Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 13 часа, Inženjer Djatlov рече

@Bokisd Uf, kakvi razbojnici... Neka bude primer muž i žena se vole, a hindusi su ili ateisti, je l' ta ljubav među njima prava, Hristova, ili je to iluzija?

Bre Inzenjer, kako Hristova ljubav, ako hindusi uopste i ne veruju u Hrista ili cak i nesto gore misle o njegovoj licnosti i misiji koju je imao, to je nelogicna stvar.

Muz i zena se vole, pa to je bracna ljubav, prirodna ljubav izmedju razlicitih polova, tako je po prirodi, tako smo stvoreni da postoji medjusobna ljubav i privlacnost izmedju muskarca i zene.

Ja ne znam kako tu moze da bude paralela sa ljubavlju u Hristu, pa valjda prvo moras u Njega da poverujes i da malo vidis ko je On i kakva je licnost, i onda polako da imas i ljubav Hristovu, ne znam kako drugacije.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Bokisd Nesvesna? Koja je razlika između prirodne i Hristove? Taj muž se npr. žrtvuje u nekoj situaciji i da život za tu ženu, koji motiv ga je nagonio na to, da nadiđe sopstvenu prirodu i žrtvuje sebe?

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Ma kakvi, dogmatika, jos nisam poco ni uvod. 0512_music

Sve se meri sa krajem istorije i Vaskrsenjem tela, pa vaskrsenje tela i pobeda nad smrcu i propadanjem i truleznoscu jeste najveca tajna i cilj i sustina i smisao nase vere, nema nista vece od toga na ovom svetu. I sve ljude ocekuje opste vaskrsenje tela na kraju vremena i sveta i samo tada ce biti pobedjena smrt i truleznost i tada ce se svakome dati po delima, i samo tada ce biti nagrade i samo tada ce se otkriti buduce carstvo Bozije u svoj svojoj punoci i blagodati.

Svi ga cekaju, i oni koji su mrtvi telom i zivi dusom u zagrobnom zivotu, kao i mi i oni koju su zivi u ovom telu i veruju u vaskrsenje tela, nema tu razlike, ne moze se bez vaskrsenja dostici buduce carstvo Bozije i svi cemo u tom vremenu vaskrsenja da budemo jednaki i svi moraju da ucestvuju u vasksenju tela, tako da i Matej i svi upokojeni tek ih sve ocekuje vaskrsenje tela i Sud nad svim nasim delima i buduce carstvo.

Nema tu Petrovicu mesta nekim umnim spekulacijama i raznim hipotezama sta bi bilo kad bi bilo sa dusama upokojenih ljudi u zagrobnom zivotu, i kao da njihove duse odmah staju pred nekim vanvremenskim sledom dogadjaja tamo u tom drugom duhovnom i andjelskom svetu, nema preskakanja za nikoga jer mi bez vaskrsenja tela nismo ceo covek kako smo i stvoreni u pocetku i ne mozemo bez vaskrslog i duhovnog i preobrazenog tela da nasledimo buduce carstvo Bozije.

Ne moze se poistoveti sa tim pravoslavnim Hristom, jednostavno svestenicka i blagodatna sluzba je spojena sa validnim kanonskim svestenstvom i sluzbom samo u pravoj i istinitoj crkvi, da li oni kao RK imaju dodirnih tacaka sa Hristom, po logici stvari trebalo bi da imaju, kako i kojim nacinom ne znam, preko zakonskog i validnog kanonskog svestenstva tesko, mozda preko nekih drugih dodirnih tacaka, koje su to stvari nemam pojma i to se vec tice njih samih tamo u RK i njihove licne vere u Boga i molitve i njihovih dela i svega ostaloga sto moze da cini jednog hriscanina.

Nema sta da se stidim, pricali smo o tacnoj percepciji vere i tradicije i predanja, ne o tome ko ce da bude blizi nekome, i tom smislu ne moze Sonja glumica da bude bas tacan reper sta je tacno predanje i tradicija i sta Dogmatika kao nauka predstavlja za jednog hriscanina, ja ne znam da se ona uopste i bavila ozbiljnije tim stvarima.

