Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zasto je spavanje vezano za smrt?

Можда да би лакше пребродили време до крајњег суда?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Meni mozda trenutno, dace Bog vise koncentracije, jedna stvar nije jasna.

Zasto je spavanje vezano za smrt?

И мене ово занима. Период сна је једно мистично искуство обележено интензивним сновима и једним сасвим новим искуством свести и ако човек кад умре "спава", то би требало да значи да интензивно сања, то јест наставља да постоји. Међутим, они који смрт називају сном, чине то у контексту оних људи који се не сећају својих снова и који чак тврде да нису сањали ништа. Ако је након смрти ништавило до васкрсења, онда то није спавање нити сан.

Подели на овим сајтовима

Ипостас као стециште претпостојећих логоса

Само ово да појасним, уз извињење ако је деловало да она опаска о (не)разумевању има икакве везе о способности или неспособности да се нешто разуме. Нисам рекао да је Бог у времену и да није у времену, него ово (лакше ми је да нацртам):

untitled.jpg

Бог постоји у времену али не на начин на који постоје ствари створене у времену, него на онај начин на који постоји у свачему што је већ у њему. То постојање није једнако постојању онога што је створено у времену, али никако није непостојање у времену.

Primer_ikonomije1.png

Овде видимо како Бог управља временом као творевином која је у Њему. Свако дејство стварања и управљања, енергијама и логосима, долази исходећи кроз центар суштине Божије.

Надвремено поседовање логоса и кретање творевине има различита одредишта. Стециште претпостојећих логоса и енергија су Ипостаси Божије, док је њихово исходиште и кретање кроз суштину Божију.

Друго Лице Свете Тројице је сишао у наше постојање како би нашу природу уздигао личносним односом где је наше одредиште као крај. Већ је то настало али није још све у том крају.

Опасност од небића је опасност остајања у одредишту кретања. Све ће бити у крају као одредишту личносне заједнице, док ће осуђени бити изван тога где је небиће и пакао.

Видимо да ће све увек бити у Богу. Међутим, стања спашених и осуђених се разликују по одредиштима.

Логос твари је реални ентитет. Није склон клонирању или пребивању у више одредишта одједном.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Можда да би лакше пребродили време до крајњег суда?

A šta ako sanjamo bludne snove el će i tim snovima Bog da sudi? :D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Овде видимо како Бог управља временом као творевином која је у Њему

Ajde za početak šta znači to da je tvorevina u Bogu? 

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

@@Kratos,

Говорим о "уснулим у Христу", ако може мало поштовања. Хвала.

Dobro neki usnuli u Hristu sanja ženu koju voli mnogo.El može tako? :good2:

Подели на овим сајтовима

Св. Василије Велики:

"Уколико Бог није узрочник зла, неко ће рећи, због чега је онда речено: Ја сачињам светлост и стварам мрак, чиним мир и саздајем зло (Ис.45,7). Осим тога, речено је: Сиђе зло од Господа до врата јерусалимских (Мих.1,12), и: Нема зла у граду које не учини Господ (Ам.3,6). У великој песми Мојсијевој [се каже]: Видите, видите сада да сам ја сам и да нема Бога осим мене. Ја умртвљујем и оживотворавам, ја рањавам и исцељујем (Пон.32,36)". За онога, међутим, ко разуме смисао [Светог] Писма, ниједно од наведених места не садржи оптуживање Бога као узрока и творца зла. Онај ко је рекао: Ја сачињам светлост и стварам мрак, у ствари обзнањује да је Створитељ твари, а не зла. Он се назива Створитељем и Изумитељем онога што се у творевини чини противним како се не би помислило да је један узрочник светлости, а други таме, и да се не би почео тражити један створитељ ватре, а други воде, један створитељ ваздуха, а други земље. Наиме, изгледа да су [наведени састојци] противни једни другима услед својих супротних особина. Некима се поменуто уистину и догодило, због чега су се окренули многобоштву. Чиним мир и саздајем зло. Он особито чини мир у теби када добрим учењем успокојава твој ум и укроћује страсти које су се побуниле против душе. Саздајем зло. Заправо, Он пресаздава зло и води ка бољем како би, прекративши се, постало причесно природи добра. Срце чисто саздај у мени, Боже(Пс.50,12), тј. не да га сада створиш, него да обновиш остарело од греха. Да оба сазда у самоме себи у једнога новога човека (Еф.2,15). Да сазда не значи да приведе из небића, него да преобрази оне који већ постоје. Ако је ко у Христу, нова је твар (2.Кор.5,17). Још је Мојсије [говорио]: Није ли Он отац твој који теје задобио, који теје створио и саздао (Пон.32,6). Реч "саздао", стављена након речи "створио" јасно учи да се често употребљава у значењу побољшавања. Саздати, наиме, има многа значења. Према томе, "чинити мир" значи градити мир кроз саздање зла, односно кроз његов преображај и привођење ка бољем."

