Jump to content

Ава Римски о посту

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

Да подвучем у вези са овим.

Мора да има везе.

Када припремате славу и Ви и ја и било ко, ваљда спремамо шта имамо, нико ту не штеди а треба нахранити доста пилића, е, то кошта. Шта је онда битно да ли је на столу прасе или пастрмка?

Одувек сам такве људе оправдавао и даље ћу.

Pa ako gledamo kroz prizmu neke nedodjije i seljaka koji ima samo obor i nema drugu mogucnost (a to je prosto u jako malom broju mogucih slucajeva) , pa onda i ok, ali ako gledamo kroz prizmu onih koji biraju izmedju ribe i praseta i izaberu ovo drugo, onda ne vidim kako se to moze opravdati.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Одговори 662
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 13 минута, МилошБГ рече

Pa po meni veca je greska ako neko cini gresku to ocutati nego ukazati na istu.

Meni je neverovatno da neko ko slavi slavu i ima motiv da je slavi, dakle nije ateista ili agnostik, sa druge strane slavi mrsno slavu koja pada u vreme posta i za koje se zna od davnina da je "posna slava". Po meni ukazivanje na pogresnu praksu je kao kad ukazemo nekome da ne vozi kroz grad 150 na sat, a vi zagovarate da bi trebali da cutimo.

Pod ukazivanje greske, ne smatram osudjivanje ili neki takav princip, nego jednostavno kao neku vrstu pojasnjenja i sl. Pritom imate ljude koji i kad im se to ukaze i dalje teraju po svome i zabole ih prosto uvce.

Kako je sveti vladika Nikolaj reagovao kad je kralj Aleksandar dosao u Ohrid pa kad mu je doneto za rucak u vreme casnog posta prase, pa kad je to prase bacio kroz prozor u Ohridsko jezero recima "zar da nam u sred posta ogresite kralja"

Ако је моjа намера била добра онда нема грешке. Ако сте Ви муслиман а ја Вам подцалим прасе онда има грешке. Не указује се на грешку домаћину за славским столом. А да ли је то грешка је већ дискутабилно, писао сам о томе.

Па ни то у вези са слављењем није исто. Моји пријатељи у Ц. Гори су славили Св. Николу мрсно јер су живели на северу и владика им је разрешио јер где да нађу горе рибу. Сад та породица живи у Подгорици и слави мрсно и кажу да им је тако разрешено. Па јесте разрешено за ону ситуацију где сте чували Српство од Арбанаса а сад вас ништа не спречава да посно славите.

Додајте томе да има пуно људи којима нико није рекао како треба славити, затим, има оних који су почели да славе деведесетих и на крају оних који немају шта други да ставе на сто јер шиве у селу на ободу планине и чувају овце. И рачунајте да се за славу увек ублажава пост. Наше поднебље није Египат. Разуме се, не пишем о онима који су безобразни и терају инат прво себи па другима.

Што је било дозвољено Николи Жичком није дозвољено мени и лако је бацити прасе кад имаш друго а кад ти је то последње - чик да видим да ли ћеш да бациш!

Питање је да ли је могао неког сиромаха да нахрани тим прасетом. Дакле, ни тај његив чин није био баш сјајан. Не спорим његову величину али схватите да свеци нису безгрешни.

Што се теологије тиче, ми до пре десетак година нисмо имали доступну светоотачку литературу. Ни грчку а ни латинску. 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

@МилошБГ

A то махање светитељима некада вређа и Саборе и апостоле и Бога а и самог светог.

Треба да се ми уподобимо светом а не да њега уподобљавамо себи, рекао је неко паметнији од мене.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, МилошБГ рече

Pa ako gledamo kroz prizmu neke nedodjije i seljaka koji ima samo obor i nema drugu mogucnost (a to je prosto u jako malom broju mogucih slucajeva) , pa onda i ok, ali ako gledamo kroz prizmu onih koji biraju izmedju ribe i praseta i izaberu ovo drugo, onda ne vidim kako se to moze opravdati.

Верујем да сте у праву и претпоставимо да јесте тако.

Сад Ви претпоставите да свако даје оно најбоље што има и гледа да буде добар домаћин. А посна слава је скупа слава. ;-) 

Да не пишем о томе да је за славу довољан колач, свећа и пшеница, то је друга тема.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Zoran Đurović рече

Зна ли неко шта се деси са @Велизаром? Да му се од поста није замантало у глави па пао неђе и угрувао се? Или га је срце ударило кад је прочитао да је папа јеретик увео Богородични пост? :D

Стварно, можда не претече Велизар.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ivan Marković рече

Miodraga ovde mnogi napadaju ad hominem. To što je on sektaš (adventista

јао, није тај, то је Мирољуб, а ја говорим о Миодрагу, оном што је био у Историјском институту. Који је после пришао артемитима, али се изгледа сада дистанцирао од њих. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

јао, није тај, то је Мирољуб, а ја говорим о Миодрагу, оном што је био у Историјском институту. Који је после пришао артемитима, али се изгледа сада дистанцирао од њих. 