Kada bi se tvoje misli dosljedno sprovele do kraja doslo bi se do toga da katolici i ne umiru jer samo je smrt pravoslavnih prava smrt, ali nemas naviku da sire ispitas svoje izjavev i to koliko zaista mogu da stoje.

Ukratko, ti sve mjeris vjecnoscu u koji si ucitao vrjeme, ali ne bi da preispitujes to sto zamisljas, kao da je to dogma.

Tehnomanijace, ukazao sam ti na ljubav nekih ljudi, bilo kojih konkretnih ljudi, zasto odmah potezes neki tekst o ljubavi pa bio on i biblijski?

Nije himna o ljubavi ljubav, neko neki govor o fenomenu ljubavi, prica o ljubavi dvoje ljudi koja se ponavlja u skoro svakom zivotu id Adama na ovamo.

Ne javlja se ljubav citanjem Himne o ljubavi, nego se himne javljaju da opjevaju fenomen ljubavi.

Bokjevo konfrsionalno  "pravoslavlje" se zavrsava vicom, Srbin Musliman i Hrvat odu na pijacu i kupe po kilo jabuka, onda srbin jede pravoslavne jabuke, Musliman muslimanske jabuke, a Hrvat hrvatske, a samo Srpske jabuke su prave, i kad mu kazes sve su jabuke pravoslavne drugih nema, pravoslavne jabuke jedu i Hrvati, jer je pravoslavni Bog stvorio sve pa i jabuke, Zurlot brani pravoslavlje tako sto kaze ne! 

Подели на овим сајтовима

@Bokisd  po tebi bibliski tekst, dogmati su izvor vjere, vjera sama, a ne izraz vjerujucih koji na razne nacine izrazavaju ono u sta vjeruju i objasnjavaju u sta ne vjeruju.

Po tebi je neka istina o Isusu, npr, da je bio na Galilejskom jezeru, isto sto i sam Isus Hristos! 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

Bre Inzenjer, kako Hristova ljubav, ako hindusi uopste i ne veruju u Hrista ili cak i nesto gore misle o njegovoj licnosti i misiji koju je imao, to je nelogicna stvar.

Muz i zena se vole, pa to je bracna ljubav, prirodna ljubav izmedju razlicitih polova, tako je po prirodi, tako smo stvoreni da postoji medjusobna ljubav i privlacnost izmedju muskarca i zene.

Ja ne znam kako tu moze da bude paralela sa ljubavlju u Hristu, pa valjda prvo moras u Njega da poverujes i da malo vidis ko je On i kakva je licnost, i onda polako da imas i ljubav Hristovu, ne znam kako drugacije.

Та љубав је дар. Ко је дарује Боки,  свима?

Ко дарује љубав некоме без икаквих заслуга? 

Има ли неко ко воли све људе и не тражи своје?

Потпуно је други падеж ко је захвалан на дару, ко разуме дар и поштује Дародавца како доликује а ко не. И за то постоји одговорност. Ал дарови се дарују

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Inženjer Djatlov рече

@Bokisd Nesvesna? Koja je razlika između prirodne i Hristove? Taj muž se npr. žrtvuje u nekoj situaciji i da život za tu ženu, koji motiv ga je nagonio na to, da nadiđe sopstvenu prirodu i žrtvuje sebe?

По Бокију Индуси не воле своје жене а добри Самарјанин не може да постоји.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Вилер Текс рече

Овако мисли и Фрањо Туђман.

Inače Tuđman je izašao na doktorat kod Žarke Vidovića, pošto mu je rad bio komunističi foldoktorat, oborio ga je, poslje su nasli drugu komisju. Ja sam diplomirao kod njega, i kada sam dao rad, sutra smo se našli rekao mi je: Nisam mogao da spavam od uzbuđenja , trebaš ovo da objaviš.