http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Bogoslovlje/SvetiVasilijeVeliki/SvetiVasilijeVeliki15.htm

Tumačenje prenapregnuto do krajnjih granica izdržljivosti posebno ako se uzme u obzir Božije delovanje u SZ.

Подели на овим сајтовима

Нијећемо сад о томе. :)

Samo mi pojasni to kad kažeš u Bogu.Šta podrazumevaš pod time?

Подели на овим сајтовима

...reče prepodobni i svakom vrlinom i sjajem ukrašeni Kratos, veliki hrišćanski um, pastir nad pastirima, stub Crkve. Zovite patrijaršiju da se kanonizuje,  na svepravoslavnom saboru predstojećem nam da se proglasi za večnoživećeg, Eshaton vapije za ovakvim veličinama, direktno nakačenim na konzolu nestvorenog. Ta se blagodatna komunikacija mora iskoristiti na radost, polzu i spasenje grešnog stada, jer približilo se carstvo boga rata, jer spasenje je u Kratosu. O sudbo kleta, o strahoto grešnog života, udostoji nas iskre Kratosove da ne poginemo mi, u svakoj strasti i grehu zabludeli.

E da te nema trebalo bi te izmisliti, brade mi imenjakove Miroslava Raduljice.

Dobar ti je sarkazam ali moja konstatacija i dalje stoji. :dedica:

Подели на овим сајтовима

I ne znam što te sablažnjava Kratos kad je sam Isus rekao nisam došao da donesem mir nego mač. :351780:

Подели на овим сајтовима

Tvoja konstatacija je standardna budalaština kojoj si inače sklon kad ti se um pogordi i podileiše. A kad si smiren sasvim razložno i pišeš i diskutuješ.

P.S. Nemoj smarati temu.

Ja nisam ni pokrenuo tu priču samo sam odgovorio milanu da postoji i treća opcija koju ti odbijaš da prihvatiš što je tvoje pravo ali ne znači da je tvoje mišljenje istina kao ni moje.Tako da temu nisam niti sam imao nameru da smorim. ;)

Подели на овим сајтовима

da razbijemo nesto salom......

U vreme ono dok je raspeto Kosovo, jos bilo nekako u nasim rukama, albanski narod se je uzurbano i tajno naoruzavao.

Policija je dobila zadatak da proveri sve sumnjive kuce albanaca.

Tako su usli u jednu kutju i pitaju imate li oruzje neko?

Alb: Tako mi boga nemam.

policija: Da pogledamo u kuhinju i tu nadju pistolj. Pitaju ALb: A sta je ovo? Alb. kaze:cudim gospodin milicajac cudim.

Ode policija do dnevne sobe i tamo nadje kalasnjikov, bombu ..i pitaju alb: A sta je ovo? Alb: cudim gospodin milicajac cudim.

Kazu policajci idemo u podrum da pregledamo. Tek ce albanac: Nemoj gospodin milicajac tako ti boga, nemoj u podrum, ce cudis i ti! :)

:))  :aplauz:

Подели на овим сајтовима

Ja nisam ni pokrenuo tu priču samo sam odgovorio milanu da postoji i treća opcija koju ti odbijaš da prihvatiš što je tvoje pravo ali ne znači da je tvoje mišljenje istina kao ni moje.Tako da temu nisam niti sam imao nameru da smorim. ;)

Тако ти и треба - ко сМиланом тикве сади... :))  sHa_sarcasticlol  :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...