Jump to content

Отац Зоран Ђуровић постављен за духовника цркве Ружице у Београду

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 часа, Александар Милојков рече

"Католичанска вера зна за једног и јединог посредника Бога и људи, човека Исуса Христа (уп. 1. Тим. 2, 5), који је ради нас изволео да поднесе смрт, то јест казну за грех, без греха. Јер као што је само Он постао син човечији, да бисмо ми кроз Њега постали синови Божји, тако је само Он за нас преузео казну без [својих] злих заслуга, да бисмо кроз Њега ми без [наших] добрих заслуга стекли благодат; јер као што се нама није узвратило за дуг ни за какво добро, тако се ни Њему није узвратило ни за какво зло [=ми смо незаслужено добили живот, Он је незаслужено добио смрт. Моје појашњење]. Предајући своју љубав онима којима намераваше да дарује незаслужени живот, хтео је да ради њих претрпи незаслужену смрт".

Лесандро, убеђен сам, добро барата тематиком, бави се Августином озбиљно (за разлику од мене/нас), знамо из његових постова његов став о узроку пада и смрти - зато ме чуди што користи(ш) ову реч "казна". Лично сматрам да је треба избацити из теолошких текстова, сем у неком прикладном конотирању. Ствара забуну. И "план Б", Творчев, ако Адам одбије послушност Творцу, ако наступи смрт, је из љубави, не ради кажњавањ - верујемо. Мада се она користи често код Отаца, има онај "позадински" контекст - љубав Божија. Зато је треба избегавати да не ствара забуне код неупућених. Јер и иначе у народу је некако ушло да се Бог доживљава као неки бичевалац, јуридички. Знамо где су католици одлутали са тим. Или Ислам пун наредби, команди...

Адам је примио(заслуженуплату за грха - смрт, али узевши грехе на Себе Христос је примио (незаслужену) казну (као Човек) - смрт коју је победио (као Бог, зато ју је и узео на Себе, да би је разорио и васпоставио вечни живот самим Собом - Богочовеком). Адам је "само" пао у Творчев други план спасења, зато не може бити речи о казни, док је Христос примио главни терет тога, као и само казну, али од људи. Пошто Га кажњавају они у чијем стварању је учествовао, које хоће да спасе, тиме је казна заиста хиперказна.

Узгред буди речено - да је Творац предвидео само један план спасења, то би значило да Адам не би имао избора, а то би опет значило да Адам нема слободу да бира, а ако нема слободу значи да ту нема љубави. Пошто има слободу да бира, значи да је вољен. Ако су последице те слободе катастрофалне као сама смрт, значи да је велику слободу имао и био много вољен. То је крајња, непојмљива слобода и љубав, јер и када умре, ето Га, Син Божији који решава све то....казна? Не! Треба ту реч обилазити у великом кругу...па и ви који преводите да је преводите сходно контесту (Љубави Божијој)...

Пошто све то многи дбро знају, и ти Леаандро, дође му да као поред великог знања и труда правиш велики лапсус...јесу то баналне ствари, али су важне...па на томе се поделе стварају...ако ни Суд није буквално кажњавање, иако је Суд и есхатон крај тог процеса спасња, не може се на почетку процеса (стварање и пад) говорити о некој казни...свима познато, али стално се то понавља: "казна, казна, казна....и то унакарђује веру.

"Казна" и "страх од Бога" су две важне ствари које треба добро вагати када и како да се бирају...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 6 минута, Ćiriličar рече

Лесандро, убеђен сам, добро барата тематиком, бави се Августином озбиљно (за разлику од мене/нас), знамо из његових постова његов став о узроку пада и смрти - зато ме чуди што користи(ш) ову реч "казна".

На то и реагујем. Али у реду је, сад је већ Лесандро све лијепо разјаснио. "Циљ је обожење."

