Jump to content

Владика Порфирије изабран за новог патријарха

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

Нигде нисам рекао да га Бог не може спасити, нити му не може послати своју благодат. То што си урадио зове се замена теза.

А сад ти мени реци да ли ти можеш рећи за Соњу Савић да је сигурно у Царству небеском и да по њеним молитвама  и ми можемо да се надамо доспећу у Царство небеско? Или, можеш ли рећи да је сигурно у Царству небеском неко други кога познајеш, неки твој парохијанин или било ко? 

па то и јесте проблем да је рекао сигурно, а знамо шта пише у Писму ко може бити једини сигуран.

С друге старне, када је умро Владика Милутин било је да ће се молити за нас у Царству и да су около на опелу анђели,  или је било на схарани Патријарха Павала да Васељенски каже како се Патријарх моли пред престолом Божијим, а да није још проглашен за Светитеља. 

У то сви верујемо, мислим да нема дилеме.

Даље, има код Митрополита Зизијуласа на ту тему да ће бити великих изненађења на Страшном Суду, ово наравно у неком екуменском смислу како неће само православни да се спасу и да се умањи значај ако је неко моралан јер то није онтолошки довољно:D

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Не дајем никоме улазнице за рај, све је у Божјој руци. Само кажем да нико не може са сигурношћу тврдити за било кога да је у Царству небеском

Знам да ти никоме не дајеш улазнице за Рај, код тебе сви падају на испиту. :))

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вилер Текс рече

Знам да ти никоме не дајеш улазнице за Рај, код тебе сви падају на испиту. :))

Добро, ако те чини срећним, можеш и овом сопственом каламбуру да се смејеш, не браним. Занимљиви су ми, иначе, људи  који (тобожњим) хумором затрпавају разговор.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Добро, ако те чини срећним, можеш и овом сопственом каламбуру да се смејеш, не браним. Занимљиви су ми, иначе, људи  који (тобожњим) хумором затрпавају разговор.

Шта бре затрпавам? Постављаш се у улогу религиозне полиције. А ни шале волиш...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Вилер Текс рече

Не читаш Роки. Верујем је синоним сигуран сам. А ипак се молим за њихово спасење.

Луташ, покушаваш да се извучеш. Ако си сигуран да је неко спасен, онда се не молиш за његово спасење. Јер како гласи та молитва? "Боже, молим те спаси мог пријатеља ...." А то значи да мислиш да није спасен. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Onufrije рече

па то и јесте проблем да је рекао сигурно, а знамо шта пише у Писму ко може бити једини сигуран.

С друге старне, када је умро Владика Милутин било је да ће се молити за нас у Царству и да су около на опелу анђели,  или је било на схарани Патријарха Павала да Васељенски каже како се Патријарх моли пред престолом Божијим, а да није још проглашен за Светитеља. 

У то сви верујемо, мислим да нема дилеме.

Даље, има код Митрополита Зизијуласа на ту тему да ће бити великих изненађења на Страшном Суду, ово наравно у неком екуменском смислу како неће само православни да се спасу и да се умањи значај ако је неко моралан јер то није онтолошки довољно:D

Ontoloski optrci par krogova oko zgrade.

@Родољуб Лазић Evo o cemu ti pricam ti spocitavas Patrijarhu da on ili ne zna za strasni sud ili nevjeruje u njega ili nesto slicno odnosno da je rekao nesto kontra onoga sto si sad  napisao, ti bi Patrijarha na vjeronauku kod Boksida slao, nevalja ti citanje. I ispade ti u svojoj glavi pravoslavniji.

Sta bi od ostatka primjedbe, razdaje li se blagodat od Mateja na nas?

Klasican primjer cjedjenja komaca i gutanja kamile.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Шта бре затрпавам? Постављаш се у улогу религиозне полиције. А ни шале волиш...

Чиме се постављам у улогу религиозне полиције? Тиме што не прихватам да ико на земљи може рећи за неког да је сигурно спасен? То блге везе нема са религиозном полицијом, ако капираш.  

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Родољуб Лазић рече

Чиме се постављам у улогу религиозне полиције? Тиме што не прихватам да ико на земљи може рећи за неког да је сигурно спасен? То блге везе нема са религиозном полицијом, ако капираш.  

