Jump to content

Зоран Ђуровић: Јављење светаца у есхатолошким телима

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 24 минута, Тања1 рече

Е, подсетио си ме на..."хоћу да ми нешто куца"...одлучих да се нашалим мало :))

Ова је супер тема. Скупио сам добар део у један документ:  https://www.academia.edu/23078130/%D0%94%D0%BE%D1%9B%D0%B8_%D1%9B%D0%B5_%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82_%D0%B8_%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%9B%D0%B5_%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5_%D0%BE%D1%87%D0%B8

Само, Вучице, немој да те сањам и да се молим за тебе... све сам драге скоро молитвама и предосећајем испратио у Сабирни центар... Јављали ми се људи, ја се молио за њих, они отишли у Сабирни... Ни сам нисам више сигуран да ли вам се јављам из Сабирног, или сам још на земљи... - Пијем лоше вино, сигурно сам на земљи!::::))))):))

Подели на овим сајтовима

• Одговори 994
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 57 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Odakle ti ova divna misao?

Свашта Ави падне на памет... Не знам, можда је чак моја... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Свашта Ави падне на памет... Не знам, можда је чак моја... 

Da mislim da je ne navodiš da je nečija.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Zoran Đurović рече

Само, Вучице, немој да те сањам и да се молим за тебе... све сам драге скоро молитвама и предосећајем испратио у Сабирни центар... Јављали ми се људи, ја се молио за њих, они отишли у Сабирни... Ни сам нисам више сигуран да ли вам се јављам из Сабирног, или сам још на земљи... - Пијем лоше вино, сигурно сам на земљи!::::))))):))

Оче, не треба ми заиста да знам све. Не морам знати да ли сте се помолили за мене :))

Оно што мислим да можемо читати у Библији: Не знамо када - Христос ће поново доћи. Доћи ће да "суди живима и мртвима", како то наша вера каже. Да ли сам у то време жива или мртва - бићу са Њим.  Поред тога, у Светом писму на неколико места се каже, да они који су умрли у вери Христовој, у "дому Божјем" су.  “ Заиста, кажем ти данас: бићеш са мном у рају „ изгледа нема временску разлику између смрти и то да се је у рају...Није искључено да се јављате из Есхатона. :mahmah:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Тања1 рече

Оче, не треба ми заиста да знам све. Не морам знати да ли сте се помолили за мене :))

Оно што мислим да можемо читати у Библији: Не знамо када - Христос ће поново доћи. Доћи ће да "суди живима и мртвима", како то наша вера каже. Да ли сам у то време жива или мртва - бићу са Њим.  Поред тога, у Светом писму на неколико места се каже, да они који су умрли у вери Христовој, у "дому Божјем" су.  “ Заиста, кажем ти данас: бићеш са мном у рају „ изгледа нема временску разлику између смрти и то да се је у рају...Није искључено да се јављате из Есхатона. :mahmah:

Дух где жели дува, и глас његов чујеш, али не знаш откуда долази и где иде: такав је сваки који је рођен од Духа. τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ, καὶ τὴν φωνὴν αὐτοῦ ἀκούεις, ἀλλ’ οὐκ οἶδας πόθεν ἔρχεται καὶ ποῦ ὑπάγει· οὕτως ἐστὶν πᾶς ὁ γεγεννημένος ἐκ τοῦ Πνεύματος.

Подели на овим сајтовима

On 24/8/2015 at 20:58, Milan Nikolic рече

@@Kratos,

Христос је једно са својим телом као што си и ти једно са својим. Ниси се накнадно сјединио са својим телом.

Да општег васкрсења није још било видиш својим очима. :) Ако мислиш да је све већ васкрсло и у есхатолошком цартсву, онда ћеш добити лајк од о.Зорана. :)

Ауу ова тема мени је екстра занимљива, поготово што годинама верујем да је све већ васкрсло и у есхатолошком царству.

Мислила сам да сам ја Тања луда! :))

Морам је пажљиво прочитати.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Тања1 рече

Ауу ова тема мени је екстра занимљива, поготово што годинама верујем да је све већ васкрсло и у есхатолошком царству.

Мислила сам да сам ја Тања луда! :))

Морам је пажљиво прочитати.

Скини док. са Академије који сам линковао... Не бих се кладио да смо опичени... :D

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Скини док. са Академије који сам линковао... Не бих се кладио да смо опичени... :D

Aj se posvetimo malo teologiji uzmi si vreme da odmoriš od ravnopločnih zemljaša.

O.Sava u jednom od svojih odgovora spomenuo je nešto novo što sam čuo. Kaže otprilike da apostoli zanimljivo nisu se bavili time da li je duša smrtna ili besmrtna jer su oni očekivali drugi dolazak Sina Božjeg i sveopšte vaskrsenje sud još za vreme svog života.

Zanima me ko govori o tome?

