ако им се баш гади на Егзит?

Подели на овим сајтовима

Кад погледате те рејв журке, окупљања разних удружења, мотораша, ових оних, сви имају више "верника" од хришћана.

Хришћани направе пар догађаја годишње типа Ускрс, Божић и Св Василије острошки, тад се окупе у мало већем броју и фајронт. Али у Србији је јача ова друга литургија која окупља људе који више нису заинтересовани за Христа или су заинтересовани за неку другачију интерпретацију Христа.

Подели на овим сајтовима

Долазио је један новосадски поп на Егзит, неки 5. или 6. по чреди, верујем да га и г. Жељко зна. Човек се појавио са све мантијом, али је изгледа то остала изолована посета. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Čekaju da mi sami izranavljeni,posrnuli,ukaljani,razočarani,izgubljeni,izudarani ,sami dođemo  vođeni Duhom Svetim i padamo na kolena vapijući za izbavljenjem od grehova,dok lukavi nemislosrdno šiba i zamajava narod,duše gladne i žedne žive reči utehe. Pa i tad moramo da vučemo popove za rukav,o čemu smo već pričali u temi Duhovništvo.

Подели на овим сајтовима

Зато што смо одувек били мало стадо...

П.С.
Окупљање око телесних и чулних уживања је дозвољено само ако су прилошки колачи и ракија под липом, и не више од 2 ком/чо'еку... :)

П.П.С.
Задњи пут кад сам отиш'о у дискотеку уфатио сам себе да уврћем бројаницу од 50 чворића не бих ли је 2 пута обмотао око руке. Кад сам сконт'о шта чиним лагано сам се смирио, сачекао крај дружења и никад више отишао.
За неке ствари у животу пре или касније схватиш да су непотребне. Као нпр Гуча и Ехит (у ствари то је тако типично "хлеба и игара" концепт). Никад био па жив и здрав... Мисионари се у свакодневном животу, не на таквим местима. Она само показују где смо, као и резултати избора. Коме се не свиђа да живи у Содому, нек иде у Салим...
Иначе, друштво из дискотеке није променило мишљења о Богу због мене у дискотеки, нити због мене у цркви, већ због живљења сведоченог. Дакле, ако живимо оно што верујемо бићемо другима светиљке, без обзира на очајне примере из саме Цркве. То је једини пут... А ко свој грех оправдава грехом другога (па био он владика или патријарх) неће бити ни за милиметар ближи спасењу. Саблазнитељи ће одговарати за саблазни, а саблажњени за зло-употребу слободе мишљења.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

On 9. 7. 2017. at 22:40, Жељко рече

Што не мисионаре?

Expand  

Што не мисионаре? Hhaha... Ne znam kakvo je stanje u drugim eparhijama, ali u Beogradu imas mnogobrojne svestenike sa parohijama od nekoliko hiljada domova, da,  vise hiljada (!), i ne uspevaju da misionare ni u svojim parohijama i obilaze samo imucnije domove jer ne mogu da postignu! I ti pitas o misionarenju :(.

"Zetva velika, poslanika malo" (Matej 9,37). 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 9. 7. 2017. at 22:40, Жељко рече

Где су попови на Егзиту?

Где су хришћани?

Што не мисионаре?

Где су у Гучи ето ако им се баш гади на Егзит?

Expand  

Знају да за такве ситуације важи први псалм, па нису по глави (или ноздрвама) изгорели да обилазе такве манифестације. 

Подели на овим сајтовима

Ne mogu da misionare na egzitu,razumljivo,ali mogu svim ostalim danima. Jednom mesečno organizovati tribinu u nekoj sali,obavestiti narod pa ko hoće naka dođe. I da,da nema odustajanja ako je u startu mali odziv. Pa ako je i mali,treba istrajati sve dok ima ijednog ko je voljan da čuje. Ne sme čovek ništa da prigovori,odmah se vade na foru vidi šta ćeš s brvnom u oku svom i ne osuđuj.

Подели на овим сајтовима

On 10. 7. 2017. at 5:23, ana čarnojević рече

gej paradama...tribinama na kojima ateisti gejevi pricaju ljudima ali su okej zato sto su nacionalisti...

Expand  

Ех тај Ламброс, како је он сад свима трн у оку...

Иначе, Ламброс није националиста, дапаче он је левичар и либераш али је Србин.

Е сад што се неки овде представљају као Срби и православци а заправо су атеисти и Хрвати то њима на образ.

Подели на овим сајтовима

Зато што је данас избор већи. Раније се све вртело око цркве, јер није постојала ниједна друга српска институција.

