Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 6.1.2021. at 16:23, Desiderius Erasmus рече

Činjenica je da je ogroman broj Otaca prihvatao mitarstva. Samo je pitanje koliko ih doslovno treba shvatati.

Evo Erazmo recimo o tome kako gledati uopste na bilo koja duhovna vidjenja onostranog sveta duse :

Како разумети митарства

Ваљда ниједан аспект православне есхатологије није био у толикој мери погрешно схваћен као што је то случај са ваздушним митарствима. Многи богослови који су завршили школовање у данашњим савременим православним училиштима, склони су да у целини одбаце митарства као некакав "каснији додатак" православном учењу, или као "измишљену" област за коју нема потврде ни у Светом Писму, ни у светоотачким текстовима, а ни у духовној збиљи.

Такви студенти су жртве рационалистичког образовања које је лишено танане спознаје да постоје различити нивои стварности који се често описују у православној литератури, као и различити нивои значења онога што се говори у Светом Писму и светоотачким текстовима.

Савремено рационалистичко пренаглашавање "буквалног" значења текстова и "реалистичког" или боље рећи приземног схватања догађаја описаних у Светом Писму и Житијима Светих, замагљује или сасвим замрачује духовни смисао и духовно искуство који су често примарни у православним текстовима. Зато епископ Игњатије који је, с једне стране, био "префињени" модерни интелектуалац, а с друге, истински и једноставни син Цркве - може представљати посредника уз чију би се помоћ данашњи православни интелектуалци вратили исконском православном предању.

Пре него што даље изложимо учење владике Игњатија о ваздушним митарствима, подсетимо се упозорења која су двојица православних мислилаца - један савремени и један древни -упутила онима који се одваже да проучавају онострану реалност.

У XIX веку, московски митрополит Макарије, говорећи о стању душе после смрти, пише: "Треба имати у виду да као што је и иначе приликом описивања појава духовног света нужно да те појаве, нама, обученим у тело, буду приказане на мање или више чулан, антропоморфан начин, тако је ово нарочито нужно и приликом детаљног излагања учења о митарствима кроз која душа пролази по одвајању од тела.

Зато морамо добро запамтити оно што је Анђео на самом почетку свог казивања о митарствима рекао светоме Макарију Александријском: "Земне ствари примај овде као сасвим слабо изображење ствари небеских". Митарства не треба замишљати у грубом, чулном облику, него - колико је нама то могуће - у духовном. Такође се не треба везивати за детаље који су и у самој Цркви, код разних писаца и у разним казивањима, приказани различито, премда је основна мисао о митарствима увек истоветна" (Митрополит Макарије Московски, "Православно догматско богословље").

Неке примере таквих детаља, које не би требало тумачити на "груб и чулан" начин, наводи и свети Григорије Двојеслов у четвртој књизи својих "Разговора" која је, као што смо већ видели, специјално посвећена питању живота после смрти.

Тако, описујући посмртно виђење неког Репарата, који је видео грешног свештеника како гори наврх неке огромне ломаче, св. Григорије пише:

"Наложена ватра коју је видео Репарат не значи да у аду горе дрва. Пре ће бити да је то зато да би стекао упечатљиву слику о адском пламену, како би и људи, слушајући његов опис, научили да се боје вечног пламена, на основу искуства које имају са вештаственом ватром" ("Разговори", IV, 32).

Описујући, опет, на другом месту како је неки човек био враћен из смрти у живот зато што се радило о "грешци" - неко други са истим именом у ствари је позван у онај свет (а то се дешава и у данашњим "посмртним" искуствима) - свети Григорије додаје: "Када се тако што догоди, пажљиво разматрање ствари показује да то није била грешка, него упозорење. У свом безграничном милосрђу добри Бог допушта неким душама да се убрзо после смрти врате у своја тела како би их призором ада научио страху од вечне казне, будући да их саме речи нису могле у то уверити" (IV, 37).

А то што су неком човеку у посмртном виђењу показана златна обиталишта, св. Григорије овако коментарише: "Наравно, нико ко има здрав разум неће схватити буквално ове изразе... А пошто се издашна милостиња награђује вечном славом, онда изгледа сасвим могуће саградити вечно обиталиште од злата" (IV, 37).

Касније ћемо рећи нешто више о разлици између виђења оног света и правог "вантелесног" боравка тамо (искуства митарстава као и многа данашња "посмртна" искуства очигледно спадају у ову другу категорију).

Засад је довољно знати да морамо опрезно и трезвено приступати сваком искуству везаном за онај свет. Ко год је упознат са православним учењем неће рећи да "митарства" нису нешто реално, неће рећи да то није истинско искуство душе после смрти.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Било би лепо да нам неко објасни колико се ставови светог Игнатија Брајаничанова поклапају са ставовима Томе Аквинског.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Дејан рече

Било би лепо да нам неко објасни колико се ставови светог Игнатија Брајаничанова поклапају са ставовима Томе Аквинског.

