Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Парадокс је да ти успеваш ово да прихватиш као нешто смислено. 

Учење Цркве је да ће свако васкрснути у свом телу. Како год ти изводио разне менталне акроибације, мошти не би могле да постоје ни у вренмену и простору јер би биле васкрснуте, да су свети већ васкрсли. Али ти само гурај, слободно. Потроши узалуд одређено време свог живота бавећи се нечијим научно-фантасничним спекулацијама.

Ja ti govorim ne za prostor i vreme već za Boga koji je izvan prostora i vremena a što Pismo i Crkva takođe uči. E, sada, mene jako zanima šta znači to kada Gospod kaže: Ja te poznah pre postanja svega da parafraziram. Kako to mene Gospod može da poznaje a ja se još nisam ni rodio? Šta znači to kada Pavle kaže da je jagnje zaklano pre postanja sveta? Kako je to moguće kada se Gospod još nije ni rodio? Kako je moguće da se Isus pokaže u bilo kakvoj slavi na Tavoru pre raspeća i vaskrsenja?

Drugo, sigurno si čuo za starca Pajsija i blaženu Jefimiju? Ona mu se takođe javila u telu. Dakle još jedan primer. Ti si na prethodnoj strani napisao kako mi ne znamo kakvo je telo imao sv. Nektarije. A ja te pitam ko je kada i gde učio da postoje neka druga tela osim ovozemaljskog truležnog i vaskrslog netruležnog? Kakvo to treće ili peto telo može da postoji?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 40 минута, Justin Waters рече

Pa naravno, čekanje je svojstvo vremena, mi koji smo u vremenu čekamo. 

Ajd budi korektan pa pokušaj odgovoriti na dva pitanja postavljenja gore!

Не знам како је могао. Као што не знам ни који начин се Христос реално налази у Причешћу. Нити мислим да ми је од користи да то испитујем.

А сада ти буди коректан па одговори на питања: ко још у историји Цркве изнодси ово учење и да ли смо ми живи сада у преображеним телима. А морали бисмо бити ако је васкрсење већ било. Јер када мртви васкрсну, живи се преображавају и добијају духовна тела. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, grigorije22 рече

Ja ti govorim ne za prostor i vreme već za Boga koji je izvan prostora i vremena a što Pismo i Crkva takođe uči. E, sada, mene jako zanima šta znači to kada Gospod kaže: Ja te poznah pre postanja svega da parafraziram. Kako to mene Gospod može da poznaje a ja se još nisam ni rodio? Šta znači to kada Pavle kaže da je jagnje zaklano pre postanja sveta? Kako je to moguće kada se Gospod još nije ni rodio? Kako je moguće da se Isus pokaže u bilo kakvoj slavi na Tavoru pre raspeća i vaskrsenja?

Drugo, sigurno si čuo za starca Pajsija i blaženu Jefimiju? Ona mu se takođe javila u telu. Dakle još jedan primer. Ti si na prethodnoj strani napisao kako mi ne znamo kakvo je telo imao sv. Nektarije. A ja te pitam ko je kada i gde učio da postoje neka druga tela osim ovozemaljskog truležnog i vaskrslog netruležnog? Kakvo to treće ili peto telo može da postoji?

А ја тебе питам ко је још у Цркви ово учење износио? Владика Николај, видели смо, није.

И да ли смо ми живи сада у духовним телима, јер васкрсење се истовремено дешава и жживима и мртвима, каже св. Апостол Павле. И када мртви буду васкрсли, живи ће добити духовна тела. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Родољуб Лазић рече

Није лепо давати дислајк светом владики Николају.:coolio:

Ne ljuti se dislajkovali smo tvoj pogled, vladika je sa nama u ovome.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Символ вере гласи: "чекам васкрсење мртвих". Значи, није се још десило, што је и учење Цркве кроз векове.

Ко је у Цркви још учио да се васкрсење већ догодило? Видимо да вл. Николај није. 

Учење Цркве је да ће васкрсење бити у дан Страшног суда. Тада ће мрви васкрснути а живи ће бити преображени, како пише ап. Павле.

Нема васкрсења мртвих пре краја света.

Ако су мртви васкрснули, онда су и живи, тј. ми, преображени. Једно без другог не бива. Да ли смо добили духовна тела?

I kroz to smo prošli, mogao bi da čitaš malo temu pre nego je obnavljas potrošenim klipovima.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Родољуб Лазић рече

А ја тебе питам ко је још у Цркви ово учење износио? Владика Николај, видели смо, није.

И да ли смо ми живи сада у духовним телима, јер васкрсење се истовремено дешава и жживима и мртвима, каже св. Апостол Павле. И када мртви буду васкрсли, живи ће добити духовна тела. 

Svi sveti oci koji su se bavili sotirologijom i eshatologijom (koja je nepravedno kočena) su koketirali ili direktno pisali o takvom Telu.

Evo Augustin Maksim Ispovednik, Palama i vladika Nikolaj koji viče na pastvu i pita ih da li je živ svetitelj sa njima i kod njih.

Pavle je tu najjasniji u poslanici Korinćanima.

Подели на овим сајтовима

Ako je neko ponavljanjem i učestvovanjem na ovoj temi hteo da i tu diskredituje o.Zorana, onda da ja ipak uzmem kokice i čokoladu za popravljanje raspoloženja u smehotres.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, grigorije22 рече

Poznata je ona prica o Pajsiju Svetogorskom kada je neki mladic u Atini, nocu vozio svoj motor, i kada se ispred raskrsnice pred njim, pojavio neki starac iz mraka prelazeci ulicu. Mladic je morao da prikoci i u tom trenutku je neko prosao kolima velikom brzinom na crveno na toj raskrsnici. Da momak nije prikocio i stao, bio bi udaren. Kada je posle nekoliko godina, zajedno sa ocem, dosao kod Starca, zapanjio se kad je video da je on bio taj koji je prelazio ulicu i spasio mu zivot. Starac ga je samo blago pogledao i reko mu: Da pazis sinko!

