Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија

Дејан

Препоручена порука

@Volim_Sina_Bozjeg Ма дорбо бе...може ту да се вади да још 150 протестантских секти настане. Има ту много тога. Ја сам писоау контесту мог коментара. Ево да ти буквалишем. Дође момак калуђеру и исповеди се, рецимо да "трља киту", да глед апорниће, да се не осећа добро али да н еможе без тога. Везе он нема ни о чему, и каже му калуђер да је то лоше зато, зато и зато. Дакле, неким законом детектује његов грех. Могли би сад философирати о друштвеним нормама и сл.

Павле говори о ослобађању од Закона, али не сматра Закон лошим. Друга је сад ствар што Закон не спашава и тд.

Говори о савести, они који немају закон савест им говоре шта ваља, па немајући закон испуњавају Закон. немој да дижеш причу ван икавих контеста....то што пишеш везе нема са мојим коменатаром. И ја сам, нескромно звучи, сасвим на месту конотирао Св. Павла ту.

Остави, бре, благодат, спасеење и др., причамо о нижим нивоима, слроз нижим. И то да грех не може да овлада човелом је чиста глупост. НАДглупост. Шта је овладало кољачима деце у јасеновцу и многим развратницима. Таман да сад причамо о томе како Господ налази у срцим људи нешто па им се "јави" и тако се поврате да не пређу невидљиву линију када грех владава човеком.

Отац Јустин пише у предговору Догматици, ако се добро сећам, да човек може бити гори од демона и усавршити грех гори од демона...не лупај плиз.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да ли се молиш са својом дјевојком, да ли ти је она дар од Господа, да ли благодарите када општите, да ли ти је са Исусом у срцу, да ли се молиш када полно општите, Исусовом или другом молитвом, да ли је покрет на било који начин везан за молитву, да ли су покрети душе: узбуђење, свршавање праћени или на било који начин молитвени, каква је улога ипостаси са којом општиш у односу према Христу, или просто да ли ти ту особу волиш и поштујеш на било који начин?

Ако је волиш и поштујеш на било који начин и у било којој мјери, онда си на тај начин и у тој мјери у поретку благодати.

На крају увјек нам је па и у полним односима ближи Дух Свети него демон, a десакрализација полног односа је камен темељац секуларизма, ако хоћеш и сатанизма, јер ако у "сексу" ниси свет и посвећен било брачно или монашки узалуд је вјера твоја, да не наводим примјере које православни сасвим природно сматрају скандалима.

Узгред не говори узалуд чика Фројд о подсвјесном које нас фундаментално одређују кроз комплексе везане за "чулни рад на бази елементарних нагона", премда је читав концепт патолошки није за занемарити јер како ћемо се освештати, ако молитва и Дух Свети не просвјетли подсвјест, полне органе уопште све "дјелове"  укљуујући и нашу околину.

Човјек коме је свјест освећена, а у подсвјести шта се крије, или руке су му пуне побожности, а у полним удима је безожан, такав је у борби или ће се сав освештати или сав оскрнавити. Концепт полуосвећења не постоји.

Pa, naravno da je postujem i volim,... veruj mi iza ovog forumaskog Boksita krije se jedna romanticna dusa...1306_womens 

Dok, ovo drugo, keks i vise duhovne stvari, osvecenje tela i zbira, mislim da ipak vise vazi ono....Не забрањујте се једно од другога, већ ако у договору за вријеме, да се постите и молите Богу;...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ćiriličar рече

@Volim_Sina_Bozjeg Ма дорбо бе...може ту да се вади да још 150 протестантских секти настане. Има ту много тога. Ја сам писоау контесту мог коментара. Ево да ти буквалишем. Дође момак калуђеру и исповеди се, рецимо да "трља киту", да глед апорниће, да се не осећа добро али да н еможе без тога. Везе он нема ни о чему, и каже му калуђер да је то лоше зато, зато и зато. Дакле, неким законом детектује његов грех. Могли би сад философирати о друштвеним нормама и сл.