Pa, tesko da se poklapaju u mnogim stvarima, recimo papski primat i slicno, ali sigurno ima i poklapanja, pa i Toma je bio hriscanin, recimo vera u Sv.Trojicu je sigurno bila slicna itd.

Sto se tice duhovnih stavova i tu je verovatno slicno, ima poklapanja, ali i neslaganja i mislim da ima vise neslaganja od poklapanja.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Bokisd рече

Pa, tesko da se poklapaju u mnogim stvarima, recimo papski primat i slicno, ali sigurno ima i poklapanja, pa i Toma je bio hriscanin, recimo vera u Sv.Trojicu je sigurno bila slicna itd.

Sto se tice duhovnih stavova i tu je verovatno slicno, ima poklapanja, ali i neslaganja i mislim da ima vise neslaganja od poklapanja.

Нисам мислио генерално у свему, већ о рају и паклу .

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вилер Текс рече

Значи за дискутанте митарске и немитарске нема одмора ни за Божић.:smeh1:

Пушти Божић дај митарства:smeh1:

Нема одмора док траје отачка обнова

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Гледај да не буде ко пред дерби. :DОви неки не дају митарства ни за шта на свету.

Ко не везује појас из одговорности, везује због казне . 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Дејан рече

Тај паклено-митарски тип духовности је истеривање мрака из себе и људи углавном остану на телесном нивоу духовности.

Коју слободу ви либерали себи дајете, невероватно... Говориш о мноштву светих, међу њима и Златоусту и Јефрему Сиријском, и Максиму Исповеднику Јовану Милостиво, па Николају Жичком, Јустину, Јовану Шангајском... Људима, којима ти не можеш ремена на обући да одрешиш, ти дајеш овакве безобразне личне дисквалификација  и расуђујеш о нивоу духовности који се из њиховог става рађа. Пријатељу, да имаш иоле духовног искуства, ти не би био Ђуровићев фан и не би га звао "ава". Тако да је боље да ћутиш него што причаш овакве ствари. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Коју слободу ви либерали себи дајете, невероватно... Говориш о мноштву светих, међу њима и Златоусту и Јефрему Сиријском, и Максиму Исповеднику Јовану Милостиво, па Николају Жичком, Јустину, Јовану Шангајском... Људима, којима ти не можеш ремена на обући да одрешиш, ти дајеш овакве безобразне личне дисквалификација  и расуђујеш о нивоу духовности који се из њиховог става рађа. Пријатељу, да имаш иоле духовног искуства, ти не би био Ђуровићев фан и не би га звао "ава". Тако да је боље да ћутиш него што причаш овакве ствари. 

Родољубе, као одрастао човек би требао да себе издигнеш изнад тог плотског дијалога где сам лепиш етикете и намећеш људима "којем су се царству приволели". Не можеш ти никога по свом нахођењу мењати и стављати заједно у исти кош онако како си ти умислио да јесте.

Нисам ја никакв авин фан, нити сам тип човека који је слепи следбеник било чега. И нисам ја либерал никакав.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

"Земне ствари примај овде као сасвим слабо изображење ствари небеских".

Овде си погодио у само срце проблема, и по питању митарстава, и сваког виђења. Само, ниси навео, чији је то текст? А слободно га и читавог постави, можда је сам тај проблем још разрађен? 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Дејан рече

Родољубе, као одрастао човек би требао да себе издигнеш изнад тог плотског дијалога где сам лепиш етикете и намећеш људима "којем су се царству приволели". Не можеш ти никога по свом нахођењу мењати и стављати заједно у исти кош онако како си ти умислио да јесте.

Нисам ја никакв авин фан, нити сам тип човека који је слепи следбеник било чега. И нисам ја либерал никакав.

Дејане, знамо се овде бар десет година и памтим много тога шта си причао и шта си као администратор радио, какве си методе примењивао да би заштитио "аву".Тако да то можеш да причаш неком другом а не мени. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Дејан рече

Нисам мислио генерално у свему, већ о рају и паклу .

Pa, za to ne znam tacno u kom smislu si mislio, sigurno i jedan i drugi veruju u vecnost raja i pakla.

S tim za Ignjatija znamo sta pise o posmrtnom stanju duse, za Tomu treba videti. 

Подели на овим сајтовима

Po čemu bi duša posle smrti bila zaglavljena u mitarstvima ako si već sama ne može pomoći , jer sve što može su njena dela za života i molitve Crkve?

Po čemu i zbog čega bi Bog neko vreme ostavljao te duše demonima?

Dakle pitanje mitarstva je više pedagoškog karaktera u duhu izrastanja za života i u duhu hrišćanskih vrlina koje ne treba zaboraviti već živeti njima.

I mitropolit Porfirije zna za svetitelje pa ipak govori da mitarstva ne mogu biti juridička kategorija, niti su bukvalna po viđenjima određenih vernika, pri tom nemaju dogmatski obavezujuću crticu za svakog vernika.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...