Подели на овим сајтовима

22. Pa ipak taj uzrok (Božju dobrotu radi stvaranja dobara), taj o onima kojima uzrok - kažem - tako pravedan i pogodan koji, pomno razmatran i neke'od stvari u pobožno promišljen, okončava sve prepirke među onima što istražuju sveukupnosti podrijetlo svijeta - neki krivovjerci1 nisu uvidjeli, jer ovu oskudnu i krhku smrtnost (kojoj treba tijelo), koja je došla od pravedne kazne....

sv.Avgustin Drzava Bozija 11,22.

1. Razriješivši ona veoma teška pitanja o postanku našeg svijeta o padu prvih te početka ljudskoga roda, sada (kao što zahtijeva i sam naš raspored predmeta) slijedi rasprava o padu prvoga čovjeka, zapravo prvih Ijudi, i o podrijetlu i širenju ljudske smrti. Jer Bog nije stvorio ljude na isti način kao i anđele (koji čak da su i zgriješili, uopće ne bi mogli umrijeti), nego tako da ako budu poslušni, slijedi im - bez posredstva smrti - anđeoska besmrtnost i blažena vječnost, dok će ih neposlušne smrt kazniti najpravednijom kaznom; o čemu smo već govorili i u prethodnoj knjizi.1

Drzava Bozija 13,1

Zbog toga treba priznati, kako prvi ljudi bijahu tako stvoreni da, kad ne bi bili zgriješili, ne bi iskusili nikakve smrti, ali ti isti prvi grješnici bijahu tako smrću kažnjeni, da što god poteče od njihova koljena, bude podložno istoj kazni. Jer se od njih i ne rađa drugo nego što su sami bili. Zapravo, prema veličini njihove krivice kazna je izmijenila narav nagore, tako te ono što je prvo bilo kazneno u prvim ljudskim grješnicima, slijedi naravno u ostalim što su se rađali.

Drzava Bozija 13,3

itd... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Bokisd рече

Drzava Bozija 13,3

Не кажем ништа на тему, али твој проблем је што не читаш дела, али имаш и друге о којима не бих. Милојко може да капира Августина, ти не. Јер је Милојко један од ретких Срба који јен читао Августина. Ти не спадаш у ту групу. 

Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar Можда би се могло размислити о преводу конкретног латинског израза код Августина. Свакако да ми је то добра и корисна идеја. Међутим имамо, на пример, и код Светог Василија Великог речи да је Бог Адама изагнао из раја "преведним судом".

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Bokisd рече

A sta ja da radim ne_shvata kada Avgustin pise tako kako pise i obrazlaze kako i zasto je to kazna i kako je to pravedan sud i slicno.

1) Ти не можеш ништа да радиш нити си позван ишта да радиш.

2) И ја могу да напишем да је праведно што ти је Бог ускратио - теби лично - светлост разума, али ћу другде образложити зашто је то тако или није тако. Тј. да си ти лично одговоран што си у помраченом стању свести. И то ти могу образложити без икакве сенке сумње. Бог ти не да да видиш јер се Бог гордима противи. - А све ове техникалије око воље, слободе итд, што овде и паметнији не проваљују, су ствари ван вашег досега. Као када би неко мени говорио о неким интегралима из математике а ја негирао да постоје. Ја о тој материји ништа не знам. Знам само да постоји математика. Али да се упустим у проблематику око интеграла, то ми личи као кад ти или Рођени узмете да причате о пелагијанизму. 

3) А шта Августин пише, то је тек перверзно када га ти "тумачиш". Не знам одакле ти образа да наводиш Аг, а ниси прочитао његово Де цивитате деи; и ти то знаш, као и ја, али ми није јасно твоје лудило да га цитираш без читања. Ти имаш озбиљне мождане проблеме.   

Подели на овим сајтовима

Стварно Боки, не каже ти човек безвезе, зар је могуће да некад не кажеш не знам, већ за све имаш одговор?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Александар Милојков рече

@Ćiriličar Можда би се могло размислити о преводу конкретног латинског израза код Августина. Свакако да ми је то добра и корисна идеја. Међутим имамо, на пример, и код Светог Василија Великог речи да је Бог Адама изагнао из раја "преведним судом".