Ако оћеш да упознаш девојку, идеш на црквени вашар. Ако оћеш да продаш нешто сем стоке, идеш у недељу пред цркву. Ако оћеш да сретнеш неког, идеш у недељу у цркву. Ако оћеш да нађеш доброг музичара да ти удари севдах, наћи ћеш га пред црквом, чека ко ће да му плати да га поведе.

И тад су се људи и опијали и распадали и блудничили, само што је то било на тим црквеним светковинама. Тад су ти црквени вашари били Егзит и Гуча (а и данас су).

Данас више нема потребе за тим, и отпало је све оно што никад није ни било за Цркву. Уз наравно то што ни ми као црквени људи ни црквени клир, не радимо довољно да привучемо више људи Цркви.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 9. 7. 2017. at 22:43, Жељко рече

Кад погледате те рејв журке, окупљања разних удружења, мотораша, ових оних, сви имају више "верника" од хришћана.

Хришћани направе пар догађаја годишње типа Ускрс, Божић и Св Василије острошки, тад се окупе у мало већем броју и фајронт. Али у Србији је јача ова друга литургија која окупља људе који више нису заинтересовани за Христа или су заинтересовани за неку другачију интерпретацију Христа.

Expand  

Некада давно у апостолско доба нису постојала средства масовних комуникација. Значи није било ТВ, новина, интернета, вирт.света , као ни форума. :) Апостоли су једино могли да мисионаре ( на начин... знамо сви како су мисионарили) А сада у паралелном универзуму виртуелног постојања, да неко тражи изговоре у недовољном мисионарењу попова...мало је безвезе. Све је доступно, све може да се види, прочита, дође и остане или оде на Егзит или  у Гучу. Свако бира која му клима годи, и зато не треба кривити свештенство. Слобода избора. Неко и споји . Па после Литургије оде на Егзит или у  Гучу. Мени лично ( кажем, лично )   је неспојиво.  

И мислим како да мисионари на Егзиту, од толике буке и цике може само да ћути, а у међувремену да се саблажњава...још замисли да им неко у пиће сипа недозвољене супстанце...нема ништа од тог мисионарења...        

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 10. 7. 2017. at 10:07, Жељко рече

Ех тај Ламброс, како је он сад свима трн у оку...

Иначе, Ламброс није националиста, дапаче он је левичар и либераш али је Србин.

Е сад што се неки овде представљају као Срби и православци а заправо су атеисти и Хрвати то њима на образ.

Expand  

Заинтригирала ме ова твоја порука...

Свети Ава Јустин док је причао са комунистима у возу кад их је питао шта су по националности рекли су Срби, али не верују у Бога. Он им је на то рекао па како онда причају да су Срби, рекоше па ми смо рођени на српској земљи, он им је ту одговорио да су и волови рођени на српској земљи па нису Срби.

Шта значи бити Србин...верујем да се и Чеда Јовановић изјашњава као Србин и многи, многи други. Бити географски Србин није никаква одредница која је по том мерилу аутоматски позитивна или негативна.

По мени Ламброс само прича нешто што сви знамо, али из неког разлога смо тренутно у таквом стању да нам и то делује као не знам шта позитивно. Но ми не смемо да се без обзира на стање у ком се налазимо задовољавамо тако малим и ситним стварима. Чуј Ламброс рекао у Јасеновцу су нас клали, аплауз, Ламброс рекао у свету нас сатанизују, аплауз. Па није то никаква топла вода.

А на крају крајева он је ипак геј, атеиста и неко ко иде на геј параду где се промовише управо оно против чега је вербално. Не видим простора за толико одушевљење њиме, иако ок позитивно је, међутим ништа више.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

On 10. 7. 2017. at 16:14, МилошБГ рече

Шта значи бити Србин...верујем да се и Чеда Јовановић изјашњава као Србин и многи, многи други. Бити географски Србин није никаква одредница која је по том мерилу аутоматски позитивна или негативна.

Expand  

Др.Арчибалд Рајс је био Србин.... 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 10. 7. 2017. at 10:14, RYLAH рече

Зато што је данас избор већи. Раније се све вртело око цркве, јер није постојала ниједна друга српска институција.

Ако оћеш да упознаш девојку, идеш на црквени вашар. Ако оћеш да продаш нешто сем стоке, идеш у недељу пред цркву. Ако оћеш да сретнеш неког, идеш у недељу у цркву. Ако оћеш да нађеш доброг музичара да ти удари севдах, наћи ћеш га пред црквом, чека ко ће да му плати да га поведе.

Expand  

Тако су се на игранци код цркве упознали моји баба и деда, Бог да им душу прости, умрли су од старости после пуно рада и мука. Бабу сам звао нана. Она је стално кукала зашто је изабрала мог деду, јер је најбоље играо колце и био је витак.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...