Niko to nije ni rekao. To je tvoje maloumno citanje, ucitavanje i spocitavanje. Ako ti mislis da nas Patrijarh zivi u takvoj zabludi i siri je, ti si onda totalni debili.

A za razdavanje blagodati sto se povuce? To si pravilno razumio.

Postavljas se za policajca time su govoros sta ko moze reci, a sta ne.

I to za onog glupog policajca koji ne razumje nego samo slusa i prenosi ono sto cuje, a to sto cuje je iskrivljeno njegovim maloumnim i malicioznim uhom koje cuje ono sto hoce i liseno je sluha, jer tako i pristupas be jao cedo nego kao isljednik vjere, bez formalnih kompeticija u totalnom autu.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Родољуб Лазић рече

Луташ, покушаваш да се извучеш. Ако си сигуран да је неко спасен, онда се не молиш за његово спасење. Јер како гласи та молитва? "Боже, молим те спаси мог пријатеља ...." А то значи да мислиш да није спасен. 

Ти не дозвољаваш да неко буде сигуран (а то није јуридички и судски термин) у нечије спасење. Ти луташ. И не мислиш да си прашина но стена. А сви смо прашина. И не разумеш туђа молитвена и благодатна искуства а о истима судиш.

Подели на овим сајтовима

On 23.5.2022. at 23:14, Hadzi Vladimir Petrovic рече

To ti i govorim ti bi iz plicaka da ulovis kita sa opremom za girice, ali uzivas misleci da si kitolovac, izvini sto sam te ometao u dusevnom samozadovoljavanju.

U dubokom si iskusenju i ne mogu ga opisivati po povrsini nego tamo gdje se sakrilo, jer prelest je mehanizam.

Oki doki Petrovicu.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Gubis energiju kad masis poentu, a kad pogodis poentu i od moje malenkosti ce te pogoditi blagodat. Tvoj stav da je neko ko ima problem sa narkoticima lisen molitve i blagodati je problematican, ali nije to ono sto sam zelio reci, niti da je Patrijarh sveta krava, naprotiv da se ne ponavljam, napisah li gore, pa mi je nejasno zasto to previdjas jer ti nisi glup i ako si u prelesti.

Problematicna je Vasa pozicija sa koje kritikujete a glupave su i teme, objasnicu i jedno i drugo: 

Boksid i ti nastupate sa "tradicionalistickih" pozicija, ne zalazete se vi za nosenje opanaka i sajkaca i ocuvanja heklanja i starih zanata, nego za ocuvanje vjere pravoslavne (a umisljate da ste u tome bolji od Sabora:bu:), odnosno za duhovni a time i svaki drugi opstanak naseg naroda i smisla uopste, niti vi pod ekumenizmom podrazumjevate spasavanje jeretika i objavljivanje Hrista neznazbocima svih vrsta, jer onda ne bi ni bili protiv, nego ekumenizmom nazovate demensko djelovanje koje razara Crkvu, unijacenje, prevjeravanje jednom rjecju izdaju vjere pravloslavne onkakvu istu koju je pocinio Juda Iskariotski.

Razumjem Vasu poziciju i svakom je jasno, priznali vi to ili ne da je to manj vise  vasa pozicija, koja je takodje za preispitivanje, da li je Bogom data, i na koji nacin je utemeljena i stecena.

Tako da ni ja ne trosim previse rjeci, sa perverznih i neutemeljenih pozicja sumljucite za izdaju vjere i preljubu sve i svakoga umisljajuci da ste pravovjerni i neka vjerska policija, vi ste druga strana unijatske propagande o kojoj ste ovisni, jer da nje nema ne bi ni bilo Vase pozicije, koja je utemeljena na zapadnim metafizickim poimanjma istine, logici i sl. Oci su tu samo predmet obrade zapadnim metodom.

Zbog tih zamumuljenih optuzbi i sumlji za preljubu, zbog neutemeljenog mjesta sa kojeg se vrsi kritika, banalnih razloga, ispricah vam u prici o Tasi i Tijanicu.

Nije isto pricati sa turbo pjevacicom i napraviti raskol i Ukraini ili Pecarsiju.

