Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 9 часа, JOCCCA рече Ima li ovde pravoslavnih? Има хришћана, то је најбитније. Volim_Sina_Bozjeg, Тања1, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 29 минута, Леон Професионалац рече Добро питање! :-) Ако сте стварно са потребним вниманијем и без гнева све ишчитали, наравно да се рачуна у аскезу. Ето, другу седмицу постите читаву на уљу. Е сад долазимо до кључног проблема. Како да одредим ово "с потребним вниманијем". Колико је то? "Без гнева", то већ лакше, то је дихотомна категорија, или га има или га нема (мада може и мало да га има, али да не компликујем), али колико је "потребно" вниманије? Ту ми треба неки арбитар или узор. Ако се осноним искључиво на себе ту ће бити пуно пројекције. Можда сам на пример доста самокритична особа па онда "потребно вниманије" за мене није никад довољно потребно, недостатно је, итд. А с друге стране, можда сам веома самоуверена особа, па је мени "потребно внименије" и ако сам 25 кликнуо једну за другом ових 25 страна без читања. Муке велике Zoran Đurović, Леон Професионалац and Тања1 је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 9 минута, Vedran рече Е сад долазимо до кључног проблема. Како да одредим ово "с потребним вниманијем". Колико је то? "Без гнева", то већ лакше, то је дихотомна категорија, или га има или га нема (мада може и мало да га има, али да не компликујем), али колико је "потребно" вниманије? Ту ми треба неки арбитар или узор. Ако се осноним искључиво на себе ту ће бити пуно пројекције. Можда сам на пример доста самокритична особа па онда "потребно вниманије" за мене није никад довољно потребно, недостатно је, итд. А с друге стране, можда сам веома самоуверена особа, па је мени "потребно внименије" и ако сам 25 кликнуо једну за другом ових 25 страна без читања. Муке велике Када сам поменуо потребну пажњу, мислио сам само на пажњу коју је могуће нарушити нервозом па и гневом који смо могли, а првенствено ја (оноликим наглабањем), изазвати код Вас. Само то. Нема потребе више објашњавати на шта сам мислио. Разумео сам шта сте хтели да кажете. Као молитва и пост, тако и пажња, није свакоме исто потребно а и нисмо увек истог расположења. Некада ,,гутам" оно што читам а некада ми треба много више.:-) Ведран*, Тања1, Augustinus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Нема разлога за бригу по том питању. Ја у прилично добром расположењу ово пишем, што надам се да се назире. Чак сам малопре и цео интервју Архимандрита Никодима о тањир земљи преслушао па се нисам једио Што се тиче овог о "мери", Тачно, хтео сам да кажем да није свака "мера", мера. Али и још понешто, да није сваки "меродавац", меродавац. Али и оно што је можда кључно, да је оно што се не да лако измерити, а то су, да тако кажемо, намере срца, јесте мера по којој ће једино Меродавац праведно судити. Paradoksologija, Zoran Đurović and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JOCCCA Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Има хришћана, то је најбитније. Ko su hriscani? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 16 минута, JOCCCA рече Ko su hriscani? Ljudi. Augustinus је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 Ово су људи: Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 33 минута, JOCCCA рече Ko su hriscani? Hrišćani su sine najgori ljudi na svetu i toga su svesni. Mi nemamo nijednog pravednika ako ga Bog ne opravda, nemamo nijednog podvižnika ako mu Bog ne da snage, nemamo nijednog strpljivog ako ga Bog ne daruje vencom strpljenja, nemamo nijednog čoveka ako ga Bog pre toga ne napravi. Nijesmo ti mi neki za tron čovečanstva, mi eto malo životarimo strpljivo sa ponekim i radosnim trenucima u životima našim a najgore od svega što eto želimo da nam Život večno traje. Ponekad čak i verujemo u to a tada smo najgori. Flavius Belisarius, Леон Професионалац, Драшко and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 42 минута, JOCCCA рече Ko su hriscani? Bogoljudi. Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 58 минута, JOCCCA рече Ko su hriscani? Истина, имам више времена од аве римског али не могу одговарати на питања из оног катихизиса за основце. Тим пре ако постављате питања на које имате унапред припремљен одговор. И оне трик форе и слично. Oвде сам више због незнавених и као превентива парацрквама. Augustinus and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 2 минута, Леон Професионалац рече Истина, имам више времена од аве римског али не могу одговарати на питања из оног катихизиса за основце. Тим пре ако постављате питања на које имате унапред припремљен одговор. И оне трик форе и слично. Tu pomaže pozivanje na svetitelje i da se jasno kaže da smo gori i od crva. Augustinus and Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 E moram reci da sam i ja malo ovde stekao taj utisak da se oni koji najvise pljuju po Artemitima i ovde i inace stalno pozivaju na kanone, te post nije po kanonu, te ovo te ono...to isto rade i ljudi oko Artemija konstantno pozivanje na kanone. Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 14 минута, МилошБГ рече E moram reci da sam i ja malo ovde stekao taj utisak da se oni koji najvise pljuju po Artemitima i ovde i inace stalno pozivaju na kanone, te post nije po kanonu, te ovo te ono...to isto rade i ljudi oko Artemija konstantno pozivanje na kanone. и @Велизаре Неколико пута сам написао дa канони нусу одраз идеалног стања у Цркви. Са тиме се сложио о. Зоран. Онда сте почели да се позивате на каноне па Вам је стављено до знања да управо оно на шта се позивате не постоји у канонима, дакле не постоји у изворима које наводите. Да ли мислите да се у тексту Критског Сабора који сте окачили и у другим изворима мисли на једење односно неједење одређене хране? Или: да ли мислите да се односи превасходно на храну? Навео сам део онога шта треба имати у виду када се говори о посту, шта мислите, процентуално, колико постоји здравих хришћана који могу да посте строго у храни (шта год то значило) а који не потпадају под све оне околности којим би требало да посте блаже? Коликo je нас здраво, има новца, одрасли смо, не радимо тешке физичке послове и сл.? Убројте ту и епископе и свештенике, монахе, све! Схватићете да је јако мали број оних који имају све услове да посте строго. Па онда, питам Вас, која је сврха Вашег наглабања? Lady Godiva, Volim_Sina_Bozjeg and Augustinus је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 39 минута, Велизар рече пре 18 часа, Zoran Đurović рече Нико не може да се приближи Жртвенику и да заврши божанску Литургију, а да претходно није постио.... Ово је глупост. Нека апокрифна изјава или мисли на литургијски пост. пре 18 часа, Bokisd рече Пост рађа Пророке. Није тачно, никада пророци нису имали наше постове. пре 18 часа, Bokisd рече Пост је мајка здравља, Глупост - Златоусти упропастио своје здравље, и био целог живота после сипљив - али ти не читаш моје постове, а Василије умро са 49 година. пре 18 часа, Bokisd рече Пост појачава молитву. Једнако глупо. Исус није постио а претпостављамо да се ипак јако молио. пре 18 часа, Bokisd рече Господ Исус Христос, дакле, после четрдесетодневног поста почео је своје дело на земљи. Једанпут у животу је постио. Василије је пак знао само за Четрдесетницу. Није био подвижник као ми. Није летео ка небу као ми. пре 18 часа, Bokisd рече Истински пост није само одрицање од различите хране, него одрицање од страсти и грехова: Да никоме не учиниш неправду. Ја онда не видим зашто би ми требао телесни пост... Ово је потпуно скандалозно, потпуно у твом црквоборачком маниру. Ко си ти, да о речима једног од највећих црквених Отаца овако пишеш - глупост ово, глупост оно... Имаш ли ти иоле поштовања и страха Божјег? И неко основно васпитање, ако ништа друго? Узнео си се до неба својим спекулацијама и мнимим богословљем и мислиш да ти је све допуштено и могуће? Срам да те буде. Skandalozno je to sto se Vi ponasate kao da imate tapiju na crkvene Oce i SPC, sve crkvene spise i Sveto pismo, i na ovaj forum, i Avine teme, a ovamo, ne znam kako to administracija ne vidi, imate samo Avu na nisanu, prestanite vec jednom s ovom jurnjavom za Avom po forumu i pocnite da argumentujete i bavite se sobom, ili gledajte svoja posla, pustite nas ostale da razmenjujemo misljenja i ucimo! Pedlazem da svaki hriscanin ovde, Vi ili drugo lice koje cita Avine clanke i poruke ne prereaguje ili da emocionalno reaguje, osetljivo i slicno, jer on, Ava, samo prestavlja svoje misljenje i stavove u clancima i sa najboljim namerama, jer veruje u istinitost istrazenog, ko to ne vidi, slep je. Ili barem dajte vise Vasih izvora i argumenata na Avine clanke nego bajki, i bez moralisanja molim "sram da te bude", pustite bre nas kojima je posebno drago da pozdravimo Avina naucna dostignuca, posebno iz oblasti rimske indoktrinacije, pa cak u odredjenoj meri i ispranju mozga Slobodno me ispravite ako gresim, cak i ako sam u pravu...Dakle, vidite, ima postenih ljudi kao sto je Ava koji jednostavno pokusavaju da saznaju da li su hriscanske crkve govorile istinu ili mitove, ili da li su same prevarene, ili preko slepe vere, ili gore kroz pohlepe za moci i svetovna bogatstva (kako to vidi moja malenkost). Itd... kopitar, JelaM, Леон Професионалац and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Леон Професионалац Написано Март 5, 2017 Пријави Подели Написано Март 5, 2017 пре 24 минута, МилошБГ рече E moram reci da sam i ja malo ovde stekao taj utisak da se oni koji najvise pljuju po Artemitima i ovde i inace stalno pozivaju na kanone, te post nije po kanonu, te ovo te ono...to isto rade i ljudi oko Artemija konstantno pozivanje na kanone. Хиљадити пут - ,,oni koji najvise pljuju po Artemitima" управо бране Цркву од таквих парацркава које се играју литургија по туђим епархијама. Бранимо Цркву од великог папе Марка, екс-Артемија, који је себе прогласио за меру свега. Он бива Христом где год му се свиди, од Триглава до Ђевђелије а од скоро у Јужној Африци и шире, где год имају интереса. Исти систем као некада Хелен Вајт. Матора дртина која никада није схватала шта је Црква и како функционише! Улеђе баја у канонске послове других епархија, рукополаже, купује земљу, станове, прихвата рашчиње свештенике других епархија, па свештенике пензионере, измишља давно нестале инститиције хорепископа, чија је служба била мања и од данашњих свештеника - такве промовише епископима. Сам рукополаже назови епископе. Наместио је себе на место онига што спочитава римском епископу а шти римски није. И не знам више шта све не ради а Ви га помињете. Нечувено! Augustinus, RYLAH and Жика је реаговао/ла на ово 3 ,,Формалисти, завршићете у формалину!" Блажени Леон Нови Професионалац Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука