Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

питао сам оца Саву па ево да питам и оца Зорана - шта мислите оче, да ли је Адам имао пупак?

Имао. Човек је створен смртним, и као група. Бог је знао са ким има посла кад нас је стварао:))) 

Теодорит Мопсуестијски је круна Антиохијаца. Вели: Пошто је Бог знао да ће да човек брља, узео је и на време га створио смртним. Због тога би имао и пупак као знак смртности. 

Но, ја не верујем у Адама и Еву него у постепен долазак до наше врсте. 

Мада, кад је у питању Микеланђелов Адам, он је погрешан за онодобну теологију. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

"Добро, зар Бог није могао да створи Своје савршено створење - човека - без мајмуна. Стварању човека Он је посветио читав један дан. Јел' требало, можда, да нађе делове?... Више ни наука не прихвата те бајке у вези мајмуна. Колико година је прошло од када су људи стигли на месец? А мајмуни за све време своје "еволуције" нису успели да направе бицикл, или барем тротинет!

Исту ову теорију еволуције предавао је неки професор Универзитета. Једном приликом му рекох: "Уз нешто бриге, пасуљ временом може да постане бољи пасуљ, а патлиџан - бољи патлиџан. Ако храниш и негујеш мајмуна, он може да постане само бољи мајмун, али да постане човек, то никако не може. Ако црнац живи у оштрој клими и не излази на сунце, његова кожа ће се мало променити, али то не значи да ће црнац престати да буде црнац." А после, ако само помислиш на то да се од људског бића, од наше Пресвете Богородице, родио Христос! Односно, по теорији еволуције испада да је и Христов предак био мајмун! Каква хула! И не схватају да хуле. Баце један камен и не маре за то колико ће глава да разбију. Хвале се: "Бацио сам камен даље од њега." То данас раде; диве се томе ко ће даље да баци камен. А не размишљају колико ће глава тако да разбију."  

- свети Пајсије Светогорац; С болом и љубављу савременом човеку; Образовање; Том I

Подели на овим сајтовима

Banane su izgleda ontoloski poskupele.  

Ja nisam primetio majmune.

Primetno jeste, da se stvoreni svet razlikuje od nestvorenog Boga.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

слажем се са Теодоритом  :D имао је пупак! мада сам ја дошао до тог закључка полазећи од једне сасвим другачије премисе - Адам је икона Божја, створен по подобију Христа. с обзиром да се (да ће се) Господ родио у телу, од жене, имао је пупак. зато је и Адам добио пупак иако није имао мајку.

Браво, одговор ти је савршен! За Теодоритов мора да се мозга и да се прихвати добром вољом. Овај твој пржи! Размислио си као св. Иринеј Лионски.  :bendoff:

Подели на овим сајтовима

"Добро, зар Бог није могао да створи Своје савршено створење - човека - без мајмуна. Стварању човека Он је посветио читав један дан. Јел' требало, можда, да нађе делове?... Више ни наука не прихвата те бајке у вези мајмуна. Колико година је прошло од када су људи стигли на месец? А мајмуни за све време своје "еволуције" нису успели да направе бицикл, или барем тротинет!

Исту ову теорију еволуције предавао је неки професор Универзитета. Једном приликом му рекох: "Уз нешто бриге, пасуљ временом може да постане бољи пасуљ, а патлиџан - бољи патлиџан. Ако храниш и негујеш мајмуна, он може да постане само бољи мајмун, али да постане човек, то никако не може. Ако црнац живи у оштрој клими и не излази на сунце, његова кожа ће се мало променити, али то не значи да ће црнац престати да буде црнац." А после, ако само помислиш на то да се од људског бића, од наше Пресвете Богородице, родио Христос! Односно, по теорији еволуције испада да је и Христов предак био мајмун! Каква хула! И не схватају да хуле. Баце један камен и не маре за то колико ће глава да разбију. Хвале се: "Бацио сам камен даље од њега." То данас раде; диве се томе ко ће даље да баци камен. А не размишљају колико ће глава тако да разбију."  

- свети Пајсије Светогорац; С болом и љубављу савременом човеку; Образовање; Том I

Ти пак доказујеш како од човека може да се постане мајмун!

Подели на овим сајтовима

"Добро, зар Бог није могао да створи Своје савршено створење - човека - без мајмуна. Стварању човека Он је посветио читав један дан. Јел' требало, можда, да нађе делове?... Више ни наука не прихвата те бајке у вези мајмуна. Колико година је прошло од када су људи стигли на месец? А мајмуни за све време своје "еволуције" нису успели да направе бицикл, или барем тротинет!"  

Човек није "постао од" мајмуна, човек јесте мајмун, примат, као што је тигар мачка, ма колико он одбијао да има икакве везе са домаћим мачкама које лове мишеве.

Бог је могао да створи своје савршено створење без мајмуна, али онда остаје питање зашто није? Због чега га је створио тако да са шимпанзама дели 98,9% своје ДНК, са горилама 98%, а са орангутанима 96%? Добри Свети Пајсије је схватио еволуцију као да је о њој учио од оца Јоила, а не од неког биолога - видео мајмун банану, хтео да се усправи и да је одхвати кад му нешто кврцну у леђима, он се исправи и постао човек! :D

Људска еволуција је одлично документована, са неколико издвојених врста од аустралопитека преко хомо-еректуса до хајделбершког човека. Наши рођаци, неандерталци, постојали су 200 хиљада година и оставили материјалне трагове. Ако се прихвати идеја да је Бог створио човека магичним штапићем, онда пада у воду питање које су расе били Адам и Ева, него искаче питање је ли Адам био неандерталац или кромањонац и да ли је у еденском врту постојала и ова весела дружина (хомо-еректус):

homo-erectus-searching-f.jpg

или само случајно на његове кости наилазимо свуда од Африке до Кине које показују да је на Земљи живео дуже од 700 хиљада година. :)

Подели на овим сајтовима

"Колико година је прошло од када су људи стигли на месец? А мајмуни за све време своје "еволуције" нису успели да направе бицикл, или барем тротинет! Ако храниш и негујеш мајмуна, он може да постане само бољи мајмун, али да постане човек, то никако не може. Ако црнац живи у оштрој клими и не излази на сунце, његова кожа ће се мало променити, али то не значи да ће црнац престати да буде црнац."

:D Ово је као да неко каже "Каква глупост, да од бебе постане старац! Ако је истина да је старац постао од бебе, зашто она беба која се прошлог месеца родила није до сад постала старац ни до пола? Старац је паметан, мудар, много тога зна, а бебу можеш учити и две године свакодневно, неће научити ни да чита!"

Друго, ако људске расе не могу да се мењају и настају, то ваљда онда значи да црнци и азијати постоје од стварања? :)

П.С.: Ова жена је црнкиња. Није упала у буре са варикином кад је била мала, него је рођена без пигмената. ;)

images.jpg

Подели на овим сајтовима

Ти пак доказујеш како од човека може да се постане мајмун!

Зоки, јеси пробао чај од матичњака? Кажу да је одличан за нерве. Да веома благотворно делује код напетости и нервозе.

Подели на овим сајтовима

Због чега га је створио тако да са шимпанзама дели 98,9% своје ДНК, са горилама 98%, а са орангутанима 96%? 

Чисто бацање прашине у очи. Неко квалификован би сада могао да ти каже да са свињом дели можда и више него са орангутанима. И шта са тим? Ништа. И да дели и да не дели какве то везе има са било чим? Упињеш се безвезе да докажеш нешто што ни сам не знаш, као Зокијеви артемијевци што стално цифрају како је ту и ту било толико и толико људи... 

Подели на овим сајтовима

Имао. Човек је створен смртним, и као група. Бог је знао са ким има посла кад нас је стварао :))) 

Теодорит Мопсуестијски је круна Антиохијаца. Вели: Пошто је Бог знао да ће да човек брља, узео је и на време га створио смртним. Због тога би имао и пупак као знак смртности. 

Мада, кад је у питању Микеланђелов Адам, он је погрешан за онодобну теологију. 

Ako je čovek od početka smrtan šta je onda pad i koje su  njegove posledice?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Чисто бацање прашине у очи. Неко квалификован би сада могао да ти каже да са свињом дели можда и више него са орангутанима. И шта са тим? Ништа. И да дели и да не дели какве то везе има са било чим? Упињеш се безвезе да докажеш нешто што ни сам не знаш, као Зокијеви артемијевци што стално цифрају како је ту ти ту било толико и толико људи... 

Није бацање прашине у очи него научна чињеница коју не може свако да разуме, али добро ајде.

Подели на овим сајтовима

Стварно је грех ако не порадите на времеплову и не спасите Митрополита Зизјуласа од заблуде: :)

Митрополит говори:

У једном од својих писама свети Василије разматра целокупан овај проблем и сагласан је са мишљењем да првоначално онтолошко одређење човека није његова суштина, будући да огољена суштина никад није представљала човеково начело (= почетак). Али, човеков почетак је свакако морао бити садржан у једном конкретном бићу, а то је Адам.

Према томе, иако су стари Грци говорили да ми, као појединачна бића, своје порекло, односно своје постојање црпимо из општечовечанске природе, ми као хришћани треба да кажемо да постојање свакога од нас потиче од једне личности - од Адама. Узрок нашега бића (= постојања) није природа, него је то једна личност (Догм. теме, стр 143).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Чисто бацање прашине у очи. Неко квалификован би сада могао да ти каже да са свињом дели можда и више него са орангутанима. И шта са тим? Ништа. И да дели и да не дели какве то везе има са било чим? Упињеш се безвезе да докажеш нешто што ни сам не знаш, као Зокијеви артемијевци што стално цифрају како је ту ти ту било толико и толико људи... 

Negde sam čitao da ima velike genetske sličnosti i sa krompirom. :D Valjda je i on naš predak. :)))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...