Jump to content

Зоран Ђуровић: SAŠA KNEŽEVIĆ: DINOSAURI I LJUDI – JESU LI ONI ŽIVELI U ISTO DOBA?

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 8 минута, cloudking рече

Da li je politika nauka?

- Nije

Da,zato i postoji fakultet političkih nauka.;)

Elem sve što je predmet naučnog istraživanja spada u nauku a to uključuje i politiku kao oblik društvenog delovanja čoveka.

пре 8 минута, cloudking рече

Da li je mitologija nauka

Ako pod mitologijom podrazumevaš proučavanje mitova i legendi raznih drevnih pa i modernih naroda onda mitologija jeste nauka.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Kratos рече

Prati fabulu.Ovde je reč o tome da po pravoslavnoj teologiji smrt nije prisutna u svetu sve do pada dok je po TE ona prisutna tu daleko pre bilo kakvog nastanka čoveka.Ja sam u jednoj od poruka izneo da je to suštinski problem između TE i hrišćanske teološki misli o padu u greh kao uzroku smrtnosti koja je sunovratom čoveka izopačila čitav stvoreni svet.

Kontam ja fabulu, ali dokle da negirate cinjenice u vezi TE samo zato sto po pravoslavnoj teologiji smrt nije bila priustna od pocetka i to po teologiji koja nije uopste dogma?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ula Mark рече

Ne umeš da čitaš. Pročitaj celu rečenicu … posebno se zadrži na AKO VERUJU!

Daj bre nemoj da se zezamo, budite ozbiljni. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Justin Waters рече

Kontam ja fabulu, ali dokle da negirate cinjenice u vezi TE samo zato sto po pravoslavnoj teologiji smrt nije bila priustna od pocetka i to po teologiji koja nije uopste dogma?

Nije dogma ali je jedno od fundamentalnih učenja Crkve.Ne znam koje konkretno činjenice misliš?Fosili?Evo jedno prosto pitanje za tebe,kako znaš da je bilo koji fosil imao potomstvo da bi bio prethodnik bilo koje moderne vrste kada se DNK iz fosila ne može uzimati(ovo reče expert za TE Avokado)?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Kratos рече

Prati fabulu.Ovde je reč o tome da po pravoslavnoj teologiji smrt nije prisutna u svetu sve do pada dok je po TE ona prisutna tu daleko pre bilo kakvog nastanka čoveka.Ja sam u jednoj od poruka izneo da je to suštinski problem između TE i hrišćanske teološki misli o padu u greh kao uzroku smrtnosti koja je sunovratom čoveka izopačila čitav stvoreni svet.

Otac Savo je na svojoj temi dao odgovor koji se kosi sa shvatanjem da smrt nije prisutna u svetu do pada, verovatno u pravoslavnoj teologiji ima i drugačijih mišljenja od ovog uvreženog.

Цитат

Наиме, идеја да Адамов грех није донео смрт у створени свет није нова. У четвртом веку вођена је жестока расправа у Цркви између британског монаха Пелагија и Св.Августина између осталог и око овог питања. Пелагије је веровао да Адамов грех није проузроковао пропадљивост природе нити је узрочник његове природне смрти јер је Адам створен смртан. Према Пелагију, Адамови потомци нису наследили пропадљивост и смрт него су умирали зато што су били смртни. Он је тврдио да је Адамов пад нанео штету само њему, али не и људском роду. За Пелагија дакле није било везе између Адамовог прародитељског греха и наше смртности. Сабор у Картагини 431 године осудио је учења Пелагија као и Ефески Сабор 431 г. У одлуци Картагинског сабора се каже: „Ко год каже да је Адам створен смртан, и да би чак без греха умро природном нужношћу, нека буде анатема“

Дакле, Црква нас учи да Адам није створен смртан у том смислу да би без греха умро природном нужношћу. Он је својим грехом изгубио заједницу са Богом и активирао је смртност и пропадљивост своје телесне природе, што се символично показује облачењем у кожне хаљине. Наравно, питање остаје да ли је у том тренутку сва остала природа постала смртна и да ли су биљке и животиње пре Адамовог греха биле подложне смрти? Ово је кључно питање.