Тај те беше није удостојио одговора а иначе познаје добро грчки језик? Ако мислимо на истог...

Остарио па се бламирао са Марком и дружином.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, МилошБГ рече

Kako je sveti vladika Nikolaj reagovao kad je kralj Aleksandar dosao u Ohrid pa kad mu je doneto za rucak u vreme casnog posta prase, pa kad je to prase bacio kroz prozor u Ohridsko jezero recima "zar da nam u sred posta ogresite kralja"

Видиш, ја сам човек научник. Нисам узео ни да проверим ову епизоду коју призиваш, али ми је то одма бајка из житија. Зато бих те замолио да ми даш неки поуздан историјски извор за ту причу. Немој да ти буде тешко, али немој да ми кажеш: Ја читао у Блицу... Не, баш бих волео да видим извор. Јер овде нисмо на поселу, па да певамо побожне песме и остало. Све је то супер, као што ми се Гуча свиђа (иако никад нисам био тамо), али овде ако се позивамо на неки ауторитет, треба да нам буде доступан и извор. Мислим да није непобожно ово што тражим, јер је тако и прва црква одвојила јеванђеља од митова и превара. 

Подели на овим сајтовима

Dobar je post i plodovi posta su takodje dobri i korisni za coveka, milsim da je jasno. Svi smo tako vaspitavani u nasoj Crkvi, samo treba i nekakvo rasudjivanje u primeni posta za pojedinacne specificne situacije i slucajeve.

Posto se dobro ispostio :0228_hot: sv.Vasilije je nesto i napisao o postu na osnovu svog iskustva i na osnovu reci pisma.

http://www.verujem.org/sveti_oci/vasijije.html

Izdvojio bih par svetiteljevih zapazanja o postu :

" Пост рађа Пророке. Ојачава моћне. Умудрује законодавце. Наоружава јунаке. Вежба борце. Одбија искушења. Станује заједно са трезвеношћу и чистотом. У ратовима чини подвиге а у време мира учи тиховању. Освећује посвећене и усавршава свештенике. Нико не може да се приближи Жртвенику и да заврши божанску Литургију, а да претходно није постио....

...Пост појачава молитву. Постаје крило њено на путу ка небу. Пост је мајка здравља, васпитач омладине, украс стараца, Он је сапутник путника и сигурност оних који живе заједно.

....Међутим, за све врлине, за врхунски пример и образац имамо самога Господа. Господ Исус Христос, дакле, после четрдесетодневног поста почео је своје дело на земљи. Прво је утврдио и наоружао тело, које је примио нас ради, постом, а затим допустио кушања од стране ђавола. Слично и ми, постом да се припремимо и увежбамо у нашој борби против духовних непријатеља.

I, ono sto je mozda i sustina posta za nas mirjane :

"Не ограничавај, међутим врлину поста само на исхрану. Истински пост није само одрицање од различите хране, него одрицање од страсти и грехова: Да никоме не учиниш неправду. Да опростиш ближњему своме за увреду коју ти је нанео, за зло што ти је учинио, за дуг што ти је дужан. Иначе, не једеш месо, али једеш самога брата свога. Не пијеш пиће, али унижаваш другога човека. "

Moje misljenje je da je post neophodan u zivotu svakog hriscanina i treba ga praktikovati sto vise,......ali, samo u skladu sa svojim soptvenim snagama i mogucnostima i u zavisnosti od  raznih zivotnih situacija.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Zoran Đurović рече

Видиш, ја сам човек научник. Нисам узео ни да проверим ову епизоду коју призиваш, али ми је то одма бајка из житија. Зато бих те замолио да ми даш неки поуздан историјски извор за ту причу. Немој да ти буде тешко, али немој да ми кажеш: Ја читао у Блицу... Не, баш бих волео да видим извор. Јер овде нисмо на поселу, па да певамо побожне песме и остало. Све је то супер, као што ми се Гуча свиђа (иако никад нисам био тамо), али овде ако се позивамо на неки ауторитет, треба да нам буде доступан и извор. Мислим да није непобожно ово што тражим, јер је тако и прва црква одвојила јеванђеља од митова и превара. 