Павле говори о ослобађању од Закона, али не сматра Закон лошим. Друга је сад ствар што Закон не спашава и тд.

Говори о савести, они који немају закон савест им говоре шта ваља, па немајући закон испуњавају Закон. немој да дижеш причу ван икавих контеста....то што пишеш везе нема са мојим коменатаром. И ја сам, нескромно звучи, сасвим на месту конотирао Св. Павла ту.

Остави, бре, благодат, спасеење и др., причамо о нижим нивоима, слроз нижим. И то да грех не може да овлада човелом је чиста глупост. НАДглупост. Шта је овладало кољачима деце у јасеновцу и многим развратницима. Таман да сад причамо о томе како Господ налази у срцим људи нешто па им се "јави" и тако се поврате да не пређу невидљиву линију када грех владава човеком.

Отац Јустин пише у предговору Догматици, ако се добро сећам, да човек може бити гори од демона и усавршити грех гори од демона...не лупај плиз.

Опет се позивам на Павла, који је опширно доживео Христа који испуњује а не укида закон.

С тога нам Писмо говори да није спасење нити престанак греха јуридички већ је у благодати Божјој.

Уклопи ово у твоје писање и добићеш решење у деловима где се питаш и у деловима где ти је загонетка.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Опет се позивам на Павла, који је опширно доживео Христа

А ја сам се позвао на Павла када говори о доживљају Закона док је био Савле...ти ниси уопште читао коментар мој, и то што причаш је грубо тумачење Римљанима, а што везе нема са коментаром.

Ја сам нагласио да црквена правила, или ти закон, или ти слободни стрелци, детектују грех и дају лек. Дакле, када неко везе нема, када чини што не ваља, савест га гони, осећа се лоше, дође у храм и удари на неког ревнитеља и овај му полупа психу, уместо да човеку олакша, меко га упути шта даље.

Нити је тај "духовник" доживео Христа, нити је тај несрећник доживео ишта, сем што је у пакленој паници и не зна куда удара.

Са једне стране му говори овај "духовник" како је то грех и још надодаје огњеве, а он, несрећник, већ ј еу гљу греха - па дупло гори сада. Не детектује Христос, осим пто тихо "шапуће" кроз савест, ништа човеку, него се човек фржи неких мораних норми. Управо оне човеку говоре је ли непто грех или није - док не пукне у главу. То су сложене ствари.

Хронологи је: Закон или моралне норме, следећи стадиј је савест, а врх је сусрет са Господом.Ко је још срео Госода ко Павле? Па не препричава Павле свој доживљај Хриуста него чини то али УЗВОДЕЋИ неуке и необлагодаћене, на ниском нивоу да им каже шта је и како је. Имаш 1000 "контрадикторности" ту...једна је, рецимо, кад каже да не чини оно што хоће, него оно што неће. У смислу чини он оно што га греховна природа "наговара", страсти терају, али "унутрашњи човек", икона Христова то уствари неће - то је шизофренија наше пале природе. Ти си почео да летиш по висинама, а коментар је на мастурбацију и на то како неки "духовници" оштећују ионако оштећену децу.

Павле не пише Петру, него простом народу, неуком, и пише неразумљиво јер је тематика сложена, толико да ни богонадахнута реч не може баш просто то да изрази. Није Павле на сипосуму на философском факултету, него чупа душе из ада...

И да Закон детекује грех! Кад ти ћаћа каже: не дирај то! То је закон. Кад ти поп каже: де трљај киту, закон је то. Е, сад падре мало тај закон коригухе, појапшњава....закон детектује грех, то је поента. Високо облагодаћени људи, који су постигли љубав, имају закон љубави, али који је тај који га има, ко је надишао закон? Бре, чалавек, Закон детектује грех! Закон држи свет у постојању, физички и духовни иако је Христос, и Дух и Отац иза Закона и сам(и) законодавц. Закон детектује грех, то је поента. И онда је поента: како тај закон тумачи Никодим, како Влада Димитријевић, како Зоран Ђуровић. То је поента коментара. Остави се дубиоза...