Рекао бих да је Пелагије дефинитивно био у криву што се тиче смртности Адама и негирања последица греха. Ипак, морамо направити разлику између духовне и физичке смрти. Адам није одмах физички умро након свог пада, иако је изгубио благодат Божију и заједницу са Богом, те се крио од лица Божијег у стиду и наготи. Можемо закључити да је Адам одмах после кушања плода од дрвета познања добра и зла духовно умро за Бога, а телесна смрт уследила је тек касније на основу природног процеса умирања кога је духовна смрт само активирала, а који није био својствен човеку пре пада. Човек се губитком заједнице са Богом свео на ниво остале бесловесне творевине која такође доживљава последице човековог пада и тужи јер губи свој смисао постојања. Знамо да је васцела творевина позвана да преко човека уђе у вечност и заједницу Божију, а падом човека створена природа је изгубила такође заједницу са Богом јер је Адам створен као посредник, управитељ и усмеритељ творевине у правцу вечности. Христос као Нови Адам враћа смисао целој творевини и својим Вазнесењем удостојава твар да обитава "о десну страну Бога Оца".

Створена природа животиње и биљке нису створења која се могу поредити са човеком. Биљке и животиње нису створене тако што је „праху земаљском“ Бог удахнуо "дах живота" и учинио их "душом живом". Ове речи се искључиво користе на овај начин у описивању настанка човека. Биљке и животиње немају самосвест, немају слободу ни лик Божији као човек. Животиње поседују својеврстну анималну психологију, али немају лик Божији, немају слободу и њихов живот почива на инстинктима и нагонима и резултат је хемијских и биолошких процеса у њиховом мозгу и нервном систему.

Отудa не видим да је проблематично рећи да су биљке и животиње настајале и нестајале у оквиру природног, од Бога датог процеса функционисања екосистема и пре прародитељског пада. Животињама, а посебно биљкама не можемо приписати категорију смрти на исти начин као човеку јер оне немају личност. "Прах земаљски" од кога су састављене налази се у сталном кружењу, биљке и животиње настају и природно одлазе у прах. Адам је својим сагрешењем себе редуковао на ниво бесловесне твари и зато му Бог каже „Ти си прах и у прах ћеш се вратити“ (Постање 3.19). Дакле, биљке и животиње су природним путем настајале и враћале се у прах, што није последица пада.

Ипак нешто се и код њих променило након пада. Оне су изгубиле духовни смисао постојања јер човек, који је требало да преко себе васцелу твар сједини са Богом, то није успео већ је и сам постао подложан смрти. Човек својим отуђењем од Бога уноси и друге аномалије у створени свет. И сами смо сведоци колико савремена индустрија и технологија нарушава природну равнотежу и угрожава створени свет. Животиње човека више не препознају као носиоца благодати Божије, плаше га се и постају агресивне према људима. Можемо да видимо код светитеља како су они обновили ону првобитну невиност благодаћу Божијом и како их се дивље животиње не плаше и постају кротке.

Према томе у човековом паду треба разликовати духовну смрт која је одмах наступила после пада, као губитак заједнице са Богом, и физичку смрт, која је активирана духовном смрћу, односно преступом Божије благодати. Ово посебно можемо разумети кроз Христа и његово васпостављање човека у раније достојанство. Господ је својим крсним страдањем победио коначно силу смрти јер она није имала власти над самим творцем живота који је будући предвечни Син Божији постао човек по свему нама сличан осим по греху. Крштењем у Христа ми баштинимо ту победу над смрћу, и умирући старом човеку рађамо се у новом и постајемо нова твар у Христу. Иако је Господ уништио силу смрти ми и даље као људи физички умиремо, али физичка смрт више није истог значења као пре Христовог домостроја спасења. Она постаје улазак у нови живот нестарив и вечни. Као што је Адам прво духовно умро, а потом телесно, тако и ми исцељени у Христу прво се рађамо духовно у Христу, а затим баштинимо и телесну бесмртност у Царству небеском. 

Ја рекох: "Сваки дан окушам смрт", а он ће на то: "Бог је рекао да те љуби. Зато буди спокојан."

Св. Исак Сирин

Подели на овим сајтовима

Χαμόγελο από την αιωνιότητα!

Osmeh iz večnosti. Ovo je slika od starca Josifa Vatopedskog urađena posle njegovog upokojenja.

A detaljnije predlažem ovu stranicu: http://www.diakonima.gr/2009/07/05/%EF%BB%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%AE%CF%86/

keidia-5.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zlatan рече

Otac Savo je na svojoj temi dao odgovor koji se kosi sa shvatanjem da smrt nije prisutna u svetu do pada, verovatno u pravoslavnoj teologiji ima i drugačijih mišljenja od ovog uvreženog.

