Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ima li vaskrsenja mrtvih?
- mrtvi su već vaskrsli.
Mrtvi su već vaskrsli! To je važno. To su tvrdili apostoli Hristovi u pedeseti dan posle smrti svoga Učitelja. O, kad bi Bog dao i meni plameni jezik kao apostolima, da vas zagrejem verom u vaskrsenje mrtvih, da podignem srca vaša iz dubine sumnje i očajanja, i osvetlim oči vaše, te da kroz hladne i mračne oblake smrti vidite večitu svetlost života!

Ovaj deo teksta Vladike Nikolaja ide u prilog Avinoj tezi ...

Наравно да је тако! А управо ја то радим да вам загрејем срца са скорим устајањем у Хр! Не у смислу да кажем како ће да дође за неки дан, него да ћемо га убрзо срести. Кад се представимо. А куд ћеш веће радости? Зато и нема дремања. Не знаш када ће Господ доћи. Живи за њега, односно у њему, а он у теби. Павле каже да му се стално молимо. Није реч о каласичној молитви, него о његовом сталном присуству у твом животу. Исусова молитва је само један облик. Опет, и овај начин посвећеничког живота је само један од могућих, само једна форма. Неко би излудео са Ис молитвом. Опет, и он вели да не будемо као пагани па да мислимо да ћемо га многим молитвама умилостивити. Најбољи пример је она битанга са крста. Васкрсе са Господом и уђе у рај.

Ово о чему говорим се односи на наше посвећивање Господу. Ставио си руку на плуг, не пуштај. Тако васкрсавамо у овом животу и добијамо га по смрти. И ништа од ове приче нема везе са моралом. Само са отварањем према њему, а кад си са њим, онда тешко грешиш. Тешко ћеш да малтретираш особе око себе. Да их искоришћаваш. Да су ништа за тебе. А по томе ћемо бити суђени: Дао си чашу воде, али си је дао њему! То, опет не значи да изгубиш особу којој се нађеш. Да је она само средство за твој "духовни напредак". Не, Ис се поистоветио са њима, нема разликовања!

Али, јесмо у историји и онда памет у главу. Нису баш сви духови од Господа.

- Иначе, Николај је свештао кућу у којој се моја ташта родила. А ја и ташта у класичној љубави:))))

Опет, да сам ја изрекао ове богонадахнуте Николајеве речи, приковали би ме за стуб срама. Но, мало помало, читајући Писма, Оце за које смо у нашем малом мислили да је све јасно, дошли смо до ових "хереза", а које су савршено са текстом Писма. Захвалан сам много о. Сави који је имао стрпљења да идемо кроз ову шуму и да се неке ствари напокон и разјасне. Жао ми је због оних мучених душа који су се понадали: Сада ће да о. Сава покаже оном безбожном Ави свог Бога! Ништа од тога није се десило. Културно смо и аргументовано разговарали, позиције су се негде приближиле. Разменили смо и приватно писма. Став Савин је мекши од мога, али то само одражава наше темпераменте. Ја сам пресрећан због тога што смо прошли. Да се види да и Срби могу да нормално дискутују. Тебе је Вели8зар покушао да испровоцира, мене Макрина. Но, нисмо примаријуси.

Дијалог је пут да се дође до неког знања. Кад има друге циљеве затрован је је у почетку, али резултати који су се видели овде, без обзира на многе хејтере (да не кажем ђавоље слуге) су их поразили. Истина треба да тријумфује, а не ми.          

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ја сам пресрећан због тога што смо прошли. Да се види да и Срби могу да нормално дискутују. Тебе је Вели8зар покушао да испровоцира, мене Макрина

Mene svi pregazili :))

Inace, da vaistinu je Bog isti kao i prvog dana, hronoloski izracuni promena, bole. :)) 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Obozenje se bez takvog Hrista ne bi desilo ni da Adam nije pao u greh i okusio smrt.

Ja sve u svemu stavljam akcenat na dobrovoljnoj uzajamnoj ljubavi stvorenog prema stvoritelju. To se moglo desiti samo u Tvorevini, iako Obozenje dolazi odozgo.

Ako postoji neka ispravka ili moja pogresna i slepa ulica, reci mi da ubacim u rikverc. 

Богољубазни, сећам се твојих ставова. Такође, овде нема никаквог рикверца јер је 100% све тачно. Идеју да Бог може да промени на силу човечију вољу су приписали Августину који је напротив говорио да Бог са нама не ради као са камењем, и да може само да припреми вољу, а не да је присили. Као што ти можеш да припремиш биљку лимуна да донесе неког плода, али неможеш да је присилиш да ти роди 5 кила супер лимуна. Припрема је као и васпитање које ми можемо да дамо деци. 2 сина имаш, једнако их подижеш, један светац, други битанга. Сигурно ниси хтео да овај буде битанга. - Мала напомена, све што је Августин говорио је да ти не можеш по се4би да поверујеш ако ти Бог не да одозго. Павле гонећи Хр није ничим заслужио да му се овај открије. У томе је цела прича. Спасење иде одозго, делује доле, али ако доле не одговара, онда ћао. Нема ништа од посла.

Подели на овим сајтовима

Врло је инстересанто да Свето Писмо и Свештено Предање говоре да ће људи који буду телесно живи до последњег тренутка постојања овог пропадљивог света, то јест до самог његовог краја у овом времену, у тренутку умрети и одмах васкрснути на Суд Живота или смрти, када се буде десио у историји Други и Славни Долазак ...

