Jump to content

Проблеми у браку када је једна особа верујућа а друга није

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Кратос рече

Bi.Ne znam kako bi razmišljao tamo al pošto sam Srbin te dve varijante ne dolaze u obzir.

Šta bi? Isto bi razmišljao gdegod da si ili bi poštovao njenu versku tradiciju?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, zuti car рече

Volis burek , priznaj?

Ja volim burek...sa mesom :0205_whistling::ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Lady Godiva рече

Не верујем да бих са муслиманим јер ако је прави муслиман хтео би да ме третира као стоку. А ја посесивност и агресивност не трпим...

Ако је декларативни муслиман или пак хришћанин, не знам. Питање је да ли бих могла да будем с неким ко се никада није замислио над животом, смрћу... Више ценим ове наше форумске атеисте, они бар имају неко мишљење о вери, чак иако је лоше. Већина хришћана ни не зна нпр. молитву Господњу или ко је Јуда. Само су верници на папиру.

Иначе, ако он поштује моју веру, а ја његову, што да не? Једино је ту зезнуто васпитање деце. Ја бих волела да моја деца од малена буду у Цркви, да им не буде страна и одбојна као што је била мени. 

Какво је мишљење осталих?

ако  си већ верник као што кажеш и лепо спомињеш шта би волела са децом -да буду цркви значи верујући, што се смараш размишљањем дал би ово или оно.крени од те основе коју имаш и држ се тражи мужа у  својој вери и батали све остало дал су декларативни или прави.....поштовање вере је за пријатеље и познанике не за брачног друга где мора Христ да буде пратилац

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

Tamo gde ima ljubavi , vera nije problem. Kod ljudi koju nisu sigurni u sebe u svoja osecanja, nezrelih, koji utociste traze u veri (ili neveri) bice problema bez obzira na veru supriznika .

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

Šta bi? Isto bi razmišljao gdegod da si ili bi poštovao njenu versku tradiciju?

Ispoštovao njena religijsku tradiciju.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Muramasa рече

Vama je čak zabranjeno i da poštujete tuđu veru, jer je svaka druga vera služenje demonima.

којима нама?мож бити си побрко нешто?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

Bi.Ne znam kako bi razmišljao tamo al pošto sam Srbin te dve varijante ne dolaze u obzir.

E sad...istorija sa Š i H jeste krvava, ali šta je sa Turcima ili Nemcima? To nije bilo dovoljno krvavo ili zato što nisi živeo u tom razdoblju pa nemaš tu vrstu odbojnosti? 

Подели на овим сајтовима

Ovo je tekst upućen devojkama zato što se u njih nema poverenja da će veru da održe u 'mešovitom' braku, jer se očekuje da će se na kraju prilagoditi mužu.

Slično rezonovanje imaju muslimani kad ne daju ženama da se udaju za 'nevernike', a muškarcima daju da se ožene 'nevernicama', jer će se žena normalno povinovati mužu do gubitka sopstvene vere.

A praktično se ništa ne može znati unapred, osim ako ljudi koji ulaze u brak već u početku preziru i osuđuju način na koji druga osoba tumači čitav kosmos - onda teško da može na dobro da izađe, svakako.

Znam brak koji je sklopljen u velikoj meri na osnovu toga što su oboje bili crkveni i verujući, a onda se on posle troje dece setio da uđe u pubertet, pobuni protiv svih aspekata vere, uključujući osnovnu odgovornost prema porodici. Ispada da ga je jedino vera primoravala da se ponaša drugačije. I opet se ne može znati ko će on biti do kraja svog života na osnovu trenutnog izjašnjavanja.

A tolerantni vernik i tolerantni agnostik/ateista mogu sasvim normalan brak da imaju. Jedno vodi decu u crkvu, ali ne na silu, drugo ima pravo da gradi kod njih skepsu i postavlja pitanja, i ako ima poštovanja i ljubavi, ne mora da bude problema. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Natasa. рече

E sad...istorija sa Š i H jeste krvava, ali šta je sa Turcima ili Nemcima? To nije bilo dovoljno krvavo ili zato što nisi živeo u tom razdoblju pa nemaš tu vrstu odbojnosti? 

Drugo je to.Krvati nas patološki mrze kao i Šiptari.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Muramasa рече

Ja mogu sa pagankama, vešticama, laveyankama, ali sa hrišćankama, muslimankama i jevrejkama nikada.

Вештица ти је сувише уопштено, то је свака жена. :D

А са припадницом манихејства, макумба, зороастризма, џаинизма, хиндуизма, будизама, богумила, сајентологије, харе кришне..?

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, zuti car рече

Tamo gde ima ljubavi , vera nije problem. Kod ljudi koju nisu sigurni u sebe u svoja osecanja, nezrelih, koji utociste traze u veri (ili neveri) bice problema bez obzira na veru supriznika .

Боље реци,  тамо где нема вере,  вера није проблем. Или је схваташ озбиљно или не. Замисли да твоја супруга сматра да је добро возити ауто "под гасом" и често то практикује, или да је верност у браку превазиђена ствар. Да ли би и тада говорио, ма нема везе, битно је да има љубави, треба поштовати туђа уверења ? Ствар је да ретко ко од нас заиста живи по Христу. И Бог нам је неки далек и имагинаран појам. Да стварно верујемо да је Христос пут, истина и живот, не само да не бисмо "поштовали туђа уверења" него бисмо се искидали да особу до које нам је стало приведемо Христу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Drugo je to.Krvati nas patološki mrze kao i Šiptari.

Znači nema veze sa istorijom nego patološkom mržnjom. A šta ako su se rodile i odrasle na zapadu i veze nemaju sa domovinom?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, -Владимир- рече

него бисмо се искидали да особу до које нам је стало приведемо Христу.

Kako to misliš?Da kljucam ženu u mozak da postane hrišćanka?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...