Подели на овим сајтовима

On 30.5.2022. at 22:57, Inženjer Djatlov рече

Koliko razlicitih motiva imamo da se neko zrtvuje za nekoga pa gde tu da nadjemo Hrista i ljubav, cak moze da bude i dobrih i losih motiva da se neko zrtvuje za nekog i kako da recimo u losem motivu nadjes pravu ljubav i jos i to Hrista i ljubav, ko moze takav jedan los motiv za zrtvu da poistoveti sa verom u Hrista, ili cak i dobar motiv ali koji opet nema nikakvih dodirnih tacaka sa verom u Hrista, sto znaci da sama zrtva ne znaci da motiv moze automatski da upucuje na Hrista.

I to pogotovo narocito ako govorimo o toj .... svesnosti..... tek tu sta da pricamo o tome da neki motiv upucuje na Hrista,.... ili na to da motiv ka Hristu moze da bude medju hindusima koji veruju u ko zna koliko razlicitih bogova znaci tamo postoji mnogobozstvo i neznabozstvo i kako tek tada moze biti tu neka svesnost i motiv koji upucuje na Hrista.

Tako slicno i muz i zena, koji to motiv moze da bude da se zrtvuje za svoju zenu, pa zasto ne bi bio prirodan motiv, tj. da po prirodi postoji tako jaka privlacnost i veza izmedju muskarca i zene da muskarac moze da zrtvuje sebe zbog toga sto postoji tako jedna jaka prirodna ljubav i veza i zajednica izmedju njih. I opet ako ubacimo svesnost tu jos manje postoji verovatnoca da motiv moze da upucuje na Hrista.

A i na kraju krajeva mi ne pricamo o zrtvi, nego o zivotu muza i zene u normalnom hinduskom braku gde oni veruju u ko zna koje i kakvo bozanstvo i ko zna kakva dela imaju, kako tu da nadjemo Hrista i veru u Njega, narocito sto ljudi tamo svesno veruju u neka druga bozanstva i bogove i to mozda cak i suprostavljene u nekom smislu. To je tamo totalna konfuzija i gde je tu onda Hrist.

Подели на овим сајтовима

On 31.5.2022. at 6:43, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Kada bi se tvoje misli dosljedno sprovele do kraja doslo bi se do toga da katolici i ne umiru jer samo je smrt pravoslavnih prava smrt, ali nemas naviku da sire ispitas svoje izjavev i to koliko zaista mogu da stoje.

Ukratko, ti sve mjeris vjecnoscu u koji si ucitao vrjeme, ali ne bi da preispitujes to sto zamisljas, kao da je to dogma.

Tehnomanijace, ukazao sam ti na ljubav nekih ljudi, bilo kojih konkretnih ljudi, zasto odmah potezes neki tekst o ljubavi pa bio on i biblijski?

Nije himna o ljubavi ljubav, neko neki govor o fenomenu ljubavi, prica o ljubavi dvoje ljudi koja se ponavlja u skoro svakom zivotu id Adama na ovamo.

Ne javlja se ljubav citanjem Himne o ljubavi, nego se himne javljaju da opjevaju fenomen ljubavi.

Bokjevo konfrsionalno  "pravoslavlje" se zavrsava vicom, Srbin Musliman i Hrvat odu na pijacu i kupe po kilo jabuka, onda srbin jede pravoslavne jabuke, Musliman muslimanske jabuke, a Hrvat hrvatske, a samo Srpske jabuke su prave, i kad mu kazes sve su jabuke pravoslavne drugih nema, pravoslavne jabuke jedu i Hrvati, jer je pravoslavni Bog stvorio sve pa i jabuke, Zurlot brani pravoslavlje tako sto kaze ne! 

