Jump to content

Зоран Ђуровић: МИТАРСТВА ПРЕПОДОБНЕ ТЕОДОРЕ - Ваше мишљење?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Mitarstva su trgovina a znamo šta za trgovinu kažemo u veri.

Ovakva mitarstva su došla verovatno, kao podučavanje za života, kako bismo živeli u što većoj vrlini i opominjali se Hrista dok možemo. 

U mitarstvima nema Hrista, sve je nekakva trgovina, bez milosti i sud se prepušta konačnom računu, plus minus. Zato su mitarstva jedna priča o onome što imamo obaviti još za života i verovati u jedinog sudiju Hrista, koji nam sudi po milosti i ljubavi prema nama.

Nema dobrog argumenta da bi bilo drugačije.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 478
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 часа, Родољуб Лазић рече

Како да не. Једино ако се спрдаш. А мислим да не радиш то. 

Ако стварно мислиш да је његово мишљење беспоговорно, онда си и ти у приличном проблему. Његово мишљење о већини теолошких питања је потпуно скандалозно.

За ово је апсолутно у праву. Митарства нису догмат Цркве. А тек та епизода са Теодором је посебно спорна.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bernard рече

1. Da li je molitva koju sam objavio na ovoj temi od Zlatoustog ili nije? Ako nije, čija je? To bi vas dvojica trebali da znate, bar mi se tako čini!

2. Ko je autor teksta sa najbolje ruske enciklopedije? Koja je to enciklopedija? Link molim!

3. Ako je možda autor teksta teolog, ko je njegov episkop i koje je mišljenje episkopa o tom tekstu?

Побркао сам те био са паметним Гризлијем, а ти ми не изгледаш упућеним.

1. Доказивање је увек на страно онога који нешто тврди. 

Текст не може бити Златоустов, као када би сада неко потписао неку молитву његовим именом а он се моли да Шумахер стане на ноге! И како знаш да је немогуће да је то Златоустова молитва? Мислим да не треба ту неке интелигенције. - Имамо безброј беседа које су приписане Зл, а које су лажне. Знамо да је и Северијан сачуван под Зл именом, а он му био крвни непријатељ. А лоше ти се чини да мжемо да знамо ко је аутор ове молитве, поготово шт нема никаквог значаја у науци то питање. 

2. 

WWW.PRAVENC.RU

Православная Энциклопедия под редакцией Патриарха Московского и всея Руси Кирилла (электронная версия)

3. Не знам шта блејиш? Не капира ти се питање. 

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Александар Милојков рече

За ово је апсолутно у праву. Митарства нису догмат Цркве. А тек та епизода са Теодором је посебно спорна.

Много тога није догмат Цркве али јесте део Предања. Да ли је учење о Успењу Пресвете Богородице догмат? Или учење о анђелима? Да ли је догмат била шта из литургијског богословља? (Осим да се литургија служи са вином и квасним хлебом) Почев од одејанија свештеника и времена и начина кађења па надаље? И, шта ћемо сад? Може ли свештеник да служи без антиминса свог епископа, пошто то није догмат? 

Човек је егзибициониста,  чији је животни мото да саблажњава, да буде најпаметнији и у центру пажње, на било који начин. Његово бављење теологијом је последица (и огледало) његовог психолошког стања. 

Подели на овим сајтовима

Postoji ono što je Predanje i ono što je Sveto Predanje. Po Predanju Sveta Gora će u poslednjim vremenima da potone u more. Sveto Predanje je poštovanje krsta i ikona.
Prvo nismo dužni da poštujemo dok drugo jesmo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Плаво Небо рече

Оно око ''вађења очију, сечења руку'' то си ти поставио и цитирао и сад ми инпутираш да ја верујем у тај буквализам?

Ne imputiram ja tebi, samo kažem da u pismu ima mnogo primera. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Плаво Небо рече

Наравно да постоје. Зато и јесмо Православци. Не разумем шта си хтео овиме да ми кажеш?

Hteo sam da kažem da ne može svako da veruje po srcu, jer bi moglo da se desi da svako veruje u neku svoju interpretaciju vere. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, grigorije22 рече

Postoji ono što je Predanje i ono što je Sveto Predanje. Po Predanju Sveta Gora će u poslednjim vremenima da potone u more. Sveto Predanje je poštovanje krsta i ikona.

Ето по теби је Предање само поштовање крста и икона, а остало није, то је ново .