Оче, и да је поменута епизода истина, ето, рецимо да јесте - какво му је решење бацити храну која би неком била хлеб насушни? Израз гнева.

И хајде да је оправдано, приличи ли нам да се поносимо тиме?

Подели на овим сајтовима

@Bokisd

А ја велим да пост о коме овде разглабамо (на страну пост Св. Василија - о томе другом приликом) диже притисак, да су сви нервозни и напети као темпиране бомбе и да никада толико нисмо свадљиви као када постимо ,,по нашки" налик на пустињаке.

Дакле, све то стоји али овде говоримо о храни којом покушавамо да компензујемо све врлине које сте (или које је Св. Василије) поменуо и тиме их девастирамо глупом исхраном.

Подели на овим сајтовима

Postim od detinjstva sve postove, doduse blaze, neke dane strozije, ali nikada ne jedem mrsnu hranu tokom visednevnih i jednodnevnih postova, prosto zato sto mi savest ne bi dala vise da druge poucavam a sam ne izvrsavam. Medjutim, smatram da jeste veliki broj dana posta za ljude u svetu, izjednaceni su sa vecinom manastira po pitanju isposcavanja i obaveznih broja dana posta. Da li je tako bilo u vreme dok je jos uvek postojao azmatski (parohijski) tipik? To pitanje treba postaviti...

Moj licni stav po pitanju posta je odrzati status kvo. To je inace po svim pitanjima najbolje resenje jer smo pomesna crkva koju cini narod sklon da se podeli po svakom pitanju, a to bi u danasnjem vremenu bilo najgore sto nam se moze desiti! To kazem generalno, ne vezano samo za ovo pitanje broja dana posta i posta kao uslova za primanje Svetog Pricesca i slicno. Ne treba smanjivati dane posta i broj velikih postova, neka i Petrovski post traje po 50 dana, medjutim, doneti pravilo da nije uslov za pricesce parohijana Svetim Tajnama da  bezuslovno poste svih 180 dana. Tako bi se moglo ispuniti Hristovo pravilo u vezi posta - postiti a da drugi ne zna da postis. Danas to nije izvodljivo jer se podrazumeva da onaj koji se redovnije pricescuje posti sve posne dane.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Нико не може да се приближи Жртвенику и да заврши божанску Литургију, а да претходно није постио....

Ово је глупост. Нека апокрифна изјава или мисли на литургијски пост. 

пре 4 минута, Bokisd рече

Пост рађа Пророке.

Није тачно, никада пророци нису имали наше постове.

пре 5 минута, Bokisd рече

Пост је мајка здравља,

Глупост - Златоусти упропастио своје здравље, и био целог живота после сипљив - али ти не читаш моје постове, а Василије умро са 49 година.

пре 6 минута, Bokisd рече

Пост појачава молитву.

Једнако глупо. Исус није постио а претпостављамо да се ипак јако молио.

пре 7 минута, Bokisd рече

Господ Исус Христос, дакле, после четрдесетодневног поста почео је своје дело на земљи.

Једанпут у животу је постио. Василије је пак знао само за Четрдесетницу. Није био подвижник као ми. Није летео ка небу као ми.

пре 9 минута, Bokisd рече

Истински пост није само одрицање од различите хране, него одрицање од страсти и грехова: Да никоме не учиниш неправду.

Ја онда не видим зашто би ми требао телесни пост...

пре 10 минута, Bokisd рече

Moje misljenje je da je post neophodan u zivotu svakog hriscanina i treba ga praktikovati sto vise

Барем 320 дана у години, јер смо слаби, па не можемо целу годину да угађамо Богу неједењем.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Postim od detinjstva sve postove, doduse blaze, neke dane strozije, ali nikada ne jedem mrsnu hranu tokom visednevnih i jednodnevnih postova, prosto zato sto mi savest ne bi dala vise da druge poucavam a sam ne izvrsavam.

Али Ви сте Благовесник а ја плаћени убица 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Zoran Đurović рече

Postoji jedna anegdota, koja se decenijama pričala u eparhiji, a vezana je za posetu kralja Aleksandra manastiru u Ohridu. Unapred, kralj je tražio da se za ručak pripremi pečeno prase, kako bi nakon obilaska manastira ručao. Poseta kralja bila je upriličena tokom posta, a vladika Nikolaj nije želeo da dozvoli greh u manastiru. Međutim, kako kralju ne ispuniti želju.

Kada je monah, tokom razgovora kralja i vladike, u prostoriju uneo prase, vladika Nikolaj je prase bacio kroz prozor u jezero, obrativši se monahu sa rečima “Zar da nam u sred posta ogrešiš pravednog kralja.”

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...