Брале, ови нити разумеју језик на коме су настали ови текстови, нити пак потку. - Ми не можемо да измишљамо преводе, него само да интерпретирамо речено. Али за то треба дебела припрема. Морају текстови да се прочитају фундаменталистички, а онда да се читају инклузивно. Без тога су мртво слово на папиру.

Подели на овим сајтовима

У реду је да некоме прирасте на срце Августин, свако другачије доживљава Цркву, али он никада у правослаљу није био пресудан него само на Западу. Зато га и углавном зову блажени на Истоку јер њеогова теологија је реално погрешна. Оно што је овде проблем, што набуџени теолози који су на њему доктрирали постављају онда њега за неки репер у Цркви , али ајде то, него онда креће напада на православне Светитеље да су незналице, поилупепегијанци су Свет Николај или Св Ава Јустин. А они су за Августина измислили теологију. 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Onufrije рече

У реду је да некоме прирасте на срце Августин, свако другачије доживљава Цркву, али он никада у правослаљу није био пресудан него само на Западу. Зато га и углавном зову блажени на Истоку јер њеогова теологија је реално погрешна. Оно што је овде проблем, што набуџени теолози који су на њему доктрирали постављају онда њега за неки репер у Цркви , али ајде то, него онда креће напада на православне Светитеље да су незналице, поилупепегијанци су Свет Николај или Св Ава Јустин. А они су за Августина измислили теологију. 

Григорије Палама се не би сложио са тобом. Итекако га је користио у свом богословљу. Ово остало нећу ни да коментаришем. Лупаш глупости, као да дискутујеш ко је бољи клуб Партизан или Звезда и то на нивоу наложеног тинејџера, симпатизера навијачких група.

Подели на овим сајтовима

Што се тиче "блаженог", то смо примили од Руса. Грчка Црква нема тај термин. Свети Фотије Цариградски је Авгстина ословљавасо са Агиос (Свети).

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Zoran Đurović рече

1) Ти не можеш ништа да радиш нити си позван ишта да радиш.

2) И ја могу да напишем да је праведно што ти је Бог ускратио - теби лично - светлост разума, али ћу другде образложити зашто је то тако или није тако. Тј. да си ти лично одговоран што си у помраченом стању свести. И то ти могу образложити без икакве сенке сумње. Бог ти не да да видиш јер се Бог гордима противи. - А све ове техникалије око воље, слободе итд, што овде и паметнији не проваљују, су ствари ван вашег досега. Као када би неко мени говорио о неким интегралима из математике а ја негирао да постоје. Ја о тој материји ништа не знам. Знам само да постоји математика. Али да се упустим у проблематику око интеграла, то ми личи као кад ти или Рођени узмете да причате о пелагијанизму. 

3) А шта Августин пише, то је тек перверзно када га ти "тумачиш". Не знам одакле ти образа да наводиш Аг, а ниси прочитао његово Де цивитате деи; и ти то знаш, као и ја, али ми није јасно твоје лудило да га цитираш без читања. Ти имаш озбиљне мождане проблеме.   

To ja karikiro, :D da ipak naglasim da je jednostavno razumeti coveka sta tu pise, pa nije to nuklearna fizika, covek o tome i tako pise i obrazlaze kroz nekoliko glava te svoje knjige, ako neko ima problema percepcije sa tim, opet moram da kazem, a sta ja tu mogu da radim. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Вукашин рече

Стварно Боки, не каже ти човек безвезе, зар је могуће да некад не кажеш не знам, већ за све имаш одговор?

Pa da ja tebe pitam jedno pitanje, ajd procitaj 13 knjigu prvih 6 glava Drzave Bozije i eto protumaci mi sta tacno pise tamo Avgustin i da li kada kaze jedno 10 puta da je smrt kazna za greh pravednom osudom, e kazi ti meni da li je to tako kako covek kaze,..... ili mozda ima neki skriveni, misticni, duboko teoloski ili neki potpuno deseti kontekst,..... koji ja ubogi ne mogu da prokljuvim....:D

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Onufrije рече

У реду је да некоме прирасте на срце Августи

Ти си само будала. И то тешка. Ја не бих олако схватио такав суд од Аве Римског. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...