Niti je isto upasti na Egzit jer sa Egzita ce njemu doci rastureni da bi na njoh trodio dvoje resurse, pa makar i samo vrjeme ili poslovno sticati sa kartelom i prenjeti mu u vlasnistvo Tvrdos vinariju. Pa sad svakom po istu porciju.

Evo Kacavende, ima svoje probleme, ali nije vjeru izdao i stradao je jer nije izdao vjeru, pa onda su mu iznjeli prljav ves, a blagpdatan je covjek.

Optuzba za vjeru je najteza i najgora uvreda, jer udara u sustinu, zato ni nemojte okolisati, niti se ti  Boksid zaustavljaj i ne gledak sto si na canku onoga kojeg kritikujes nego udri pravo u sredinu. 

Nemoj kao ovi moji ovde jedu hljeba od +Hriza, a idu okolo sa nekim pricama kojima im je neko napunio glavu sa ko zna kakvim namjerama. 

Odes i kazes mu u lice javno i skroz, to je najlakse i najplodotvornije, ja sam tako govorio kada sam nesto imao i +Porfiriju i +Ignjatiju i +Atanasiju i +Davidu... i smatram da je to izraz postovanja, ako zamjeram da iznesem, ako mi nije jasno da pitam, sa +Grisom komuniciram preko dousnika i javno, on vise voli tajno, ali ni za njega ne mislim da je izgubio vjeru, nego da se zapleten bori. 

@Bokisd

Cini ti se nema tu nikakve optuzbe da je neko izdo veru i slicno, jednostavno postavljamo pitanja zasto je Patrijarh resio da ide na Matejevu sahranu i sluzbu i da li bas mozemo da prihvatimo sve sto je rekao u vezi Mateja i njegove smrti i sudbine njegove duse, ja mislim da nije bas trebao, neki misle da je bilo ok, i sta sad jel smak sveta, pa nije, razlicita misljenja, pa ne mozemo da budemo bas isti u svemu.

Ekumenizam isto nije sad to bas granicno pitanje izdaje vere, nego preispitivanje da li je dobar i da li moze da ponudi resenje za jedinstvo na pravim i istinskim osnovama, nesto slicno kako je to radio sv.Justin koji je bio jak u osudi i izoblicavanju ekumenizma ali nije nikoga optuzivao za izdaju vere i slicno.

Sto se tice pozicije, pa zasto je tradicionalna pozicija problem, i zasto ne bi preispitivati crkvene i verske stvari i danas kao sto su na tim tradicinalnim osnovama radili u proslosti, pa to je radio sv.Justin kroz svoju Dogmatiku i kroz druga pisanija. Neko rece da je Savickoj bila uzor Dogmatika Justina, zasto ne bi mogla da bude i nama, pogotovo sto je velika verovatnoca da ipak mi mozemo mnogo bolje da razumemo Dogmatiku od Savicke, koja nije bolji glumac od nas, kad bi se salili. :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Cini ti se nema tu nikakve optuzbe da je neko izdo veru i slicno, jednostavno postavljamo pitanja zasto je Patrijarh resio da ide na Matejevu sahranu i sluzbu i da li bas mozemo da prihvatimo sve sto je rekao u vezi Mateja i njegove smrti i sudbine njegove duse, ja mislim da nije bas trebao, neki misle da je bilo ok, i sta sad jel smak sveta, pa nije, razlicita misljenja, pa ne mozemo da budemo bas isti u svemu.

Ekumenizam isto nije sad to bas granicno pitanje izdaje vere, nego preispitivanje da li je dobar i da li moze da ponudi resenje za jedinstvo na pravim i istinskim osnovama, nesto slicno kako je to radio sv.Justin koji je bio jak u osudi i izoblicavanju ekumenizma ali nije nikoga optuzivao za izdaju vere i slicno.

