Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

пре 6 часа, Avocado рече

Ako dobro razumem ti bi da SBB-u naplatiš to što je postavio kablove u zgradi, kao što susedna zgrada nekom naplaćuje za to što je na njoj postavio repetitor.

Nemaš nikakav zakonski osnov za to, jer SBB tu ne koristi zajedničke prostorije zgrade u svoju korist i po (samo) svojoj želji već po želji vlasnika stanova da imaju kablovsku zbog čega je do njihovih stanova sproveden kabl, pri čemu je SBB za postavljanje verovatno imao saglasnost zgrade ili većine stanara.

Teorijski vi možete da ugovorite naknadu ali sam razmisli koje su šanse da SBB pristane na nešto što bi omogućilo svakoj zgradi da ucenjuje SBB?

Susedna zgrada naplaćuje repetitor (neke naplaćuju postavljanje reklame) zato što je to neko postavljao isključivo u svoju korist i napravio takav dogovor sa zgradom.

Тачно тако Авокадо, мислио сам да је то једно те исто(реклама  овде на зидовима  и на суседној згради кров). 

Сагласност немају (нису ни тражили) већ су само дошли и инсталирали на "појединачан захтев станара" . Јасно ми је и хвала на помоћи и теби и @RYLAH  . 

П.С. можда им пошаљем захтев за наплату (чисто да проверим терен) кад имам времена.

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Добар дан,

Имала бих једно питање. Другарица је купила нова кола прошле године, платила је и каско осигурање. Прошле године је имала и један мањи удес, оштећен јој је браник. Осим годишњег осигурања наплатили су јој и 100 евра учешће за нови браник, међутим ове године, поново, осим осигурања опет јој траже да плати за браник 200 евра, њој наравно не падана на памет јер у уговору ништа тако не стоји. Моје питање је, шта тачно покрива каско осигурање, и шта јој је чинити, она жели да раскине уговор.

Хвала

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Снежана рече

Добар дан,

Имала бих једно питање. Другарица је купила нова кола прошле године, платила је и каско осигурање. Прошле године је имала и један мањи удес, оштећен јој је браник. Осим годишњег осигурања наплатили су јој и 100 евра учешће за нови браник, међутим ове године, поново, осим осигурања опет јој траже да плати за браник 200 евра, њој наравно не падана на памет јер у уговору ништа тако не стоји. Моје питање је, шта тачно покрива каско осигурање, и шта јој је чинити, она жели да раскине уговор.

Хвала

Из твог излагања се не види конкретно шта се тамо издешавало, па ћу уопштено моћи само. Каско ти покрива све што се деси на колима у смислу настале штете - удесе, гребања, ломове, кварове, а негде и кад ти украду кола (мислим да се за ово последње негде додатно наплаћује, зависи од куће до куће). Каско не важи  у случајевима кад је кола возило лице без дозволе, кад је пређено кроз црвено, вожено под утицајем алкохола, кад је возач побегао са лица места... Е сад, оно што је исто важно јесте да се, у случају незгоде коју је осигурање морало да плати уместо тебе, било да се ради о каску или неком другом осигурању, накнада за осигурање за следећу годину повећава (мислим да је неких пет посто). 

Не знам шта су јој тражили јер немам папире испред себе. Тешко да је то учешће за нови браник (можда је она то тако схватила), јер знам случајеве где су људи тотално слупали кола и ништа им нису тражили нити наплатили када имају каско. Не знам ни сад шта јој траже у ових 200 евра. Погледај то што јој је стигло од осигурања још једном и види за шта јој тачно траже, па поново да видимо. Ако је уговор склопљен на годину дана и ако су кола њена (нпр. није их узела на лизинг), може да једноставно не продужи осигурање за ову годину, да оде до друге куће и то је то. Ако је уговор склопљен на више година, или ако су кола у власништву неког другог док их она не отплати, онда мора да погледа услове за раскид уговора.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Прича из комшилука:

Саобраћајка се дешава 8. јула на сеоском непрегледном путу. Рупа на асфалту, поред грање и растиње. Кривина.

Бициклиста и ауто. Човек се од ударца попео на хаубу. Тад је установљено да је овај у ауту возио брзином од 80 км на час.

Код судије за прекршаје се појављује адвокат и тражи вештачење?

Како може да бициклиста испадне крив?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 19.10.2018. at 21:44, Драгана Милошевић рече

Прича из комшилука:

Саобраћајка се дешава 8. јула на сеоском непрегледном путу. Рупа на асфалту, поред грање и растиње. Кривина.

Бициклиста и ауто. Човек се од ударца попео на хаубу. Тад је установљено да је овај у ауту возио брзином од 80 км на час.

Код судије за прекршаје се појављује адвокат и тражи вештачење?

Како може да бициклиста испадне крив?

Око овога стварно не могу да се изјасним на било који начин, јер не знам шта се дешавало - немам извештај, немам снимке, изјаве сведока... У оваквим случајевима се и зову вештаци јер ни суд нема потребних техничких знања која су потребна да би се ситуације као ова разрешиле. Заправо, вештаци негде посредно и одлучују у оваквим предметима.

Дакле, макар ја не могу да дам било какав одговор на ово, јер немамо ниједан податак, а и није ствар око које бисмо могли овде да се изјашњавамо све да имамо и целокупну документацију.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Молим вас,колики је беше отказни рок (минимални) за раднике на неодређено- 15 или 30 дана? Ил нешто треће...

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, AnaLaz рече

Молим вас,колики је беше отказни рок (минимални) за раднике на неодређено- 15 или 30 дана? Ил нешто треће...

Čiji otkazni rok? Misliš na to koliko "moraš" da nastaviš da radiš kada daš otkaz ili na nešto drugo?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, AnaLaz рече

Гледај ти да будеш технолошки вишак  да  примаш преко бироа  годину дана. Споразумно ти се никако не исплати, сем у случају много боље плаћеног посла. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, AnaLaz рече

Ево шта каже Закон о раду у случају када отказ даје запослени:

3. Otkaz od strane zaposlenog

Član 178

Zaposleni ima pravo da poslodavcu otkaže ugovor o radu.

Otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok).

Opštim aktom ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok ali ne duži od 30 dana.

Значи, најмање 15 дана, осим ако у уговору о раду, или у колективном уговору или у правилнику о раду (ако у фирми постоје), није наведено да може бити и неки други рок који не сме да буде дужи од 30 дана.

**************************************************************************************************

А имаш и овај други отказни рок исто по Закону о раду али он важи само када послодавац даје отказ због (па се наводи у члану):

7. Otkazni rok i novčana naknada

Član 189

Zaposleni kome je ugovor o radu otkazan zato što ne ostvaruje potrebne rezultate rada, odnosno nema potrebna znanja i sposobnosti u smislu člana 179. stav 1. tačka 1) ovog zakona, ima pravo na otkazni rok koji se utvrđuje opštim aktom ili ugovorom o radu, u zavisnosti od staža osiguranja, a koji ne može biti kraći od osam niti duži od 30 dana.

Otkazni rok počinje da teče narednog dana od dana dostavljanja rešenja o otkazu ugovora o radu.

Zaposleni može, u sporazumu sa nadležnim organom iz člana 192. ovog zakona, da prestane sa radom i pre isteka otkaznog roka, s tim što mu se za to vreme obezbeđuje naknada zarade u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu.

Član 189a

Zaposleni kome je radni odnos prestao ima pravo da od poslodavca zahteva potvrdu koja sadrži datum zasnivanja i prestanka radnog odnosa i vrstu, odnosno opis poslova na kojima je radio.

Na zahtev zaposlenog poslodavac može dati i ocenu njegovog ponašanja i rezultata rada u potvrdi iz stava 1. ovog člana ili u posebnoj potvrdi.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Avocado рече

Čiji otkazni rok? Misliš na to koliko "moraš" da nastaviš da radiš kada daš otkaz ili na nešto drugo?

Колико ја треба да одрадим кад дам отказ? 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, AnaLaz рече

Колико ја треба да одрадим кад дам отказ? 

Napisao ti je Plavo Nebo već... dostavljaš otkaz u pisanom obliku, u njemu pišeš kada prestaješ da radiš... a to dostavljaš najmanje 15 dana pre nego što je taj dan kada prestaješ da radiš... ovo sve ako nije nekim od opštih akata utvrđen duži rok ali ne sme duži od 30 dana... (ako je duži, ti računaj kao da je 30)

E sad, to je po zakonu... i ja ne mogu i neću da te savetujem da kršiš zakon... ali čisto onako spekulativno moram da te upozorim na posledice ako ti prekršiš tu obavezu... i recimo sutra se ne pojaviš na poslu... ti si prekršila taj ugovor... i sve što poslodavac može da uradi je da taj ugovor raskine... ;) i može da te tuži za štetu koju si mu prouzrokovala time što se nisi pojavila na poslu... što osim u nekim ređim slučajevima (npr. ti si jedini radnik u radnji) veoma često ne postoji ili ne može da se dokaže...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Avocado рече

i recimo sutra se ne pojaviš na poslu... ti si prekršila taj ugovor...

@AnaLaz Авокадо, размишљам, а шта ако она да отказни рок и после, лупам, два дана оде на боловање сасвим легитимно? Ок ако не дође на посао без икаквих разлога, али, шта ако се ''разболи'' или разболи и узме боловање? Нисам тражио судску праксу па те питам за твоје мишљење.

Подели на овим сајтовима

Имам ја једно питањце за брата агостика @Avocado ;) 

Кабловски оператер кренуо у дигитализацију прикључака (донесу кући неки уређај, инсталирају, провере и ћао) а тиме сви који немају тај уређај немају више тв.

Али то хоће да ураде само ако потпишеш уговор на 2 године а ако нећеш такав уговор онда мораш да плаћаш тв иако га немаш, а мени то не одговара је не знам хоћу ли бити овде још 2 године.

Друга опција је уговор на неодређено али уз плаћање фиктивне таксе за прикључење од 2500дин. (фиктивна јер нема никаквог новог прикључења него се плаћа само зато што се пише нови уговор) што ми такође не одговара јер мислим да је чиста пљачка да би се сви натерали на двогодишњу обавезу или казнили ако неће.

Ја имам важећи уговор на неодређено време и редовно га измирујем иако немам тв.

Имају ли они право да испуњавање важећег уговора условљавају новим уговором који је неповољан по мене?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

@AnaLaz Авокадо, размишљам, а шта ако она да отказни рок и после, лупам, два дана оде на боловање сасвим легитимно? Ок ако не дође на посао без икаквих разлога, али, шта ако се ''разболи'' или разболи и узме боловање? Нисам тражио судску праксу па те питам за твоје мишљење.

Kao što rekoh nisam ekspert za radno i tu se baš ustežem da savetujem jer mora da se zna praksa, a naša praksa u vezi sa radnim je potpuno sumanuta ponekad... na prvu loptu (dakle bez da to uzmeš kao da je tako) meni deluje da joj se ne produžava otkazni rok za period bolovanja...

A kao što sam već pokušao da kažem, ne znam da li je bilo jasno... veoma lako može da se desi da joj ne može niko ništa i ako uopšte ne ispoštuje otkazni rok... i bez bolovanja...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...