И таквих као ти има колико хоћеш да тумаче и онда им се нешто свића и то је предање, а ако не онда није историјски утемељено, нема логике итсл. Зато ту, природно, одмах сметају Житија Светих и не морају се поштовати.

Такви су и 99% модерних теолога, а да  би се бавио теолгијом морају се као прво и основно созрецавати Житија, а поготову се не смеју исмевати.

На слави за Светог Николу пре две недеље један студент са БТФ, мртав ладан каже да то што пише да је Свети Никола опалио шамар Арију су глупости. Није утемељено са историјским подацима :)

И онда ти исти постану теолози и пишу радове за дипломски, магистарски или екуменске симпозијуме  како је Арије јеретик, а од којих верни народ нема никаве  корисити. Или ако их истерају са факултета па немају где да објављују  праве јутјуб клипове као Др Ђуровић за своје поштоваое да се кликне ако ти се свиђа :)

После се чудимо када проф Р. Кубат са бтф каже да он слави само 25 децембра Божић :) , али ето ни то није битно јер календар је предање није догмат.

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, mario beloti рече

И онда ти исти постану теолози и пишу радове за дипломски, магистарски или екуменске симпозијуме

И постају професори на богословским училиштима који преобликују будуће свештенике у складу са новим, постпатристичким, богословљем. Кренуло је то веома давно код нас, када је уместо аве Јустина на факултет инсталиран Зизиулас, којим су студентима даноноћно испирали мозак. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, grigorije22 рече

Предање, са великим "П" је Свето Предање. Остало су предања. Поштовање крста и икона је догмат.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Родољуб Лазић рече

И постају професори на богословским училиштима који преобликују будуће свештенике у складу са новим, постпатристичким, богословљем. Кренуло је то веома давно код нас, када је уместо аве Јустина на факултет инсталиран Зизиулас, којим су студентима даноноћно испирали мозак. 

ово је проблем. Митрполит никада не би рекао да је то глупост што је Свети Никола Арију оплаио шамар, али његови ученици из неког разлога то мисле. Владика Игнатије је рекао да данас звоне нека нова протестанска звона и поменуо како се дезавуишу Житија од тзв модерних теолога, јер се све објашњава разумом. Значи они нису то експлицитно учили да су митарства глупост, схватали су проблем разума и теологије, али очигледно је да им је теогија била без вере јер се распала приликом украјинске кризе у парам парчад. Владика Игатије је једном и рекао да се није бавио анђелима :)

Негде сам чуо да је екипа смислила како је Ава Јустин једном прилико рекао за Владику Зизијуласа да је он одличан теолог, али то је историјски немогуће...

Слава Богу на свему

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, mario beloti рече

Ето по теби је Предање само поштовање крста и икона, а остало није, то је ново .

И таквих као ти има колико хоћеш да тумаче и онда им се нешто свића и то је предање, а ако не онда није историјски утемељено, нема логике итсл. Зато ту, природно, одмах сметају Житија Светих и не морају се поштовати.

Такви су и 99% модерних теолога, а да  би се бавио теолгијом морају се као прво и основно созрецавати Житија, а поготову се не смеју исмевати.

На слави за Светог Николу пре две недеље један студент са БТФ, мртав ладан каже да то што пише да је Свети Никола опалио шамар Арију су глупости. Није утемељено са историјским подацима :)

И онда ти исти постану теолози и пишу радове за дипломски, магистарски или екуменске симпозијуме  како је Арије јеретик, а од којих верни народ нема никаве  корисити. Или ако их истерају са факултета па немају где да објављују  праве јутјуб клипове као Др Ђуровић за своје поштоваое да се кликне ако ти се свиђа :)

После се чудимо када проф Р. Кубат са бтф каже да он слави само 25 децембра Божић :) , али ето ни то није битно јер календар је предање није догмат.

Да, нема доказа да је Арије попасо васпитну.

Ал ти и такви теолози који се баве теологијом на начин који је једини исправан, увек ће наћи критичаре у теби и теби сличнима. Ако је медицинска сестра паметнија од доктора, што ти не би био паметнији од теолога.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, mario beloti рече

:)

Негде сам чуо да је екипа смислила како је Ава Јустин једном прилико рекао за Зизијуласа да је он одличан теолог, али то је историјски немогуће...

Генерално је проблем код нас, како у Цркви тако и у свакој фирми, што је више валидно што је неко негде чуо, него утврђивање чињеница.

Од првог минута:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...