Sto se tice pozicije, pa zasto je tradicionalna pozicija problem, i zasto ne bi preispitivati crkvene i verske stvari i danas kao sto su na tim tradicinalnim osnovama radili u proslosti, pa to je radio sv.Justin kroz svoju Dogmatiku i kroz druga pisanija. Neko rece da je Savickoj bila uzor Dogmatika Justina, zasto ne bi mogla da bude i nama, pogotovo sto je velika verovatnoca da ipak mi mozemo mnogo bolje da razumemo Dogmatiku od Savicke, koja nije bolji glumac od nas, kad bi se salili. :D

Jeste velika je vjerovatnoca, jer imas visoko misljenje o sebi, kao sto je i velika vjeravatnoca da bolje od Patrijarha znas sta treba da radi, govori i gdje da ide.

Pa ti vidi u koju tradiciju i osnov spadas:))).

Nije problem tradiciinalna pozicija, problem je da li je autenticno tradicionalna.

Biti u kontinitetu znaci biti isti sa nasim predhodnicima, opet i opet ista zajednica, a to je ono sto nam omogucuje liturgija, da budemo na Hristovoj Veceri sa Savom i svima koji ce doci, sto ne znaci da treba da nosimo toge ili da se ponavljamo bukvalno, povrsno, nego autenticno, sto znaci i savremeno, savremeno i tradicionalno i futuristicki, sve je to jedno te isto i u skladu kada je na pravi nacin crkveno.

Ako se bukvalno drzis teksta to samo zbaci da si olako pomislio da si ga shvatio, da ti netreba drugi da udje sa tobom u Slovo, nego da mnis da je to datost, a ne ziv tekst koji trpi preobrazavanja iz slave u slavu.

Svetogorci kazu bolje 100 puta procitati jednu knjigu nego 100 knjiga jednom, zasto? Pa zato sto se ta jedna daje uvjek u novom i dublljen smislu. 

Nego vidim da zalud pisem, vise se ti volis vrtoti u svome krugu nego cuti sta ti se zbori, jer si vec srce zatvorio.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Jeste velika je vjerovatnoca, jer imas visoko misljenje o sebi, kao sto je i velika vjeravatnoca da bolje od Patrijarha znas sta treba da radi, govori i gdje da ide.

Pa ti vidi u koju tradiciju i osnov spadas:))).

Nije problem tradiciinalna pozicija, problem je da li je autenticno tradicionalna.

Biti u kontinitetu znaci biti isti sa nasim predhodnicima, opet i opet ista zajednica, a to je ono sto nam omogucuje liturgija, da budemo na Hristovoj Veceri sa Savom i svima koji ce doci, sto ne znaci da treba da nosimo toge ili da se ponavljamo bukvalno, povrsno, nego autenticno, sto znaci i savremeno, savremeno i tradicionalno i futuristicki, sve je to jedno te isto i u skladu kada je na pravi nacin crkveno.

Ako se bukvalno drzis teksta to samo zbaci da si olako pomislio da si ga shvatio, da ti netreba drugi da udje sa tobom u Slovo, nego da mnis da je to datost, a ne ziv tekst koji trpi preobrazavanja iz slave u slavu.

Svetogorci kazu bolje 100 puta procitati jednu knjigu nego 100 knjiga jednom, zasto? Pa zato sto se ta jedna daje uvjek u novom i dublljen smislu. 

Nego vidim da zalud pisem, vise se ti volis vrtoti u svome krugu nego cuti sta ti se zbori, jer si vec srce zatvorio.

Imam u odnosu na Savicku, verovatno nije ni tesko. :stadaradim:

Pa Patrijarh je javna licnost, ima odredjenu javnu funkciju i sa te strane se gledaju i komentarisu svi njegovi postupci, on sigurno misli da radi sto je najbolje u njegovoj moci i razmisljanju, mi komentarisemo koliko je moguce objektivnije te njegove postupke i ne vidim tu neki veliki problem, pricamo o principima.

Mi nemamo nepogresivost jednog coveka, narocito u oblasti vere, jos manje je verovatno kada gledamo postupke crkvenih lica i zasto se onda to principijalno ne bi odnosilo i na Patrijarha, pa p.Pavla su 'secirali' toliko puta za razne stvari, jel mozemo i p.Porfirija po neki put, i jedan i drugi su bili i jesu na istoj 'funkciji' Patrijarha, zasto bi onda neko bio izuzet, jer pricamo o tim principijalnim stvarima.