Подели на овим сајтовима

On 12.3.2021. at 11:30, Ćiriličar рече

Са једне стране му говори овај "духовник" како је то грех и још надодаје огњеве, а он, несрећник, већ ј еу гљу греха - па дупло гори сада. Не детектује Христос, осим пто тихо "шапуће" кроз савест, ништа човеку, него се човек фржи неких мораних норми. Управо оне човеку говоре је ли непто грех или није - док не пукне у главу. То су сложене ствари.

Поменух на теми о митарствима да ја никада нисам веровао у митарства, просто јер је то бесмислица. Али, није шија него врат, веровао сам да ако умреш неисповеђен идеш право у пакао (то му заправо дође можда још и горе него митарства, јер од митарстава можеш и некако да се избавиш, а од преког суда никако). Франци (познатији у нашег народа као лукави латини) зову то губљење стања благодати. Само што они верују да то важи само за смртне грехе. Пошто је у Православљу сваки грех смртан, јербо нема чистилишта, онда следи да ако умреш неисповеђен ма и за какав грех идеш у пакао. Мало је рећи да то води у лудило и пропаст. Те ствари омањују чак и као педашки алат кад се схвате озбиљно. Можда су добре за нецрквене широке народне масе, да их мало призову памети, и промене понашање бар за промил, али ако почнеш тиме да се озбиљно руководиш у животу угасио си га.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, mirko1929 рече

Само што они верују да то важи само за смртне грехе. Пошто је у Православљу сваки грех смртан, јербо нема чистилишта, онда следи да ако умреш неисповеђен ма и за какав грех идеш у пакао.

Брате, ово те је неко слагао. Исповест није услов ни за причешће ни за улазак у Рај. Сети се само Разбојника са крста. А шта ћемо са старозаветним свецима који се нису исповедали? 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Zoran Đurović рече

Исповест није услов ни за причешће

Негде сам чуо како отац Госјко Перовић рече, као ако се ниси дуго исповедио, причести се, па нека те мало савест пече за то што си (у)радио, мало да се смриаваш.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Zoran Đurović рече

Брате, ово те је неко слагао. Исповест није услов ни за причешће ни за улазак у Рај. Сети се само Разбојника са крста. А шта ћемо са старозаветним свецима који се нису исповедали?

Па сада то знам. Прекасно. Протекле две деценије сам провео у константној стисци и страху, вазда несрећан, намргођен и смртно озбиљан. И ко зна да ли ћу се икада опоравити од овога у чему сам сада. Али могу барем да укажем из прве руке на штетност одређених учења. Учење о митарствима је мени било непријемчиво, али сам веровао у подједнако погубну ствар. Кад размислим, Господ ме је опомињао током година, али кад нешто човеку постане дубоко усађено, тешко се мења. Читао сам нешто да је Мартин Лутер пре него што је прснуо, исповедао се дуго, па не стигавши ни да изађе из цркве, враћао се у исповедаоницу. Тешке су то патологије, а промовишу се као нешто добро.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

bre Drasko,,... kako za koju,... pa za greh i promenu na bolje i dobro i vrlinu...

Zezam te malo 

Izvini

Mislim da se kaže da su sinonimi 

A ako kažeš za istu stvar onda je to nešto treće 

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Исповест је једна ствар, а на покајање треба више гледати као на промену живота - васкрсење душе.

Тек када се човек покаје, тј. освести, може доћи и до исповести. 

Није покајање нека психолошка категорија, где ћемо да олакшамо себи савест, па Јово наново, већ суштинска промена човека. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вукашин рече

Исповест је једна ствар, а на покајање треба више гледати као на промену живота - васкрсење душе.

Тек када се човек покаје, тј. освести, може доћи и до исповести. 

Није покајање нека психолошка категорија, где ћемо да олакшамо себи савест, па Јово наново, већ суштинска промена човека. 

тачно, исповест не мора да значи и суштинско покајање...пре бих рекла да је преумљење = покајање. Исповест је само освешћење греха.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...