I još me zanima da li su očekivali baš drugi dolazak i sveopšte vaskrsenje i konačan sud ili su oni bili uvereni da je vaskrsenje već nastupilo, pa im je bavljenje pitanjem da li će duša da živi posle smrti kao meni pitanje da li da popijem još kap vode kad sam već sit žedan. Ne samo da mi je nepotrebna ta kap no mi brate i suvišna i pokvarila bi mi svu onu vodu koju sam popio potaman.

U svetom pismo nailazimo na reči koje vele: (opet po sećanju ne pamtim tačne citate) Ko je u sinu i sin u njemu taj smrti neće videti, te slična rečenica koja je otprilike: već je nastupio taj čas....

Dakle pitnje je vrlo direktno, jesu li možda ovde apostoli Hrista razumevali da je vaskrsenje gotova stvar, već dogodjeno,već izvršeno, već je nastupio taj čas, onaj ko veruje u mene i u meni je a ja u njemu njemu je već sve presudjeno, već sve dosudjeno, on je već u vaskrslome.....

A u simvolu vere kad govorimo o čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka, mi ustvari čekamo da se Hristos useli u nas. Nailazio sam ne često da nije samo telesna smrt realna i istinska smrt, može i živ čovek da bude mrtav za Hrista iako hoda iako diše iako se rukuje sa nama. Ko je živ a da nije u Životu i Život u njemu? Onaj ko diše vazduh samo? Ne bi rekao.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ko je u sinu i sin u njemu taj smrti neće videti, te slična rečenica koja je otprilike: već je nastupio taj čas....

Исус је крив што је наложио људе да ће доћи већ сутрадан. Пре него што обиђу градове у Јудеји. Зато је Павле јурио као суманут да проповеда његово име. Јер, овај само што није стигао. 

Дакле, Ис је тврдио да је васкрсење већ ту. Зато Павле, опет, вели да једва чека да умре и сједини се са њиме, да васкрсне у њему. Нема чекања неког тамо дана. СВА  Ис проповед говори о том дану који је већ настао и о онима који неће видети смрти. Протестанти покушавају да избегну тај проблем па кажу: Умреш спаваш неку хиљадарку година, и онда се пробудиш, као да ни ниси умро. - Јеси, умро си, живот и цела историја је текла. И свецима не можемо да се молимо јер дремају. 

Ако су пак свеци неке шмекерске душе које сада имају специјалне моћи, и уживају у рајским благодетима, онда је васкрсење тела бесмислено. 

Једино решење које остаје је моментално васкрсавање у телу по смрти. Не видим пак зашто би то васкрсење бивало темпорално, да сваки васкрсава у своје време, јер имамо једно васкрсење када је Ис све подигао са собом. То је моје становиште. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da u suštini niko od nas nema svoje vaskrsenje svi imamo samo i isključivo Isusovo vasksenje. Ono se već desilo.

Већ се односи и на "пре" стварања света, као што нас је Бог познао и пре стварања... 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

I još to što je Isus otvorio grobove to izgleda tamo ima smisao samo u fizičko vidnom otvaranju tog smrtnog kovčega sviju nas, vaskrsenje imamo samo Isusovo i ničije više.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Већ се односи и на "пре" стварања света, као што нас је Бог познао и пре стварања... 

Da rekao je EVO ME u suštini. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Pazi ti kakve im je sve tajne Hristos pokazivao u ono vreme, kakva čudesa, kakve tajne od postanka sveta na ovamo, pa preobraženje, pa oživljavanje mrtvih tela, pa na kraju i sopstveno vaskrsenje i stalno im je govorio da je to od PRE, ODUVEK, OD VREMENA KOJI NIKO NE MOŽE POJMITI ALI SE MOŽE JASNO RAZUMEVATI DA POSTOJI KAO PRE SVEGA i na kraju finale kao da im kaže a apostoli su to sigurno razumeli, kao da im kaže EVO SVE OVO ŠTO STE VIDELI I ŠTO U HILJADU KNJIGA NE BI STALO, SVE TO ŠTO NISTE MOGLI NIKAD NI ZNATI A SAZNAVŠI SHVATILI DA JE ODUVEK TU, SVE TO SAM JA. JA. i dade im Telo i Krv svoju..

Bogte....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da rekao je EVO ME u suštini. 

Изузетно је тешко место било за Оце оно из Јн 3, 13: Нико се није попео на небо осим Сина човечијег који је сишао са неба! 

Проблем је Син Човечији: ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου. Да каже Син Божији, онда би се могло односити на Логоса, Друго лице у Тројици. Овде, моје саучешће и оцима цркве, не говори о општењу својстава, него о Сину човечијем, а који је ванвременски. Тај текст је Аполинарија натерао да каже како је Ис са неба донео тело. И то мишљење је осуђено. Решење о општењу својстава је неубедљиво. Јер какво општење својстава имамо пре оваплоћења? А оци размишљају у карегоријама времена и деле га на пре и после. Мени је, прњема томе, једино логичко решење ово које сам понудио, а то је да је васкрсење а-темпорално. Зато он може да "сиђе" са неба.     

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...