I onda ostaje pitanje tog tradicionalnog pogleda analiziranja necijih postupaka u crkvi i koji su to tacno autenticni pogledi, slazem se da je to kljucno pitanje.

Slazem se i da je bitan kontinuitet u odnosu na proslost, mislim da ima jos specificnosti, na primer, saglasnost, opsteprihvacenost, sabornost, predanje, kanonicnost, liturgija, molitva, crkvenost, poboznost i slicno.

Mozda je najbolje procitati sto knjiga sto puta, logicno je :laie_14: :D,  to je valjda sve ovo gore koje treba da se pronadje u knjigama i na drugim mestima u crkvi.

Nisam ti ja zatvoren Petrovicu, zatvoren sam za to da postoji samo jedna spasonosna vera pravoslavna, mislim da sam  otvoren za same ljude i postenje i iskrenost i pravednost slicne stvari kod ljudi.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Imam u odnosu na Savicku, verovatno nije ni tesko. :stadaradim:

Pa Patrijarh je javna licnost, ima odredjenu javnu funkciju i sa te strane se gledaju i komentarisu svi njegovi postupci, on sigurno misli da radi sto je najbolje u njegovoj moci i razmisljanju, mi komentarisemo koliko je moguce objektivnije te njegove postupke i ne vidim tu neki veliki problem, pricamo o principima.

Mi nemamo nepogresivost jednog coveka, narocito u oblasti vere, jos manje je verovatno kada gledamo postupke crkvenih lica i zasto se onda to principijalno ne bi odnosilo i na Patrijarha, pa p.Pavla su 'secirali' toliko puta za razne stvari, jel mozemo i p.Porfirija po neki put, i jedan i drugi su bili i jesu na istoj 'funkciji' Patrijarha, zasto bi onda neko bio izuzet, jer pricamo o tim principijalnim stvarima.

I onda ostaje pitanje tog tradicionalnog pogleda analiziranja necijih postupaka u crkvi i koji su to tacno autenticni pogledi, slazem se da je to kljucno pitanje.

Slazem se i da je bitan kontinuitet u odnosu na proslost, mislim da ima jos specificnosti, na primer, saglasnost, opsteprihvacenost, sabornost, predanje, kanonicnost, liturgija, molitva, crkvenost, poboznost i slicno.

Mozda je najbolje procitati sto knjiga sto puta, logicno je :laie_14: :D,  to je valjda sve ovo gore koje treba da se pronadje u knjigama i na drugim mestima u crkvi.

Nisam ti ja zatvoren Petrovicu, zatvoren sam za to da postoji samo jedna spasonosna vera pravoslavna, mislim da sam  otvoren za same ljude i postenje i iskrenost i pravednost slicne stvari kod ljudi.

Liturgijski, pa tek onda knjiski kontinuitet koji ne moze da se uzima zdravo za gotovo, nego kriticki, preispitujuci sta je ono sto mi unosimo u tekst, cuvajuci se od anahronija i mnogo drugog, sto ti i Rodjak niste u stanju.

Jer isti se smisao moze saopstiti raznim rjecima, a iste rjeci mogu da ponesu razlicit smisa, jer jedno je jezik, drugo govor-smisao, a trece Logos-Hristos.

Mi opstajemo ako smo sa Logosom Hristom i onda smo kontinuitetu i tradicionalni, a ako imamo kontinitet smisla -govora onda smo u kontuinitetu u jednom kultroloskom smislu, a kontinuitet na nivou jezika i njigove ideologije je degeneracija koju oslikavaju Zurloti, Seseljeva ideologija, Vuk i Kopitar, i zapadna metafizika i magija, magojski odnosno puki tehnicki nivo jeika za koji je sposobna masina-racunar. 

Inteligencija kojom ti i Rodjak raspolazete je vjestacka nije peirodna i niti Crkvena, nabudzeni, nadogradjeni sa silikonskim vijugama. To sto su vam memoriski prostor ispunilevsvete knjige nije pomoglo jer vam softverbi hardver ostaju nekomapatibilni i um  ne preobrazen, nego se drzi sljepo procesne logike i tacn8h podataka, koje besomucno izlistavate.

Da li i ti priznajes da se blagodat razdaje sa katolickog opela Matejevog?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...