Барем за њих знамо да неће пролазити митарства нити ће њихова душа бити у ишчекивању Последњег Суда  :)

Као што кажеш, они пред долазак живи нема шансе да иду код бугара цариника::::::))))) Вели, у трену ће се преобразити. 

Подели на овим сајтовима

Другим речима, ако ја сужањ добро капирам, Адам би умро и да није погрешио, а погрешио је зато што је смртан. Сотим у вези, како иде превод Рим 5,12, јавнула ми 'тичица да ту има н'ак'их заврзлама око тога шта је Павле рек'о? 

Пичица ти је добро рекла :D Ту је проблем измешу Августина и пелагијанаца у којима морамо правити разлике, али смо на форуму, а не у научним дискусијама. Ја овде узимам из Аг писамску идеју јединства људског рода, а од пелагијанаца, односно од онога што ће тек Јулијан Еклански узети од њих, али не и најпоштенији мислилаца (правник) Целестије, да смо од почетка били смртни. Јулијан и Пелагије су покушали да замаскирају ту идеју. Да не улазим у причу.

Проблем је што код Аг грех није увео ништа ново. Наиме, Адам би морао да се преобрази у духовно, васкрсло биће, у Хр (не у његову лиучност). Дакле, сагрешио или не, то је детаљ, иако озбиљан. Али детаљ. Због тога бих ја одемах склонио са Бога кривицу за увођење смрти идентификоване са грехом. Смртност је једноставно наша категорија.

Еф о, из Рим 5, 12 је ствар коју не можемо да знамо са сигурношћу (ни гркофони оци немају сагласност око овога!). У новије време су почели да се нашијенцфи праве паметнима па да преводе "због", пошто, тога ради..., а и сам Вивер је у моменту луцидности признао да је Аг у праву када Павла тумачи у смислу "у коме". Можда граматика није ишла на руку Августину, али контекст и порука јесте. Ако пажљиво читаш Златоустог на Рим видећеш исту идеју као код Аг. Јер, паралела је У Адаму - У Христу. Сви у једном, сви у другом.

Најперверзнији моменат у мојој рефлексији је да је грех нормална ствар и да не треба толико да се тиме оптерећујемо. То је уствари одговор на твоју прву реченицу, а коју сам ја антиципирао пре твог питања. Наравно да то не значи да ти о томе ниси размишљао. Знам да си курвић :)) , а не слепац код очију.    

Подели на овим сајтовима

8086.gif  :bendoff:

Је ли аво, да ти иси каки од Дробњака из Вуловића вако ко ја, кад вако думајеш... :)

Значи за тих пар сати ја сам аво био Адам 101%.

Ја вам лепо кажем да су мене послали из Штаба да вам помогнем, а ви ми не верујете?!  

Подели на овим сајтовима

старо питање, ко је могао да убије Авеља?

Опростите што морам да вам загорчавам. :) Да ли сте овде мислили на Каина који је бежао због убиства брата, а могли су да га утепају? Стварно питање ко је то могао да га убије ако у стварању нема других људи осим Адамове породице. Али ви заборављате да је ступило стање пада, па да, ада. Једно од највећих заблуда модерних је изједначити Велики прасак са библијским стварањем, пре ће бити да је прасак био секундарно постојање, стања пада почетак. Нећемо ваљда апсолутизовати Велики прасак као библијски почетак, као што су неки апсолутизовали геоцентризам? Узмите мало популарну науку у руке.

Опет, да сам ја изрекао ове богонадахнуте Николајеве речи, приковали би ме за стуб срама.

Корак вас дели да похулите на Николаја, не буквално, али рећи ћете да прича глупости. Хајде, шта бисте рекли да Николај каже да је, уместо Бог његова вера, он вера Божија, да у њега Бог има поверења? Да ли вас то асоцира на нешто неодређено, што Бог не зна коначно, него верује и има поверења? Можете ли замисли да Бог верује у нас, и разликујете ли веру од коначног знања, или је за вас све већ апсолутно познато? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Где су то Адам и Ева обитавали као створени пре пада, по овој твојој теорији? Јел то постојала нека друга творевина па је великим праском настала ова наша, па је Бог Адама и Еву телепортовао са оне тамо друге ванземаљске на ову нашу земаљску творевину?

Па ја мислим да сам био довољно јасан. Иста творевина пре и после пада.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Велики прасак је секундарно стање творевине. Није библијски почетак. Није библијско стварање.

Ти кад пробушиш лопту, је л' то друга лопта, или само њено другачије стање? :)

Зашто је толико страшно да је првобитна творевина била у стању (постојању) пре Великог праска? Зашто од класичног Великог праска правимо првобитни, библијски почетак? Ко нас је томе научио? :)

Као што Земља није центар васионе, тако ни Велики прасак није првобитни почетак творевине.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ако су Адам и Ева постојали створени пре великог праска, којим је настала творевина Адамовим падом, где у Адам и Ева били пре тога као створени?

Па у Милану, зар вам то није јасно? Човек је прави Бог а Јахве је његова слика коју ми не можемо да укачимо... 

Подели на овим сајтовима

Чекај мало. Ко овде доказује да је Велики прасак првобитни почетак, тај нека то и докаже - теолошки.

То је немогуће доказати. То изазива проблем подједнако креациониста и еволуциониста религијских.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Па у Милану, зар вам то није јасно? Човек је прави Бог а Јахве је његова слика коју ми не можемо да укачимо...

Само ви избегавајте питања. :) Побркали сте Авеља и Каина, као када би неко побркао Милана Николића и о.Зорана. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Само ви избегавајте питања. :) Побркали сте Авеља и Каина, као када би неко побркао Милана Николића и о.Зорана. :)

То је због Тарота :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...