Jump to content

Архимандрит Сава Јањић: Реч екуменизам није светоотачког порекла

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 74
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 30 минута, kopitar рече

Što ti tu smeta?

Богородица је највеће Чудо васељене. Богу као Богу је све могуће. И да Васкрсне и да Васкрсава. А људима.. људима ништа није могуће, а поготово да себе сачувају од греха. А она, у потпуности зачета и рођена као и сваки грешни човек или жена, највеће је Чудо, понављам, зато што је у потпуности свој живот сачувала и од најмањег греха. Ни најмањим својим делом није себе окаљала грехом. Пресвета од свих Светих. А шта католици уче.. ниподаштавају њену људску природу и самим тим њен људски живот и подвиг.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Плаво Небо рече

Богородица је највеће Чудо васељене. Богу као Богу је све могуће. И да Васкрсне и да Васкрсава. А људима.. људима ништа није могуће, а поготово да себе сачувају од греха. А она, у потпуности зачета и рођена као и сваки грешни човек или жена, највеће је Чудо, понављам, зато што је у потпуности свој живот сачувала и од најмањег греха. Ни најмањим својим делом није себе окаљала грехом. Пресвета од свих Светих. А шта католици уче.. ниподаштавају њену људску природу и самим тим њен људски живот и подвиг.

Zbog utjelovljenja Isusa je moralo biti tako ...a ovo što ti pričaš je protestantska teorija.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Мислим да је ту проблем учење о прародитељском греху, јер ако се пође од тога да се тај грех преноси са поколења на поколење, онда се долази до закључка да и Пресвета Богородица носи у себи тај грех. Ми православни сматрамо да се грех не преноси наслеђем, па зато ни у њој не налазимо пратидитељског греха. Проблем је дакле, у различитим премисама. А коначни закључак нам је свима исти- Богородица нема греха. 

Не, Православље учи да је прародитељски грех наследан и да се само крштењем ''потире''. Једино је Исус Христос, зачет од Духа Светога, био ''поштеђен'' прародитељског греха.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Могуће, јер искрено да кажем, нисам сигуран. То би требало да нам објасни неки учени теолог, што ја свакако нисам. 

Веруј ми јесте. Нисам ни ја теолог, мада знам од раније.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

Мислим да је ту проблем учење о прародитељском греху, јер ако се пође од тога да се тај грех преноси са поколења на поколење, онда се долази до закључка да и Пресвета Богородица носи у себи тај грех. Ми православни сматрамо да се грех не преноси наслеђем, па зато ни у њој не налазимо прародитељског греха. Проблем је дакле, у различитим премисама. А коначни закључак нам је свима исти- Богородица нема греха. 

Mislim da se tu ne radi o običnom grijehu već nečemu drugom..možda nekog teologa da pitaš.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Плаво Небо рече

Не, Православље учи да је прародитељски грех наследан и да се само крштењем ''потире''. Једино је Исус Христос, зачет од Духа Светога, био ''поштеђен'' прародитељског греха.

Kako to misliš a primio je tijelo od Marije?

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Плаво Небо рече

Никад нико не може да ме убеди да Православље греши у своме учењу. Они су се одвојили, Римокатоличка Црква од Православне.

Ако ми православни приђу њима неће се спасити ни једни ни други.

Ако се нађемо на пола пута неће се спасити ни једни ни други.

Ако они приђу православљу и једни и други имамо шансе да се спасемо.

"... Всјакоје ниње житејскоје отложим попеченије ... "    "... Нека буде воља Твоја... "     Верујемо или не верујемо, питање је сад!

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Србољуб+ рече

Ако ми православни приђу њима неће се спасити ни једни ни други.

Ако се нађемо на пола пута неће се спасити ни једни ни други.

Ако они приђу православљу и једни и други имамо шансе да се спасемо.

Zamjenio si cilj sa sredstvom ne spašava pravoslavlje već Krist.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, kopitar рече

Kako to misliš a primio je tijelo od Marije?

Примио је тело зачећем од Духа Светога, а не онако како је свако од нас настао. Рођен у безвремену од Оца и у времену без оца.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

Примио је тело зачећем од Духа Светога, а не онако како је свако од нас настао. Рођен у безвремену од Оца и у времену без оца.

A Marija je samo posudila maternicu...nebo je žuto a sunce je bluuu

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

A Marija je samo posudila maternicu...nebo je žuto a sunce je bluuu

''Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој''. Богородица није инструмент, она је својевољно пристала на испуњене Речи Господње о рођењу Сина Божјег оваплоћеног од Духа Светога.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Плаво Небо рече

Прародитељски грех јесте наследан, по православном хришћанском учењу. Пластично описано - човек се (због Адамовог слободног избора који је био грешан (промашај циља)), рађа у  одвојености од Бога. Човек остаје у том грешном (промашеном) стању ако одбије свету тајну крштења и миропомазања тј. одбије да се обуче у Христа тј. крсти.  Разумете сада зашто Христос (јединородни Логос Божји) једини је могао бити рођен  и бити без првородног (или источног, изворног) греха?  Јасно је то и римокатоличким теолозима, зато бранећи учење о безгрешном зачењу Блажене Дјевице Марије, наглашавају у том зачећу - дејство  нарочите  благодати.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Плаво Небо рече

''Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој''. Богородица није инструмент, она је својевољно пристала на испуњене Речи Господње о рођењу Сина Божјег оваплоћеног од Духа Светога.

Da ona je samo rodila gotovo dijete ...:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...