U kakvom se to telu Starac Pajsije javio u Atini ispred mladica ne pomerivsi se iz svoje kelije?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

Pa naravno, čekanje je svojstvo vremena, mi koji smo u vremenu čekamo. 

Не заборави да је наука потпуно немоћна да објасни категорију времена. Дакле, у овом разговору се крећемо у метафизици. Читамо шта су свети оци говорили везано за ову причу, а ту нема консезуса ни одлуке Цркве. Из свега што су писали и беседили Оци могу се изводити којекакве манипулације. Зато је за овакав разговор потребно макар да имамо пристојност и свест о томе да нико не може да понижава другог због различитог мишљења. Ово говорим у вези ранијих расправа, где је долазило до невероватних вређања и омаловажавања саговорника који се не слажу са тврдњом ,,јављања светаца у есхатолошким телима''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Ja ti govorim ne za prostor i vreme već za Boga koji je izvan prostora i vremena

Постоји једна зачкољица, а то је да простор и време нису изван Бога, па тако ни Бог није изван простора и времена, јер да је Бог изван простора и времена, онда простор и време просто не би могли ни постојати. Бог постоји на више нивоа. Има личносни ниво, има суштински ниво, има ниво где се развијају догађаји нестворених логоса Божијих. Управо са логосима Божијим је главна проблематика у нашем разумевању овог питања (простора и времена).

Просто, не може нико говорити о Богу у односу на простор и време, тако што би говорио о Богу тобоже изван простора и времена. Ако већ пожелимо говорити о Богу изван простора и времена, онда прича о простору и времену не треба да се појави. Тако, прича о Богу који, тобоже, у Себи има догађаје простора и времена, а при том Бога изводимо из простора и времена, заправо јесте бесмислена.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, N.Petrovic рече

Poznata je ona prica o Pajsiju Svetogorskom kada je neki mladic u Atini, nocu vozio svoj motor, i kada se ispred raskrsnice pred njim, pojavio neki starac iz mraka prelazeci ulicu. Mladic je morao da prikoci i u tom trenutku je neko prosao kolima velikom brzinom na crveno na toj raskrsnici. Da momak nije prikocio i stao, bio bi udaren. Kada je posle nekoliko godina, zajedno sa ocem, dosao kod Starca, zapanjio se kad je video da je on bio taj koji je prelazio ulicu i spasio mu zivot. Starac ga je samo blago pogledao i reko mu: Da pazis sinko!

U kakvom se to telu Starac Pajsije javio u Atini ispred mladica ne pomerivsi se iz svoje kelije?

Postoji prica ep. Irineja Bulovica kako mu je sveti starac Porfirije pricao da je bio u Srbiji i kako je sedeo na nekom mostu mislim i gledao ljude. Pricao mu je dosta toga o stanju u Srbiji, a zna se da starac nije napustao Grcku  : )

Подели на овим сајтовима

Ako mi neko nadje nekog svetitelja koji pise o vaskrsenju nasih materijalnij tela u duhovna i nebeska (kao kaze ap.Pavle za opste vaskrsenje tela)..... pre opsteg vaskrsenja i poslednjeg Suda ... (to se nekako zanemaruje, nema vaskrsenja bez tog Suda i zakljucenja i presude Boga o svemu sto postoji, i sud demonima, i sud svim ljudima po njihovoj veri i savesti i delima).....da ga vodim u Hajat na vecerinku i veselje....0513_music

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar dodao bih i omiljenog ucenika Gospodnjeg za koga je receno da smrti okusiti nece dok....koji leze u grob i sutradan ga u grobu ne nadjose ( Sv Jovana Bogoslova ).

Zatim imamo primere Sv Vasilija cudtvorca Ostroskog i Sv Spiridona Trimituskog cudotvorca kojima je obuca na mostima poderana...( sto nam je poznato iz brojnih svedocenja )

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Bokisd рече

Ako mi neko nadje nekog svetitelja koji pise o vaskrsenju nasih materijalnij tela u duhovna i nebeska (kao kaze ap.Pavle za opste vaskrsenje tela)..... pre opsteg vaskrsenja i poslednjeg Suda ... (to se nekako zanemaruje, nema vaskrsenja bez tog Suda i zakljucenja i presude Boga o svemu sto postoji, i sud demonima, i sud svim ljudima po njihovoj veri i savesti i delima).....da ga vodim u Hajat na vecerinku i veselje....0513_music

Di ga je to vreme, kad si i u prevremenskom i u beskrajnom? Koji datum tebi treba da duvas svećice stvarno mi nije jasno.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Di ga je to vreme, kad si i prevremenskom i beskrajnom? Koji datum tebi treba da duvas svećice stvarno mi nije jasno.

To vreme....prevremensko i beskrajno - to je rezervisano za Boga jer je jedino On po svojoj prirodi i nacinu postojanja beskrajan i bez pocetka i kraja,....... kao i ono poslevremensko i opet beskrajno  - koje je stanje opsteg vaskrsenja kada cemo moci da ucestvujemo, zajednicarimo sa Bogom u tom vremenski beskrajnom i neprolaznom zivotu....bogovi po blagodati, znas vec, sta da ti pricam nesto, vec smo sto puta pricali o tim stvarima (sv.Grigorije Palama i slicno)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...