Ne da nije prisutna uopšte ,ona je prisutna u potencijalu zbog stvorenosti,priziva iz nebića u postojanje ali aktuelizovana padom.U tom smislu pričamo o smrtnosti.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Kratos рече

Nije dogma ali je jedno od fundamentalnih učenja Crkve.Ne znam koje konkretno činjenice misliš?Fosili?Evo jedno prosto pitanje za tebe,kako znaš da je bilo koji fosil imao potomstvo da bi bio prethodnik bilo koje moderne vrste kada se DNK iz fosila ne može uzimati(ovo reče expert za TE Avokado)?

Ja mislim da se previse slusalo na ovom foriumu o tome kako TE funkcionise. Hadje malo da obrnemo plocu. Opisi malo taj primodrijalni svijet, makar on trajao i 15 minuta prije pada, kakve su to zvijezde koje nisu imale fuziju, kakve su to biljke koje se mogu jesti bez smrtnih procesa. Da li su ljudi imali anus za vrsenje nuzde, jer sta ce im debelo crijevo ako nije bilo smrtnih procesa, i ono najvaznije, da se opise mehanika pada, nije dovoljno reci smrt je usla...da se makar 0.5 % od opusa teorije evolucije izlozi kakva je to promjena zahvatila taj prvi svijet da se on preobrazio u ovaj danasnji sa svim zakonitostima. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ula Mark рече

Jeste ljudi i dalje umiru, međutim više ne u agoniji i očaju – ako veruju, jer će jednog dana i da vaskrsnu …

Verovatno nema vecih vernika od hriscanskih svestenika... pa ako oni umriu u agoniji, onda su te tvoje price izpolitizovane... a umiru u agoniji. Imas ISIS je objavio obezglavljivanje par pravoslavnih svestenika... veruj mi, da ih vera nije spasila od agonije ni milimetar ;)

пре 24 минута, Ula Mark рече

Sveto Pismo kao osnova hrišćanske teologije lepo uči – Bog sve što je stvorio bilo je dobro!

Odi do prve klinike u tvom gradu i pitaj gde infektologija. Onda skupi pacijente koji se tamo nalaze i objasni im da su ti virusi koji im izjedalu telo iznutra zapravo ne samo stvoreni od boga nego je on njihovim stvaranjem bio ekstra zadovoljan ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, cloudking рече

Probaj da me pratis sad.

Da li je filozofija politike nauka?

- Jeste.

Da li je politika nauka?

- Nije

Da li je filozofija mitologije nauka?

- Jeste

Da li je mitologija nauka

-----  ajmo da vidimo, kakav li odgovor moze biti ovde...

Jeste.

Da li je politika nauka?

Nije.

Da li je politikologija nauka?

Jeste.

Da li je filozofija mita nauka?

Jeste.

Da li je mit nauka?

Nije.

Da li je mitologija nauka?

?

Uostalom, to za ovu priču i nije važno....kako god ti kažeš. Whatever...

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Kratos рече

Pa u pravu je čovek.Šta je drugo  gomile smrti ,krvi i patnji živih bića dok se nisu izmutirali i prirodno selektovali do nastanka čoveka nego sam pakao?

Ni svet  ni prorda se nisu promenili ni najmanje nakon hristovog navodnog spasenja svih nas. Umiralo je sve zivo i pre i posle njega.

A i ta terminologija "pakla" moz samo da se nadje  u morkim snovima dizajnera, ali u TE vrlo, vrlo tesko...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Kratos рече

Da,zato i postoji fakultet političkih nauka.;)

Elem sve što je predmet naučnog istraživanja spada u nauku a to uključuje i politiku kao oblik društvenog delovanja čoveka.

Ako pod mitologijom podrazumevaš proučavanje mitova i legendi raznih drevnih pa i modernih naroda onda mitologija jeste nauka.

Aman... izucavanje mitologije jeste nauka, ali sama mitologija nije nauka a ja ne mogu da verujem da o ovome pricamo vec dve strane!

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ula Mark рече

Χαμόγελο από την αιωνιότητα!

Osmeh iz večnosti. Ovo je slika od starca Josifa Vatopedskog urađena posle njegovog upokojenja.

A detaljnije predlažem ovu stranicu: http://www.diakonima.gr/2009/07/05/%EF%BB%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%AE%CF%86/

keidia-5.jpg

Dzihadisti:

BMiWJnfCIAAR83A.jpg

BMiWFnlCEAAVWqM.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Jeste.

Da li je politika nauka?

Nije.

Da li je politikologija nauka?

Jeste.

Da li je filozofija mita nauka?

Jeste.

Da li je mit nauka?

Nije.

Da li je mitologija nauka?

?

Uostalom, to za ovu priču i nije važno....kako god ti kažeš. Whatever...

U pravu si, sapleo sam se o terminologiju. (nauka o terminima? :) )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...