Evo izvedi, bas me interesuje kako ces to odraditi na osnovu onoga sto sam pisao u porukama,.... srecno....:stadaradim:

Ako pricas o ljubavi i ako pricamo o Hristu i ljubavi koja proistice iz te vere u Hrista, onda valjda trebamo da pricamo na osnovu nase vere i biblijske perspektive. Jedino ako mislis da filozofiramo o ljubavi, okej, moze i tako ako oces, ali valjda trebamo da pricamo o ljubavi koja proistice iz biblijske perspektive i zato sam i pomenuo Himnu ljubavi.

Ne, nego Boki pise da su neke jabuke zdrave i dobre za jelo, dok su neke jabuke pokvarene i nisu dobre za jelo i mozemo sa razboleti. Jel su jabuke u jeresima i raskolima iste kao u pravoj crkvi, jesu, ali jesu li zdrave ili pokvarene ? 

O tome Petrovicu pricamo. Ti ako mislis da je jabuka kod Muslima zdrava iako oni pricaju da je Hristos samo jedan od bozjih proroka i to jedan Alahovih proroka, onda ne znam sta da ti recem.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

@Bokisd  po tebi bibliski tekst, dogmati su izvor vjere, vjera sama, a ne izraz vjerujucih koji na razne nacine izrazavaju ono u sta vjeruju i objasnjavaju u sta ne vjeruju.

Po tebi je neka istina o Isusu, npr, da je bio na Galilejskom jezeru, isto sto i sam Isus Hristos! 

A bre Petrovicu pa sta drugo moze da bude izvor vere nego biblijski tekst i sto je mnogo znacajnije, pravo i tacno razumevanje i tumacenje biblijskog teksta, jer to da verujuci na razne nacine izrazavaju ono sto veruju na osnovu biblijskog teksta moze da nas odvede na kraju u protestantizam.

Nisi mi bas jasan kako si doso do ovog razmisljanja, delujes mi kao crkven covek koji poznaje dobro veru i crkvu i istoriju crkve.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Вилер Текс рече

Та љубав је дар. Ко је дарује Боки,  свима?

Ко дарује љубав некоме без икаквих заслуга? 

Има ли неко ко воли све људе и не тражи своје?

Потпуно је други падеж ко је захвалан на дару, ко разуме дар и поштује Дародавца како доликује а ко не. И за то постоји одговорност. Ал дарови се дарују

Pa mi smo to dobili bez ikakvih zasluga i odgovorili na taj dar, inace ako ne odgovorimo da li onda dar koji se daruje moze biti na korist ?

Ili kako da prepoznamo darodavca ako ne odgovorimo i prepoznamo dar i Darodavca ?

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Вилер Текс рече

По Бокију Индуси не воле своје жене а добри Самарјанин не може да постоји.

Procitaj pazljivo moju poruku, mislim, bre Teks, nisam jos toliko odlepio :0426_feel:da negiram ljubav izmedju muskarca i zene, to je jedna od najjacih prirodnih veza i ljubavi, ljubav izmedju muskarca i zene, i nema veze sa bilo cijim verovanjem.

Uzmi neko tumacenje price o Samarjaninu i onda da pricamo, ne moze to tako bas napamet da pricamo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Procitaj pazljivo moju poruku, mislim, bre Teks, nisam jos toliko odlepio :0426_feel:da negiram ljubav izmedju muskarca i zene, to je jedna od najjacih prirodnih veza i ljubavi, ljubav izmedju muskarca i zene, i nema veze sa bilo cijim verovanjem.

Uzmi neko tumacenje price o Samarjaninu i onda da pricamo, ne moze to tako bas napamet da pricamo.

Чији је дар та љубав према својој жени или мајци или ближњему коју има неки Индус? Не врдај.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

Pa mi smo to dobili bez ikakvih zasluga i odgovorili na taj dar, inace ako ne odgovorimo da li onda dar koji se daruje moze biti na korist ?

Ili kako da prepoznamo darodavca ako ne odgovorimo i prepoznamo dar i Darodavca ?

Јел ти мене сматраш за кретена?

Питао сам те конкретно а ти по обичају одговараш на нешто што те не питам. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...